02/980 46 46
Пропътувай мечтите си!
Пропътувай мечтите си!

Изола Бела

Туристическа агенция » Дестинации » Италия » Изола Бела
Изола Бела
Изола Бела
Изола Бела

Изола Бела (в превод „Красивият остров”) е вторият по големина от Боромеевите острови, с дължина 320 м и ширина 180 м, изцяло зает от градините в италиански стил и двореца Боромео. През 1632 г. Вителиани Боромео започва преобразуванието на скалистия остров, който с времето се превъща в едно от най-красивите кътчета на земята. Проектът на бароковия дворец и на градините е на миланския архитект Анджело Кривели. Строежът и преобразуванията продължават до началото на XX век. Днес дворецът и градините са отворени за посетители, като принцовете Боромео са запазили едно крило от сградата за себе си и го използват като лятна резиденция и за представителни цели.
Посетителите преминават през редицата пищно декорирани барокови зали, осветени от венециански полилеи: балната зала, стаята, в която е отседнал Наполеон през 1787 г., залата с фламандските гоблени, а на приземния етаж са редицата причудливи зали наречени „пещерите”, приличащи на подводни пещери, изградени за удивление и забавление на гостите.
Истинската перла на Изола Бела са градините, най-величественият пример за барокови градини, изградени с много фантазия като театрален декор върху десет тераси, увенчани от скулпторната група на Градината на Амур. Атракцията на градините са свободно разхождащите се бели пауни.