02/980 46 46
Пропътувай мечтите си!
Пропътувай мечтите си!

Условия за пътуване до Турция - covid19

Туристическа агенция » Условия за пътуване до Турция - covid19

От 03.03.2022 г.  няма да се изискват никакви документи от лица, които влизат в Република Турция през сухопътните, морските и железопътните гранични пунктове на страната.

При влизане в страната през граничните ни пунктове по въздух: Няма да се прилага карантина спрямо лицата, които удостоверят, че са получили най-малко две дози (единична доза за Johnson & Johnson) от ваксините, одобрени за спешна употреба от Световната здравна организация или Турция, и че са изминали най-малко 14 дни от поставянето на последната доза или че са преболедували през последните 6 месеца, считано от 28-ия ден на първия PCR положителен резултат от теста, представяйки удостоверение, издадено от официалните власти на съответната страна, както и спрямо лицата, които представят отрицателен резултат от PCR тест, направен най-много 72 часа преди влизане или отрицателен резултат от бърз антигенен тест, направен най-много 48 часа преди влизане в страната. Деца под 12-годишна възраст ще бъдат освободени от изискването за представяне на резултат от PCR/антигенен тест и сертификат за ваксинация при влизане в страната.

От 03.03.2022 г. в Република Турция е прекратено прилагането на разпоредбите относно ползването на маски, изискване за HES кодове и представяне на отрицателни резултати от PCR тестове.

Използване на маски - задължението за носене на маски на отворени места отпада, но остава задължението за носене на маски в затворени помещения - обществен транспорт, музеи, кина, театри и пр.  

Прекратяване на изискването за HES код - от 03.03.2022 г. практиката да се изисква HES код за лица, посещаващи търговски центрове (молове), театри, стадиони с изкуствена настилка или лица, които ще използват превозни средства за обществен транспорт като автобуси, влакове и самолети, е прекратена.

PCR тест - от 03.03.2022 г. се прекратява практиката да се изисква представяне на отрицателни резултати от PCR тест в случаи като пътуване със самолет от лица, които не са ваксинирани, които не са завършили процеса на ваксинация или които не са имали заболяването през последните 180 дни.