02/980 46 46
Пропътувай мечтите си!
Пропътувай мечтите си!

Условия за пътуване до Австрия - Covid19

Туристическа агенция » Условия за пътуване до Австрия - Covid19

Считано от 1 юли 2021 г., българските граждани пътуват във всички държави от ЕС, вкл. Лихтенщайн, Швейцария, Исландия и Норвегия с единен цифров сертификат, който се издава от Националната здравно-информационна система. Повече информация можете да намерите ТУК.

За влизане в Австрия за български граждани важат т.нар. „3-G-условия“ (имунизиран, преболедувал или тестван):

  1. Документ за ваксинация на немски или английски език, че лицето е ваксинирано с една от одобрените от Европейската здравна агенция ваксини или одобрената от СЗО китайска ваксина Синофарм;
  2. Сертификат от лекар или от здравните власти за преболедуван Ковид-19 през последните 6 месеца. Може да се представи и сертификат за антитела, не по стар от 3 месеца;
  3. ПСР-тест, не по стар от 72 ч. или бърз антигенен тест, не по стар от 48 ч.

Ако при влизане в Австрия български граждани не отговарят на едно от трите условия, са длъжни до 24 ч. да направят тест на място за собствена сметка.

Деца до 10 г. не трябва да бъдат тествани.

Продължава онлайн регистрацията на Pre-Travel-Clearance, която трябва да бъде направена най-рано 72 ч. преди пътуването:

Считано от 10.06.2021 г. гражданите на държавите от група А (включително и България) могат да влизат в Австрия без предварителна електронна регистрация на Pre-Travel-Clerans, ако отговарят на едно от така наречените 3G-условия:

1. Документ за ваксинация на немски или английски език, че лицето е ваксинирано с една от одобрените от Европейската здравна агенция ваксини и одобрената от СЗО китайска ваксина Синофарм.
2. Сертификат от лекар или от здравните власти за преболедуван Ковид-19 през последните 6 месеца. Може да се представи и сертификат за антитела, не по стар от 3 месеца.
3. ПСР-тест, не по стар от 72 ч. или бърз антигенен тест, не по стар от 48 ч.