02/980 46 46
Пропътувай мечтите си!
Пропътувай мечтите си!

Пешеходна програма „Цветовете и ароматите на Рим“

Туристическа агенция » Пешеходна програма „Цветовете и ароматите на Рим“

Факултативна полудневна пешеходна програма – (с доплащане) – цената включва екскурзоводско обслужване на български език. Програмата включва: пешеходна обиколка с екскурзовод на български език по следния маршрут: пл. „Кампо деи Фиори“, пл. „Фарнезе“, двореца Фарнезе (отвън), църквата „Сан Луиджи деи Франчези“, еврейския квартал, Изола Тиберина, квартала „Трастевере“. Екскурзията се заявява и заплаща в България, а не на място.

 Площад „Кампо деи фиори“ – един он най-старите площади на историческия център на Рим. Името му, което означава „цветно поле“, най-вероятно се дължи на факта, че е построен на място, което през Средновековието е представлявало поляна в подножието на крепостта на влиятелната фамилия Орсини. Тук през 1600 г. е издигната кладата, на която е изгорен Джордано Бруно, факт, за който напомня паметникът на монаха – еретик, издигащ се в единия край на този доста обширен площад. Днес площадът се оживява ежедневно от един живописен пазар и приютява многобройни кафенета и ресторанти, които привличат космополитна тълпа от римляни и туристи,  неспособни да устоят на желанието да изпият един аперитив или едно кафе на този толкова приятен площад. 

Палацо Фарнезе – това е коронясаният за най-красив дворец в Рим, в който се помещава още от 1911 г. насам Посолството на Франция. Дворецът носи името на фамилията Фарнезе, която го е строила, и се издига на едноименния площад, украсен с два прекрасни фонтана – „Пиаца Фарнезе“ - един от най-приятните площади в стария град, съсед на „Кампо деи Фиори“.  

 Църквата „Сан Луиджи деи Франчези“ – завършена в самия край на XIV век, интериорът на църквата е обогатен през бароковата епоха (XVIII век) с мраморни статуи и декори, картини и позлата. Параклисът „Свети Матьо“ приютява три картини на Караваджо, представляващи сцени от живота на светеца. 

Еврейския квартал – ще се смесите с оживлението на някогашното гето. Въпреки че еврейското население на Рим днес се е пръснало из целия град, тук все още има доста традиционни магазинчета, сладкарнички и ресторанти за кашерна храна. Редом с тях се намират и многобройни пицарии, ресторанти, кафенета, в които местни жители и туристи могат да се насладят на прекрасна храна и на почти провинциална атмосфера. 

Изола Тиберина – и следва спокойствието на острова, обвеян в легенди, свързани с времето на основаването на Вечния град. Казват например, че островът имал формата на кораб, защото това бил корабът, с който богът на медицината, Ескулап, бил пристигнал в Рим от Епидавър през 293 г. пр. Хр. Той се бил превърнал в змия, която избягала от кораба и се скрила на острова. Римляните издигнали на острова храм на бог Ескулап, който се е намирал на мястото на днешната църква „Св. Вартоломей“. Болницата, която се намира днес на острова,  продължава медицинското предназначение на тази малка земя, сгушена в реката Тибър, между двата бряга, на които кипи животът на Вечния град. 

Квартала Трастевере – римския Монмартър – подобно на Монмартър, Трастевере е бил беден квартал, подобно на Монмартър, той става все по-популярен и модерен и днес привлича богати хора и артисти от Италия и от цял свят, които са щастливи да живеят сред оживените улички и площадчета на този квартал, напомнящи за декор от филмите на италианския неореализъм. Тук ще се разходите по криволичещите улички между червените фасади на високите къщи, със сигурност ще се отбиете в малките магазинчета, предлагащи всякакви артистични, понякога причудливи, но никога скучни стоки, ще ви примамват типичните римски „тратории“, в които бихте могли да изпиете по една чаша вино или да хапнете, наблюдавайки шареното многообразие от местни хора и туристи, амбулантни търговци и улични артисти, придаващи неповторимо очарование на този наистина прекрасен квартал.