Пропътувай мечтите си!
Пропътувай мечтите си!

Пешеходна програма Пти Пале и Шан-з-Елизе

Екскурзии и почивки » Пешеходна програма Пти Пале и Шан-з-Елизе

Факултативна полудневна пешеходна програма – (с доплащане) – цената включва екскурзоводско обслужване на български език и резервация за групово посещение в музея Пти Пале. Програмата включва: разглеждане с екскурзовод на български език на музея на изящните изкуства „Пти Пале”, фотопауза на моста Александър III, беседа пред Елисейския дворец, разходка по „Шан-з-Елизе“. Програмата започва от музея Гревен и завършва на площад „Конкорд“. Заедно с екскурзовода, групата ползва метро за придвижване от музея Гревен до Пти Пале, като цената на билета за метрото не е всключена в цената на екскурзията. Музеят Пти Пале е безплатен. Екскурзията се заявява и заплаща в България, а не на място.

Пти Пале (Малкият дворец). Сградата, която се намира в непосредствена близост до „Шан-з-Елизе“, е строена по повод на Световното изложение през 1900 г. Срещу Пти Пале се намира Гран Пале (Големия дворец). Строежът на двете сгради, които са служили за палати по време на изложението, типични за периода Бел Епок, както и на моста Александър III, има амбицията да покаже най-доброто от френската архитектура. През 1902 г. сградата на Пти Пале е преустроена в музей. Днес тук се помещава музеят на изящните изкуства на Париж, предлагащ богата колекция на холандската и фламандската школа (най-известни експонати от нея са „Автопортрет” на Рембранд и „Отвличането на Прозерпина” на Рубенс), колекция от картини на френски импресионисти (Моне, Дега, Реноар, Сезан, Тулуз - Лотрек, Сисле, Писаро, Синяк), картини на Никола Пусен, Фрагонар, Енгр, Жерико,  Пикасо, богата скулптурна колекция (Жан – Батист Карпо, Роден, Реноар); колекция от гравюри, предмети на изкуството от Ренесанса и Средновековието, Гръцката и Римската Античност, творби на френското ренесансово и модерно изкуство, колекция на фотографското изкуство и, не на последно място, колекцията от икони, сред които и прекрасни български образци.

 Мостът Александър ІІІ – Мостът има славата на най-елегантния мост над Сена. Построен е в периода 1896 - 1900 г. по повод Световното изложение. Конструкцията на моста е ниска, с идеята да не закрива гледката към „Шан-з-Елизе“ от една страна, и Дома на Инвалидите, от друга. Но, благодарение на четирите седемнадесетметрови  колони, разположени в ъглите на моста, украсени с огромни позлатени статуи, алегории на Науката, Изкуството, Индустрията и Търговията, той се вижда и отдалече. Това наистина е едно от най-романтичните и най-емблематични места на парижкия пейзаж и тук вие можете да направите своите незабравими кадри!

Елисейският дворец дължи името си на булеварда „Шан-з-Елизе“, тъй като се намира в непосредствена близост. Някогашният дворец на една от най-известните фаворитки в историята на Франция, Мадам дьо Помпадур, е днес официалната резиденция на президента на Френската република. Това е Белия дом на Франция – тук са работните кабинети, тук е и резиденцията на френския президент. Застанали пред ограмната порта от позлатено ковано желязо, ще научите за дългата и превратна история на този дворец и на някои от най-известните му обитатели. 

„Шан-з-Елизе“ и градините на прочутия булевард - „Шан-з-Eлизе“ е един от най-известните булеварди в света, построен покрай Сенa, по заповед на Мария Медичи още в далечната 1616 г, като продължение на градината Тюйлери. През вековете булевардът е удължаван и разширяван, а през 1828 г. придобива сегашния си вид – появяват се градините, фонтаните, бронзовите фенери, тротоарите, окичени с ресторанти, кафенета, кабарета, циркове  и театри. По време на Втората Империя „Шан-з-Елизе“ придобива славата на булевард на богатите. Градините на „Шан-з-Елизе“ са разположени от двете страни на булеварда, на площ от  13,7 хектара, оформени като зелени квадрати. Разходката сред тях е задължителна за всеки турист, но местни жители също се радват на множеството културни мероприятия, организирани тук.