02/980 46 46
Пропътувай мечтите си!
Пропътувай мечтите си!

Пешеходна програма в квартала

Туристическа агенция » Пешеходна програма в квартала

Факултативна пешеходна програма – полудневна – разглеждане на квартала „Маре” (с доплащане). Цената включва екскурзоводско обслужване на български език. Програмата включва пл. „Бастилия”, църквата „Св. Павел и Св. Людвик” - единствената барокова църква в Париж, най-стария монументален площад на Париж – „Плас де Вож”, възможност за посещение на къщата-музей на Виктор Юго, посещение на музея Карнавале, възможност за посещение на музея Коняк-Же, еврейската улица, Отел дьо Вил. Програмата започва от музея Гревен и завършва на ул. „Риволи” пред Кметството (Отел дьо Вил). Заедно с екскурзовода, групата ползва метро за придвижване от музея Гревен до Площада на Бастилията, като цената на билета за метрото не е всключена в цената на екскурзията. Трите музея, включени в програмата, са безплатни. Екскурзията се заявява и заплаща в България, а не на място.

Кварталът „Маре” е един от най-красивите и най-стари парижки квартали, изключително хомогенен по отношение на архитектурния стил на сградите. След XII век аристократите започват да строят тук дворци, тамплиерите притежавали днешния квартал „Тампл”. Когато кралете напускат двореца на Ситето, за да се заселят в резиденцията Сен-Пол в квартала „Маре”, Дворът прави сащото. Така се раждат най-старите дворци и аристократични резиденции в Париж, много от които са запазени и до днес. Анри IV построява „Плас Роаял”, днешният „Плас де Вож” на мястото на двореца Турнел, който Катерина Медичи била разрушила, за да не събужда у нея мъчителните спомени за трагичната смърт на съпруга й, Анри II. В края на XVII век, след като Краля Слънце изоставя Париж и се заселва във Версай, много аристократи продават своите дворци в „Маре” на богати буржоа. И, въпреки Революцията и всички превратности, до нас достигат тези прекрасни резиденции, повечето от които днес са превърнати в музеи, библиотеки и др. обществени сгради. Истинско удоволствие е човек да се разходи из този исторически квартал, чиито сгради пазят спомена за велики личности и за големи моменти от живота на града и по чиито улици днес се редят уютни кафенета и ресторантчета, пекарни, от които се разнася аромата на току-що изпечени франзели и кроасани и чиито витрини са украсени с десетки видове сладкиши, магазини за вино и сирена, за шоколадови бонбони, антикварни магазинчета, галерии, бижутерски магазини и какво ли не още!
 

Къщата-музей на Виктор Юго – разполага се в някогашната резиденция на Роан – Гемене, строена през XVII век, в която Виктор Юго е живял в периода 1832 - 1848 г. Животът на големия писател е проследен тук с портрети, бюстове, фотографии, писма, ръкописи и семейни документи.

Музеят Карнавале е един от най-приятните парижки музеи, заради разположението му в един автентичен дворец, строен в ренесансов стил през 1548 г. и преустройван от самия Ардуен Мансар (любим архитект на Людвик XIV, по чийто проект е построена най-красивата бална зала в света – Огледалната зала на двореца Версай) през 1655 г. и заради богатството на неговата колекция, проследяваща историята на града от праисторическата епоха до днес.
 

Музеят Коняк – Же – помещава се в една прекрасна резиденция от XVI век с островърхи покриви, в стил Филибер Делорм, строена за Медерик дьо Донон, съветник на Анри III. Приютява внушителна колекция от творби на изобразителното изкуство и скулптурата от XVIII век, мебели и порцелан,  дарена на града от Ернест Коняк, основател на магазините „Самаритен”, и от съпругата му, Луиз Же. Сред най-известните автори, представени в музея, са Рембранд, Фрагонар, Мадам Виже-Льобрюн,  Каналето.