02/980 46 46
Пропътувай мечтите си!
Пропътувай мечтите си!

Пешеходна обиколка

Туристическа агенция » Пешеходна обиколка

Базиликата “Сан Джовани ин Латерано е най-старата и най-главна от четирите папски базилики в Рим. Тя е всъщност катедрала на Рим, защото е седалище на папата в качеството му на  епископ на Рим. Там се намира папският трон. Още през 314 г. папа Силвестър I е живял на това място, в един ансанбъл, състоящ се от дворец, базилика и баптистерий, който продължил да служи за седалище на папите до преместването им в Авиньон през 1309 г. Преди да съгради базиликата „Св. Петър”, император Константин Велики изгражда Латеранската базилика „Сан Джовани”. Разграбвана по време на варварските нашествия през V век, разрушена от земетресение през 896 г., после от пожар през 1308 г., базиликата е реконстуирана през епохата на барока и през XVIII век. Общо повече от двадесет папи са работили по нейното строителство, възстановяване и разкрасяване, като се започне от Лъв Велики (440 – 461) и се стигне до Лъв XIII (1878-1903), за да ни оставят една от най-пищните църкви, на които може да се порадва човешкото око. Интериорът на Латеранската базилика е украсен с огромни статуи на апостолите. В храма са погребани шестима папи — Александър III, Сергий IV, Климент XIII, Мартин V, Инокентий III и Лъв XIII. Площадът пред базиликата е украсен с обелиск от червен гранит, донесен от египетски храм в Карнак по времето на император Констанций II (337-361).

Базиликата „Сан Клементе”. Осветена е в памет на четвъртия римски папа – Св. Климент, чиито мощи Св. Кирил намира в Крим през 861 г. и шест години по-късно пренася в Рим. През 867 г. братята Кирил и Методий предприемат своето пътуване до Рим, с цел да получат от папата благословия за новата славянска азбука и разрешение за богослужение на славянски език. Те носят със себе си, като дар, мощите на Св. Климент и ги поверяват на папа Адриан II, който тържествено ги погребва в базиликата. Година по-късно Св. Кирил умира и бива погребан в същата църква, до Св. Климент. Както всички знаем, междувременно Св. Кирил и Св. Методий са изпълнили целта на мисията си – папската благословия е получена и богослужението на славянски език (това всъщност е старобългарски, защото светите книги са били преведени на старобългарски) е разрешено. Но базиликата „Сан Клементе”, бидейки една от най-старите църкви на Вечния град, е интересна и с архитектурата и декорацията си. В нея могат да бъдат проследени всички  етапи от строителната история на Рим. Гробът на Св.Кирил е в криптата, която единствена е останала от първата базилика. В нея може да се види и една забележително съхранена мозайка от XIII век. В един от параклисите до олтара се намира известната картина, изобразяваща папа Адриан II, посрещащ пред базиликата „Санта Мария Маджоре” братята Кирил и Методий и освещаващ славянската азбука и написаните на нея свети книги. Папа Йоан Павел II често идваше да се моли на гроба на създателя на славянската азбука, за да измоли закрила за полския народ и за другите славянски народа.

„Сан Пиетро ин Винколи” (или „Свети Петър в окови”) е също една от най-старите църкви на Рим, осветена през V век от папа Сикст III (433-440) и построена най-вероятно върху основите на още по-стара християнска базилика. През Ренесанса двама кардинали от семейството Делла Ровере са били титуляри на църквата и я реставрират  – това са Франческо, който по-късно става папа Сикст IV (1471-1484) и Джулиано – бъдещият папа Юлий II (1503-1513). Приютяваща титаничната статуя „Мойсей” на Микеланджело, църквата привлича много туристи. Тя е и център на поклонничество, защото тук се съхраняват част веригите, с които е бил окован Св.Апостол Петър, преди да бъде разпнат. Те са били пренесени в Рим от Ерусалим през V век от Св. Евдоксия – съпруга на Теодорих II – император на Остготската империя. На тази своя безценна реликва базиликата дължи името си.