02/980 46 46
Пропътувай мечтите си!
Пропътувай мечтите си!

Полезна информация за Шотландия

Туристическа агенция » Дестинации » Шотландия
Флаг Шотландия Шотландия

Градове в Шотландия

Единбург

Топ оферти за Шотландия

3 дни
СамолетнаСамолетна
Дати:
26.04.2024
24.05.2024
14.06.2024
26.07.2024
виж всички дати
На цени от:
1480 лв.
виж повече

Инфо за страната

Карта на Шотландия

Столица:

Единбург

Най-голям град:

Глазгоу

Официален език:

английски, шотландски келткси и англо-шотландски

Население:

5 424 800

Площ:

77 933km2

Валута:

Британска лира (GBP)

Часова зона:

GMT

ЗНАМЕ:

Националното знаме на Шотландия представлява бял диагонален кръст (андреевски) на син фон. Първото изображение на този кръст като национален символ се появява на печата на шотландската гвардия през 1286 г., а самото знаме с този символ - през 1542 г. През 1601 г. знамето на Шотландия е обединено с английското знаме в знамето на Великобритания.

ГРАНИЧИ С:

Шотландия е съставна част на Обединеното кралство Великобритания. Страната заема една трета от острова и се намира в свеверната му част. Граничи с:

 • Англия на юг;
 • Северно море на изток;
 • Северните проливи;
 • Ирландско море на запад и югозапад.

НАСЕЛЕНИЕ:

5 424 800 по данни от 2017г.

 • шотландци 88,09%;
 • азиатци 1,09%;
 • други 10,82%.

Гъстота на населението:

65 д/км².

ЕЗИЦИ:

На територията на Шотландия се изполват 3 езика: английскишотландски келтски и англо-шотландски. Последните два са приети за официални през 1992 г. по силата на Европейската харта за регионалните езици и езиковите малцинства, ратифицирана от правителството на Великобритания през 2001 г.

Религии:

Шотландската църква е от презвитериански тип. Тя е протестантска църква, приела системата на Калвин - най-добре позната с доктриналните си схващания по отношение на съдбата (предопределеността), свободната воля, всеобщата греховност и сигурността на спасението.

 • християни 42,6%;
 • атеисти 37%;
 • католици 19%;
 • мюсюлмани 1,4%.

СТОЛИЦА:

Единбург (530 741) втори по население в Шотландия.

ГОЛЕМИ ГРАДОВЕ:

 • Глазгоу (1 666 632);
 • Абърдийн (220 420);
 • Дънди (145 570).

РЕЛЕФ:

Шотландия има планинско-хълмист релеф. Планините не са твърде високи. Бреговата линия е разчленена, особено на запад, където е от фиордов тип. Като цяло, голяма част от релефа на Шотландия е формиран през последната ледникова епоха. При оттеглянето на ледовете тук са се оформили красиви и дълбоки долини, а след себе си топящите се ледници са оставили кристалночисти ледникови езера.

КЛИМАТ:

Климатът на Шотландия е океански, известен с постоянно променящите се метеорологични условия. Заради северното си разположение на острова, температурите в Шотландия са по-ниски от тези в останалите части на Обединеното краство, но са по-високи от тези на държавите на същия паралел, благодарение на топлото атлантическо течение Гълфстрийм. Средните годишни валежи в Шотландия са около 3000 мм на запад и 600 мм на изток. Най-високата измерена температура до момента е 32,9 °C, измерена на 09 август.2003 г. в Грейкорк.

РЕКИ:

Тей (188 км) е най-дългата река в Шотландия и на седмо място в Обединеното кралство. Извира от западна Шотландия, от склоновете Бен Луи. Реката е обявена за специална научна забележителност, както и за зона за запазване на животинските и растителни видове. През 19-ти век над реката е издигнат мостът Тей, свързващ Абърдийн на север с Единбург и Лондон на юг. Една година по-късно, мостът рухнал докато по него минавал влак. Трагедията е описана в поемата „Трагедията на моста Тей“ на Уилиям Макгонагъл.

Клайд (176 км) е осмата най-дълга река на острова и втората по дължина в Шотландия. Минава през Глазгоу и е била от голяма важност за корабостроенето и търговията в Британската империя. В началото на Индустриалната революция през 18-ти век, заради позицията на Глазгоу, насочен към Америките и минаването на Клайд през града, търговията на тютюн и памук процъфтяла. Но заради малката дълбочина на реката, големите кораби със стока не могли да плават по нея и се налагало стоката да бъде докарвана до пристанището на Глазгоу, и прехвърляна на по-малки кораби, които влизали в самия град по реката.

Спей (172 км) е девета по дължина в Кралството. Важна е за риболова на сьомга и пъстърва, както и за производството на уиски. Дестилериите на реката произвеждат повече уиски от всички останали. Била е известна като столицата на корабостроенето във Великобритания. Интересното за реката е, че, колкото повече се приближава до Океана, толкова по-бързо тече. Железопътният мост над Спей е бил проектиран основната му част да минава над реката. Само че, преди конструирането му да приключи реката променила посоката си и сега тече само в единия край на моста.

Туийд е дълга 156 км. Името на реката идва от келтски и означава „граница“. Тече на изток, по границата между Шотландия и Англия. Туийд е една от най-важните реки за лов на сьомга във Великобритания.

Дий (140 км) минава през североизточната част на Шотландия. Бреговете ѝ са популярни сред туристите заради красивите пейзажи и национални паркове. Реката е едно от световноизвестните места за ловене на риба, най-вече на сьомга. Това не е единствената река на острова с това име. Смята се, че то произлиза от гръцки и означава „богиня“.

ПЛАНИНИ:

Грампианските планини (1344 м).

НАЙ-ВИСОК ВРЪХ:

Бен Невис (1344 м). Намира се в Грампианските планини и е притегателен център за туристи и катерачи. Всеки септември се организира надпревара до върха и обратно.

ИКОНОМИКА:

Страната е силно развита и с много висок жизнен стандарт. Според някои статистически проучвания, ако Шотландия се отдели като самостоятелна държава би достиглана 6-то място в света по БВП на глава от населението.

Образованието и здравеопазването са на високо ниво. Страната е известна с висококачественото уиски, което произвежда и изнася в цял свят. Друг основен източник на приходи е силно развитата туристическа индустрия, която разчита основно на славата на езерото Лох Нес. Напоследък от огромно значение са високите технологии, които се развиват с много бързи темпове. Голяма част от приходите на Шотландия идват от риболов, но той е на път да загуби своето значение за местната икономика.

Основни икономически центрове са:

 • Глазгоу;
 • Единбург;
 • Дънди.

ОФИЦИАЛНИ ПРАЗНИЦИ:

 • 1 януари (Нова година);
 • Разпети петък;
 • 1 май (Ден на труда);
 • Празникът на пролетта;
 • 30 ноември (Празникът на свети Андрей);
 • 25 декември (Коледа).

Забележителности

Абърдиийн
Замъка "Крейтс"
Замъка "Крейтс" Замъка се намира край Абърдийн. Работи от 09.30 до 17.00 ч.
виж повече
Питмеден гардън
Питмеден гардън Работи от 10 до 17.30 ч.
виж повече
Катедралата в Елджин
Катедралата в Елджин Катедралата е построена през XIII в, намира се на 110 км от Абърдийн, забележителна със архитектурата си. Работи от 09.30 до 17.30 ч.
виж повече
Глазгоу
Колекцията "Бърел"
Колекцията "Бърел" Това е колекция, състояща се от над 9 000 произведения на изкуството, дарени от сър Уилям Бърел на град Глазгоу. Колекцията се помещава в специално пригодената за нея сграда „Полок“, намираща се в южната част на града. Работи от 10.00 до 17.00 ч. 
виж повече
Галерията за модерно изкуство
Галерията за модерно изкуство Тази галерия приютява страхотна колекция от съвременни картини и скулптури, с място за нови изложби. В сутерена е една от многото обществени библиотеки в Глазгоу, с безплатен достъп до интернет. Разполага с кафене. Работи от 10.00 до 17.00 ч.
виж повече
Научният център в Глазгоу
Научният център в Глазгоу Научният център в Глазгоу разполага със стотици интерактивни експонати за деца. В центъра се намира и Кулата на Глазгоу, висока 125 метра, единствената кула в света, който може да се върти на 360 градуса от основата си. Работи от 10.00 до 17.00 ч.
виж повече
Арт-галерия и музей „Келвингроув“
Арт-галерия и музей „Келвингроув“ Това е най-големия градски музей с разнообразни сбирки от произведения на изкуството. Притежава творби на Салвадор Дали, Рембранд, Моне и др. Има антропологични колекции, самолети от Втората световна война и др. Работи от 10.00 до 17.00 ч. 
виж повече
Единбург
Единбургският замък
Единбургският замък Дом на шотландските владетели още от Средновековието и символ на града, разположен на най-високото му място. Историческият комплекс е най-важният обект в Шотландия. Замъкът е разнообразен и включва доста места за разглеждане, като най-голям интерес предизвикват Кралските съкровища с короната, скиптъра и меча, Камъкът на съдбата, върнат на Шотландия през 1996 г., изложен в Голямата зала, музеите на войната и военните униформи и други. Параклисът на кралица Маргарет датира от 1130 г. и е...
виж повече
Дворецът "Холируд Хаус"
Дворецът "Холируд Хаус" Дворецът "Холируд Хаус" в Единбург, който служи за официална резиденция на кралицата, е сред най-важните туристически атракции в Шотландия, свързан с драматичната съдба на Мария Стюарт. Работи от 09.30 до 18.00 ч.
виж повече
Кралската яхта "Британия"
Кралската яхта "Британия" Това е една от най-популярните атракции на Единбург. Намира се в пристанището Лейт, северен Единбург. Кралската яхта "Британия" е пропътувала над 1 млн. морски мили. Работно време: януари - март, ноември - декември: 10.00 - 15.30 ч., април - юни, октомври: 09.30 - 16.00 ч., юли - септември: 09.30 - 16.30 ч. 
виж повече
Рослин чепъл
Рослин чепъл Намира се на 10 км южно от Единбург. Църквата, датираща от XV век,  е известна със своята изключителна скулптурна украса Тук, сред украсата на църквата, се намират прочутите изображения на кочан царевица и цвят от алое, навеждащи на мисълта, че изглежда Америка е била позната за някои европейци и преди Колумб. Освен това, в символизма на многобройните детайли, украсяващи църквата, някои намират странни съвпадения със символиката на Ордена на тамплиерите и се говори, че този параклис...
виж повече
Националният музей на Шотландия
Националният музей на Шотландия Музея е смес от модерна и традиционна шотландска архитектура. Съдържа богата експозиция, включваща шотландска керамика и оръжия от римската епоха и Ренесанса. Работи от 10.00 до 17.00 ч.
виж повече
Националната галерия на Шотландия
Националната галерия на Шотландия Националната галерия на Шотландия съдържа най-добрите образци на шотландското изобразително изкуство. Работи от 10.00 до 17.00 ч. 
виж повече
Шотландската национална галерия за модерно изкуство
Шотландската национална галерия за модерно изкуство Шотландската национална галерия за модерно изкуство съдържа произведения на модерното изкуство от Шотландия и други страни. Работи от 10.00 до 17.00 ч.
виж повече
Инвърнес
Замъка Урквард
Замъка Урквард Замъка се намира се в близост до гр. Инвърнес. Работи от 09.30 до 18.00 ч.
виж повече

Цени на музеи

Рослин Чепъл – 9 SBP/GBP, пенсионери над 60 г. – 7 SBP/GBP деца до 18 г. – безплатно, работи от 10.00 до 16.00ч., в неделя – от 13.00 до 15.00 ч.;
Замъка на Единбург  – 17,00 SBP/GBP, пенсионери над 60 г. – 13,20 SBP/GBP, деца (5 – 15 г.) – 10,20 SBP/GBP, работи от 09.30 до 17.00 ч.;
Двореца Холирудхаус в Единбург – 12 SBP/GBP,  пенсионери, студенти (срещу документ) – 11  SBP/GBP, деца (5 – 17 г.)  – 7,20 SBP/GBP, работи от 09.30 до 18.00 ч;
Шотландски национален музей в Единбург – безплатен, работи от 10.00 до 17.00 ч;  
Замъка Крейтс  – 12,50 SBP/GBP, пенсионери, студенти (срещу документ) – 9 SBP/GBP, работи от 09.30 до 17ч;
Питмеден гардън – 6,50 SBP/GBP, пенсионери, студенти (срещу документ) – 5 SBP/GBP, работи от 10 до 17.30 ч;
Катедралата в Елджин – 7,50 SBP/GBP, пенсионери, студенти (срещу документ) – 6,00 SBP/GBP, деца (5 – 15 г.) – 5,00 SBP/GBP, работи от 09.30 до 17.30 ч;
Замъка Уркухард – 9,00 SBP/GBP, пенсионери, студенти (срещу документ) – 7,20  GBP деца (5 – 17 г.) – 5,40 SBP/GBP, работи от 09.30 до 18.00 ч;
Галерията за модерно изкуство в Глазгоу – безплатна, работи от 10.00 до 17.00 ч;
Разходка с корабче по езерото Лох Нес - 15 SBP/GBP, пенсионери, студенти (срещу документ) – 12,50  GBP деца (5 – 17 г.) – 10 SBP/GBP.

Музеите изискват документ за самоличност  за удостоверяване на възрастта при ползване на намаление.

Оповестените тук цени на музеи са към 10.12.2020 и „Руал Травел“ не се ангажира с тяхната абсолютна точност.

ШОТЛАНДИЯ
1 SBP = 1 GBP – шотландският паунд е самостоятелна парична единица, която по стойност е равна на английския паунд, с английски паунди може да се пазарува в Шотландия.
ЗАБЕЛЕЖКА: при посещение в Англия и Шотландия, Ви съветваме да си осигурите от България основната сума, която смятате да похарчите, в местна валута – британски и, ако прецените -  шотландски паунди.

Разгледайте още

Българско посолство във Великобритания

АДРЕС НА БЪЛГАРСКОТО ПОСОЛСТВО ВЪВ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ:
EMBASSY OF THE REPUBLIC OF BULGARIA
186-188 QUEEN’S GATE
LONDON SW7 5HL
Tel: 0044/ 207 584 9400; 0044/ 207 584 937

 

Прогноза

Валутен калкулатор