02/980 46 46
Пропътувай мечтите си!
Пропътувай мечтите си!

Полезна информация за Швеция

Туристическа агенция » Дестинации » Швеция
Флаг Швеция Швеция

Градове в Швеция

Малмьо Стокхолм

Топ оферти за Швеция

Цяла Скандинавия с Берген
15 дни
АвтобуснаАвтобусна
Дати:
16.07.2020
17.08.2020
На цени от:
1664 лв.
Цяла Скандинавия
14 дни
АвтобуснаАвтобусна
Дати:
19.07.2020
16.08.2020
На цени от:
1455 лв.
Копенхаген - Малмьо - Брюксел - Амстердам - Хамбург - Виена - Залцбург
13 дни
АвтобуснаАвтобусна
Дати:
15.07.2020
19.08.2020
На цени от:
1164 лв.
Цяла Скандинавия с Берген
11 дни
СамолетнаСамолетна
Дати:
18.07.2020
19.08.2020
На цени от:
2541 лв.
Цяла Скандинавия
10 дни
СамолетнаСамолетна
Дати:
21.07.2020
18.08.2020
На цени от:
2328 лв.
Копенхаген - Малмьо - Брюксел - Амстердам - Хамбург
9 дни
СамолетнаСамолетна
Дати:
17.07.2020
21.08.2020
На цени от:
1940 лв.

Инфо за страната

Карта на Швеция

Столица:

Стокхолм

Най-голям град:

Стокхолм

Официален език:

шведски

Население:

9 971 638

Площ:

449 964km2

Валута:

Шведска крона (SEK)

Часова зона:

GMT+1

ЗНАМЕ:

Жълт скандинавски кръст на син фон. Знамето на Швеция е създадено в настоящия си вид през 1500 година по подобие на датското знаме Данебруг. Цветовете на знамето са взети от герба на страната, който представлява три златни корони на лазурно поле.
През 1818 година Карл IV Йохан Шведски приъсединява Норвегия към територията на Швеция като компенсация за Финландия, загубена през 1809 година, в резултат на Руско-шведската война. Неговият син Оскар I въвежда нови държавни знамена, които да символизират съюза и равнопоставеността между двете кралства. Така в горния ляв ъгъл на шведския и норвежки флаг са добавени елементи от знамената на двете кралства. През 1905 година Съюзът между Швеция и Норвегия е прекратен и знамето на Швеция добива днешния си вид.

ПЛОЩ:

449 964 км². Страната е разположена в Скандинавския полуостров, като единствената й сухопътна връзка с останалата част на Европа е чрез моста Йоресунд. Най-северните части на Швеция се намират зад Полярния кръг. Към територията на Швеция принадлежат и двата големи острови, разположени в Балтийско море, Готланд и Йоланд.

ГРАНИЧИ С:

Финландия на североизток, Балтийско море на изток, Дания на югозапад през протока Йорсунд, и Норвегия на запад.

НАСЕЛЕНИЕ:

9 971 638 души по данни от 2018 година.

Средната продължителност на живота в Швеция е 80,86 години като за:

 • мъже - 78,59 години;
 • жени – 83,26 години.

Шведите представляват 85 % от населението на страната. Други етнически общности са: финландците (5%), лапландците, а така също и представители на емигрантските общности като турци, сирийци, иранци и иракчани.

ВЕРОИЗПОВЕДАНИЯ:

 • протестанти-лютерани - 85,%,;
 • католици
 • православни;
 • анимисти (предимно лапландци, които следват все още езическите си вярвания).

Вследствие на имиграцията в страната вече има и значителни мюсюлмански общности, изповядващи исляма.

СТОЛИЦА:

Стокхолм  - 1 515 017 жители (1 989 422 жители заедно с предградията, по данни от 2018 година).

ГОЛЕМИ ГРАДОВЕ:

Гьотеборг (572 799), Малмьо (301 706 жители), Упсала (149 245 жители) и Вестерос (117 746 жители) – по данни от 2018 година.

РЕЛЕФ:

В релефа на Швеция преобладават планините и платата, а в южните ѝ части – хълмистите равнини. По границата с Норвегия са разположени Скандинавските планини, а източно и южно от тях се намират платото Норланд, Средношведската равнина и възвишението Смоланд, а в най-южните части са равнините на полуостров Сконе. Северните части на страната са покрити с обширни гори, докато южната част, в равнината Сконе, се използва предимно за селскостопански култури.

ГОЛЕМИ РЕКИ:

По-големите реки в Швеция са:

 • Турне - 522 км;
 • Уме - 470 км;
 • Индалсeлвен - 420 км.

Всичките са пълноводни целогодишно, подхранвани от ледниците по върховете на Скандинавските планини.
Скандинавският полуостров е бил покрит от дебели ледове през ледниковата епоха и след оттеглянето им са се образували множество езера. Най-големите от тях са Венерн, Ветерн и Меларен.

ПЛАНИНИ:

Основният планински масив, доминиращ в релефа на Швеция, е този на Скандинавските планини. Те са верижна планинска система, простираща се на около 1 700 км от североизток на югозапад и имат ширина до 600 км. Западните склонове на Скандинавските планини се спускат стръмно към Северно море, които образуват известните норвежки фиорди. Източните ѝ склонове плавно се снижават и преминават в равнинните територии на Швеция. Релефът на планинския масив е образуван под силното въздействие на ледниците, които са сред най-големите на европейския континент.

НАЙ-ВИСОК ВРЪХ:

Кебнекайсе (2 097 м) намира се в Скандинавските планини.

ДЪРЖАВНО УСТРОЙСТВО:

Парламентарна монархия, начело с крал Карл XVI Густав (от 1973 г.).
Законодателен органРиксдаг (парламент) от 349 депутата, избирани за 4 години.
Изпълнителна власт – правителство начело с министър-председател.

ИКОНОМИКА:

През 20 век се появява феномен, често описван като “шведското икономическо чудо”. В разстояние на две десетилетия, бедната земеделска страна се превръща в една от най-проспериращите и високо развити индустриално нации.
Основата на това изумително развитие са разположените в северната част на Швеция обширни гори, залежи на медна руда и производството на водноелектрическа енергия. Стойността на тези природни ресурси се повишава от дълга поредица от шведски изобретения и тяхнато непрекъснато усъвършенстване – парната турбина, въртящият се цилиндър (лагер), светлинната сигнализация с газово захранване, телефонът, машината за отделяне на каймака от млякото, кибритената клечка, регулируемият гаечен ключ и други.
Дори и днес блестящата инженерна мисъл е основна за шведския бизнес сектор. Заради бедния вътрешен пазар, повечето шведски компании са принудени от самото начало да инвестират в износ към потребителите по целия свят.
В много от случаите тази ранна глобализация дава на шведските компании голямо предимство в международната конкуренция – една причина, поради която Швеция, за своето малобройно население, днес има голям брой мултинационални корпорации, като Volvo, Saab, Ericsson, Electrolux, IKEA.
Въпреки че все още суровините и първично обработените материали съставляват доста голяма част от шведския износ, в бъдеще се смята, че ще се залага основно на високоинтелектуалната индустрия, където Швеция има предимство по отношение на напредничавото технологично развитие, първокласна инфраструктура и високо ниво на образование.
Информационните технологии и биомедицината са двата високоинтелектуални сектора, в които Швеция е глобален лидер от години.

ОФИЦИАЛНИ ПРАЗНИЦИ:

1 януари (Нова година), 6 януари (Богоявление), Разпети Петък, Великден, Възнесение Господне (четвъртък, 39 дни след Великден), Петдесетница (понеделник, 50 дни след Великден), 1 май (празник на труда), 6 юни (национален празник), Мидсамър (последния петък на юни - празнува се пролетното равноденствие), 25 декември (Коледа), 31 декември (Св. Силвестър).

ПАРИЧНА ЕДИНИЦА:

Шведска крона (SEK), 1 SKR = 100 йоре. Шведската крона, заедно с норвежката крона и швейцарския франк, е една от най-стабилните валути в Европа. Въпреки, че страната е член на Европейския съюз от 1995 година, голяма част от населението гласува на провелия се преди няколко години референдум против въвеждането на еврото за национална валута. Обменният курс на шведската крона спрямо еврото е за 1 EUR = 10,62 SEK (към края на 2019 г.)

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ:

Най-важните шведски забележителности, включени в ЮНЕСКО, са:

 • земеделският пейзаж на южен Öland,
 • археологическите места Birka and Hovgården,
 • църковният град Gammelstad,
 • украсени селски къщи в Hälsingland,
 • металургичният завод Енгелсберг,
 • радиостанцията "Валберг" в Гриметон,
 • ханзейският град Висби,
 • минната зона в град Фалун,
 • пристанището в Карлскрона,
 • скалните рисунки в Танум,
 • кралската резиденция в Дротингхолм,
 • стокхолмското гробище Skogskyrkogården,
 • геодезичната дъга Струве,
 • архипелъгът Кваркен и "Викокият бряг" в Ботническия залив и Шведска Лапландия.

КЛИМАТ:

Умерен климат на юг със студена, облачна зима и прохладно, частично облачно лято; Субарктически на север. 

Северно сияние - или Aurora Borealis, се появява в началото на септември в и около Кируна, в далечния север на Швеция. По времето, когато зимата е настъпила напълно през януари, северното сияние може да се види в цялата Шведска Лапландия - област в Северозападна Швеция, която обхваща почти една четвърт от страната. Северното сияние в Швеция завършва в края на март или в началото на април.

Бели нощи  - между края на май и средата на юли в Северна Швеция се наблюдават белите нощи.

БЕЗПЛАТНО ОБРАЗОВАНИЕ:

Образованието в Швеция е задължително за деца на възраст между 6 и 15 години. Учебната година в Швеция продължава от средата / края на август до началото / средата на юни.
Коледните празници са от средата на декември до началото на януари и разделят шведската учебна година на два срока.
Системата за висше образование е съвместима с останалата част на Европа чрез Болонския процес, където степените са разделени на 3 цикъл