02/980 46 46
Пропътувай мечтите си!
Пропътувай мечтите си!

Полезна информация за Унгария

Туристическа агенция » Дестинации » Унгария
Флаг Унгария Унгария

Градове в Унгария

Будапеща Естергом Сентендре

Топ оферти за Унгария

Виена - Будапеща
5 дни
АвтобуснаАвтобусна
Дати:
22.07.2020
19.08.2020
03.09.2020
19.09.2020
виж всички дати
На цени от:
374 лв.
Будапеща - Белград - Нови Сад
5 дни
АвтобуснаАвтобусна
Дати:
03.09.2020
19.09.2020
14.10.2020
02.12.2020
виж всички дати
На цени от:
329 лв.
Прага - Братислава - Будапеща - Виена
7 дни
АвтобуснаАвтобусна
Дати:
17.08.2020
01.09.2020
16.09.2020
05.10.2020
виж всички дати
На цени от:
485 лв.
Виена - Будапеща - от Варна, Шумен, Велико Търново, Плевен
5 дни
АвтобуснаАвтобусна
Дати:
03.09.2020
19.09.2020
14.10.2020
02.12.2020
виж всички дати
На цени от:
413 лв.
Прага - Братислава - Будапеща - Виена
7 дни
СамолетнаСамолетна
Дати:
17.08.2020
01.09.2020
16.09.2020
05.10.2020
виж всички дати
На цени от:
1354 лв.
Виена - на полупансион
8 дни
АвтобуснаАвтобусна
Дати:
15.07.2020
14.10.2020
На цени от:
698 лв.
Будапеща - Белград - Нови Сад - предколедна
5 дни
АвтобуснаАвтобусна
Дати:
02.12.2020
На цени от:
329 лв.

Инфо за страната

Карта на Унгария

Столица:

Будапеща

Най-голям град:

Будапеща

Официален език:

унгарски

Население:

9 672 303

Площ:

93 028km2

Валута:

Унгарски форинт (HUF)

Часова зона:

GMT+1

ЗНАМЕ:

Трикольор – червено, бяло и зелено, разположени хоризонтално. Цветовете на унгарското знаме се свързват с герба на Арпадовата династия, който представлявал щит с червени и бели линии. Съвременното знаме се появява през 1848 година като символ на независима Унгария по време на Унгарската национална революция.

ПЛОЩ:

93 028 км2. Унгария е континентална страна, без излаз на море. Територията й обхваща голяма част от Панонската низина. В Унгария се намира и езерото Балатон, което е най-голямото езеро в Централна Европа (площ 596 км2, дълбочина 11 м и има тектоничен произход).

ГРАНИЧИ С:

 • Австрия на запад;
 • Словакия на север;
 • Украйна на североизток;
 • Румъния на изток;
 • Сърбия и Хърватия на юг;
 • Словения на югозапад.

РЕЛЕФ:

Територията на Унгария има преимуществено равнинен характер. Голяма част от страната е разположена в Панонската низина. Западната й част, която е наречена Дунантул, е предимно хълмиста със средна надморска височина от 300 м. Източната част на Панонската ранина се нарича Алфьолд и има плосък, изключително равнинен релеф. В западната част на Унгария се намират предалпийските височини, чиято средна надморска височина е 500-800 м.

На север от Езерото Балатон се намира платообразен масив. Близо до границата със съседна Словакия са разположени крайните дялове на Карпатите, които достигат средна надморска височина от 1000 м. В планините до границата със Словакия се намират едни от големите карстови пещери в Европа, изпълнени с подземни реки и езера.

Религии:

 • католици - 57%;
 • протестанти-калвинисти - 20%;
 • протестанти-лутерани - 3%;
 • други - 20%.

СТОЛИЦА:

Будапеща (1 741 041, като заедно с агломерацията броят им достига 2 133 813), по данни от 2019г.

ГОЛЕМИ ГРАДОВЕ:

 • Дебрецен (204 124);
 • Мишколц (172 637);
 • Сегед (164 883);
 • Печ (156 649).

ГОЛЕМИ РЕКИ:

Най-характерното за реките в Унгария е, че всичките извират извън територията на страната. Безспорно двете най-големи реки в Унгария са Дунав и Тиса. Те имат огромно стопанско и транспортно значение за страната. Имат десетки по-малки притоци. Дунав тече през Унгария в продължение на 417 км, а Тиса – на 596 км.

ПЛАНИНИ:

Унгария е предимно равнинна страна, на чиято територия няма високи планини. Все пак най-значимите от тях са:

 • Матра;
 • Бюк;
 • Бьорьожен.

НАЙ-ВИСОК ВРЪХ:

Кекеш (1014 м), разположен в Матра.

ДЪРЖАВНО УСТРОЙСТВО:

Парламентарна република. Президентът на Унгария се избира от народните представители с мандат от 5 години. Има предимно представителни функции и е главнокомандващ на Унгарската армия. Изпълнителната власт в страната е в ръцете на министър-председателя, който е избиран от Парламента на страната. Законодателната власт в Унгария се упражнява едновременно и от унгарския Парламент и от унгарското Правителство. Парламентът е еднокамарен и се избира за срок от 4 години. Състои се от 386 народни представители.

ОФИЦИАЛНИ ПРАЗНИЦИ:

 • 1 януари (Нова година);
 • 15 март (Ден на революцията и борбата за свобода от 1848 – 1849 г.);
 • 1 май (Ден на труда);
 • Великден;
 • Петдесетница (понеделник, 50 дни след Великден);
 • 23 август (Ден на основаването на държавата);
 • 23 октомври (Ден на революцията и борбата за свободата от 1956 г.);
 • 1 ноември (Голяма задушница);
 • 25 декември (Коледа).

ИКОНОМИКА:

Унгария е индустриална страна с високо развито селско стопанство. Има добре развито лозарство и винопроизводство. От промишлеността най-добре са развити секторите на машиностроенето, комуникациите, химическата, фармацевтичната и текстилната промишленост. Голямо значение за икономиката на страната има туризмът. Важни туристически центрове са столицата Будапеща и езерото Балатон.

Около 1/3 от износа на Унгария е към Германия, 8% към Австрия. Половината от износа се пада на изделия на машиностроенето и автомобилостроенето. Важни индустриални райони са областта на столицата Будапеща и западната част на страната около границата с Австрия. Страната осъществява голяма част от външната си търговия в сътрудничество с Германия. Стабилната икономика и демокрацията в последните години правят Унгария една от най-привлекателните за чуждестранни инвестиции страни от бившия социалистически лагер.

БРУТЕН ВЪТРЕШЕН ПРОДУКТ (БВП):


 

Забележителности

Будапеща
Унгарски национален музей
Унгарски национален музей – сградата на музея е най-забележителното произведение на унгарския класицизъм. Тук е представена историята на Унгария от създаването й до 1990 г. Свещената унгарска корона и другите кралски регалии са били пазени в музея до края на 1999 г., но днес са изложени в Парламента. Всеки период от унгарската история е илюстриран с помощта на карти, таблици, произведения на изкуството или предмети от ежедневието, оръжия, мебели, облекла, видео-материали и т.н. В...
виж повече
Национална галерия на Унгария
Национална галерия на Унгария – музеят е изцяло посветен на унгарското изобразително изкуство от Средновековието до XX век. В залите му можете да видите богата колекция от олтари, в стил късна готика. Сред художниците от XIX век са представени Mихай Mункачи и Лашло Паал. Музеят събира и монументални творби на историческа тематика като например "Покръстването на Вайк" на Гюла Бенщур и "Миклош Жрини в битката при Шигетвар" на Петер Kрафт.
виж повече
Музей на изящните изкуства в Будапеща
Музей на изящните изкуства – създаден е през 1950 г. от частни колекции. Представлява богата сбирка от паметници на древноегипетското изкуство, западноевропейската живопис (Ел Греко, Веласкес, Гоя, Рафаел, Веронезе, Рембранд и Рубенс), руското изкуство, румънската живопис, скулптура и графика, произведения на чипровски златари от XVII век. Разположен е в Двореца на републиката, колосална неокласическа сграда с мотиви от Храма на Зевс, реконструиран през 1960 г.
виж повече
Музей на приложните изкуства в Будапеща
Музей на приложните изкуства – създаден е през 1896 г. по случай 1000 години от основаването на Унгария, сградата е сама по себе си произведение на изкуството в стил сецесион. Постоянната експозия представя множество предмети, свързани с европейските изкуства и занаяти – порцелан, керамика, стъкло, изкуството на книгата (кожа, подвързване, хартия), тексктил, дърво (дърводелство и дърворезба), метал и ковано желязо.
виж повече
Етнографски музей в Будапеща
Етнографски музей - сградата на музея е дворец в стил неоренесанс, построен в края на XIX век, бивша Съдебна палата и Касационен съд. Музеят дава пълна представа за земеделското общество от XVIII до началото на XX век, преди Трианонския мирен договор. Културата, риболовът, занаятчийството, пазарите и панаирите, семейството и празниците са добре илюстрирани със снимки, костюми, предмети от бита, мебели и др.
виж повече
Музей на Ференц Лист
Музей на Ференц Лист – помещава се в тристаен апартамент, който големият композитор е обитавал през последните пет години от живота си, когато е прекарвал редовно зимата в Будапеща. Спалнята му е служела и за работен кабинет. На бюрото му и в шкафовете има много лични вещи. На една малка масичка, можете да видите бронзова отливка от дясната ръка на Лист, направена от Алайос Стробл. В дневната е разположено пианото „Бьозендорфер”, любимият инструмент на композитора.
виж повече
Музей на марципана
Музей на марципана – марципанът е лакомство, което представлява тесто от бадемова пудра и лесно за обработка. Той позволява на майсторите сладкари, които имат достатъчно търпение, да пресъздадат от марципан известни паметници като Парламента в Будапеща или фигури като тази на Сиси, Снежанка или Майкъл Джексън.
виж повече

Хотели

Будапеща
Atrium fashion ****
Местоположение: намира се в централната част на града, в близост до метростанция Blaha Lujza ter В хотела: кафе-бар, закуска на бюфет, 24 часа рецепция, централен климатик, конферентна зала, панорамен асансьор, безжичен интернет, условия за настаняване на трудно подвижни хора, мултиезичен персонал, международна преса, резервации за билети и екскурзии на място, наем на коли, паркинг В стаите:  стилно декорирани, LCD телевизор, безжичен интернет, телефон, мини-бар, машина...
виж повече
Boscolo Budapest *****
Местоположение: намира се в централната част на града, в близост до метростанция Blaha Lujza ter В хотела: ресторант, 24 часа рецепция, стаи за непушачи, интернет достъп, сауна, фитнес център, басейн, конферентна зала В стаите:  сателитна телевизия, високоскоростен интернет, директна телефонна линия, радио, будилник, сейф, мини-бар, работно бюро; няколко стаи имат балкон; самостоятелен санитарен възел с вана и душ, сешоар, халати, телефон.
виж повече
Budapest Marriot hotel *****
Местоположение: намира се в близост до р. Дунав и търговската улица Ваци В хотела: ресторант, кафе-бар, коктейл-бар, открита тераса, зимна градина, високоскоростен интернет, паркинг, бизнес и конферентен център, спа център, наем на коли, консиерж, сейф на рецепция В стаите:  кабелен интернет, телефон, сешоар, ютия и дъска за гладене, преса за панталони, сейф, мини-бар, плосък телевизор с HD телевизия Допълнителна информация: Настаняване: 16:00 ч....
виж повече
Courtyard by Marriot ****
Местоположение: намира се в централната част на града, в близост до метростанция Blaha Lujza ter В хотела: ресторант, бар, интернет достъп, паркинг, фитнес, спа-център, гледане на деца, рент-а-кар В стаите:  сателитна телевизия, сейф, мини-хладилник, работно бюро, шумоизолиращи прозорци, климатик, кана за топла вода с чай и кафе, самостоятелен санитарен възел Допълнителна информация: домашни любимци не са разрешени
виж повече
Four Seasons Hotel Gresham Palace 5+*
Местоположение: намира се в близост до р. Дунав и Парламента В хотела: ресторант, кафетерия, спа център, фитнес, басейн, бизнес услуги В стаите:  часовник с аларма и радио, преса, сешоар, факс машина, сейф, противоалергични възглавници, тоалетка, телефон, мини-бар, сателитна телевизия, халати, интернет връзка
виж повече
Hilton Budapest – Castle District *****
Местоположение: намира се в близост до Рибарските кули и църквата „Св. Матиаш” В хотела: ресторант, бар, стая за багаж, бар, салон за красота, рент-а-кар, асансьори, цветарски магазин, обмен на валута, магазин за сувенири, пералня, фоайе, мултиезичен персонал, международна преса, рум-сервиз, сейф, машина за почистване на обувки, резервации за екскурзии, фитнес, бизнес център, конферентни зали, интернет В стаите:  климатик, халати, кабелна телевизия, работно...
виж повече
Hotel Berlin *** Budapest
Хотелът e периферно разположен, отстои на 4 км. от центъра. Намира се в Буда. Разполага с 106 стаи, всяка от които с баня/WC, климатик, телевизор, безжичен интернет. На разположение на гостите са: ресторант, който предлага специалитети от унгарската и интернационалната кухня; конферентна зала; лоби бар.
виж повече
Hotel Central Basilica 3*
Местоположение: намира се на около 200 м. от пл. Deák В хотела: закуска на бюфет, 2 конферентни зали В стаите: самостоятелен санитарен възел, сешоар, телефон, мини-бар, телевизия, климатик, сейф, кабелен или безжичен интернет  
виж повече
Hotel Continental Zara 4*
Местоположение: намира се в сърцето на града, на пешеходно разстояние от Синагогата В хотела: ресторант, кафе-бар, коктейл-бар, 24 часа на разположение консиерж и рум-сервиз, пералня, химическо чистене, гладене, подземен паркинг, бизнес център, кетъринг и банкетни услуги, коли под наем, трансфери, резервации за концерти и театри, стая за съхранение на багаж, безжичен интернет, доктор (на повикване), детегледачи (на повикване) В стаите: безжичен интернет, LCD телевизор,...
виж повече
Hotel Ibis Budapest Aero ***
Хотелът e периферно разположен. Разполага с 139 стаи, всяка от които с баня/WC, климатик, телевизор, безжичен интернет. На разположение на гостите са: ресторант, бар.
виж повече
Hotel Polus ***
Намира се на половин час от центъра на Будапеща в близост до търговски център Polus, който предлага разнообразни магазини, развлечения и фитнес съоръжения. Стаите са климатизирани, със самостоятелна баня. Срещу допълнително заплащане хотелът предлага закрит басейн, боулинг зала, Wi-Fi и частен паркинг.
виж повече
InterContinental Budapest *****
Местоположение: намира се на брега на р. Дунав и отстои на около 300 м от пл. „Vörösmarty” В хотела: конферентни зали, ресторант, бар, тераса, спа център В стаите:  26 LCD телевизор, кабелна телевизия, високоскоростен интернет, работно бюро, самостоятелен санитарен възел, телефон, халати, отопление, климатик, мини-бар, машина за кафе и чай, рум-сервиз
виж повече
Mercure City center ****
Местоположение: намира се в сърцето на града, на ул. „Ваци” В хотела: закуска, на бюфет, 2 ресторанта, бар, консиерж, обмен на валута, пералня, безжичен интернет, гледане на деца, наем на коли, резервации за билети и екскурзии, спортни съоръжения, паркинг, конферентни зали В стаите:   220/240 V AC, климатик, сейф, телевизор, детско креватче, радио, отварящи се прозорци, безжичен интернет, работно бюро, сателитна телевизия, мини-бар, телефон, самостоятелен...
виж повече
Novotel Centrum ****
Местоположение: намира се в централната част на града, в близост до метростанция Blaha Lujza ter В хотела: ресторант, кафе-бар, сауна, джакузи, спа-център, 7 конферентни зали, безжичен интернет В стаите:  просторни стаи, самостоятелен санитарен възел с душ или вана, канапе, работно бюро, телевизия, интернет достъп, сешоар, сейф, машина за кафе/ чай.
виж повече
Star Inn Hotel Budapest Centrum 3*
Местоположение: намира се на около 400 м. от Операта В хотела: закуска на бюфет, бар, конферентна зала, събуждане по телефона, 24 часа рецепция В стаите: индивидуално управление на отоплителна/ охлаждаща система, самостоятелен санитарен възел, сешоар, 26“ LCD телевизор със сателитна телевизия, LAN интернет достъп
виж повече

Цени на музеи

БУДАПЕЩА

 • Унгарски национален музей – 1 600 HUF, ученици, студенти и пенсионери – 800 HUF;
 • Музей на приложните изкуства (комбиниран билет за целия музей) – 3 500 HUF, за деца и младежи от 6 до 26 г., и пенсионери – 1 750 HUF, за деца под 6 г. – безплатно;
 • Исторически музей на Будапеща – 2 400 HUF, за деца и младежи от 6 до 26 г., и пенсионери – 1 600 HUF, за деца под 6 г. – безплатно;
 • Унгарска национална галерия – 1 800 HUF, за деца и младежи от 6 до 26 г., и пенсионери – 900 HUF, за деца под 6 г. – безплатно;
 • Музей на терора – 2 000 HUF, за деца и младежи от 6 до 26 г., и пенсионери от 62 до 70 г. – 1 000 HUF, за деца под 6 г. и пенсионери над 70 г. – безплатно;
 • Крепостта Вишеград на Големия завой на р. Дунав – 1800 HUF, за студенти и пенсионери – 900 HUF;
 • Посещение на минерална баня – около 5 000 HUF; 
 • Разходка с корабче по Дунава – 17 EUR.

Музеите изискват документ за самоличност за удостоверяване на възрастта при ползване на намаление.

Оповестените тук цени на музеи са към 19.12.2019 и „Руал Травел“ не се ангажира с тяхната абсолютна точност.

УНГАРИЯ (1 EUR = 330 HUF)

ЗАБЕЛЕЖКА: При посещение на Унгария, Ви съветваме да си осигурите основната сума, която смятате да похарчите в унгарски форинти, от България.

Посолство в Унгария

АДРЕС НА БЪЛГАРСКОТО ПОСОЛСТВО В УНГАРИЯ:
BOLGÁR KÖZTÁRSASÁG NAGYKÖVETSÉGE
ANDRÁSSY ÚT 115.
1062 BUDAPEST VI
Tel: 0036/ 1 322 08 24; 0036/ 1 322 08 36; 0036/ 1 342 37 38

Прогноза

Валутен калкулатор