02/980 46 46
Пропътувай мечтите си!
Пропътувай мечтите си!

Полезна информация за Сърбия

Туристическа агенция » Дестинации » Сърбия

Топ оферти за Сърбия

Белград - Ниш
4 дни
АвтобуснаАвтобусна
Дати:
23.07.2020
14.08.2020
04.09.2020
19.09.2020
виж всички дати
На цени от:
277 лв.
Будапеща - Белград - Нови Сад
5 дни
АвтобуснаАвтобусна
Дати:
03.09.2020
19.09.2020
14.10.2020
02.12.2020
виж всички дати
На цени от:
329 лв.
Загреб - Коледни базари
4 дни
АвтобуснаАвтобусна
Дати:
10.12.2020
На цени от:
378 лв.
Уикенд във Върнячка баня - на полупансион
3 дни
АвтобуснаАвтобусна
Дати:
19.09.2020
04.12.2020
На цени от:
270 лв.
Будапеща - Белград - Нови Сад - предколедна
5 дни
АвтобуснаАвтобусна
Дати:
02.12.2020
На цени от:
329 лв.
Коледа - Будапеща - Белград
5 дни
АвтобуснаАвтобусна
Дати:
23.12.2020
На цени от:
461 лв.

Инфо за страната

Карта на Сърбия

Столица:

Белград

Най-голям град:

Белград

Официален език:

сръбски

Население:

8 756 923

Площ:

88 361km2

Валута:

Динар (RSD)

Часова зона:

GMT+1

ЗНАМЕ:

Трикольор – червено, синьо, бяло, разположени хоризонтално, а в дясната половина е поставен гербът на страната. Сръбското знаме използва панславянските цветове и възниква по време на Първото и Второто сръбско въстание. След създаването на Кралство Югославия знамето не се използва. По времето на СФРЮ Социалистическа република Сърбия използва за свое знаме сръбския национален флаг с червена петолъчка в средата. Сегашното знаме на Сърбия е прието през 2006 година, след разпадането на Държавната общност на Сърбия и Черна гора.

ПЛОЩ:

88 361 км2, според официалните данни на ООН, в които е включена и тази на Косово от 10 887 км2. Много от западноевропейските държави признаха независимостта на Косово, между които е и България. Така площта на Сърбия без Косово е 77 474 км2.

ГРАНИЧИ С:

 • Унгария на север;
 • Румъния на североизток;
 • България на изток;
 • Северна Македония на юг;
 • Черна гора и Косово на югозапад;
 • Босна и Херцеговина и Хърватия на запад.

НАСЕЛЕНИЕ:

8 756 923 души според преброяването през 2019 година, което я нарежда на 99-то място в света. Това изключва Косово, която декларира своята независимост през 2008 г. Според последното официално преброяване проведено в Косово през 2011 г., там е отчетено население от 1.73 млн. Сърбия съставлява няколко етнически групи:

 • сърби 83%;
 • унгарци 3,5%;
 • роми 450 000;
 • босненци 145 000.

Другите малцинствено представине групи са хървати, словаци, албанци, румънци и българи.

Религии:

 • християни 84,6%;
 • мюсюлмани 3,1%;
 • други 12,3%.

СТОЛИЦА:

Белград (1 273 651), по данни от 2019.

ГОЛЕМИ ГРАДОВЕ:

 • Нови Сад (215 400);
 • Ниш (250 000);
 • Крагуевац (147 473);
 • Суботица (100 000).

РЕЛЕФ:

Сърбия е континентална страна без излаз на море. По-голямата част от страната се намира на Балканския полуостров, докато по-малката северна част е разположена в Панонската низина.

Релефът на Сърбия варира между богати и плодородни равнини на север във Войводина и високи планини и в източната и южната ѝ част. Релефът в Централна Сърбия се състои главно от хълмисти, ниско и средно-високи планини. Това обуславя и основните комуникационни направления в Сърбия, които са в посока югоизточно от Белград, към Ниш и Скопие, по поречието на Велика и Южна Морава. На изток от централната част на Сърбия се намират крайните западни дялове на Стара планина. На Запад релефът е зает от Динарските планини като най-високи планини в тази част на страната са Златибор и Копаоник.

РЕКИ:

Всички реки в Сърбия се оттичат към три водосборни басейна:

 • Черноморски;
 • Адриатически;
 • Егейски.

Черноморският басейн е най-голям по площ в Сърбия и заема 92% от територията на страната. Целият басейн се отводнява само от река Дунав. Всички основни реки в Сърбия, като Тиса, Сава,Тимиш, Велика Морава, Ибър и Дрина се вливат в Дунав, а оттам в Черноморския басейн.

Адриатическият басейн е вторият по големина водосборен басейн, който обхваща 5% от територията на Сърбия (намира се в Западната част на Косово). Основна река тук е Бели Дрин, която се влива на територията на Албания с Черни Дрин и заедно образуват река Дрин, която се влива в Адриатическо море.

Егейският басейн е най-малкият по площ и обхваща 3% от територията на страната. Разположен е в югоизточната част на Сърбия, близо до границата с България и Северна Македония. Водосборният басейн се оттича от три реки – Пчиня, Лепанац и Драговищица. Първите две реки са притоци на Вардар, а третата е приток на Струма.

ПЛАНИНИ:

Основните планини в Сърбия са част от три планински системи: 

 • Динарските планини;
 • Карпатите;
 • Стара планина.

Динарските планини покриват най-голямата част от територията на Сърбия и се простират от северозапад към югоизток. Карпатите, които са най-южните разклонения на Карпатската система, са разположени в района на Тимошка Крайна. Крайните дялове на Стара планина се простират в посока север-юг в Източна Сърбия, на изток от долината на Морава и планините от Рило-Родопския масив.

НАЙ-ВИСОК ВРЪХ:

Миджур (2169 м) намира се в Стара планина, на границата между Сърбия и България.

ДЪРЖАВНО УСТРОЙСТВО:

Сърбия функционира като парламентарна демократична република.

Държавен глава на Република Сърбия е президент, който се избира за петгодишен мандат на всеобщи преки избори. Висш орган на изпълнителната власт е Министерският съвет начело с министър-председател, който се избира от Парламента, след предложена от президента кандидатура. Председателят на Министерския съвет формира правителство, което се одобрява от Парламента. Сърбия има еднокамарен парламент - Скупщина с 250 депутати, които се избират за четиригодишен мандат. Те имат правомощията да създават закони, одобряват бюджет, насрочват избори и ратифицират договори и споразумения.

Северната сръбска област Войводина има автономен статут, а Косово е частично международно призната държава, което според сръбската Конституция е суверена част от територията ѝ.

ОФИЦИАЛНИ ПРАЗНИЦИ:

 • 1 януари (Нова Година);
 • 7 януари – Коледа
 • 13 януари – Православна (Сръбската) Нова година
 • 15 февруари (Ден на държавността);
 • Великден;
 • 1 май (Ден на труда);
 • 9 май (Ден на победата);
 • 28 юни (Видовден, чества се битката при Косово поле).

ПАРИЧНА ЕДИНИЦА:

Сръбският динар се споменава за първи път в архивните документи от 1214 година, по времето на Стефан Първовенчани. До 1459 година динарът е кован от почти всички сръбски владетели.

ИКОНОМИКА:

Сръбската икономика е до голяма степен базирана на пазара и много разчита на производството, износа и държавните компании. Те имат силна икономика със среден доход, а обслужващият сектор формира повече от две трети от националния БВП. Основният износ е на автомобили, метал, каучук, земеделски култури, оръжия и метали. Столицата е и икономическата столица на държавата. Главни икономически партньори на Сърбия са Европейският съюз, бившите югославски републики, Русия и страните от ОНД.

Най-силните сектори са:

 • енергетика;
 • автомобилостроене;
 • машиностроене;
 • селско стопанство.

Най-плодороден земеделски край е Войводина. Там се отглежда жито, царевица, и соя. В Шумадия е развито овощарството и лозарство. Животновъдството е развито в Рашка и Източна Сърбия. Хомолските планини са богати на медна руда. Северният дял на Банат е богат на нефт и природен газ.

БВП на Сърбия по време на санкциите срещу страната, наложени от Съвета за сигурност на ООН през 1992, спада рязко поради влошилата се икономическа обстановка. След премахването на санкциите обаче БВП на страната бележи покачване спрямо предходните години.

БРУТЕН ВЪТРЕШЕН ПРОДУКТ (БВП):


 

Хотели

Белград
Balkan Garni***
Разположен в близост до Белградския панаир и парка “Баново Бърдо”, на 10 мин. с автомобил от центъра на града.
виж повече
Holiday Inn Express Belgrade – City 3*
Много добър централно разположен хотел, намира се в близост до плошада с паметника на Вук Караджич и на 25 мин. пешеходно разстояние от централната улица „Княз Михаил”. Предлага безплатен Wi-Fi и денонощен бар.
виж повече
Hotel Balkan****
Идеално разположен в центъра на Белград, на 5 мин пеша от Скупщината (Парламента) на Република Сърбия и на 20 мин.пеша от катедралата “Свети Сава”
виж повече
Hotel Belgrad City***
Хотелът се намира на Савски площад, на 20 мин. пешеходно разтояние от централната улица „Княз Михайлова”, на 30 мин. от парка Калемегдан ина 30 мин. от бохемския квартал „Скадарлия”, настаняването е в тризвездната част на хотела – това уточнение се налага, тъй като хотелът има и четиризвездна част. Стаите са оборудвани с кабелна телевизия и безплатен Wi-Fi интернет.
виж повече
Hotel Excelsior ***
Намира се в центъра на града, срещу кметството и Народното събрание. Стаите разполагат с баня с душ, LCD телевизор с кабелни програми, телефон, климатик, безплатен Wi-Fi и широколентов интернет достъп, бюро, минибар, сешоар и сейф. В непосредствена близост е до всички посолства, театри, стария квартал Скадарлия, крепостта Калемагдан и много ресторанти и клубове. 
виж повече
Hotel Kasina***
Идеално разположен в центъра на Белград, на 5 мин пеша от Скупщината (Парламента) на Република Сърбия и на 15 мин.пеша от катедралата “Свети Сава". Хотелът разполага с ресторант. Някои от стаите имат балкон, от който се разкрива невероятна гледка към града. Класическият ресторант има капацитет до 120 души и в него се сервират вкусни ястия. Той включва заседателна зала с капацитет от 50 участници, в която можете да си организирате бизнес срещи, семинари и частни тържества....
виж повече
Hotel Rex
Хотелът се намира в близост до парка „Газела” и едноименният мост над р. Сава, на 20 мин. пешеходно разтояние до катедралата „Св. Сава”, на 25 мин. пешеходно разтояние от централната улица „Княз Михаил”, на 35 мин. от парка Калемегдан и на 35 мин. от бохемския квартал „Скадарлия”. Хотелът предлага безплатен Wi-Fi достъп и безплатен частен паркинг.  Стаите са климатизирани, с големи прозорци. Имат облицована баня,...
виж повече
Hotel Royal ***
Хотел Royal *** е разположен в центъра на града, на няколко минути пеша от най-важните културни паметници – Националния музей, Националния театър, крепостта Калемегдан и улица княз Михаил (търговския център на Белград). Хотелът разполага с 180 легла, ресторант, лоби бар, градина, интернет кафе, сейф.  Всяка стая  е обурудвана с отделна баня и тоалетна, телевизор, климатик, телефон.
виж повече
Hotel Royal**
Хотелът се намира на 10 мин. пешеходно разтояние от централната улица „Княз Михайлова”, на 5 мин. от парка Калемегдан и на 15 мин. от бохемския квартал „Скадарлия”. В близост до хотела има удобен обществен транспорт до всички части на града. Хотелът разполага с 105 стаи, ресторант, бар, обменно бюро и интернет.
виж повече
Hotel Srbija ***
Разположен е на 15 мин. разстояние с транспорт от централната улица „Княз Михаил”. Намира се в тих и спокоен квартал на Белград, в непосредствена близост до красив парк. Хотелът предлага закуска на блок-маса и а-ла-карт меню в своите 2 ресторанта. В стаите: телевизор с кабелна телевизия, телефон, безплатен Wi-Fi интернет, климатик, мини-бар, самостоятелен санитарен възел със сешоар и всички необходими принадлежности.
виж повече
N Hotel***
Разположен недалеч от центъра на града, на 10 мин. с автомобил откатедралата “Свети Сава.”
виж повече
Queen’s Astoria Design Hotel****
Хотелът се намира близо до Савски площад, на 20 мин. пешеходно разтояние от централната улица „Княз Михайлова”, на 30 мин. от парка Калемегдан и на 30 мин. от бохемския квартал „Скадарлия”. Предлага безплатен Wi-Fi достъп до интернет и безплатни международни телефонни разговори. Светлите и климатизирани стаи имат големи легла, минибар, както и LCD телевизор със сателитни и кабелни канали. Включват също собствена баня с душ, сешоар и безплатни тоалетни принадлежности.
виж повече
Slavija Lux****
Идеално разположен в центъра на Белград,  на 3 мин пеша от катедралата “Свети Сава”.
виж повече
Върнячка баня
Hotel Merkur ***
Хотелът се намира в центъра на курорта Върнячка баня. Предлага на своите гости модерен спа център с басейни с минерална вода и пълен набор от балнеологични услуги, както и фитнес зала. Стаите разполагат с кабелен достъп до интернет, кабелна телевизия, климатик, тераса и собствен санитарен възел. 
виж повече
Kralj***+
Хотел Kralj 3*+ се намира в живописния курорт Върнячка баня, в самия център на курорта, само на 500 м от известния Мост на любовта. Хотелът разполага с 25 стаи. Стандартните удобства в тях включват климатик, кабелна телевизия, баня с душ, тоалетни принадлежности, халати за баня и чехли. Апартаментите имат и добре оборудвана кухня. Хотелът предлага ресторант, фитнес студио и уелнес център. СПА център: Уелнес центърът на хотела предлага сауна парк, джакузи, подгреваеми столове,...
виж повече
Пролом баня
Radan***
Настаняване: Хотел Радан е разположен в живописния курорт Пролом баня. Разполага с 213 стаи с 2 класически легла или със спалня. Всички стаи са с баня, кабелна телевизия, безжичен интернет, телефон, хавлии и сешоари. СПА център:  Уелнес центърът на хотела предлага вътрешен и външен басейн, сауна, парна баня, джакузи, тепидариум - топло помещение с подово отопление и подгреваеми седалки, солна стая.
виж повече

Посолство в Сърбия

АДРЕС НА БЪЛГАРСКОТО ПОСОЛСТВО В СЪРБИЯ:
АМБАСАДА РЕПУБЛИКЕ БУГАРСКЕ
Ул. БИРЧАНИНОВА 26
БЕОГРАД 11 000
Tел: 0038 111/ 36 13 980; 0038 111/ 36 13 990

АДРЕС НА БЪЛГАРСКОТО ГЕНЕРАЛНО КОНСУЛСТВО В НИШ:
ГЕНЕРАЛНИ КОНЗУЛАТ БУГАРСКЕ
Ул. ЛОЛЕ РИБАРА 19
НИШ 18 000
Tел: 00381 18/ 512 400; 00381 18/ 516 800

Прогноза

Валутен калкулатор