02/980 46 46
Пропътувай мечтите си!
Пропътувай мечтите си!

Полезна информация за Словакия

Туристическа агенция » Дестинации » Словакия
Флаг Словакия Словакия

Градове в Словакия

Братислава

Топ оферти за Словакия

Прага - Братислава - Будапеща - Виена
7 дни
АвтобуснаАвтобусна
Дати:
17.08.2020
01.09.2020
16.09.2020
05.10.2020
виж всички дати
На цени от:
485 лв.
Прага - Братислава - Будапеща - Виена
7 дни
СамолетнаСамолетна
Дати:
17.08.2020
01.09.2020
16.09.2020
05.10.2020
виж всички дати
На цени от:
1354 лв.
Прага - Братислава - Будапеща - Виена - Предколедна
7 дни
АвтобуснаАвтобусна
Дати:
07.12.2020
На цени от:
485 лв.

Инфо за страната

Карта на Словакия

Столица:

Братислава

Най-голям град:

Братислава

Официален език:

Словашки

Население:

5 458 570

Площ:

49 037km2

Валута:

Евро (EUR)

Часова зона:

GMT+1

ЗНАМЕ:

Трикольор – синьо, бяло и червено, разположени хоризонтално, а в горния ляв ъгъл е поставен гербът на страната.

Словашкото знаме се състои от панславянските цветове и се използва от 1848 г., когато Словакия въстава против Унгария. По време на въстанието е използван червено-бял флаг без герб, а по-късно е прибавена синя лента. Това знаме е било използвано и от Словашката република в състава на Чехословакия преди Втората световна война. Знамето (без герба) е символ на Словакия от 1 март 1990 г. При обявяването на независимостта на страната е прието за официално знаме на Словакия, като към него е добавен и герба, за да се отличава от знамената на Русия и Словения.

ГРАНИЧИ С:

 • Полша север;
 • Украйна на изток;
 • Унгария на юг;
 • Австрия на запад;
 • Чехия на северозапад.

НАСЕЛЕНИЕ:

5 458 570 души според преброяването през 2019 година.

Според данни от преброяване от 2011 година голяма част от населението са словаци (80,7%), следвани от унгарците, представляващи втората по големина етническа група (8,5%). Другите групи включват чехи (0,6%) и руснаци (0,6%).

Средната продължителност на живота в Словакия е 77,4 години, като за мъжете тя е 73,8 години, а за жените – 80,9 години.

Религии:

 • римокатолици 62%;
 • протестанти 8,9%;
 • православни 0,9%;
 • атеисти 13,4%.

СТОЛИЦА:

Братислава (423 737), по данни от 2019.

ГОЛЕМИ ГРАДОВЕ:

 • Кошице (236 563);
 • Прешов (94 718);
 • Жилина (85 985);
 • Нитра (86 329);
 • Банска Бистрица (82 336).

РЕЛЕФ:

Словакия е континентална страна без излаз на море. Разположена е в Централна Европа, като северната й част е заета от високите хребети на Карпатите, а южната – от равнния терен на Дунавската равнина и на Източнословашката низина.

ГОЛЕМИ РЕКИ:

 • Дунав – 172 км на територията на Словакия;
 • Малки Дунав – 128 км;
 • Вах – 403 км;
 • Хрон – 298 км.

Река Малки Дунав е разклонение на река Дунав в Словакия. Тя се отделя от главното корито на реката в близост до Братислава и тече успоредно на Дунав. При град Коларово се съединява заедно с река Вах, които се вливат отново в Дунав при град Комарно. Островът, който се образува между Дунав и Малки Дунав се нарича Житни остров.

Реките в Словакия са предимно маловодни и къси. Най-пълноводни са през пролетта, когато се топят снеговете по карпатските върхове. Най-пълноводната река в Словакия е Дунав, която достига своя воден максимум в началото на лятото. Реките в Словакия се оттичат в два водосборни басейна – този на Балтийско море и към Черно море. На много от реките са постороени микроязовири, които се използват за водоснябдяване, напояване, отдих и туризъм. Словакия разполага с подземни карстови води и термални минерални извори.

ПЛАНИНИ:

Основните планини в Словакия са част от Карпатския масив. В словашкия пейзаж преобладва преди всичко планинския релеф, в който доминират високите дялове на Карпатите, разпростиращи се върху по-голямата част от Северна Словакия. Сред тези планински вериги са високите върхове на Татрите и на Източните Бескиди. На север, близо до полската граница, се намират Високите Татри, които са популярна дестинация за ски и зимен туризъм. Именно високите върхове на Татра, Матра и Фатра са изобразени в герба на Словакия.

НАЙ-ВИСОК ВРЪХ:

Герлаховски щит (2655 м) намира се във Високите Татри, част от Карпатския масив на границата с Полша.

ДЪРЖАВНО УСТРОЙСТВО:

Парламентарна република. Словакия е представителна демократична република, в която законодателната власт се упражнява от Парламента, който е еднокамарен и се състои от 150 депутатски места. В някои случаи законодателната инициатива може да се упражнява и от Правителството или пряко от гражданите. Изпълнителната власт се упражнява от Правителството, начело с министър-председател. Съдебната власт е независима от изпълнителната и законодателната власт. Държавен глава на Словакия е президент, който се избира от Парламента за срок от 5 години.

ОФИЦИАЛНИ ПРАЗНИЦИ:

 • 1 януари (Нова година и Национален празник);
 • 6 януари(Богоявление);
 • Великден;
 • 1 май (Ден на труда);
 • 8 май (Ден на победата над нацизма);
 • 5 юли (Ден на светите братя Кирил и Методий);
 • 29 август (Ден на словашкото национално въстание);
 • 1 септември (Ден на словашката Конституция);
 • 15 септември (Успение Богородично - празнува се в чест на покровителката на Словакия);
 • 17 ноември (Ден на борбата за свобода и демокрация);
 • 25 декември (Коледа);
 • 26 декември (Св. Стефан).

ИКОНОМИКА:

Словакия е индустриално-аграрна страна, която от 2004 година е член на Европейския съюз. Тя има богати залежи на въглища (кафяви и лигнитни), руди (мед, олово, желязо), мрамор, минерали и други. Внася нефт и природен газ.

От идустриалния сектор най-добре развити са химическата промишленост, металургията, машиностроенето, текстилната промишленост (един от традиционалните отрасли на страната) и хранително-вкусовата промишленост. Големи индустриални центрове са Братислава и Кошице.

В селскостопанския сектор най-характерни отрасли за Словакия са отглеждането на зърнени, бобови, зеленчукови и овощни култури (ябълки, круши, кайсии, орехи, лозя) и др. Развъждат се овце, едър рогат добитък, свине и коне.

Голяма част от необходимата електроенергия на страната се добива във ВЕЦ-ове. В Словакия работят и атомни мощности. Проектът за изграждане на нов ВЕЦ „Габчиково“ (на 40 км от Братислава), която ще ползва водите на река Дунав, предизвиква остри протести от редица природозащитни организации.

Сферата на услугите заема сериозен дял в икономиката на страната. Годишно Словакия се посещава от около 1,4 млн. туристи.

Словашката икономика все повече се доближава до тази на развитите страни. С най-висок устойчив растеж на БВП в Европейския съюз с 10,4% през 2007 година и с най-висок рейтинг словашката икономика все по-често е определяна като „Тигъра от Татрите”.

БРУТЕН ВЪТРЕШЕН ПРОДУКТ (БВП):

Забележителности

Братислава
Словашкият национален музей
Словашкият национален музей се намира в Стария град на Братислава, на крайбрежната дунавска улица „Ваянске набрежие”. Сградата на музея е дело на архитекта М. Харминец и е построена в периода 1925-1928 г. Музеят обединява още 18 музейни експозиции, повечето от които се намират из цялата страна. В Словашкия национален музей можете да разгледате природонаучна, археологическа, етнографска, историческа и нумизматична ескпозиция. Често музеят организира интересни временни изложби на...
виж повече
Словашката национална галерия
Словашката национална галерия е най-големият музей на словашко изобразително изкуство. Основан е през 1949 г. И първоначално е поместен в двореца Естерхази и в помещенията на някогашните Водни казарми. През 50-те години на XX век дворецът е преустроен специално за нуждите на националната галерия, а през 70-те е разширен. Експозициите на Словашката национална галерия представят картини, скулптури, графики и експонати на декоративно-приложните изкуства.
виж повече
Михалската порта
Михалската порта е единствената средновековна постройка, запазена в словашката столица до наши дни. Предполага се, че е построена в началото на XIV век и представлява порта с голяма кула, които са били част от крепостните стени на някогашна Братислава. Името й датира от 1758 г. когато портата е реконструирана в стил рококо, а на върха й е поставена статуя на архангел Михаил. Към портата е имало изградени подемен мост и ров. Кулата на Михалската порта е била разрушена в пеиода 1529-1534 г., а...
виж повече

Цени на музеи

Замъка Девин – 4 EUR, деца – 2 EUR.

Музеите изискват документ за самоличност за удостоверяване на възрастта при ползване на намаление.

Оповестените тук цени на музеи са към 19.12.2019 и „Руал Травел“ не се ангажира с тяхната абсолютна точност.

СЛОВАКИЯ (1 EUR = около 25,84 CZK)

Посолство в Словакия

АДРЕС НА БЪЛГАРСКОТО ПОСОЛСТВО В СЛОВАКИЯ:
VEĽVYSLANECTVO BULHARSKEJ REPUBLIKY
UL. KUZMÁNYHO, 1
81106 BRATISLAVA
Tel: 00421 2/ 544 15 308; 544 35 971

Прогноза

Валутен калкулатор