02/980 46 46
Пропътувай мечтите си!
Пропътувай мечтите си!

Полезна информация за Португалия

Туристическа агенция » Дестинации » Португалия

Топ оферти за Португалия

4 дни
СамолетнаСамолетна
Дати:
19.09.2024
03.10.2024
15.11.2024
13.12.2024
виж всички дати
На цени от:
1134 лв.
виж повече
8 дни
СамолетнаСамолетна
На цени от:
2249 лв.
виж повече
5 дни
СамолетнаСамолетна
Дати:
13.10.2024
 
На цени от:
1435 лв.
виж повече
5 дни
СамолетнаСамолетна
Дати:
23.12.2024
 
На цени от:
1179 лв.
виж повече

Инфо за страната

Карта на Португалия

Столица:

Лисабон

Най-голям град:

Лисабон

Официален език:

португалски

Население:

10 210 707

Площ:

92 345km2

Валута:

Евро (EUR)

Часова зона:

GMT

ЗНАМЕ:

Състои се от националния герб, поставен на жълта армилярна сфера на фона на две вертикални ивици – зелена и червена. Този дизайн е официално приет на 30 юни 1911 година, заменяйки стария герб на Кралство Португалия.

Зеленото символизира надежда, а червеното кръвта на загиналите в името на страната. Армилярната сфера е бил важен навигационен уред за португалските моряци и символизира един от най-важните периоди за Португалия – епохата на Великите географски открития. Националният герб е един от най-важните и най-стари символи на Португалия. Той е присъствал в почти всички знамена на държавата до сега.‎

ПЛОЩ:

92 345 км2. Португалия е на 109-то място по площ в света. Към територията ѝ се числят и 2355 км2 островна територия (Азорските острови и Мадейра). Португалия предявява претенции към администрираната от Испания Оливенса като част от националната територия на страната.

ГРАНИЧИ С:

 • Испания на север и изток;
 • Атлантическия океан.

НАСЕЛЕНИЕ:

10 226 187 души по данни от 2019 година. Средната продължителност на живота е 80,9 години.

Религии:

 • католици – 81%;
 • протестанти;
 • евангелисти;
 • свидетели на Йехова;
 • евреи (8 000);
 • мюсюлмани (15 000).

СТОЛИЦА:

Лисабон (517 802, а заедно с агломерацията 2 827 514), по данни от 2019 година.

ГОЛЕМИ ГРАДОВЕ:

 • Вила Нова де Гая (302 295);
 • Порто (249 633);
 • Брага (121 394);
 • Каскаиш (206 479);
 • Коимбра (106 582).

РЕЛЕФ:

В северната част на страната преобладава планински, а в южната е равнинен. Климатът на страната е преобладаващо средиземноморски, повлиян от Атлантическия океан. Зимата е мека, а лятото топло и много слънчево. В северната част и в планинските райони през зимата понякога вали сняг, най-ниските температури са до -10°С. През лятото температурата достига до 40-45°С. По океанското крайбрежие е ветровито. В отвъдморските територии климатът е океански и тропически.

РЕКИ:

През територията на Португалия протичат няколко големи реки, които се вливат в Атлантическия окена и това са:

 • Тахо (1038 км);
 • Дуеро (893 км) извира в Испания, но само частта в Португалия е плавателна. Граница е между Испания и Португалия в продължение на 112 км и пресича Северна Португалия;
 • Миньо (340 км);
 • Гуадиана (742 км).

ПЛАНИНИ:

 • Серра да Ештрела;
 • Кастилските Кордилери;
 • Испанската Месета;
 • Пику;
 • Асор.

НАЙ-ВИСОК ВРЪХ:

Най-високата точка в Португалия се намира на Азорските острови – масивът Пику се издига на 2351 м. В континентална Португалия на-висок връх е Тьорре – 1991 м, разположен в масива Асор.

ДЪРЖАВНО УСТРОЙСТВО:

Парламентарна република.

Президентът на Португалия се избира за 5-годишен мандат чрез пряко гласуване. Той е с ограничени пълномощия и е главнокомандващ на въоръжените сили. Президентските правомощия включват още назначаване на министър-председателя и Министерския съвет.

Законодателен орган в Португалия е Събранието на републиката (еднокамарен парламент избиран за 4 години), състои се от 230 депутати. Изпълнителната власт се състои от правителство, начело с министър-председател.

Поради своята отдалеченост от Лисабон и регионални специфики, през 1978 година Азорските острови и Мадейра са преобразувани в автономни региони със собствени правителства.

ОФИЦИАЛНИ ПРАЗНИЦИ:

 • 1 януари (Нова Година);
 • Карнавал (47 дни преди Великден);
 • Великден;
 • 25 април (Ден на Свободата - 1974 г);
 • 1 май (Ден на труда);
 • 13 май (Богородица от Фатима);
 • 10 юни (Национален празник);
 • 15 август (Успение Богородично);
 • 5 октомври (Ден на републиката);
 • 1 ноември (Вси Светии);
 • 1 декември (Празник на независимостта);
 • 25 декември (Коледа).

ИКОНОМИКА:

Португалия е индустриална страна с високо развит сектор на услугите и селското стопанство. Главни отрасли са мореплаването, риболовът, текстилната и консервната промишленост. Развито е винопроизводството (световно известното порто, вината на Мадейра, младото виньо верде). Отглеждат се лозя, маслини, цитрусови плодове и зърнени култури. Голямо значение за икономиката на страната има туризмът. Около 49% от чуждестранните туристи са испанци, а 14% са англичани.

Брутен вътрешен продукт на глава от населението, в долари:

Хотели

Лисабон
Hotel 3K Madrid Lisbon***
Hotel 3K Madrid Lisbon*** Разположен на 550 метра от площад Маркеш де Помбал и булевард Авенида де Либердаде в Лисабон, този хотел предлага стаи с телевизор, минибар, климатик, декорирани с топли цветове, дървени мебели и паркет. Във всички има сешоар, сейф и самостоятелна баня. Всяка сутрин гостите могат да се насладят на закуска на шведска маса с местни и интернационални блюда. Лоби барът предлага разнообразни питиета и освежителни напитки. 3K Hotel Madrid е на по-малко от 10 минути пеша от метростанция...
виж повече
Hotel Amazonia ***
Hotel Amazonia *** Хотелът е централно разположен, в непосредствена близост до пл. „Маркеш де Помбал”, до парка Едуардо VII, на около 20 мин. пеша от стария град (пл. „Росио”). Предлага открит басейн. Стаите са снабдени с кабелна телевизия, работно бюро и минибар.
виж повече
Hotel Eduardo VII Lisbon***
Hotel Eduardo VII Lisbon*** Хотел Eduardo VII се намира до парк Едуардо VII и предлага стаи, оборудвани с климатик, минибар и самостоятелна баня. Рецепцията на хотела работи денонощно. Хотелът разполага с панорамен ресторант, предлагащ португалски ястия и зашеметяващ изглед към Лисабон. Хотел Eduardo VII е намира на 2 минути пеша от метростанция Parque. Търговски център El Corte Ingles е на 5 минути пеша.
виж повече
Hotel Flamingo Lisbon***
Hotel Flamingo Lisbon*** Хотел Flamingo е разположен в центъра на Лисабон, точно до площад Marques De Pombal. Той разполага със стилен ресторант и зала за игри. Всички стаи имат напълно обзаведена самостоятелна баня, минибар и телефон. Те предлагат също климатик и сателитна телевизия. В ресторанта се сервира разнообразно меню с международни специалитети. Срещу заплащане в хотела се предлага Wi-Fi достъп.  
виж повече
Hotel Florida Lisbon****
Hotel Florida Lisbon**** Хотел Florida се намира точно срещу лисабонския площад Маркес де Помбал. Метростанция Marques Pombal е точно срещу хотела. Парк Едуардо VII е на 5 минути пеша. Интериорът на всички стаи е посветен на кино тема.Отседнете в стаите, посветени на Мерилин Монро, Алфред Хичкок или филмови класики като "Казабланка". Телевизор с плосък екран и минибар има във всяка стая.
виж повече
Hotel HF Fenix Lisboa ****
Hotel HF Fenix Lisboa **** Хотел HF Fenix Lisboa   е разположен в центъра на Лисабон, точно срещу площад Marques De Pombal. Хотела разполага с 193 богато обзаведени стаи. Всички стаи имат напълно обзаведена самостоятелна баня, минибар,телефон, климатик и кабелна телевизия. Хотела предлага и безплатен Wi - Fi достъп.
виж повече
Hotel HF Fenix Music ***
Hotel HF Fenix Music *** Хотел  HF Fenix Music  е бутиков хотел разположен в центъра на Лисабон в непосредствена близост до площад Marques De Pombal. Модерно обзаведени стаи на музикална тематика, всяка от които е оборудвана 46 инчов телевизор, независима аудио система и динамично осветление. Стаите разполагат и с безплатен Wi-Fi достъп. Хотелът разполага с открит басейн на покрива.
виж повече
Hotel Jorge V ***
Hotel Jorge V *** Хотел Jorge V е разположен в центъра на Лисабон, близо до площад Marques De Pombal. Хотелът разполага с 49 стаи, всяка от която е обзаведена със самостоятелна баня, минибар, телефон, климатик и сателитна телевизия. Хотелът предлага и Wi-Fi интернет достъп.
виж повече
Hotel Lisboa Tejo*** Lisbon
Hotel Lisboa Tejo*** Lisbon Хотелът е разположен в сърцето на квартал Baixa, в обновена историческа сграда. Стаите в хотел Lisboa Tejo*** са декорирани в тъмносини тонове, разполагат с кресла в бароков стил. Във всяка стая са налични сателитна телевизия и минибар. Най-близката метростанция е Rossio, намираща се само на 300 метра.
виж повече
Hotel Marques de Pombal ****
Hotel Marques de Pombal **** Хотелът е централно разположен, в непосредствена близост до пл. „Маркеш де Помбал”, до парка Едуардо VII, на около 20 мин. пеша от стария град (пл. „Росио”). Предлага безплатен интернет, фитнес зала, финландска сауна и турска баня. Стаите са оборудвани с телевизор с плосък екран.
виж повече
Hotel Nacional Lisbon***
Hotel Nacional Lisbon*** Разположен само на 200 метра от площад Маркеш де Помбал, само на няколко минути пеша от метростанция Маркеш де Помбал. Хотел Nacional предлага модерни и функционални стаи с безплатен достъп до интернет. Всички те са климатизирани и шумоизолирани, имат самостоятелен санитарен възел с вана и сешоар. На разположение има също работно бюро с аксесоари и сейф. Стаите са достъпни с асансьор. Гостите могат да се насладят на закуска на шведска маса в трапезарията на хотела или да поискат...
виж повече
Residencial Horizonte***
Residencial Horizonte*** Разположен в центъра на Лисабон, хотела се намира на кратко разстояние пеша от градините на Едуард VII и в близост до централния търговски район на Лисабон. Метростанция Parque е срещу хотела и осигурява достъп до стадион Бенфика, зоологическата градина и гара Санта Аполония. Хотела предлага климатизирани стаи със сателитна телевизия. Всички стаи разполагат със сейф, сешоар, както и с модерни бани. Има 24-часовата рецепция. Хотелът предлага удобства за пране , портиер и консиерж...
виж повече
Turim AV LIBERDADE Hotel ****
Turim AV LIBERDADE Hotel **** Hотел Turim Avenida Liberdade е разположен в центъра на Лисабон, точно до площад Marques De Pombal. Хотелът разполага с 166 стаи. Стаите са модерно оборудвани със самостоятелна баня, минибар, телефон, климатик и сателитна телевизия. Хотелът предлага и Wi-Fi интернет достъп.
виж повече
VIP Executive Marques Aparthotel****
VIP Executive Marques Aparthotel**** Апартхотелът е разположен на 5 минути пеша от площад и метростанция "Marques de Pombal". Терасата на покрива има плувен басейн и панорамен изглед към Лисабон. Има безплатен WiFi. Климатизираните и просторни апартаменти разполагат с диван, телевизор със сателитни канали и минибар. В баните са на разположение безплатни тоалетни принадлежности. Хотелът разполага и с просторни стаи с двойно легло или с 2 отделни легла, както и с единични стаи. Булевард...
виж повече
VIP Executive Saldanha Hotel****
VIP Executive Saldanha Hotel**** Разположен в централната част на Лисабон, четиризвездният хотел предлага съвременно настаняване със стилна зала за закуска и бар. Метростанция "Picoas" се намира на 100 метра. Стаите са с дизайнерско обзавеждане. Всяка предлага безплатен Wi-Fi, телевизор с плосък екран със сателитни програми и звукоизолиращи прозорци. Рецепцията на хотела е отворена денонощно и може да организира обмен на валута и химическо чистене. 
виж повече
VIP Executive Suítes Marquês Lisbon****
VIP Executive Suítes Marquês Lisbon**** Vip Suites Marquês е 4-звезден хотел с прекрасна тераса с басейн на покрива и панорамен изглед към Лисабон. Площад Marques de Pombal и парк Eduardo VII са на няколко минути от него. Апартхотел Vip Executive Suites Marquês има удобен достъп до метростанция Marquês de Pombal, която е на 600 метра. Известното авеню Avenida da Liberdade е на 800 метра от хотела. Елегантните апартаменти на апартхотел Vip Marquês ще ви осигурят достатъчно пространство. Гостите могат да...
виж повече

Цени на музеи

ЛИСАБОН

 • Кулата Белем – 6 EUR;
 • Кулата Белем + манастира Херонимос – 12 EUR, възрастни над 65г. и студенти – 50% намаление,  деца до 12 г. – безплатно;
 • Кулата Белем + манастира Херонимос + Националния археологически музей – 16 EUR, неделя и празнични дни – безплатно от 10:00 ч. до 14:00 ч., от октомври до март работи от 10:00 ч. до 17:30 ч. и от април до септември от 10:00 ч. до 18:30 ч., понеделник – почивен ден;
 • Двореца Ажуда – 5 EUR деца до 12 г. – 3 EUR, възрастни над 65 г. – 50% намаление, работи от 10:00 ч. до 17:00 ч., понеделник – почивен ден;
 • Паметник на откривателите – 6 EUR, деца от 12 до 18 г. и възрастни над 65 г. – 3 EUR, деца до 12 г. – безплатно, октомври – февруари работи от 10:00 ч. до 18:00 ч., март – септември работи от 10:00 ч. до 19:00 ч., понеделник – почивен ден;
 • Замъка Сао Жорже – 10 EUR, студенти - 5 EUR, възрастни над 65 г. – 8,50 EUR, деца до 12 г. –  безплатно, ноември – февруари работи от 09:00 ч. до 18:00 ч., март – октомври работи от 09:00 ч. до 21:00 ч.;
 • Океанариум  – 19 EUR, деца от 4 до 12 г. и възрастни над 65 г. – 13 EUR, деца до 4 г. - безплатно, през лятния сезон работи от 10:00 ч. до 20:00 ч. и през зимния сезон от 10:00 ч. до 19:00 ч.;
 • Национален музей на каляските – 8 EUR, деца до 12 г. - безплатно, вход свободен - всяка първа неделя от месеца, работи от вторник до неделя от 10:00 ч. до 18:00 ч., понеделник – почивен ден;
 • Музей Калуст Гулбенкян –10 EUR, студенти до 30 г. и възрастни над 65 г. – 50% намаление, деца под 12 г. – безплатно, неделя – безплатно, работи от понеделник до неделя от 10:00 ч. до 18:00 ч., вторник– почивен ден.

СИНТРА

 • Двореца Пена и парка на двореца Пена – 14 EUR, възрастни над 64 г. – 12,50 EUR, деца до 17 г. – 12,50 EUR; 
 • Парка на двореца Пена – 7,50 EUR, възрастни над 65 г. – 6,50 EUR, деца до 17 г. – 6,50 EUR, работи от 10:00 ч. до 18:00 ч.;
 • Комбиниран билет – 11,50 EUR, деца от 6 до 17 г. – 9 EUR, възрастни над 65 г. – 9 EUR.

ПОРТО

 • Национален музей на Португалия „Сораеш душ Рейш” – 5 EUR, младежи от 12 г. до 25 г. и пенсионери – 2,50 ЕUR, работи от сряда до неделя от 10:00 ч. до 18:00 ч. и вторник от 14:00 ч. до 18:00 ч., понеделник – почивен ден;
 • Музеят Сералвеш – 12 EUR, младежи от 12 г. до 17 г. и пенсионери – 6 ЕUR, работи от понеделник до петък от 10:00 ч. до 18:00 ч. и от събота до неделя от 10:00 ч. до 19:00 ч.

ТОМАР

 • Крепостта на тамплиерите – 6 EUR, от октомври до май 09:00 - 17:30 ч., от юни до септември 9:00 - 18:30 ч.

Музеите изискват документ за самоличност  за удостоверяване на възрастта при ползване на намаление.

Оповестените тук цени на музеи са към 10.12.2020 и „Руал Травел“ не се ангажира с тяхната абсолютна точност.