02/980 46 46
Пропътувай мечтите си!
Пропътувай мечтите си!

Полезна информация за Малдиви

Туристическа агенция » Дестинации » Малдиви
Флаг Малдиви Малдиви

Градове в Малдиви

Мале

Топ оферти за Малдиви

10 дни
СамолетнаСамолетна
Дати:
22.02.2025
 
На цени от:
5650 лв.
виж повече
9 дни
СамолетнаСамолетна
На цени от:
4965 лв.
виж повече
9 дни
СамолетнаСамолетна
На цени от:
3845 лв.
виж повече
9 дни
СамолетнаСамолетна
На цени от:
3940 лв.
виж повече
9 дни
СамолетнаСамолетна
На цени от:
3845 лв.
виж повече

Инфо за страната

Карта на Малдиви

Столица:

Мале

Най-голям град:

Мале

Официален език:

дивехи

Население:

536 833

Площ:

300km2

Валута:

Малдивска руфия (MVR)

Часова зона:

UTC +5

Население:

Малдивите са съставени от смесица от различни етноси и култури, които са населявали островите по едно или друго време. Най-вероятно първите заселници са дошли тук от южна Индия и Шри Ланка.

В държавата има сложно социално разслоение, което се базира на професия, имотно състояние, семейни връзки, произход и ислям. Основно населението се дели на благородници и обикновени граждани. Социалният елит живее в Мале.

Религии:

Ислям

Площ:

300 km²

Малдивите представляват 1192 острова от корали, обединени в 26 островни групи със сферична форма и простиращи се върху 90 000 km². Това прави Малдивите една от най-разпръснатите страни на света. Островните групи са разположени върху корали или пясъчни диги, които се намират върху билото на подводна планина, дълга 980 км и издигаща се от дъното на Индийския океан.

География:

Република Малдиви е най-ниската страна в света със средна надморска височина от 1,5 метра. На местата, където се строят сгради, надморското ниво е изкуствено повдигнато. Повече от 80% от сухоземната територия на страната представлява острови, които се издигат на по-малко от метър над морското равнище, което прави Малдивите една от най-заплашените страни в света от повишаващото се морско равнище. Според доклада на ООН за околната среда, ако темповете на повишаване на морското равнище се запазят, Малдивите ще бъдат необитаеми до 2100 г.

Териториалните води на Малдивите и коралите, които се намират в тях, са дом на множество морски обитатели, сред които редица екзотични видове риби, морски костенурки, делфини и китове. На територията на Малдивите има 31 официални зони за опазване на природните екосистеми.

Всички курорти предлагат курсове по гмуркане за начинаещи, както и водолазни сесии за по-напреднали ентусиасти.

Климат:

Климатът на Малдивите е тропически и температурите са високи през цялата година. Термометрите рядко показват под 25 градуса, а влажността е висока (около 75% през сухия сезон). Както в повечето тропически страни сезоните са два – мусонен и сух. Мусонният сезон продължава от май до началото на октомври. Въпреки че през този период валежите са значително по-интензивни, посетителите имат възможността да се любуват на слънчево време между кратките и проливни тропически дъждове.

Държавно устройство:

Малдивските острови са президентска република. Президентът е държавен глава и управлява Министерския съвет. Избира се пряко за 5 години. Президент в момента – Абдула Ямеен.

Туризъм:

Малдивите са почти напълно непознати до 1970-те. Населени са само 200 от общо 1192 острова. Туризмът представлява около 30% от брутния вътрешен продукт и е основната причина за развитието на икономиката на тази страна и създаването на работни места.

Първият курортен комплекс отваря врати през 1972 година. Съгласно официалната правителствена страница за туризма, 1972 година бележи началото на прехвъляне на тежестта на икономиката от риболова към туризма.

Днес страната има 89 курортни комплекса с капацитет от 17 000 легла за 600 000 туристи, които ежегодно посещават Малдивите. Те са предпочитано място заради сравнително умерения климат, чистата синя вода, белите пясъчни ивици, възможността за практикуване на водни спортове целогодишно и заради изключително интересния и богат подводен свят.

Брутен вътрешен продукт на глава от населението,в долари:

Разгледайте още

Посолство на Република България на Малдивските острови

Република България няма посолство на Малдивските острови. Обслужващо посолство за Малдивите е посолството на Република България в Ню Делхи, Индия.

Посолство на Република България в Индия
Адрес: 16/17 Chandragupta Marg, Chanakyapuri, New Delhi – 110021
Тел.: +91 11 26115549; +91 11 26115551
Факс: +91 11 26876190
Мобилен номер (за спешни случаи): +91 9910999498
E-mail: Embassy.Delhi@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/india

Прогноза

Валутен калкулатор