02/980 46 46
Пропътувай мечтите си!
Пропътувай мечтите си!

Полезна информация за Индия

Туристическа агенция » Дестинации » Индия
Флаг Индия Индия

Градове в Индия

Агра Делхи Джайпур

Топ оферти за Индия

Специална цена до 31.08.2020 г. или до 01.09.2020 г.
Индия - Златният триъгълник - 2021
7 дни
СамолетнаСамолетна
Дати:
26.01.2021
06.03.2021
На цени от:
1899 лв.
Специална цена до 30.04.2020 г. или до 15.08.2020 г.
Индия - Златният триъгълник и сафари в джунглата
8 дни
СамолетнаСамолетна
Дати:
22.11.2020
14.02.2021
На цени от:
2099 лв.
Специална цена до 22.06.2020 г.
Индия - Златният триъгълник - октомври
7 дни
СамолетнаСамолетна
Дати:
25.10.2020
На цени от:
1899 лв.

Инфо за страната

Карта на Индия

Столица:

Ню Делхи

Най-голям град:

Мумбай

Официален език:

Хинди, бенгали, телуго, маратхи, тамилски, урду, гуджарати и др.

Население:

1 370 454 115

Площ:

3 287 590km2

Валута:

Индийска рупия

Часова зона:

GMT+3

Знаме:

Знамето е трикольор с три равни части, тъмнооранжево най-отгоре, бяло в средата и тъмнозелено отдолу. В центъра на бялата ивица има колело в морско синьо, което представлява Ашока Чакра (Колелото на закона), имащо 24 спици Тъмнооранжевият цвят е символ на смелост, саможертва и себеотрицание; бялото е символ на чистота и истина, а зеленото на вяра и плодородие. Знамето е прието на 22 юли 1947 г.

Граничи с:

Пакистан на северозапад, Китайска народна република на север и североизток, Непал на север, Бутан на североизток, Бангладеш на североизток и Мианмар (Бирма) на изток.

Гъстота на населението:

415 д/км²

Средна продължителност на човешкия живот:

Средната продължителност на живот в Индия е 69 години, като:

  • 67.4 години за мъжете
  • 70.3 години за жените 

ВЕРОИЗПОВЕДАНИЯ:

  • 79.8% хиндуисти;
  • 14.2% мюсюлмани;
  • 2.3% християни;
  • 1.7% сикхи.

Столица:

Ню Делхи (10 927 986 жители по данни от 2019 година).

Големи градове:

Мумбай (12 691 836 жители); Бангалор (5 104 047 жители ); Хайдерабад (3 597 816 жители); Ахмедабад ( 3 719 710 жители); Ченай (4 328 063 жители), Колката (4 631 392 жители)  Данни от 2019 г. и не включват градовете от агломерациите.  

Реки:

Ганг е река в северна Индия и Бангладеш. Дълга е 2525 км. и извира от Хималаите, в индийския щат Утаракханд. Влива се в Бенгалския залив и има един от най-големите речни оттоци в света. Един от най-гъсто населените региони в света е водосборния басейн на река Ганг, където живеят око 400 млн. души. За хиндуистите тази река е свещена – почитат я като богиня и голяма част от индийското население разчита на водите й са всекидневните си нужди. Ганг се нарежда сред 5-те най-замърсени реки в света. Този й статут застрашава не само здравето на хората, но и популациите на много видове животни, както и на редкия гангски делфин. Програмите за почистване на реката се провалят поради корупция, некомпетентността на администрацията и закоравелите местни традиции.

Годавари е втората по дължина река в Индия, след Ганг, извира от западните Гати и се влива в Бенгалския залив. Дължината на реката е 1465 км, като на места тя е плавателна.

Ямуна извира от южните склонове на Хималаите и се влива в Ганг, като е и нейният най-голям приток. Дължината й е 1376 км. Водите на Ямуна са бистри и чисти, за разлика от жълтеникавите води на Ганг. Ямуна минава през редица градове, като някои от тях са Делхи, Агра, Матхура. На брега на реката е разположен и Тадж Махал.

Брахмапутра тече в Китай, Индия и Бангладеш. Тя е дълга 2896 км и извира от северните склонове на Хималаите, за да се влее в Бенгалския залив. Най-голямо приложение водите на реката намират в напояването. Брахмапутра е плавателна река в продължение на 1290 км. Тъй като има значителен пад на реката между началото и устието й, Брахмапутра има един от най-големите хидроенергийни потенциали в света. Въпреки това използването на водите й за производство на енергия е незначително.

Река Инд извира от връх Сингикабаб в Китай и минава и през Индия и Пакистан. Водите й се вливат в Арабско море. Реката е с дължина от 3180 км. в продължение на няколко столетия по течението на река Инд е минавал Пътя на коприната. Реката често причинява наводнения на околните региони, поради натрупването на наноси.

Планини:

Хималаите са планинска верига в Индийския субконтинент, която разделя Тибетското плато и Индо-Гангската равнина. Името на веригата в превод от санскрит означава „домът на снега“. Тук се намират 20 от най-високите върхове на света, включително и Еверест, с най-висока надморска височина на Земята (8848 м). Много хималайски върхове се считат за свещени в будизма и хиндуизма. Получила се в следствие на сблъсъка на Индийската и Евроазиатската тектонични плочи, хималайската верига се разпростира на 2400 км. във формата на дълга дъга.

В планините са разположени значителен брой забележителности, включително и резиденцията на Далай Лама.

Покоряването на Хималаите започва през 1950 г., като първо е изкачен Анапурна (8091 км). За пръв път Еверест е покорен от поляците Кшищоф Велицки и Лешек Тихи през 1980 г. До момента Еверест е изкачван около 1 200 пъти. Повишаването на интереса на туристите към района застрашава околната среда, особено в районите на туристическите бази, разположени в планината.

Каракорум е планина в Азия, чието име се превежда буквално като „Черни скали“ от тюркски. Планината е разположена на териториите на три държави – Индия, Пакистан и Китай. В планината има около 60 върха с височина над 7 000 м. Тук се намира и вторият по височина връх на Земята – К2 (8611 м). Сиачен – най-големият ледник в Азия дълъг 75 км, също се намира в Каракорум.

Западните Гхати са планинска верига в Индия, намираща се в западните части на страната. Гхатите са по-скоро откъсната част от платото Декан, отколкото типична планина. Образувани са преди 150 млн. години по време на разпадането на Гондвана. Най-високият връх на планината Гхати е Анамуди (2695 м).

Най-висок връх:

Кангчендзьонга (8586 м.), намира се в планината Хималаи. Той е най-високият връх в Индия и 3-ти по височина в света.

Държавно устройство:

Индия е федерална република. Глава на държавата е президентът, избиран за 5 години. На него принадлежи и изпълнителната власт. Висш законодателен орган е двукамарният парламент. Правителството се назначава от президента и отговаря пред Народната палата. Начело на всеки щат стои губернатор, назначен от президента. Всеки щат има свое законодателство, събрание и правителство.

Официални празници:

26 януари (Ден на републиката), 15 януари (Понгал (празник на благодарност за прибирането на реколтата). 13 април (Рама-навами (деня на появяването на Рама), 14 август (Кришна-янмарщими (деня на появата на Кришна), 15 август (Ден на независимостта), 2 октомври (Рожден ден на Махатма Ганди), 25 декември (Рождество Христово).

култура:

Индийската култура е започнала своето хилядолетно развитие по времето на Ведическия период. В този "Период на свещенно знание" са положени основите на индуистката философия, литература и религия. Индиуистката философия се разделя на шест философски школи, в една от които е познатата днес методология за "разширяване" на съзнанието - Йога. 

Културните ценности в Индия, като религиите, философията, кухнята, езиците, танците, музиката и филмите са много различни и характерни за всеки отделен район в страната. Днес цялото това разнообразие, приветства туристите в Индия и създава усещането за съвършенна симбиоза между различните идеали на индийския народ.  

Голяма част от индийската архитектура отразява древните местни традиции и вярвания, а по-съвременните сгради са повлияни от колониалния период на страната и характерните европейски архитектурни стилове не са рядкост. Днес в различните райони на страната могат да се видят сгради, храмове и жилища, типични само и единствено за конкретния район. 

Първите литературни произведения в Индия са създадени през 1 500 г. пр.н.е. От XIV до XVIII век индийската литература се променя драстично под влиянието на поети като Кабир, Нанак и др. През следващите векове литературата се характеризира с по-свободен изказ, а през XX век е повлияна от Нобеловия лауреат по литература Рабиндранат Тагор, който от 8 - годишна възраст започва да пише стихове, а в по-зряла възраст оставя в наследство за следващите поколения и филофски есета в сборникът „Са̀дхана“. 

Типична дреха в индийската култура е "сари", което в превод означава "дълго парче плат". Сари е дамска дреха състояща се само от една част, която се овива около тялото, като краят се премята през едното рамо и пада свободно. Дрехата в някой райони на Индия е пищно окрасена с мъниста и пайети. Мъжете носят подобна на "сари" дреха, наречена „доти“, която е по-къса. Тя също се завързва около кръста и се премята през рамото.

Индийската кухня е толкова разнообразна, колкото е разнообразна и страната сама по себе си. Характерна е с използването на многобройни съставки и ароматни подправки, техники за готвене и представяне на ястията, като всяко ястие разказва историята на района в който се приготвя. Голямото разнообразие на почви и климат в страната, определят и ежедневното меню в различните региони, като всеки предлага традиционни ястия приготвени с много любов и желание.

Кравата  за много индуисти, които съставляват близо 80 % от населението в Индия е свещено животно. В индуистката митология животното е изобразено като придружаващо няколко бога,  едни от които са Шива и Кришна. Свободно разхождащите се по улиците и кръстовища крави, са често срещани в цяла Индия, а индийците също вярват, че ако успееш да се докоснеш до нея, тя ще ти донесе късмет. Да нараниш или убиеш крава е немислим акт в индийското общество. Ако това обаче се случи, наказанията са крайни и не подлежат на обжалване.

Всеки щат в Индия може спокойно да бъде наречен отделна държава, която предлага на своите граждани и посетители безброй нови усещания и разнообразни вкусове, оставяйки трайни спомени за необятната индийска култура и традиции. 

икономика:

Развиващата се икономика на Индия има дългосрочната перспектива за растеж, която остава положителна поради младото й население и съответно ниското съотношение на зависимост. Здрави икономии и темпове на инвестиции, нарастват интеграцията ѝ в световната икономика.

Близо 60% от БВП на Индия се ръководи от частното вътрешно потребление и продължава да остава шестият най-голям потребителски пазар в света. Освен от частното потребление, БВП на Индия се подхранва и от правителствените разходи, инвестициите и износа. През 2018 г. Индия беше десетият най-голям вносител в света и деветнадесетият най-голям износител.

Индия е член на Световната търговска организация от 1 януари 1995 г. Той е на 63-о място по индекс за лекота на правене на бизнес и 68-и по доклада за глобална конкурентоспособност. С 510 милиона работници индийската работна сила е втората по големина в света от 2018 г.

По време на световната финансова криза през 2008 г. икономиката бива изправена пред леко забавяне, но Индия предприема стимулиращи мерки за растежа и генериране на търсене, които в следващите години постепенно възраждат икономиката.

Според Световната банка, за да постигне устойчиво икономическо развитие Индия трябва да се съсредоточи върху реформата в публичния сектор, инфраструктурата, развитието на селското стопанство и селските райони, премахването на регулациите за земята и труда, финансовото включване, стимулирането на частните инвестиции и износа, образованието и общественото здраве.

Брутен вътрешен продукт на глава от населението:

Забележителности

Агра
Тадж Махал
Комплексът Тадж Махал е мавзолей в град Агра, Северна Индия, щата Утар Прадеш, построен през първата половина на XVII век от моголския владетел Шах Джахан в памет на съпругата му Мумтаз Махал. Комплексът се състои от порта, градина, мавзолей и градина, широк е 300 м, дълъг 580 м, изграден е от 20 000 човека в течение на 21 г. Куполът на Тадж Махал изобразява сълзата на Аллах. Включен е в списъка на ЮНЕСКО през 1983 г.
виж повече
Агра Форт
Близо до градините на Тадж Махал се намира комплексът Агра Форт, наричан още „Червения Форт“ на град Агра. Тази мощна крепост, изградена от червен пясъчник, има стени с дължина 2 500 м, ограждащи императорския град на владетелите моголи. Комплексът се състои от много приказни дворци, като Мачи Бхаван, Джахангири Махал, Шиш Махал, Кас Махал (построен от Шах Джахан), зали за аудиенция, две много красиви джамии и др. В Агра Форт, създателят на Тадж Махал – Шах...
виж повече
Делхи
Джамия Джама Масджид
Джамията е една от най-големите джамии в Индия, построена от Шах Джахан, създателя на Тадж Махал. Построена в средата на XVII в., тя е обявена за главна джамия на великите моголи и съдържа много важни реликви и артефакти за вярващите: лични вещи на пророка Мохамед, глава от Корана, както и отпечатък от стъпалото на пророка. Може да побере 25 000 човека. Джамията е построена от бял мрамор и червен пясъчник, има четири ъглови кули и две минарета, високи 40 м.
виж повече
Мемориал Радж Гат
Мемориалът Радж Гат е посветен на Махатма Ганди, водачите на народа и борците за свободата на Индия. Началото му е поставено на 31 януари 1948 г., деня след убийството на Махатма Ганди. Построен е на брега на река Ямуна. В него се намират паметниците на Джавахарлал Неру, Индира Ганди, Раджив Ганди и др.
виж повече
Гробница на Хумаюн
Гробницата на Хумаюн е мавзолей на моголския владетел Хумаюн. Построена е през втората половина на XVI в. в характерния моголски стил от една от неговите вдовици, девет години след неговата смърт. Гробницата на Хумаюн е първото подобно съоръжение в Индия, около което е изграден и парк. Включена е в списъка на ЮНЕСКО през 1993 г.  
виж повече
Джайпур
Амбър Форт
Амбър Форт е една от най-важните крепости в Източна Индия, наричана от индийския народ „Двореца Амбър“. Намира се в щата Раджастан, на 11 км. от град Джайпур. Фортът е известен с декоративното си оформление в хиндуистко-мюсюлмански стил, построен през 1592 г. от Раджа Ман Сингх II. Дворецът e изграден от червен пясъчник и мрамор, разделен на четири основни секции, всяка със собствен вход и двор. Най-важните му части са Залата за публични аудиенции, Залата за частни аудиенции,...
виж повече

Хотели

Делхи
Avalon courtyard 4*
Хотелът се намира в южната част на Ню Делхи, на 14 км. от летище Индира Ганди. Разполага с елегантно обзаведени стаи и вътрешен басейн. В близост се намира станция на метрото Sultanpur. Стаите са климатизирани, боядисани в светли цветове и разполагат с плоскоекранни телевизори и модерни бани.
виж повече
Агра
Crystal Sarovar Premiere 5*
Хотел Crystal Sarovar Premiere Agra 5* се намира в квартал Taj Ganj в Агра, на 1,9 километра от Тадж Махал. Предлага безплатен WiFi интернет достъп. Стаите разполагат с телевизор с плосък екран със сателитни канали и сейф. Осигурени са електрическа кана, минибар и работно бюро. Баните са снабдени с безплатни тоалетни принадлежности.
виж повече
Джайпур
Park Regis 4*
Хотелът се намира на 13 км. от летището в Джайпур и на 8 км. от Централната ЖП гара в града. Стаите са просторни, климатизирани, имат плоскоекранни телевизори. Всяка стая разполага със сейф и минибар.
виж повече

Българско посолство в Ню Делхи, Индия

Българско посолство в Ню Делхи, Индия:

Адрес: 16/17 Chandragupta Marg, Chanakyapuri, New Delhi – 110 021
Телефон: +911 126 115 549
Факс: +911 126 876 190

Консулска служба:

Телефон на консулска служба: +911 126 115 551
e-mail на консулска служба: bgconsuldelhi@yahoo.com

Прогноза

Валутен калкулатор