02/980 46 46
Пропътувай мечтите си!
Пропътувай мечтите си!

Полезна информация за Дубай

Туристическа агенция » Дестинации » Дубай
Флаг Дубай Дубай

Градове в Дубай

Дубай

Топ оферти за Дубай

Дубай - шестдневна
6 дни
СамолетнаСамолетна
Дати:
18.09.2020
16.10.2020
20.11.2020
24.02.2021
виж всички дати
На цени от:
1257 лв.
Коледа в Дубай
5 дни
СамолетнаСамолетна
Дати:
22.12.2020
На цени от:
1066 лв.
Дубай - осемдневна
8 дни
СамолетнаСамолетна
Дати:
16.10.2020
20.11.2020
24.02.2021
На цени от:
1395 лв.

Инфо за страната

Карта на Дубай

Столица:

Дубай

Най-голям град:

Дубай

Официален език:

арабски

Население:

2 833 079

Площ:

4 114km2

Валута:

Дирхам (AED)

Часова зона:

GMT+4

ЗНАМЕ:

Знамето на Обединените арабски емирства е прието за официално на 2 декември 1971. Всяко от седемте емирства в рамките на Обединените арабски емирства има свое знаме, с изключение на Фуджейра, което използва федералното знаме като държавен флаг. Знамената на повечето емирства произхождат от червените флагове, традиционно използвани от различните арабски емирства около Персийския залив.

ПЛОЩ:

 4114 km²

НАСЕЛЕНИЕ:

Населението на Дубай е около 2 883 079, което го прави най-населеното емирство, като приблизително 75% от населението са мъже.

РЕЛИГИИ:

Ислямът е традиционната религия за ОАЕ.

Други вероизповедания са:

 • католици – 10%;
 • хиндуисти – 4%;
 • будисти – 2%;
 • други – 6%.

СТОЛИЦА:

Дубай  е столицата и най-големият град на емирство Дубай от Обединените арабски емирства.

ДЪРЖАВНО УСТРОЙСТВО:

ОАЕ е федерация, в която всяко емирство е абсолютна монархия и запазва значителна самостоятелност. Висш орган на държавната власт е Висш съвет, състоящ се от представители на емирствата, които избират президент за срок от 5 години. Съвещателен орган от парламентарен тип - Федерален национален съветИзпълнителна власт - Съвет на министрите начело с премиер-министър (вицепремиер на ОАЕ).

Обединените арабски емирства включват в състава си следните 7 емирства:

 • Абу Даби;
 • Дубай;
 • Шарджа;
 • Аджман;
 • Рас ал Хайма;
 • Ум ал Куейн;
 • Фуджейра.

ОФИЦИАЛНИ ПРАЗНИЦИ:

 • 5 май (Възнесението на пророка Мохамед);
 • Рамадан Байрам;
 • Курбан Байрам;
 • Ислямската Нова година;
 • 26 октомври (Национален празник);
 • 1 ноември (Вси светии);
 • 30 ноември (Ден на мъченика);
 • 2-3 декември (Национален празник на ОАЕ);
 • 12 декември (рожден ден на пророка Мохамед).

ИКОНОМИКА:

Основана на износа на нефт и природен газ, който формира 33% от БВП на страната. ОАЕ е третият най-голям производител на нефт в Персийския залив след Саудитска Арабия и Иран.

От 1973 г. ОАЕ претърпява пълно преобразуване: от беден регион на малки пустинни емирства до модерна страна с висок стандарт на живот. БВП на човек от населението не е много под тези на западноевропейските държави, а приходите от петролни продажби и умерената външнополитическа позиция са позволили на държавата да играе важна роля по въпросите, засягащи региона.

В последните години правителството търси начини да намери други източници на доходи и да намали зависимостта от нефтените залежи. Сред резултатите на тези усилия е постоянното развитие на туризма, основан на крайбрежни, пустинни и спортни курорти и инфраструктура.

БРУТЕН ВЪТРЕШЕН ПРОДУКТ НА ГЛАВА ОТ НАСЕЛЕНИЕТО, В ДОЛАРИ (БВП):

Забележителности

Абу Даби
Джамията "Шейх Зайед бин Султан ал Нахаян"
Джамията "Шейх Зайед бин Султан ал Нахаян"  се намира в Абу Даби и е най-големият храм в ОАЕ - бял и изящен. Вижда се още от входа на града. Строежът на бялата джамия започва през 2000 г. и завършва седем години по-късно, като в нея са вложени над 1 милиард долара. За строителството е използван бял мрамор от Македония. Джамията може да побере до 40 000 богомолци и е седмата по големина в света. Има 82 купола със седем различни големини. Минаретата са 4, като всяко от тях се...
виж повече
Ferrari World Abu Dhabi
Ferrari World Abu Dhabi  е увеселителен парк, разположен на остров Яс в емирство Абу Даби, Обединени арабски емирства. Той държи световния рекорд за най-голяма рамкова конструкция в света, както и за най-бързо увеселително влакче, намиращо се в увеселителен парк. Строежът започва на 3 ноември 2007 г. и официално е открит на 4 ноември 2010 г. Паркът има площ 86 000 м2 и е обявен за водеща туристическа дестинация в Близкия изток.
виж повече
Националният музей на Ал Айн
Националният музей на Ал Айн  се намира в емирство Абу Даби. Най-старият музей в ОАЕ е в непосредствена близост до източния форт, в най-източната част на оазиса Ал Айн. Музеят е построен от бившия президент на ОАЕ шейх Зайед бин Султан ал Нахаян и е открит от шейх Танун бин Мохамед ал Нахаян на 2 ноември 1971 г. Музеят има две секции, съдържащи археологически и етнографски артефакти.
виж повече
Аджман
Крепостта на Аджман
Крепостта на Аджман  e построена през XVIII в., в която се помещава Музеят на Аджман. Музейната сбирка съдържа съкровищата на бившите владетели, експонати, свързани със социалния живот в миналото, както и традиционни занаяти.
виж повече
Дубай
Бурж Халифа
Безспорно най-внушителната забележителност в Дубай е Бурж Халифа . Със своите 828 метра тя е най-високата сграда в света, която се вижда с невъоръжено око от 95-километрово разстояние. Небостъргачът бие няколко рекорда, като държи първо място за сграда с най-много етажи в света, за най-висок обитаем етаж, най-високо разположена тераса за наблюдение, която е на 124 етаж, най-много асансьори, както и за асансьор с най-дълъг път на издигане и най-висок сервизен асансьор в света. Всеки ден от...
виж повече
Палм Джумейра
Палм Джумейра е изкуствен архипелаг в Дубай, Обединените арабски емирства. Според замисъла на архитектите, архипелагът Палм Джумейра е съставен от 3 изкуствени острова, а именно Палм Джумейра, Палм Джебел Али и Палм Дейра (прекръстен през 2013 г. на остров Дейра). Палм Джумейра е построен под формата на палма, имаща 16 листа. Островът-палма е обграден с вълнолом, дълъг около 10 км., който може да устои на вълни с височина над 3,5 метра. Размерите на острова са 5Х5 км., а неговата обща площ...
виж повече
Бурж ал Араб
„Бурж ал Араб“ е един от най-луксозните и скъпи хотели в света. Неговият силует, подобен на платно, е символ на модерния Дубай. Намира се на известния дубайски плаж Джумейра, на около 15 км. от центъра на града, като е разположен в морето, на 280 метра от брега. За неговата основа е изграден изкуствен остров. За да бъде укрепен островът, са излети 240 на брой 40- метрови бетонни стълбове. Строежът на хотела продължава около 6 години. За построяването му са изразходвани около 9...
виж повече
Мол Дубай
Мол Дубай е част от  комплекса „Бурж Халифа“ в Дубай и е най-големия мол в света. Той е най-посещаваният търговски център в света, като годишно през него минават над 50 милиона души. Разполага с над 1 200 магазина, 22 кинозали, 120 кафенета и магазини, хотел със 250 луксозни стаи, дори и ледена пързалка. Открит е на 4 ноември 2008 г. Мол Дубай разполага с аквариум и зоологическа градина, включващи над 300 вида морски обитатели, включително акули и скатове....
виж повече
Магическите градини в Дубай
Магическите градини в Дубай обхващат площ над 72 000 м2 и са най-големите цветни градини в света. В тях се намират 109 млн цветя, поддържани чрез капково напояване. Градините работят от октомври до април и са затворени от юни до септември заради надвишаващите 40 градуса темпаратури. Наскоро бе отворена и градина с пеперуди.
виж повече
Хотел "Атлантис"
Хотел „Атлантис“ e луксозен петзвезден хотелски комплекс, намиращ се на върха на остров Палм Джумейра. Комплексът е открит на 24 септември 2008 г. Има собствен пясъчен плаж и великолепна гледка към Арабския залив. Хотелът притежава подводен аквариум с възможност за плуване с делфини. Гостите ползват безплатен достъп до Aquaventure, най-големият аквапарк в Близкия изток, включващ атракциите Кулата на Нептун и Кулата на Посейдон с множество екстремни водни пързалки. Всички стаи...
виж повече
Златния сук в Дубай
Златният сук в Дубай e традиционен пазар за злато и се намира в сърцето на търговския район Дейра. В него има над 300 магазина за злато.Според някои оценки всеки ден около 10 тона злато се намират в Златния сук. В много магазини се продават платина, скъпоценни камъни и, от време на време, сребро.  Правителството упражнява строг контрол върху качеството на всички стоки, така че бъдете сигурни, че вашите покупки ще бъдат истински.
виж повече
Джамията "Джумейра"
Джамията „Джумейра“ е една от най-красивите забележителности в Дубай. Тя побира до 1 200 богомолци, построена е от бял камък в традиционния средновековен фатимидски стил, с извисяващи  се минарета-близнаци. Когато по здрач е осветена, светлините подчертават красотата й.
виж повече

Хотели

Дубай
Auris Inn Al Muhanna Hotel
Този модерен 4-звезден хотел е разположен в района Теком на Дубай, който е известен с луксозните си бизнес сгради, висококатегорийни хотели и места за развлечения – кафенета, ресторанти, както и голф-клуб „Емирейтс“. На около 5 - 10 мин. пеша от хотела има и супермаркети.  Хотелът разполага със 145 стаи на 11 етажа. Със своето централно местоположение той е лесно достъпен посредством метро (най-близка спирка Dubai Internet City е на около 5 – 10 мин. пеша) и...
виж повече
Bonnington Jumeirah Lakes Towers Hotel
Хотелът се намира на 5 минути пеша от спирката на метрото Jumeriah Lake Towers и шопинг центъра Dubai Marina. Летище Абу Даби е на 40 мин. с кола, а летище международното летище на Дубай на 25 мин. Стаите са клилматизирани и предлагат сателитна телевизия. Хотелът също така разполага с ресторант и бар, а на панорамната тераса на 11тия етаж се помещава фитнес залата и инфинити басейна с прекрасна гледка към Дубай.
виж повече
Delmon Palace Dubai
Хотелът е разположен на улица Rigga и е на 5 мин. с кола от центъра на Дубай. Хотелът разполага с бар, нощен клуб, ресторант и безжичен интернет. Стаите и апартаментите раполагат с тераса, климатик, телевизор, минибар и сейф. Баните са с вана и безплатна козметика.
виж повече
Golden Tulip Al Barsha****
Хотелът е разположен в района Ал Барша в Дубай, на 10 мин. пеша от спирката на метрото Sharaf DG, като по този начин осигурява бърз достъп до атракции като Бурж Халифа, пеещите фонтани, Dubai Mall, Times Square Center, Gold и Diamond Park. Хотелът се намира недалеч и от квартала Madinat Jumeirah, изкуствения остров Palm Jumeirah и плажа Jumeirah Beach, както и от квартала Dubai Marina. Mall of the Emirates и Ски Дубай са на разстояние 1 спирка с метрото от хотела. Хотелът...
виж повече
Grand Midwest Reve Dubai
Grand Midwest Reve Hotel Apartments се намира в новата част на Дубай, в сърцето на TECOM. Разполага с открит басейн и безплатен безжичен интернет в общите помещения на хотела. Апартаментите са оборудвани с плоскоекранен телевизор, климатик, кухненски бокс и хладилник.
виж повече
Hallmark Hotel Dubai
Разположен в квартала Deira, хотел Hallmark се намира на 200 м. от метро станция Al Rigga и Al Ghurair shopping mall. Хотелът разполага с басейн на покрива, панорамна тераса и фитнес и уелнес център (сауна, парна баня, масаж и др.). Стаите са просторни и разполагат с телевизор, кллиматик и всички модерни удобства. Хотелът разполага с няколко ресторанта, които предлагат разнообразна кухня. На клиентите се предлагат и трансфери (шатъл) до плажа Mamzar, централната част на Дубай...
виж повече
Hotel Al Jawhara Gardens****
Хотелът е разположен в района Port Saaed в квартала Дейра. Предлага плувни басейни на открито и закрито, фитнес и безплатен  интернет в целия хотел. Всички стаи са изискано обзаведени и декорирани в колоритен арабски стил. Всяка от тях разполага със самостоятелен санитарен възел, сет за приготвяне на топли напитки. В ресторантите на хотела се предлага интернационална и арабска кухня, както и пресни морски дарове. Хотел Al Jawhara Gardens се намира на 8 мин пеша от станцията на метрото...
виж повече
IBIS Dubai Al Barsha***
Хотелът е открит през 2009 г. и разполага с 480 стаи на 7 етажа. Има удобно разположение в района Ал Барша в Дубай, на около 10 - 15 мин. пеша от спирката на метрото Sharaf DG и на 1 спирка с метрото до Mall of Emirates. Хотелът се намира недалеч от квартала Madinat Jumeirah, изкуствения остров Palm Jumeirah и плажа Jumeirah Beach, както и от квартала Dubai Marina. Икономичен тип хотел с отлично обслужване, уютен и чист. В хотела има 1 основен ресторант, 1 а-ла-карт ресторант и 2 бара. ...
виж повече
Media Rotana Barsha
Хотелът се намира близо до Dubai Media City и Dubai Internet City, а също така и до спирката на метрото Dubai Internet City. Стаите разполагат с бюро, телевизор, мини бар, кана за чай и кафе. Хотелът също така предлага на клиентите си два ресторанта, фитнес, сауна и детски клуб
виж повече
Omega Hotel****
Новооткрит, четиризвезден хотел, разположен в района Bur Dubai в Дубай, на около 12 мин пеша от спирката на метрото Al Fahidi, като по този начин осигурява достъп до атракции като Бурж Халифа, пеещите фонтани, Dubai Mall, Dubai Marina. Хотелът е с отлично обслужване, разполага с 238 елегантно обзаведени стаи, открит басейн на покрива, два ресторанта и кафене, сауна и фитнес. В стаите: баня, климатик, сателитна телевизия, WI FI интернет, набор за приготвяне на чай/ кафе, сейф.
виж повече
Summit Hotel Dubai /Formerly Hallmark Hotel
Хотел Summit се намира в квартал Дейра. Разположен е на  200 м от метростанция Al Rigga и търговски център Al Ghurair. Гостите могат да се възползват от 24-часова охрана и  рецепция. В хотела  -  безплатен паркинг, фризьорски салони, спа и фитнес център. Хотел Summit разполага също с няколко ресторанта, сервиращи богата гама от интернационални ястия. На гостите е осигурен безплатен трансфер до плажа Мамзар, центъра на града и един от моловете.
виж повече
Zain International Hotel Dubai
Хотел Zain International е централно разположен в квартала Deira, на 5 минути с кола от летището на Дубай. Хотелът предлага панорамен басейн на покрива, сауна и фитнес зала. Стаите са с балкон, като някои гледат към оживената улица Al-Rigga. Всички стаи са оборудвани с климатик, сателитна телевизия и мини бар. Хотелът разполага с ресторант и се намира на 5 минути пеша от метро станция Al Rigga.
виж повече
Аuris Plaza Al Barsha*****
5 звезден луксозен хотел, разположен в района Ал Барша в близост до Мall of the Emirates и до спирка на метрото Mall of the Emirates. Хотелът е на 14 етажа и разполага с 337 съвременно обзаведени стаи, открит басейн на покрива на хотела с красива панорамна гледка, фитнес център, релакс клуб, детски кът, два изискани ресторанта, кафене. Предлага безплатен високоскоростен интернет в стаите и в общите части.
виж повече

Генерално Консулство на Република България в Дубай

Генерално Консулство на Република България в Дубай
Адрес:  
Jumeirah 1, Jumeirah Road 126b, Villa №18, Dubai, U.A.E.; P.O. Box 72535
Тел.: +971 4 3442419
Факс: +971 4 3442341
Дежурни телефони в извънработно време: +971 4 344 24 19
Консулска служба, приемно време: неделя,понеделник,сряда и четвъртък 09.30 ч. – 13.00 ч. Неприемен ден - вторник
Почивни дни: петък и събота
Е-mail: Consulate.Dubai@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/uae

Прогноза

Валутен калкулатор