02/980 46 46
Пропътувай мечтите си!
Пропътувай мечтите си!

Полезна информация за Дания

Туристическа агенция » Дестинации » Дания
Флаг Дания Дания

Градове в Дания

Копенхаген Хелзингор

Топ оферти за Дания

Цяла Скандинавия с Берген
15 дни
АвтобуснаАвтобусна
Дати:
16.07.2020
17.08.2020
На цени от:
1715 лв.
Цяла Скандинавия
14 дни
АвтобуснаАвтобусна
Дати:
19.07.2020
16.08.2020
На цени от:
1499 лв.
Цяла Скандинавия с Берген
11 дни
СамолетнаСамолетна
Дати:
18.07.2020
19.08.2020
На цени от:
2619 лв.
Цяла Скандинавия
10 дни
СамолетнаСамолетна
Дати:
21.07.2020
18.08.2020
На цени от:
2399 лв.
Копенхаген - Малмьо - Брюксел - Амстердам - Хамбург
9 дни
СамолетнаСамолетна
Дати:
17.07.2020
21.08.2020
На цени от:
1999 лв.

Инфо за страната

Карта на Дания

Столица:

Копенхаген

Най-голям град:

Копенхаген

Официален език:

Датски

Население:

5 752 126

Площ:

43 094km2

Валута:

Датска кроната (DKK)

Часова зона:

GMT+1

ЗНАМЕ:

Датското знаме, наречено Данеброг, е най-старото знаме в света, а датчаните са нацията с най-дълга история, в която националното знаме остава непроменено. Според легендата, датското знаме е спуснато от небето на 15 юни 1219 година, като небесен знак, обръщайки очертаващия се разгром в битката при Линданес (Eстония) в победа за датските кръстоносци на крал Валдемар II Победителя. Според друга легенда, след тази битка бялата туника на Валдемар била изцяло напоена с кръв, с изключение на местата, където се намирал коланът и презрамникът, които останали бели.
Най-старият писмен паметник, в който фигурира датското знаме е холандски и датира от втората половина на 14 век, а в датски текст Данеброг се появява около век по-късно – през 1478 година. Знамето е официализирано за първи път с декрет от 1630 година. Датското знаме е променяло пропорциите си многкратно през годините, но нито една от тези промени не са засегнали неговата същност.
Флаг с разделени краища е бил използван за първи път през 1696 година и е променен през 1856 година. Този вид флаг се използва и днес в датската военна флота. Правоъгълният флаг, в съвременния си вариант, е установен със закон през 1748 година и променен през 1893 година. Моделът на Датското знаме е възприет от други скандинавски страни: Швеция, Норвегия, Финландия и Исландия.

ПЛОЩ:

42 933 км2 (без Фарьорските острови и Гренландия). Кралство Дания е най-малката скандинавска страна, около 10 пъти по-малка от Швеция. Състои се от полуостров Ютланд и около 407 острова, от които само 79 са обитаеми. Най-големият остров е Шеланд и на него е разположен Копенхаген.
От юни 2009 Гренландия преминава към самоуправление. Това е последната от редица мерки, предприети от острова с цел добиване на независимост от Дания. През ноември 2008 година на острова бе проведен референдум за по-голяма автономия, а самоуправлението сега ще осигури на хората там по-голям дял от приходите от природни ресурси. Местното правителство поема контрола над полицията и съдилищата. Дания обаче ще има последната дума по въпросите, свързани с отбраната и външната политика.

ГРАНИЧИ С:

Дания отвсякъде граничи с море, освен от юг, където границата с Германия е сухоземна, с дължина 68 км. Общата дължина на бреговата линия е 7300 км. Бреговете на страната се мият от Северно море на запад, Балтийско море на изток. Под датски контрол е и тесният пролив Йоресунд между Категат и Балтийско море. Протоците имат важно икономическо значение за страната.

НАСЕЛЕНИЕ:

5 752 126 души по данни от 2018 година, от тях 91% са датчани (без Фарьорските острови и Гренландия). 

Средната гъстота е 130 д/км2.

Средна продължителност на живот:

  •  при мъжете  - 75,6 години
  •  при жените - 80,4 години.

Кралство Дания има един официален език - датски. На територията на страната се говорят също немски, фарьорски, и гренландски.
Фарьорският е официален език на Фарьорските острови, които са самоуправляваща се територия в Кралство Дания.
Гренландският език се говори от 54 хил. инуити (ескимоси), живеещи в Гренландия.

ВЕРОИЗПОВЕДАНИЯ:

Дания е страна, която е удивително хомогенна в религиозно отношение, с почти изцяло лютеранско население (82%). В страната има и католици и мюсюлмани.

СТОЛИЦА:

Копенхаген (1 153 615 жители, а заедно с предградията - 1 878 962 жители) - по данни от 2018 година.

ГОЛЕМИ ГРАДОВЕ:

Орхус (237 551 жители, 1 224 016 с предградията) е разположен на източния бряг на полуостров Ютланд. Това е вторият по големина град в Дания след столицата Копенхаген. Одензе е разположен е на остров Фюн и има население 145 931 жители.

РЕЛЕФ:

Територията на Дания е част от Средноевропейската низина. Най-високата точка е връх Мьолехьой (170 м) в източната моренна част на Ютланд. Освен на полуострова моренни валове с височина над 100 м има в островите на Датския архипелаг.
Северозападните и източните части са покрити с обширни пясъчни пространства, образували под действието на западните ветрове безброй дюни.
Разположените между моренните хълмове падини, заети предимно от блата, са почти изцяло отводнени и превърнати в пасища.
Релефът е равнинен със слабо изразен хълмист характер. Практически цялата територия на страната се намира между 0 и 100 м надморска височина.
Източният бряг е силно разчленен, съпроводен с широко отворени заливи, които улесняват корабоплаването и развитието на пристанищата.
Климатът в Дания е умерен морски. Най-важен климатообразуващ фактор е Атлантическият океан. Характерно за умерения морски климат е меката зима и прохладното лято.
Валежите са почти равномерно разпределени през цялата година. Максимумът е в периода юни-октомври.

ДЪРЖАВНО УСТРОЙСТВО:

Парламентарна монархия с държанен глава - кралица Маргрете II.
Парламентът наброява 179 представители, включително двама от Гренландия и двама от Фариорските острови.
Изпълнителен орган - правителство, назначавано от кралицата с одобрението на парламента.

ИКОНОМИКА:

Дания е високо развита индустриално-аграрна страна. В промишлеността преобладават малки и средни предприятия.
Водещи отрасли са металообработване, машиностроене, хранително-вкусова (захар, месо, риба – основно херинга, млечни продукти), химическа, текстилна промишленост. черна металургия, нефтопреработване.
Добива се нефт (9 млн. т годишно) и газ от находищата в Северно море (5 млрд. м3), чиито добив покрива собствената й консумация.
Селското стопанство е интензивно, високо продуктивно и механизирано, в него са заети едва 4% от населението. Обемът на земеделската продукция и животновъдството надвишава три пъти потреблението на населението на Дания.
Страната ​​е водеща в света по използване на възобновяеми енергийни източници, които осигуряват около 14% от производството на енергия и 28% от генерираната в страната електроенергия.
Дания е водеща в добива на електроенергия от вятърни генератори и разработването на технологии за добив на електроенергия от вятър.

ОФИЦИАЛНИ ПРАЗНИЦИ:

1 януари (Нова година), Велики Четвъртък, Разпети Петък, Великден, Ден на молитвите (четвъртият петък след Великден), 16 април (рожден ден на кралица Маргрете II и национален празник), Възнесение Господне (четвъртък, 39 дни след Великден), Петдесетница (понеделник, 50 дни след Великден), 1 май (празник на труда), 5 юни (Ден на Конституцията), 25 декември (Коледа).

Брутен вътрешен продукт на глава от населението, в долари (БВП):

КЛИМАТ:

Умерен климат - влажен и облачен; мека, ветровита зима и хладно лято.

образование:

Образованието в Дания е задължително за всички до 16 години. Около 82% от младите хора получават и допълнително образование. Образованието, финансирано от държавата, е безплатно и отворено за всички. Дания има традиции в частните училища и около 15,6% от всички деца на ниво основно училище посещават частни училища, които се поддържат от ваучерна система.

Първият университет в Дания, Университетът в Копенхаген, е създаден през 1479 г. Вторият, Килският университет в Шлезвиг-Холщайн, е създаден през 1665 г. През 1928 г. е основан Университетът в Орхус. Към 2018 г. Дания има осем университета.

Много програми се преподават на английски език, включително бакалавърски, магистърски, докторски, обменни и летни училищни програми.

ВАЛУТА И ЦЕНИ:

Дания е дестинация с висок стандарт и разходи за живот, дори по европейските стандарти. Хранене, комунални услуги и бензин са особено скъпи. Заплатите са сравнително високи, за да изравнят до известна степен високата цена на стоките и услугите в Дания.

Копенхаген, столицата на Дания, е един от най-скъпите градове в света. Животът извън Копенхаген не е толкова скъп, но далеч не е евтин.

Националната валута е датска крона (DKK), като обменният курс към края на 2019 г. е 1 EUR=7.44 DKK.

Забележителности

Копенхаген
Националният исторически музей на Дания
Националният исторически музей на Дания се намира в двореца на датския принц. Красивата каменна сграда е построена средатата на XVIII век от Николай Ейгтвед, един от популярните местни архитекти. Тук е съсредоточена голяма част от историческото наследство на Дания отпреди 14 000 години. Представени са артефакти от Ледниковия период, през епохата на викингите и до днес. Няколко са постоянните изложби, които може да се посетят - археологическа, праисторическа, етнографска, нумизматична,...
виж повече
Глиптотеката на Карлсберг
Глиптотеката на Карлсберг е една от най-старите галерии в Дания, основана през XIX век от големия ценител на изкуствовото - кралят на бирата и създател на търговската марка „Карлсберг”, Карл Якобсен. В музея са изложени произведения на изкуството от Античността до наши дни. На първия етаж е предствена обширна колекция от от гръцки, египетски, етруски и римски статуи, както и скулптури на известни творци, сред които Дега, Канова, Жан-Батист Карпо и др. Тук е изложена и...
виж повече
Музеят на Бертел Тордвалдсен
Музеят на Бертел Тордвалдсен се намира в центъра на Копенхаген, на едноимения площад, и е сред най-посещаваните в града. Тук може да се види цялото творчество на датсткия скулптор (в оригинали и копия), изцяло повлияно от изкуството на Древна Гърция и Рим. Дълги години Бертел Тордвалдсен живее извън Дания и, когато окончателно се връща в родината си от Италия, си мечтае за музей, който да събере творчество му. Четири години след неговатат смърт, през 1848 г, в специално построената сграда,...
виж повече
Замъкът Розенборг
Замъкът Розенборг е сред забележителностите на Копенхаген, които не бива да се пропускат. Ренесансовият палат е построен през далечната 1632 г и е обкръжен от красива ботаническа градина, която представя датската флора. Градината възниква през ХІХ век на мястото на военно-укрепителни съоръжения и заема площ от 10 хектара. Тук се намира и Музеят на датските крале, където са изложени скъпоценностите на Короната.
виж повече

Хотели

Копенхаген
Hotel Rossini Copenhagen****
Хотелът е разположен на 300 м. от гара Валби. Стаите са просторни и разполагат с телевизор. В близост се намира зоологическата градина, музея на Карлсберг и бароковия дворец Фредериксберг. Централната гара на Копенхаген, Тиволи и главната търговска улица са на 8 мин. с градски транспорт
виж повече

Цени на музеи

КОПЕНХАГЕН

  • Pамъка Розенборг – 110 DKK, за деца до 17 г. – безплатен, понеделник – почивен ден;
  • Глиптотеката на Карлсберг – 115 DKK, групова цена – 95 DKK, в неделя и за деца до 18 г. –  безплатно, понеделник – почивен ден;
  • Музей на Бертел Тордвалдсен – 70 DKK, в сряда и за деца под 18 г. –  безплатно, понеделни – почивен ден;
  • Тиволи – 130 DKK, деца от 0 до 7 г. – безплатно;
  • Разходка с корабче по каналите – 50 DKK в открито корабче и 90 DKK в закрито корабче;
  • Замъка Кронборг – 145 DKK, деца под 18 г. – безплатно.

Музеите изискват документ за самоличност  за удостоверяване на възрастта при ползване на намаление.

Оповестените тук цени на музеи са към 19.12.2019 и „Руал Травел“ не се ангажира с тяхната абсолютна точност.

ДАНИЯ (1 EUR = около 7,47 DKK)

ЗАБЕЛЕЖКА: При посещение на Дания, Ви съветваме да носите банкова карта, както да си осигурите основната сума, която смятате да похарчите в датски крони, от България.

Посолство в Дания

АДРЕС НА БЪЛГАРСКОТО ПОСОЛСТВО В ДАНИЯ:
EMBASSY OF THE REPUBLIC OF BULGARIA
GAMLEHAVE ALLE, 7
2920 CHARLOTTENBLUND
Tel: 0045 /39 64 24 84; 0045 /39 63 38 72

Прогноза

Валутен калкулатор