02/980 46 46
Пропътувай мечтите си!
Пропътувай мечтите си!

Полезна информация за Грузия

Туристическа агенция » Дестинации » Грузия
Флаг Грузия Грузия

Градове в Грузия

Тбилиси

Топ оферти за Грузия

Специална цена до 31.12.2020 г.
Грузия - Армения
7 дни
СамолетнаСамолетна
Дати:
03.05.2021
На цени от:
2455 лв.

Инфо за страната

Карта на Грузия

Столица:

Тбилиси

Най-голям град:

Тбилиси

Официален език:

грузински

Население:

3 996 765

Площ:

69 700km2

Валута:

Лари (GEL)

Часова зона:

GMT+4

Знаме:

Представлява Георгиевски кръст, разположен на бял фон. Между рамената на кръста има четири по-малки кръста.

Знамето е прието за официално на 14 януари 2004 след избирането на Михаил Саакашвили за президент на Грузия.

Настоящото знаме на Грузия е използвано още в 13 век в средновековното Грузинското царство. Смята се, че то е историческия флаг на Грузия, използван от цар Давид Строителя и знаменитата царица Тамара.

Първоначално знамето се е състояло от един централен кръст — кръста на Свети Георги, патрон на страната. В последствие са добавени и останалите четири кръста по подобие на знамената на кръстоносците.

Граничи с:

 • Русия на север;
 • Азербайджан на югоизток;
 • Армения на юг;
 • Турция на югозапад;
 • Черно море на изток.

Гъстота на населението:

57 д/км2

Средна продължителност на човешкия живот:

76,6 години, като 72.5 години за мъжете и 80,9 години за жените.

Религии:

 • православни (83,4%);
 • мюсюлмани (10,7%);
 • други (5.9%).

Столица:

Тбилиси (1 049 498, по данни от 2019 година).

Големи градове:

 • Кутаиси (178 338);
 • Батуми (121 806);
 • Рустави (50 000);
 • Сухуми (81 546).

Реки:

 • Кура - (1364км);
 • Алазани - (351км);
 • Чорох - (438км);
 • Риони - (327км).

Планини:

Кавказки планини (Голям Кавказ и Малък Кавказ).

Най-висок връх:

Шхара (5200 м), намира се в Голям Кавказ.

Държавно устройство:

Полупрезидентска република.

Държавен глава на страната е президентът, който е начело и на изпълнителната власт, която споделя заедно с министър-председателя.

Законодателната власт се изпълнява от парламент, който се състои от 150 депутати, избирани за срок от 4 години.

В административно отношение Грузия се състои от две автономни републики (Аджария и Абхазия) и 10 области. Дефакто Абхазия и Южна Осетия (на картата в оранжево) не са под контрола на централната власт в страната.

Официални празници:

 • 1 януари (Нова Година);
 • 7 януари (Коледа по стар стил);
 • 19 януари (Богоявление по стар стил);
 • Великден;
 • 9 май (Ден на победата над фашизма);
 • 26 май (Ден на независимостта);
 • 28 август (Успение Богородично по стар стил);
 • 14 актомври (Ден на националната катедрала Светицховели);
 • 23 ноември (Ден на Свети Георги).

Брутен вътрешен продукт на глава от населението, в долари:

Забележителности

Грузия
Паметници и обекти, включени в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО
СПИСЪК НА СВЕТОВНОТО КУЛТУРНО И ПРИРОДНО НАСЛЕДСТВО НА ЮНЕСКО Катедралата „Баграти“ и манастирът „Джелати“ Катедралата и манастирът представят разцвета на средновековната архитектура в Грузия. Историческите църкви на Мцхета Историческите църкви на Мцхета, бивша столица на Грузия, са изключителни примери на средновековната религиозна архитектура в Кавказ. Те показват високото художествено и културно ниво, достигнато от древното грузинско царство....
виж повече
Гелатският манастир
Гелатският манастир - най-големият и значим манастир в Средновековна Грузия, построен през ХII век. Манастирският комплекс Гелати се състои от голяма катедрала, която е посветена на раждането на Богородица, на малък храм, който носи името на свети Георги, и на храм на свети Николай. Освен това има и каменна камбанария, която е разположена в близост до храма на Богородица. 
виж повече
Пещерата на Прометей
Цхалтубската пещера е сред най-популярните пещери в Грузия. Тя добива названието си от древните грузински легенди за Прометей, живял тук. Нейната дължина е над 11 км, има подземни реки и езера. Отворена е за посетители през 2011 г. Температурата в нея е постоянна – 14 градуса.
виж повече
Крепостта Рабат в град Ахалцихе
Крепостта Рабат  е най-големият средновековен паметник в Грузия. През 1578 г. град Ацалцихе (създаден прех IX в) е взет под турска враст и от 1628 г. е център на Ацалсихският пашалък. С внушителните си размери: дължина – около 380 м и дължина – около 150 м, отдалеч крепостта прилича на втори Йерусалим. Сред най-важните обекти са цитаделата, християнският храм, галериите в мавритански стил, джамията „Ахмедие“, музеят „Самцхе-Джавахети“.  
виж повече
Вардзия
Вардзия е древен пещерен манастирски комплекс, изграден в скалите, напомнящ за Златния век и величието на Грузия по време на царуването на Георги III и неговата дъщеря, царица Тамара. В манастира има много вертикални тунели и тайни връзки между помещенията. В комплекса се намират над шестстотин помещения – жилищни, култови и домакински. Има също така библиотеки, бани и трапезарии. При нападение от врагове скалната крепост е можела да побере до двадесет хиляди човека.
виж повече
Крепостта "Нарикала" в Тбилиси
Крепостта „Нарикала“ в Тбилиси е най-популярният обект в столицата и датира от IV в., наричана още „Крепостта майка на Тбилиси“, от която се откриват най-хубавите гледки към града. Името Нарикала е със значение на цитадела или малка крепост. Тя значително е разширена от арабите през VII и VIII век, които построили двореца на емира в нейните очертания. Повечето от съществуващите укрепления датират от XVI и XVII век.
виж повече
Манастира "Джвари"
Манастирът „Джвари“ е мъжки грузински манастир към Мцхетско-Тбилиската епархия, храм от VI век, строен в зората на грузинското християнство, между 585 и 604 година. Разположен на самия връх на вертикална скала, храмът се вижда много добре от старата столица Мцхета. Той е важен обект на поклонение още от основаването си и се смята за едно от най-свещените места в цял Кавказ. Увековечен е от Михаил Лермонтов в поемата „Мцири“.
виж повече
Катедралата "Светицховели"
Катедралата „Светицховели“  е духовната съкровищница на Грузия и се намира в самото сърце на областта Картли, в центъра на Мцхета. Първата църква е построена през IV век от свети цар Мириян и нейните останки се виждат през стъкло, вградено в пода на храма. Съвременният храм е построен през XI век по заповед на Мцхетския Каталикос – Патриарх Мелкиседек и е най-големият запазен средновековен християнски паметник на културата. Централният престол е в чест на Дванадесетте...
виж повече

Хотели

Тбилиси
Gureli***
Хотел "Gureli" се намира на 5 минути пеша от метростанция "Avlabari" в Тбилиси. Има безплатен WiFi и безплатен частен паркинг. Всички стаи са оборудвани с климатик, минибар, самостоятелен санитарен възел и телевизор с плосък екран. Повечето стаи са с балкон. Площад "Свобода" е на 10 минути с метрото, гара Тбилиси е на 9,5 км., а международното летище на Тбилиси е на 14 км. от хотел "Gureli".  
виж повече
Кутаиси
Argo Boutique****
Хотел '' Арго '' се намира в град Кутаиси. В цялата сграда има безплатен WiFi. Хотела разполага с безплатен частен паркинг. Всяка стая в хотела има климатик и е оборудвана с телевизор с плосък екран със сателитни канали. Някои стаи разполагат с кът за сядане, където можете да се отпуснете и да се насладите на гледка към планината, градината или града. Всички стаи са със самостоятелен санитарен възел. Ресторантът на хотела предлага на гостите богата...
виж повече
Ахалцихе
Lomsia 3*+
Хотел Lomsia се намира в сърцето на град Ахалцихе, на 100 метра от централния парк. Разполага с тераса и безплатен Wi-Fi С интериор в класически стил в кафяви тонове, стаите са оборудвани с телевизор с плосък екран, гардероб и климатик. Гостите са добре дошли да посетят ресторанта и да опитат интернационална кухня, както и напитки от бара. Разстоянието до жп гара Ахалцихе е на 1 километър, а Тбилиси е на 200 км. от хотел Lomsia.
виж повече

Цени на музеи

Пещерата на Прометей край град Цхалтубо – 7 GEL,  работи всеки ден от 09.00 до 18.00 ч. във високия туристически сезон и 09.00 до 17.00 ч. в ниския туристически сезон.

Крепостта Рабат в Ахалцихе - 7 GEL,  работи всеки ден от 09.00 до 19.00 ч.

Манастирски пещерен комплекс Вардзия - 7 GEL, работи всеки ден от 09.00 до 18.00 ч.

Лифт за крепостта „Нарикала“ в Тбилиси - 1 GEL, работи всеки ден от 09.00 до 18.00 ч. 

Музеите изискват документ за самоличност за удостоверяване на възрастта при ползване на намаление.

Оповестените тук цени на музеи са към 19.12.2019 и „Руал Травел“ не се ангажира с тяхната абсолютна точност.

Посолство в Грузия

АДРЕС НА БЪЛГАРСКОТО ПОСОЛСТВО В ГРУЗИЯ:
EMBASSY OF THE REPUBLIC OF BULGARIA
VAKHTANG GORGASALI STR. Exit № 15
0105 TBILISI
Tel: + 995 32 2910194 , 910195

Прогноза

Валутен калкулатор