02/980 46 46
Пропътувай мечтите си!
Пропътувай мечтите си!

Полезна информация за Армения

Туристическа агенция » Дестинации » Армения
Флаг Армения Армения

Градове в Армения

Ереван

Топ оферти за Армения

Специална цена до 31.12.2020 г.
Грузия - Армения
7 дни
СамолетнаСамолетна
Дати:
03.05.2021
На цени от:
2455 лв.

Инфо за страната

Карта на Армения

Столица:

Ереван

Най-голям град:

Ереван

Официален език:

арменски

Население:

2 957 731

Площ:

29 743km2

Валута:

Драм

Часова зона:

GMT+4

Знаме:

Състои се от три еднакви по размер цветни полета - червено отгоре, синьо в средата и най-долу оранжево. Червеният цвят символизира пролятата за свободата кръв, синьото е цветът на арменското небе и на надеждата, а оранжевото изобразява земята и смелостта на тези, които я обработват. 

Площ:

Армения е на 143 място в света по площ. Площта e 29 743 км2 , от които суша 28 203 км2 и водна площ – 1 540 км2.

Граничи с:

 • Азербайджан (996 км);
 • Грузия (219 км);
 • Иран (44 км);
 • Турция (311 км).

Географски Армения се намира в Югозападна Азия, но възприема себе си като част от Европа.

Население:

Със своите 2 957 731 жители ( по данни от 2019 г.) Армения се намира на 137 място в света. Населението е етнически хомогенно: арменци (98,1%), йезиди (1,2%), други (0,7%).

Гъстота на населението:

99,4 д/км2.

Средна продължителност на живота:

75,1 години, като 71,8 години за мъжете и 78,7 години за жените.

Религия:

Арменска апостолическа църква –  92,6%, евангелисти – 1%, атеисти – 1,1%, други – 2,9%. Арменците се гордеят, че Армения е първата страна, официално приела християнството за държавна религия в началото на IV в.

Столица:

Ереван (1 044 000 жители, по данни от 2015 г.), който е и най-големият град в страната.

Големи градове:

 • Гюмри (121 976);
 • Ванадзор (86 199);
 • Вагаршапат (46 540);
 • Абовян (43 495).

Релеф и планини:

47 % от арменския релеф е планински , има плата и равнини. На територията на страната се простират около 3000 км планински хребети. Около 90 % от страната се намира на надморска височина над 1000 м. Най-високата точка е връх Арагац (4090 м), а най-ниска е в пролома на река Дебед (380 м).

От север на изток Армения е обградена от хребетите на Малък Кавказ, в централната ѝ част са планинските масиви на Арагтс, Памбак, Гегама, Варденис и Зангезур, пресечени от мрежа от долини и дълбоки клисури.

Югозападната част включва в територията си равнината Арарат (средна височина 850-1000 м), която е една от най-големите равнини на Арменски плато, където се намира значителна част от големите градове.  Югоизточната част на страната е красива, с прекрасни планински пейзажи. Планински долини и плата, тесни клисури, бързи реки, малки езера и живописните селца, които са буквално залепени към склоновете.

Най-висок връх:

Арагац – 4090 м.

Реки:

Армения е дом на много реки и езера.

Най-голямата река е Аракс, която се намира на границата на страната с Иран и Турция. Нейни основни притоци са реките Акуриан, Казаг, Храздан, Азат, Арпа, Воротан. Най-големите реки в северозападната част на страната са Дебед и Агстеф.

Най-дългите реки в Армения са:

 • Акуриан (205 км);
 • Воротан (179 км);
 • Аракс (158 км);
 • Храздан (146 км);
 • Арпа (126 км).

Държавно устройство:

Република Армения е полупрезидентска република.

С проведения през месец декември 2015 г. конституционален референдум бе решено полупрезидентската система да бъде променена на парламентарна и да влезе в сила за изборния цикъл 2017 – 2018 г.

Министър-председателят бива назначен от президента на базата на подкрепа от мнозинство в Националния конгрес.

ОФИЦИАЛНИ ПРАЗНИЦИ:

1 януари (Нова Година), 6 януари (Коледа), 24 април (Възпоменание на арменския геноцид), 1 май (Международен ден на труда), 9 май (Ден на победата във Втората световна война и Ден на победата над азербайджанските войски през 1992 г.), 28 май (Ден на Републиката), 5 юли (Ден на Конституцията), 21 септември (Ден на независимостта на Армения от СССР – 1991 г.).

Икономика:

Географската изолация на Армения, повсеместните монополи и влошаването както на световната, така и на руската икономика я правят уязвима и особено зависима от руските капитали.  Паричните преводи от емигранти, работещи в Русия, са еквивалентни на около 20% от БВП и частично компенсират тежкия търговски дисбаланс на страната. Армения членува в Евразийския икономически съюз при стартирането на блока през януари 2015 г., въпреки че рязкото обезценяване на рублата през декември 2014 доведе до нестабилност, инфлация и значителен спад в износа на Армения за Русия. В страната се намират малки находища на злато, мед, молибден, цинк, боксит.

Брутен вътрешен продукт на глава от населението, в долари (БВП):

Забележителности

Армения
Паметници и обекти, включени в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО
СПИСЪК НА СВЕТОВНОТО КУЛТУРНО И ПРИРОДНО НАСЛЕДСТВО НА ЮНЕСКО Манастирите „Хагпати“ и „Санахин“ Двата византийски манастира в региона Туманян са построени в периода на просперитет на династията Кюрикян (X – XIII в) и са важни книжовни центрове. Катедралата и църквите в Ечмиадзин и археологическите останки в Звартноц Обектите илюстрират графично еволюцията и развитието на арменските кръстокуполни църкви, които оказват голямо влияние върху...
виж повече
Храм “Свети Григорий Просветител” в Звартноц
Арменска катедрала, строена в периода 643 - 652 година. Именно на мястото на катедралния храм през IV век става срещата на апостол Григорий с арменския цар Тиридат, вследствие на което Армения става първата държава, официално приела християнството през 301 г. и църковната институция бива наречена „Апостолическа“.  
виж повече
Катедралата в Ечмиадзин
Катедралата в Ечмиадзин се счита за първата християнска църква в Армения. Тя е център на Арменската апостолическа църква и седалище на нейния водач – т.нар.“католикос“. Има богат музей на катедралното хранилище.
виж повече
Манастир "Хор Вирап"
Манастирът е известен поклоннически център, разположен в подножието на библейската планина Арарат, където според библейските предания е спрял корабът на Ной след Потопа. Манастирът е бил построен над подземния затвор, където според легендата е бил заточен и държан в плен в продължение на 15 години свети Григорий Просветител.
виж повече
Манастирският комплекс Гегхард
Манастирският комплекс е основан през XIII век и понастоящем е вписан в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Той е място, пряко свързано с приемането на християнството от арменците. През III век цар Тиридат III подлага на мъчения свети Григорий Просветител заради това, че проповядва християнството и че отказва да се отрече от вярата си. Хвърля го в тъмница дълбоко под земята. Тъмницата е запазена и до днес, а манастирът носи името Дълбока яма.
виж повече
Музей към Института за древни ръкописи Матенадаран
Музеят е построен през 1957 г. Проектът е на архитект Марк Григорян в характерния древноарменски стил. Две години по-късно по решение на правителството той е преобразуван в научноизследователски институт с музей, където не само се съхраняват, но и се реставрират и проучват най-древните манускрипти на Армения. По идея на архитект Артур Месчян към сградата вече е построен нов архитектурен корпус, който отвори врати през 2011 г. 
виж повече
Севанският манастир
Севанският манастир е комплекс, разположен на полуостров в северозападната част на езерото Севан, в близост до град Севан, провинция Гегаркуник. Построен е през 874 г. от принцеса Мариам, дъщерята на Ашот I. Манастирът е бил строг, тъй като той е бил предназначен за съгрешили монасите от град Ечмиадзин. 
виж повече
Хагпатският манастир
Манастирът е построен през Средновековието. Той е шедьовър на религиозната архитектура и книжовен център. Включен в списъка на ЮНЕСКО през 1996 г. заради съвършеното съзвучие на византийската архитектура и характерните арменски елементи от арменската провинция Лори.
виж повече

Хотели

Ереван
HOTEL CASCADE***
Хотелът се намира в центъра на града. Стаите са оборудвани с телефон, хладилник, телевизор с плосък екран, климатик и самостоятелна баня. Хотелът предлага също така и безплатен Wi-Fi.
виж повече

Посолство в Армения

АДРЕС НА БЪЛГАРСКОТО ПОСОЛСТВО В АРМЕНИЯ:
16 SOFIA STR. NOR ARESH, YEREVAN
TEL: +374 10 458 233

Прогноза

Валутен калкулатор