02/980 46 46
Пропътувай мечтите си!
Пропътувай мечтите си!

Полезна информация за Англия

Туристическа агенция » Дестинации » Англия
Флаг Англия Англия

Градове в Англия

Лондон

Топ оферти за Англия

Лондон - Брюксел - Амстердам
12 дни
АвтобуснаАвтобусна
Дати:
20.08.2020
На цени от:
1319 лв.
Величието на Лондон
Промоция
4 дни
СамолетнаСамолетна
На цени от:
1049 лв.
Лондон - от Варна
Промоция
5 дни
СамолетнаСамолетна
Дати:
14.10.2020
На цени от:
1459 лв.
Лондон - петдневна - икономичен вариант
Промоция
5 дни
СамолетнаСамолетна
Дати:
15.08.2020
14.10.2020
На цени от:
1095 лв.
Лондон - Париж
7 дни
СамолетнаСамолетна
На цени от:
1555 лв.
Нова Година - Лондон от Варна
5 дни
СамолетнаСамолетна
Дати:
30.12.2020
На цени от:
1261 лв.
Една седмица в Лондон
8 дни
СамолетнаСамолетна
Дати:
15.08.2020
05.09.2020
19.09.2020
14.10.2020
виж всички дати
На цени от:
1586 лв.
Лондон - седемдневна
7 дни
СамолетнаСамолетна
Дати:
15.08.2020
05.09.2020
19.09.2020
05.12.2020
виж всички дати
На цени от:
1493 лв.

Инфо за страната

Карта на Англия

Столица:

Лондон

Най-голям град:

Лондон

Официален език:

Английски

Население:

67 530 172

Площ:

244 820km2

Валута:

Британска лира (GBP)

Часова зона:

GMT

ЗНАМЕ:

Юниън Джак е традиционното име на националното знаме на Великобритания, което официално се нарича Юниън Флаг (Знаме на съюза).

 • През 1606 година, след обединението на Шотландия и Англия, възниква първият Юниън Джак. Представлява наслагване на знамето на Англия (Георгиевски кръст на бял фон) и шотландското знаме – бял Андреевски кръст на син фон;
 • През 1801 година, с обединението и политическата интеграция на Ирландия, тогавашното Ирландско знаме (кръст на Свети Патрик) става част от Юниън Джак;
 • През 1809 година Юниън Джак е утвърден от британския парламент за национално знаме.

Много бивши британски колонии имат в националното си знаме (обикновено горе, вляво, до дръжката на знамето) британското знаме. Такова е знамето на Австралия, Фиджи, Нова Зеландия, Хавай.

ПЛОЩ:

244 820 км2 – Обединеното кралство на Великобритания и Северна Ирландия е островна държава в Западна Европа. Състои се от четири историко-географски области: Англия, Уелс, Шотландия и Северна Ирландия.

Обединеното кралство включва и 5100 по-малки острова т.нар. Британски острови, които образуват най-големия архипелаг на континента. Някои от най-големите острови, които са владение на Обединеното кралство, са Ман, Джърси и Гърнси (като юридически те не са част от Обединеното кралство, но на практика са под опеката ѝ). Големите островни групи са Нормандски, Оркнейски, Шетлъндски и Хебридски острови.

На изток от Великобритания се намира Северно море, като в плитчината Догер банк има големи залежи на нефт и природен газ, както и много риба.

Западните брегове се мият от Атлантическия океан

Протокът Ла Манш е връзката на Обединеното кралство с континентална Европа. Ширината на този проток, наричан от британците Дъ Инглиш Ченъл е 220 км, а в най-тясната си точка Па дьо Кале – 32 км.

ГРАНИЧИ С:

Границите ѝ са морски – на изток със Северно море, на север и запад с Атлантическия океан и Ирландско море, и на юг граничи със Западна Европа посредством Ла Манш. Страната има сухоземна граница единствено с Репубика Ирландия (Ейре) в Северна Ирландия.

НАСЕЛЕНИЕ:

Населението на Великобритания приблизително се изчислява на 67 млн души. Гъстотата му е 278 д/км2, като най-висока е в Англия, а най-ниска в Шотландия. Естественият прираст е 0.58 ‰. В трудоспособна възраст е близо 2/3 от населението. Към местните народи се отнасят англичаните (77 %), шотландците (9 %), ирландците (4 %), ълстърците и уелсците (по 2 %). Срещат се още индо-пакистанци, преселници от Антилските острови и др.

РЕЛИГИИ:

Преобладават протестантите, които се отнасят към Англиканската църква. Има също така католици, мюсюлмани, индуисти, сикхи и юдеи.

СТОЛИЦА:

Лондон (7,556,900 жители, заедно с предградията – 9 787 426, а цялата агломерация – 14 187 146; по данни от 2018 година).

ГОЛЕМИ ГРАДОВЕ:

 • Бирмингам (984 333);
 • Глазгоу (591 620);
 • Ливърпул (864 122);
 • Лийдс (455 123);
 • Шефилд (685 368);
 • Единбург (464 990);
 • Манчестър (395 515).

РЕЛЕФ:

В северните части (Шотландия) релефът на Великобритания е предимно хълмисто-планински. Тук се извисяват Северношотландските планини, където и е най-високата точка в страната и Южношотландските възвишения. В средната част се намират ниските Пенинските планини и Кимбърландският масив, а на запад, на територията на Уелс – Камбрийските планини. На югоизток релефът е низинно-равнинен, като в тази част се намира плодородният Лондонски басейн. Към този тип релеф се отнасят също Червената равнина (в централната област) и Средношотландската низина (на север).

ГОЛЕМИ РЕКИ:

Най-значимите реки във Великобритания, които са свързани помежду си с многобройни канали. са:

 • Темза (346 км);
 • Севърн (354 км);
 • Трент (297 км);
 • Уз (230 км);
 • Клайд (172 км);
 • Мърси (113 км).

Темза е най-голямата река във Великобритания и втора по дължина след река Севърн. Водосборният ѝ басейн е 15 300 км2 и среден годишен отток 260 м3/с. Извира от Котсуолд Хилс и се влива в Северно море, образувайки голям естуар. Приема много притоци, има дъждовен режим и е много пълноводна, най-вече през зимата. Плавателна почти по цялата си дължина. Темза има голямо транспортно-икономическо значение. Името ѝ идва от латинското „Тамесис“ – така Цезар нарекъл реката по време на войните си с галите. Темза преминава през градовете Оксфорд, Абингдън, Уиндзор/Итън и Лондон.

Големите езера са над 40 на брой, като в Шотландия се намира легендарното езеро Лох Нес.

ПЛАНИНИ:

Най-високите планини в Обединеното кралство са Северношотландските планини. Други планини в Шотландия са Южношотландските възвишения, които са с по-ниска средна надморска височина и в най-южните си части имат предимно хълмист релеф.

В Англия най-високите планини са Пенините. Средната им надморска височина е неповече от 900 м. Разположени са предимно в Северна Англия. Общата им дължина е около 250 км. Откритите през 17 и 18 век въглищни залежи и последвалото им разработване дават силен тласък в развитието на този район на Великобритания, въпреки че днес това е най-рядко населеният район в страната.

В Уелс се намират Камбрийските планини, които доминират в пейзажа на областта. Първоначално с това название са били наричани само най-високите части на Уелс, но след 1950 година с това определение започват да се наричат и възвишенията на Среден Уелс. Най-високата част на Камбрийските планини е Плинлимън, от чиито склонове извира най-дългата британска река Севърн. Характерното за Камрийските планини са водни ресурси, поради което именно тук са построени доста язовири.

НАЙ-ВИСОК ВРЪХ:

Бен Невис (1 344 м) намира се в Северношотландските планини.

ДЪРЖАВНО УСТРОЙСТВО:

Парламентарна монархия, начело с кралица Елизабет II (от 1953 година от Уиндзорската династия).

Парламентът е двукамарен (Палата на лордовете и Палата на общините).

Изпълнителната власт в страната се упражнява от правителство, начерло с министър-председател. Конституцията на страната, наречена Магна Харта, e изготвена още през 1215 година. Настоящето административно деление на Великобритания датира от 1974 година, според което Англия е поделена на 46 графства, Шотландия включва 12 области, Уелс има 9 графства, а Северна Ирландия – 26 окръга.

ПАРИЧНА ЕДИНИЦА:

Британска лира (GBP). Други използвани имена са лира стерлинг, паунд стерлинг, фунт. Най-често използваният символ за валутата е £, който идва от древноримската мярка за тежест либра. Именно тя дава и наименованието на паричната единица.

ОФИЦИАЛНИ ПРАЗНИЦИ:

Националният празник на Великобритания се чества през втората събота на юни, като официално се празнува рождения ден на кралицата, която всъщност е родена 21 април. Други официални празници в страната са: 1 януари (Нова Година), Разпети петък, Великден, 1 май (Ден на труда), 31 май (Пролетен ден на банкера), 31 август (Летен ден на банкера) и 25 декември (Коледа). В четирите основни области на страната се празнуват още: Ден на Свети Георги (Англия), Ден на Свети Андрей (Шотландия), Ден на Свети Давид (Уелс) и Ден на Свети Патрик (Северна Ирландия).

ИКОНОМИКА:

Великобритания има силноразвита икономика и се нарежда сред страните от Г-8.

Водещ отрасъл на промишлеността е машиностроенето. Обособяват се и кризисни индустриални отрасли (въгледобив, черна металургия, корабостроене и текстилна промишленост). Заради вноса на руда големите металургични заводи са по крайбрежието, а химическата промишленост е с голяма експортна стойност.

Голямо е значението на речния и тръбопроводния транспорт. Евротунелът, изграден през 1994 година, свързва Дувър с френския град Кале. Най-големите морски пристанища се намират по югоизточното крайбрежие. Страната изнася машини, химически продукти, течни горива, а внася желязна руда, въглища, промишлени суровини и хранителни изделия.

Селското стопанство във Великобритания е силно развито, като главен подотрасъл е животновъдството. От растенивъдството се отглеждат предимно пшеница, ечемик, цвекло и картофи.

Главни енергоресурси са нефтът и природният газ. Близо ¾ от произвежданата електроенергия се пада на ТЕЦ. ВЕЦ са с най-голямо значение за стопанството на Шотландия. Великобритания разполага с 16 атомни енергоблока, произвеждащи над 15% от електроенергията на страната.

Брутен вътрешен продукт на глава от населението, в долари:

Забележителности

Лондон
Националната галерия
Националната галерия (входът е безплатен)  е една от най-внушителните галерии за изобразителни изкуства в света. Основана е през 1824 г. от британското правителство по предложение на крал Джордж IV. Началото на колекцията се поставя със закупуването на 38 платна, сред които картини от Рубенс и Рафаело. Централната сграда на галерията е построена в неокласически стил от Уилям Уилкинс през 1838 г. През 1991 г. е завършено и крилото „Сейнсбъри”, където са изложени картини от...
виж повече
Музеят на Виктория и Албърт
Музеят на Виктория и Албърт (входът е безплатен) е най-големият музей в света за декоративно изкуство и дизайн. Основан е през 1852 г. като музей на манифактурата, за да вдъхновява студентите, занимаващи се с дизайн, но през 1899 г. бил преименуван от кралица Виктория в памет на покойния й съпруг, принц Албърт. В момента това са няколко музея в един от тях – Националният музей за изкуство и дизайн, са изложени националните колекции от скулптури, акварел, портретни миниатюри,...
виж повече
Природонаучният музей
Природонаучният музей (входът е безплатен) притежава колекция, състояща се от повече от 68 милиона вида и един милион книги и ръкописи. Огромната, наподобяваща катедрала сграда в неоготически стил е сама по себе си произведение на изкуството. Тя е завършена през 1881 г. от Алфред Уотърхоус и използва революционни за времето си строителни техники. Скелетът от стомана и желязо е прикрит от арки и колони, богато украсени със скулптури на растения и животни, а самата сграда е покрита с бежева,...
виж повече
Галерията Тейт Бритън
Галерията Тейт Бритън (входът е безплатен) е с изключително национален характер. Тук могат да се видят платна на британски художници от XVI век до наши дни. Заслуги за създаването на галерията има захарният милионер Хенри Тейт, който води през XVIII век обществено движение, настояващо за излагането на най-доброто от британското изкуство. Самият Тейт предлага на нацията своята колекция от картини, както и пари, с които да осигури сграда за излагането им. В галерията Тейт е изложено...
виж повече
Лондонската кула (Тауър)
Лондонската кула (Тауър) е една от главните туристически атракции на Лондон. Тук се намира Съкровищницата на кралицата - една от най-големите колекции на корони в света (тук можете да видите най-големите и най-известни диаманти в света като Кохинора, Първата, Втората, Третата и Четвъртата звезда на Африка и много други уникални скъпоценни камъни, инкрустирани в корони, диадеми, жезли, пръстени и пр. символи на кралската власт), а главна причина те да бъдат съхранявани именно тук е, че...
виж повече
Бъкингамският дворец
Бъкингамският дворец служи за официална лондонска резиденция на британския монарх от 1837 г., а днес е административното седалище на кралицата. От лятото на 1993 г. част от дворецът е отворен за публиката. Възможно е да се посетят някои от служебните стаи и галерии, тронната зала и др., както и част от парка – най-голямата частна градина в Лондон. Бъкингамският дворец има 775 стаи, включващи 19-те служебни стаи, 52 кралски и гостни спални, 188 спални за персонала, 92 офиса и 78 бани....
виж повече
Двореца Кенсингтън
Двореца Кенсингтън – сто години след кралица Виктория и няколко години след трагичната смърт на принцеса Даяна, дворецът откри колекцията от кралски церемониални одежди. Представени са дрехи от минали столетия, множество шапки, обувки и облекло, носено от британската кралска фамилия.
виж повече
Музеят на Мадам Тюсо
Музеят на Мадам Тюсо е един от най-посещаваните в Лондон. Представлява първата в света изложба на восъчни фигури на знаменитости. Мадам Тюсо научава изкуството да прави восъчни фигури във Фрация, правейки смъртни маски на жертвите на Френската революция. През 1835 г. тя урежда изложба на най-прочутите от тях именно на това място, където днес се намира музеят. Днес туристите имат възможност да посетят различните зали – тази на „Суперзвездите”, „Духът на Лондон”,...
виж повече
Британският музей
Британският музей  (входът е безплатен) е най-старият музей в света. Той отваря вратите си през 1753 г., за да приюти колекцията на известния лекар Ханс Слоун (1660-1753) с предмети от цял свят. Поради непрекъснато нарастващия обем на колекцията, а също и поради големия брой посетители през 1824 г., било решено музеят да се премести в нова, по-голяма, специално построена за него сграда - това е днешната сграда на музея. Тя е завършена през 1848 г. и има квадратни...
виж повече

Хотели

Лондон
AMBASSADORS EARLS COURT ***
Разположен в квартала Южен Кенсингтън, най-близка спирка на метро Gloucester road.Хотелът се намира на 5 мин. пеша от Природонаучния музей и музеят Виктория и Албърт и на 15 мин. от Хайд парк. . Стаите са с телефон, телевизор, баня WC. Континентална закуска.
виж повече
Ambassadors Bloomsbury
Хотела се намира в модерния район Bloomsbury. Метростанциите Euston и Russell Square са на 5 минути пеша, а терминалът на Eurostar - St. Pancras - е на 10 минути пеша. До Британската библиотека можете да се стигне за 5 минути пеша, а до Британския музей - за 15 минути пеша. Гара King’s Cross е на по-малко от 10 минути пеша от хотела. Всяка климатизирана стая в Ambassadors Bloomsbury включва телевизор с плосък екран със сателитни канали, матраци Hypnos, сейф, сешоар.
виж повече
COMFORT INN KING`S CROSS
Хотелът се намира в централната част на град Лондон, в непосредствена близост до гара King's Cross, на удобно място както за пешеходни разходки, така и за кратко пътуване до основните туристически атракции и забележителности на града. Стаите разполагат с баня/WC, сателитна телевизия, телефон, сейф, Wi-Fi интернет и пособия за приготване на кафе и чай.
виж повече
Copthorne Chelsea ****
Хотел Copthorne Chelsea**** се намира в престижния лондонски квартал Chelsea, в комплекса на стадиона на едноименния футболен отбор. Хотелът разполага с 4 ресторанта и 1 бар. Ресторантитет предлагат средиземноморска и интернационална кухня. Закуската е на бюфет. Стаите са елегантно обзаведени, с климатик и Wi-Fi. На 5 мин. пеша от  хотела има спирка на метро – Fulham Broadway, с помощта на което за около 20 мин. можете да се придвижите до Парламента. 
виж повече
HOLIDAY INN BLOOMSBURY ****
Разположен е на 5 мин. пеша от Британския музей и на 20 мин. пеша от „Трафалгар скуеър”. Всяка стая е с климатик, телефон, телевизор, баня/WC, сешоар, минибар. Закуска на бюфет.
виж повече
HOLIDAY INN KINGS CROSS ****
Разположен на 10 мин от къщата музей на Дикенс и на 20 мин от Ръсел скуеър и Британския музей, най-близки спирки на метро Kings Cross, Farringdon и Russell Square. Всяка стая е с климатик, телефон, телевизор, баня/WC, сешоар, минибар. Хотелът разполага с басейн, джакузи и сауна. Закуска на бюфет.
виж повече
HOTEL BEDFORD ***
Хотелът се намира на „Ръсел Скуеър”, на около 5 мин пеша от Британски музей и на 20 мин. пеша от „Трафалгар скуеър”.  Стаите разполагат с климатик, директен телефон, сателитна телевизия, минибар, сешоар, баняWC.
виж повече
HOTEL LONDON IMPERIAL ***
Хотелът се намира на „Ръсел Скуеър” - на 5 мин. пеша от Британския музей и на 20 мин. пеша от „Трафалгар скуеър”. Стаите разполагат с климатик, директен телефон, сателитна телевизия, минибар, баня/WC. Английска закуска (хляб, масло, яйца, бекон, наденички, боб, гъби и топли напитки).
виж повече
HOTEL LONDON PRESIDENT ***
Хотелът се намира на „Ръсел Скуеър” - на 5 мин. пеша от Британския музей и на 20 мин. пеша от „Трафалгар скуеър”. Стаите са с телефон, телевизор, баня/WC. Няма стаи с четири легла. Английска закуска (хляб, масло, яйца, бекон, наденички, боб, гъби и топли напитки).
виж повече
HOTEL ST. GILES ***
Хотелът се намира на „Ръсел Скуеър”, на около 5 мин пеша от Британски музей и на 20 мин. пеша от „Трафалгар скуеър”.  Стаите разполагат с климатик, директен телефон, сателитна телевизия, минибар, сешоар, баняWC, достъп до интернет.
виж повече
Hotel Holland Court ***
Хотелът е разположен в район Кенсингтън. Mетростанция Kensington Olympia е само на 2 минути пеша, а пред самия хотел има спирка на лондонските автобуси, с чиято помощ можете да стигнете до основните туристически забележителности в града. Стаите разполагат с телевизор и удобства за приготвяне на кафе и чай. В хотела има Wi-Fi интернет,  който се заплаща допълнително. Близо до хотела има търговски център- Westfield, който е на 15 мин. пеша.
виж повече
IBIS EARL’S COURT ***
Разположен в квартала ЪрлсКорт, в непосредствена близост до Ърлс Корт Център. Най-близка спирка на метро: West Brompton. Стаите са с телефон, телевизор, баня/WC. Континентална закуска.
виж повече
KENSINGTON CLOSE ****
Разположен в квартала Южен Кенсингтън, в непосредствена близост до двореца Кенсингтън и Хайд Парк, най-близкa спиркa на метро: High Street Kensington. Стаите са с телефон, телевизор, климатик, баняWC, сешоар, сейф. Хотелът разполага и с ограничен брой стаи с три легла. Закуска на бюфет.
виж повече
LONDON FARRINGDON TRAVELODGE ***
Хотелът се намира в центъра на град Лондон, между спирки на метрото Кингс крос и Фарингдън.
виж повече
NH KENSINGTON ****
Разположен в квартала Южен Кенсингтън най-близка спирка на метро Gloucester road. Хотелът се намира на 15 мин. пеша от Природонаучния музей и музеят Виктория и Албърт и на 10 мин. от Хайд парк. Стаите са с телефон, телевизор, баня/WC, климатик, сешоар. Закуска на бюфет.
виж повече
RADISSON EDWARDIAN KENILWORTH ****
Хотелът представлява сграда в традиционен Викториански стил. Разположен в квартала Блумсбъри точно срещу Бритиш мюзиъм. На 10 минути пеша от Ковънт Гардън и в непосредствна близост до главната търговска улицата в Лондон – Oxford Street. Най-близка спирка на метро Russell square. Стаите са с телефон, сателитна телевизия, видео, радио, баня/WC, сейф, минибар, сешоар. Закуска на бюфет.
виж повече
ROYAL NATIONAL***
Хотела е разположен на „Ръсел Скуеър” - на 5 мин. пеша от Британския музей и на 20 мин. пеша от „Трафалгар скуеър” Най-близка спирка на метрото: Russell square. Стаите са с телефон, телевизор, баня/WC. Хотелът разполага и с ограничен брой стаи с четири легла. Английска закуска (хляб, масло, яйца, бекон, наденички, боб, гъби и топли напитки).
виж повече
RUSSELL ****
Разположен в сърцето на Блумсбъри точно срещу Ръсел скуеър, най-близка спирка на метро Russell square, която дава възможност за връзка с най-важните туристически и културни обекти в Лондон. Хотелът представлява красива сграда във Викториански стил. Стаите са с телефон, сателитна телевизия, видео, радио, баня/WC, сейф, минибар, сешоар. Закуска на бюфет. Не разполага със стаи с четири легла.
виж повече
St. Joseph Hotel ***
Хотел „St.Joseph“*** e разположен в централна част на Лондон (квартал Earl`s Court), в близост до елитните райони Kенсингтън и Челси, на около 20 мин пеша от Хайд парк – двореца Кенсингтън. На 300 м от хотела е метростанция Earl`s Court. На пешеходно разстояние от хотела се намират известните музеи с безплатен вход: Природонаучния музей, музея „Виктория и Албърт“, Музея на науката. Стаите разполагат с телефон, телевизор, баняWC. Закуската е...
виж повече
TAVISTOCK ***
Хотела се намира на „Ръсел Скуеър” - на 5 мин. пеша от Британския музей и на 20 мин. пеша от „Трафалгар скуеър” Стаите са с телефон, телевизор, баня/WC. Английска закуска (хляб, масло, яйца, бекон, наденички, боб, гъби и топли напитки).
виж повече
THE CLARENDON ****
Разположен в сърцето на Лондон, в непосредствена близост до Бритиш мюзиъм и Оксфорд стрийт. Най-близки спирки на метрото: Russell square и Tottenham Court Road. Стаите са с телефон, сателитна телевизия, радио, баня/WC, минибар. Закуска на бюфет. Не разполага със стаи с четири легла.
виж повече
THISTLE BLOOMSBURY ****
Разположен недалеч от Ковънт гардън и Оксфорд стрийт, на 3 мин. пеша от Бритиш мюзиъм, най-близки спирки на метро Tottenham Court Road и Holborn. Хотелът е наскоро реновиран, елегантно мебелиран и декориран и ще Ви позволи да почувствате чара на Лондон. Стаите са с телефон, телевизор, баня/WC, сешоар, сейф, минибар. Закуска на бюфет.
виж повече
TRAVELODGE KINGS CROSS ROYAL SCOT ***
Разположен в квартала Блумсбъри, най-близки спирки на метро Kings Cross и Russell square. Стаите са с телевизор, баня/WC. Английска закуска.
виж повече
Travelodge Docklands***
Хотел Travelodge Docklands*** се намира в район „Docklands“, Източен Лондон. В близост до хотела има спирка на наземно метро – „East India“. 
виж повече
Манчестър
Innside Manchester****
Хотелът е разположен в сърцето на града в близост до търговската зона, Операта и Катедралата. Хотелът предлага фитнес, сауна, ресторант и бар. Стаите са модерни и просторни, разполагат с безплатен интерент, плоскоекранен телевизор, сейф, кафе машина и др. В ресторанта може да се насладите на интернационална кухня, както и на типично средиземноморски и испански ястия.
виж повече
Ливърпул
Jurys Inn Liverpool***
Хотелът се намира в развлекателната крайбрежна зона Kings Waterfront, до туристическия район Albert Dock и точно срещу многофункционалната зала Echo Arena и конгресния център ACC Liverpool. Центърът на Ливърпул е на 5 минути пеша. Хотелът разполага с 310 стаи. Стаите включват самостоятелни бани, климатик, плоскоекранен тлевизор с безплатен пакет /freeview/, безплатен интернет, сешоари и др.
виж повече

Цени на музеи

ЛОНДОН

 • Бритиш мюзиъм – безплатно, работи от 10:00 до 17:30 ч., а в петък до 20:30 ч.;
 • Националната галерия – безплатно, работи от 10:00 до 18:00 ч., а в петък от 10:00 до 21:00 ч.;
 • Музеят „Албърт и Виктория” – безплатно, работи от 10:00 до 17:45 ч., а в петък от 10:00 до 22:00 ч.;
 • Галерията Тейт Бритън – безплатно, работи от 10:00 до 18:00 ч.;
 • Галерията Тейт Модерн – безплатно, работи от 10:00 до 18:00 ч., в петък и събота работи до 22:00 ч.;
 • Музеят на Мадам Тюсо – 35 GBP, деца (3 – 15 г.) – 30 GBP, работи всеки ден от 10:00 до 17:00 ч.;
 • Окото на Лондон – 30 GBP, деца (3 – 15 г.) – 23 GBP, работи всеки ден от 10:00 до 20:30 ч. или от 11:00 ч. до 18:00 ч.;
 • Аквариумът „Sea Life” – 29 GBP, деца (3 – 15 г.) – 17,55 GBP, понеделник – петък от 10:00 до 18:00ч., събота и неделя от 09:30 ч. до 19:00 ч.;
 • Музей на Мадам Тюсо + Окото на Лондон (комбиниран билет) – 66 GBP, деца (3 – 15 г.) – 55 GBP;
 • Музей на Мадам Тюсо + Окото на Лондон + Аквариумът „Sea Life” (комбиниран билет) – 94 GBP, деца (3 – 15 г.) – 78 GBP;
 • Катедралата „Сейнт Пол” – 20 GBP, пенсионери и студенти (срещу документ) – 17,50 GBP, деца (6 - 17 г) – 8,50 GBP, работи всеки ден от 08:30 до 17:00 ч.;
 • Крепостта Тауър – 27,20 GBP, пенсионери и студенти (срещу документ) – 21,30 GBP, деца (5 - 15 г.) – 12,90 GBP, 0 – 4 г. – безплатно, работи от 09:00 до 17:30 ч., а в неделя и понеделник от 10:00  до 17:30 ч.;
 • Тауър бридж – 9,80 GBP, пенсионери и студенти (срещу документ) – 6,10 GBP, деца (5 – 15 г)  – 4,20 GBP, работи всеки ден от април до септември от 10:00 до 17:30 ч. и от октомври до март от 09:30 ч до 17:00 ч.;
 • Бъкингамският дворец (кралските апартаменти) – 26,50 GBP,  пенсионери и студенти (срещу документ) – 24 GBP,  деца (5 – 17 г.) – 14,50 GBP, отворен от 21 юли до 31 август – 09:30 ч. – 19:00 ч. и от 1 септември до 30 септември – от 09:30 ч. до 19:00 ч.;
 • Дворецът Кенсингтън – 19,30 GBP, пенсионери и студенти (срещу документ) – 15,30 GBP, деца от 5 г. до 15 г. – 9,60 GBP, работи всеки ден от 1 март до 31 октомври 10:00 ч. до 18:00 ч. и от 1 ноември до 28 февруари от 10:00 ч. до 16:00 ч.;
 • Зоологическата градина в Риджънтс парк – 31,50 GBP, пенсионери и студенти (срещу документ)  – 21 GBP, деца (3 – 15 г.) – 15,20 GBP, работи от 10:00 до 16:00 ч., деца под 16 год. влизат само с придружител;
 • Уестминстърското абатство – 23 GBP, пенсионери и студенти (срещу документ) – 18 GBP,  деца (от 6 до 16 г.) – 10 GBP, работи от 09:30 до 15:30 ч., в сряда работи до 15:30 ч, а в събота – до 13:00 ч, почивен ден – неделя;
 • разходка с корабче от Лондон до Грийнуич – 18 GBP, деца до 12 г. – 9 GBP.

ГРИЙНУИЧ

 • Национален военноморски музей – безплатно, работи всеки ден от 10 до 17 ч.;
 • Астрономичен център – безплатно, работи всеки ден от 10 до 17 ч.;
 • Планетариум – 9 GBP, пенсионери, студенти (срещу документ) – 7,50 GBP, деца (от 5 до 15 г.) – 6,50 GBP, работи всеки ден от 10:00 до 17:00 ч.;
 • Старата кралска обсерватория с меридиана  – 16 GBP, пенсионери и студенти (срещу документ) – 8 GBP;
 • Корабът „Къти Сарк” – 15 GBP, пенсионери и студенти (срещу документ) – 10,35 GBP, деца (от 5 до 15 год.) – 7,50 GBP, работи всеки ден от 10:00 до 17:00 ч.

УИНДЗОР

 • Замъкът Уиндзор – 23,50 GBP, пенсионери и студенти (срещу документ) – 21,20 GBP, деца  (5 – 17 г.) – 12,20 GBP, работи от 10:00 ч. до 17:15 ч.

КОЛЕЖ „ИТЪН” – 10 GBP, под 16 г. в семейни групи – безплатно, отворено в петък от 14:00 ч. до 16:00 ч.

Музеите изискват документ за самоличност за удостоверяване на възрастта при ползване на намаление.

Оповестените тук цени на музеи са към 19.12.2019 и „Руал Травел“ не се ангажира с тяхната абсолютна точност.

АНГЛИЯ (1 GBP  = около 1,17 EUR)

ЗАБЕЛЕЖКА: при посещение на Великобритания, Ви съветваме да си осигурите основната сума, която смятате да похарчите в  английски лири, от България.

ЗАБЕЛЕЖКА: при посещение в Англия, Ви съветваме да си осигурите от България основната сума, която смятате да похарчите, в местна валута – британски паунди.

Посолство във Великобритания

АДРЕС НА БЪЛГАРСКОТО ПОСОЛСТВО ВЪВ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ:
EMBASSY OF THE REPUBLIC OF BULGARIA
186-188 QUEEN’S GATE
LONDON SW7 5HL
Tel: 0044/ 207 584 9400; 0044/ 207 584 9379

 

Прогноза

Валутен калкулатор