02/980 46 46
Пропътувай мечтите си!
Пропътувай мечтите си!

Веве

Веве
Веве
Веве

Веве е малък град в Швейцария, намира се близо до Лозана. Градчето e известно с уникалната си архитектура и културните си събития. Тук е живял последните години от живота и тук е погребан великият американски актьор Чарли Чаплин.
Част от културния живот на Веве е Фестивалът на виното, който се провежда четири или пет пъти в рамките на един век (по веднъж за всяко поколение). По този повод на големия площад в градчето („Гранд Плас” – вторият най-голям пазарен площад в Европа) се построява покрита сцена за 16 хил. души. Последният фестивал е организиран през 1999 г. Площадът е построен в неокласически „рустикален” стил. Тук се намира ресторантчето „Ключът”, където е вечерял Жан-Жак Русо, като масата, на която е сядал, е отделена като музеен експонат.
Градчето е известно и с организирането на големите фолклорни пазари, провеждани всеки вторник и събота сутрин. Те посрещат средно по 2000 души в рамките на период от два месеца – юли и август. Посетителят може да пийне местно вино, докато слуша местни състави, швейцарска фолклорна музика, и наблюдава работата на местните занаятчии.