02/980 46 46
Пропътувай мечтите си!
Пропътувай мечтите си!

Националният музей на въздухоплаването и космонавтиката

Туристическа агенция » Дестинации » САЩ » Националният музей на въздухоплаването и космонавтиката
Националният музей на въздухоплаването и космонавтиката
Националният музей на въздухоплаването и космонавтиката
Националният музей на въздухоплаването и космонавтиката

Националният музей на въздухоплаването и космонавтиката е част от Смитсоновия институт, отворен е през 1976 година. Музеят има 23 галерии, представящи стотици експонати: самолети, космически кораби, ракети и други въздухоплавателни средства. Тук е най-голямата колекция в света от самолети, включително този от 1903 година на братята Райт, както и симулатори, които са любими на децата. Също така има и планетаруим. Архитектът Гио Обата се е постарал чрез огромните изцяло остъклени халета да създаде илюзията, че всички експонати се намират действително във въздушната шир и посетителите да бъдат обхванати от тази безгранична свобода, чувствана от летците независимо дали управляват най-малкия самолет в света или най-големия. Веднага след откриването на експозицията тя поставя рекорди за посещаемост – на двадесет и четвъртия ден в нея влиза милионният посетител, през януари 1982 г. посетителите прехвърлят 50 млн., а през декември 1986 г. 100 млн. Така той се превръща в най-посещаваният музей в света.

Модерната експозиция на музея разкрива на посетителите мечтата на човека да полети. За разлика от другите сродни музеи, тук стремежа е да се покажат всички страни на полета. Показани са от най-простите до най-сложните технологии, използвани в самолетостроенето и космонавтиката. Посетителите се запознават с различните етапи на развитието на авиацията, могат да докоснат оригиналните първи летателни апарати и следващите поколения самолети. Експонирани са не само американски образци, но и японският “Зеро”, германският “Месершмит” МЕ-109 и др.

Сред най-интересните експонати безспорно е командният модул ”Колумбия” на Аполо-11, с който се завръщат от Луната първите нейни покорители – Нил Амстронг, Едвин Алдрин и Майкъл Колинс – бъдещият директор на Националния музей за авиация и космонавтика.