02/980 46 46
Пропътувай мечтите си!
Пропътувай мечтите си!

Полезна информация за Белгия

Туристическа агенция » Дестинации » Белгия
Флаг Белгия Белгия

Градове в Белгия

Антверпен Брюж Брюксел Гент

Топ оферти за Белгия

Лондон - Брюксел - Амстердам
12 дни
АвтобуснаАвтобусна
Дати:
16.07.2020
20.08.2020
На цени от:
1280 лв.
Белгия - Холандия - Люксембург
11 дни
АвтобуснаАвтобусна
Дати:
16.07.2020
20.08.2020
На цени от:
1164 лв.
Париж - Брюксел - Амстердам - Виена
11 дни
АвтобуснаАвтобусна
Дати:
16.07.2020
20.08.2020
На цени от:
1105 лв.
Копенхаген - Малмьо - Брюксел - Амстердам - Хамбург
9 дни
СамолетнаСамолетна
Дати:
17.07.2020
21.08.2020
На цени от:
1940 лв.
Париж - Брюксел - Амстердам
7 дни
СамолетнаСамолетна
Дати:
18.07.2020
22.08.2020
На цени от:
1732 лв.
Белгия - Холандия
7 дни
СамолетнаСамолетна
Дати:
18.07.2020
22.08.2020
На цени от:
1832 лв.
Специална цена до 15.04.2020 г.
Пътешествие из ниските земи - Белгия - Холандия
6 дни
СамолетнаСамолетна
Дати:
22.07.2020
На цени от:
1299 лв.

Инфо за страната

Карта на Белгия

Столица:

Брюксел

Най-голям град:

Брюксел

Официален език:

нидерландски, френски, немски

Население:

11 539 328

Площ:

30 528km2

Валута:

Евро (EUR)

Часова зона:

GMT+1

ЗНАМЕ:

Националното знаме на Белгия представлява три еднакви по размер вертикални цветни полета - черно, жълто и червено, въпреки че според белгийската конституция, чл. 193, белгийското знаме е със следната подребна на цветовете: червено, жълто и черно, обратно на подредбата, в която се среща официалното знаме. Формата на държавното знаме е взаимствана от знамето на Франция, а цветовете са взети от герба на Брабантското херцогство. Знамето на Белгия в актуалната си форма е прието на 23 януари 1831 година, скоро след като страната придобива независимост от Холандия.

ГРАНИЧИ С:

 • Холандия на север;
 • Германия на изток;
 • Люксембург на югоизток;
 • Франция на юг;
 • Северно море на северозапад.

НАСЕЛЕНИЕ:

11 539 328 души по данни от 2019 година. Гъстотата на населението, 377 д/км2, е сред най-високите в Европа след Холандия и някои малки страни като Монако. Районите с най-голяма гъстота са около Брюксел, Антверпен, Гент и Лувен. Средната продължителност на живота в Белгия е 78,6 години за мъжете и 83,9 години за жените по данни от 2018 година.

ЕЗИЦИ:

Белгия се намира на културната граница между Германска и Романска Европа. Тази езикова бариера води началото си от 5 век, когато Рим оставя германските племена в северната част на страната, а в по-силно латинизирания юг гало-романският език устоява на германизацията, въпреки окупацията на салическите франки. На езика на франките “Walha”, откъдето идва думата “wallon” (валонски) – значи “чужд”, “чужденец”. Многоезичието има сериозни последици при организирането на политическия и административен живот в страната. Белгия има три официални езика - нидерландски, френски и немски:

 • нидерландски (наричан още фламандски) се използва в областта на Фландрия на север и се говори от около 60% от населението;
 • френски в областта Валония на юг, говорен от около 39% от населението;
 • немски диалект, говорен от 1% от населението в източните райони на страната, в областта Юпен. 

Езиковите граници съвпадат с тези на областите с изключение на областта Брабант със столица Брюксел, която е оазис на франкофонията във фламандската земя. Тя е двуезична с мнозинство на франкофоните.

РЕЛИГИИ:

Свободата на вероизповедание в Белгия е гарантирана от конституцията. Преобладаваща част от белгийско население са католици (92% от населението). В страната има и малки обюности на мюсюлмани, протестанти, евреи и православни.

СТОЛИЦА:

Брюксел (1 019 022, а заедно с агломерацията – 2 120 000 – по данни от 2019 година).

ГОЛЕМИ ГРАДОВЕ:

 • Антверпен (459 805);
 • Гент (231 493);
 • Шарлероа (200 132);
 • Лиеж (182 597);
 • Брюж (116 709 ).

РЕЛЕФ:

Територията на Белгия включва три физико-географски района: крайбрежната низина на северозапад, централната равнина и Ардените.

 • Ардените е ниска планина, разположена в югоизточната част на страната. Ардените са значително по-неравни от първите два района. Те представляват гориста планина, много скалиста и не особено подходяща за земеделие, която продължава и в Северна Франция. В нея е концентрирана по-голямата част от дивата природа в Белгия. В Ардените се намира и най-високата точка в страната, Синял дьо Ботранж на 694 м надморска височина.
 • Крайбрежната низина се състои главно от пясъчни дюни и полдери. Полдерите са райони близки до морското ниво или по-ниски от него, които се отводняват от човека. Част от тях са отвоювани от морето и са защитени с диги, а останалите, във вътрешността, са полета, отводнени с канали.
 • ​​​​​​​Централната равнина е район, който постепенно повишава морското си равнище в посока планините, с множество плодородни долини, напоявани от гъста мрежа канали. Срещат се и по-стръмни терени, включително пещери и малки проходи.

Климатът е прохладен, умерен и дъждовен. Средни летни температури: 25°C, средни зимни температури: 7,2°C. Годишни екстремуми (рядко достигани): -12,2°C и +32,2°C.

ГОЛЕМИ РЕКИ:

Маас или Мьоз (фр. La Meuse, нидерл. Maas, вал. Μeuze) – дължина 950 км, от които 192 км на белгийска територия, влива се в Северно море; Шелда или Еско (фр. Еscaut, нидерл. Schelde) – дължина 430 км, от които 200 км на белгийска територия, влива се в Северно море; Изер (фр. Yzer, нидерл. Ijzer) – дължина 78 км, от които 50 км на белгийска територия, влива се в Северно море.

ПЛАНИНИ:

Масивът Ардени е разположен на френска и белгийска територия.

НАЙ-ВИСОК ВРЪХ:

Сигнал дьо Ботранж (694 м), намира се в Ардените.

ДЪРЖАВНО УСТРОЙСТВО:

Белгия е федерална конституционна монархия.

Крал на белгийците е Филип, който е държавният глава на Белгия. Възкачва се на белгийския престол през 2013 година, след като баща му крал Албер II абдикира в негова полза.

Законодателен орган – кралят и двукамерен парламент.

Изпълнителен орган – кралят, който назначава федерално правителство начело с министър-председател, утвърждаван от парламента.

Трите автономни района, франкофонската и немската общност имат отделни парламенти и правителства, тоест, в хода на федерализацията държавните институции са силно усложнени - освен федералното правителство, е въведено разделение по езикови общности (Френскоезична общност, Фламандскоезична общност и Немскоезична общност) и отделно разделение по региони (Валонски регион, Фламандски регион и Столичен регион Брюксел). Фламандската общност и Фламандският регион са свързани и имат общо правителство.

Отговорността за различните сфери на управлението е разпределена между различните нива:

 • Федерално правителство: ръководи външните работи, външната търговия, отбраната, икономическата политика, общественото осигуряване (вкл. пенсии, здравеопазване, социални помощи), транспорта, има ограничени компетенции в образованието, културата и научните изследвания, както и в контрола върху данъчното облагане в регионите, администрира 80% от данъчните приходи.
 • Правителства на общностите: управляват в областта на езика, културата и образованието (вкл. училища, библиотеки, театри и т.н.)
 • Регионални правителства: решават въпросите, свързани с териториалното устройство и собствеността (регионална икономическа политика, градоустройство, транспорт и т.н.).

ОФИЦИАЛНИ ПРАЗНИЦИ:

 • 1 януари (Нова година);
 • Великден, Възнесение Господне (четвъртък, 39 дни след Великден);
 • Петдесетница (понеделник, 50 дни след Великден);
 • 1 май (Ден на труда);
 • 21 юли (Национален празник – празнува се триумфалното влизане на първия белгийски крал, Леополд I, в Брюксел през 1831 година и неговата клетва пред Конституцията);
 • 1 ноември (Задушница);
 • 11 ноември (подписването на Примирието в края на Първата световна война);
 • 25 декември (Коледа).

ИКОНОМИКА:

Гъстонаселената Белгия е разположена в сърцето на един от най-силно индустриализираните райони в света. Навлязла в индустриалната революция в началото на 19 век, сред първите страни в континентална Европа, Белгия развива отлична транспортна инфраструктура от пристанища, канали, железопътни линии и пътища, за да интегрира промишлеността си с тази на своите съседи. Белгия често е наричана „сърцето на Европа“, не само заради географското ѝ положение, но и поради множеството европейски и международни институции (общо 120 на брой), чието седалище е Брюксел.

В белгийската столица се намират шест европейски институции (Съвет на Европа, Европейската комисия, Европейски парламент - за инзвънредни заседания, Комитет на областите, Съвет на общините и на областите в Европа, Икономически и социален съвет на Европа), на НАТО, на най-големите междуародни профсъюзни организации (Европейска Конфедерация на синдикатите, Международна Конфедерация на свободните синдикати и Световна Конфедерация на труда).

Белгия е силно развита индустриална страна – 22,1% от БВП се осигурява от промишлеността, 0,7% - от селското стопанство и 77,2% - от услугите. От промишлените отрасли най-развити са добивната промишленост, черната и цветна металургия, машиностроенето, оръжейната промишленост, химическата, нефтохимическата, целулозно-хартиената, текстилната, шивашката, стъкларската, хранително-вкусовата промишленост, обработката и търговията с диаманти. Високопродуктивно селско стопанство, едро земевладелие. Отглеждане на миди във ферми в Северно море.

В Белгия са посторени 3592 км жп линии, 118 414 км шосета, 154 км петролопроводи, 3139 км газопроводи. Държавата разполага с 32 912 бр.р.т. морски и речен флот, 41 летища (2013). Главни пристанища: Антверпен (едно от най-големите пристанища в Европа), Брюж, Хент, Лиеж, Монс, Намюр, Остенде.

Брутен вътрешен продукт на глава от населението, в долари (БВП) :

Забележителности

Антверпен
Къща-музей на Рубенс
Къща-музей на Рубенс – в музеите и църквите на Антверпен Рубенс присъства навсякъде, но именно в тази къща, която той купува през 1610 г, след като се жени за Изабел Брант, можем най-силно да усетим духа на великия художник. Той живее тук близо 30 години и я превръща в бляскав дворец. В нея рисува най-значимите си късни произведения – „Градините на любовта”, „Трите грации” и „Съдът на Парис”, предназначени за Испанския кралски двор. Рубенс...
виж повече
Катедралата на Антверпен