Пропътувай мечтите си!
Пропътувай мечтите си!

Таджикистан, Узбекистан и Туркменистан

»
Таджикистан, Узбекистан и Туркменистан
Таджикистан, Узбекистан и Туркменистан
Таджикистан, Узбекистан и Туркменистан 2
Таджикистан, Узбекистан и Туркменистан 3
Таджикистан, Узбекистан и Туркменистан 4
Таджикистан, Узбекистан и Туркменистан 5
Таджикистан, Узбекистан и Туркменистан 6
Таджикистан, Узбекистан и Туркменистан 7
Send In Messenger
от 5083лв.
17 дни
Самолетна екскурзия

Екскурзията е седемнадесетдневна и включва 15 нощувки със закуски и вечери, в Туркменистан включва и обяди. Пакетната цена включва самолетни билети с включени летищни такси и вътрешни полети, всички входни такси за посещаваните по програма туристически обекти, всички междуградски трансфери с автобус и влак, местен гид и водач – преводач от туроператора с опит в дестинацията.

Програма

ПЪРВИ ДЕН - София  – Истанбул – Душанбе
Полет от София  в 10.00. Кацане в Истанбул в 11:25ч.
Полет от Варна в 14.25. Кацане в Истанбул в 17.00ч.
Излита се от Истанбул в 20.45 часа.

ВТОРИ ДЕНДушанбе 
Кацаме в Душанбе в 03.35 часа. Трансфер до хотела и ранно настаняване. Закуска и освежаване в хотела. Следва обзорна екскурзия на града с посещение на: Националния музей на Таджикистан, Ботаническата градина, старата крепост Хисар, намираща се на 30 км от града. Зад крепостните стени ще разгледаме две медресета и мавзолей от 18 век. Вечеря. Нощувка.

ТРЕТИ ДЕНДушанбе – езерото Искандаркул /130 км/
След закуска отпътуваме за високопланиското езеро Искандаркул – 2255 метра над морското равнище. То се намира в известните планини Фан. Живописното място с прекрасни панорамни гледки привлича туристи и с високопланинския тунел Истиклол /2630м/, който трябва да преминете, за да стигнете до там. Освен, че ще се разходим по бреговете му, ще се изкачим пеша за не повече от час до красив водопад. Таджикистан заема второ място сред бившите съветски републики, по водни ресурси. Със своите около 1000 реки, 2000 езера и 8000 глетчера, страната е на първо място от централно азиатските страни по този показател. Вечеря. Нощувка в хижа.

ЧЕТВЪРТИ ДЕН Искандаркул – Кходжент – /280 км/
След закуска поемаме за Кходжент. По път разглеждаме Истаравшан. Тук се намират едни от най-старите населени места запазени в Таджикистан. Муг Тепа и Ура Тубе са имената им и се смята, че са основани още от Персийския владетел  Кир велики V век преди новата ера. След това разглеждаме архитектурния комплекс Кхазрати Шох. В него има два мавзолея, съответно на Кусам Ибн Абас и Кхудаяр Валами, както и джамията Намозгох. Какво е Азия без своите пазари? В края на деня ще посетим местния такъв. Вечеря. Нощувка.

ПЕТИ ДЕН - Кхуджант- Узбекска граница - Ташкент
След закуска  разглеждаме местния археологически  музей, джамията Муслихидин/ по желание/ и най-големия пазар в Таджикистан Пайшанба.  Следва трансфер до границата. Привечер /80км/, пристигаме в столицата на Узбекистан Ташкент. Настаняване в хотела. Вечеря. Нощувка.

ШЕСТИ ДЕН Ташкент
След закуска обиколен тур на Ташкент и запознаване с  неговата 2000 годишна история. Посещение на старата част на града и разглеждане на средновековния мавзолей Kafal Shashi и Barak-khan Madrassah. Продължаваме към  модерния град и неговите фамозни сгради - комплексът Oliy Majlis, дворецът на приятелството и Abul Kosim Madrassah, където професионалните узбекски занаятчии показват своите произведения. В религиозното училище ще се насладите на спектакъл от местни автори. Възможност за посещение на опера, балет, театър и художествена галерия. Вечеря с шоу програма. Нощувка.

СЕДМИ ДЕН -  Ташкент – Самарканд  (350 км, около 2ч.)
След закуска отпътуване с бърз влак до град Самарканд. Той се явява най-старият и значим град в Узбекистан и като цяло един от най-фундаменталните в историята на целия азиатски континент. От дългата си  история градът е запазил множество културни и архитектурни паметници, в резултат на което днес Самарканд е обявен от Юнеско за част от световното културно и историческо наследство. Не напразно в ислямската традиция се допуска при невъзможност да направиш Хадж до Мека и Медина, да посетиш Самарканд. След пристигане, разходка и разглеждане на площада Registan. Посещение на местни занаятчии, предлагащи голямо разнообразие от ръчно изработени музикални иструменти и красиви изтъкани килими, направени с много вкус. Майсторите ще Ви разкажат за техните уникални инструменти и ще ви изсвирят няколко неповторими узбекски мелодии. След това ще посетим Guri Amir, мавзолея на Tamerlane и разглеждаме съвременна узбекска живопис. Вечеря и нощувка.

ОСМИ ДЕН Самарканд
Закуска. Продължава тура ни в Самарканд. Ще разгледаме още  забележителности, като обсерваторията Uligbek (невероятна конструкция от XV в. за изучаване на небесните тела), архитектурният комплекс Шахи Зинда и така наречения „Град на мъртвите”, представляващ комплекс от мавзолеи, датиращи главно от ХІV и ХV век. Изключителните шедьоври от теракота, мозайки и цветни облицовки с плочки, са били създадени от персийски и азербайджански майстори, а заедно представляват образец на керамичното изкуство, останал ненадминат в Централна Азия. Разглеждане на Siab базар с лек шопинг в азиатски стил. Свободно време. Вечеря и нощувка.

ДЕВЕТИ ДЕН - Самарканд – Гиджуван - Бухара
Закуска. Отпътуване за Бухара през град Гиджуван (220км, около 3,5ч.). Разглеждане на керамична работилница. Местната керамична традиция е една от двете запазени от древността в Узбекистан. Почивка в сенчестия двор на малката фабрика. Пътуването продължава към Бухара (50 км, около 1ч.).  Вечеря. Нощувка.

ДЕСЕТИ ДЕН - Бухара
Закуска. Разглеждане на забележителностите. Посещение на стария град. Тук се простира високото 47 метра Калян минаре, стари джамии и медресета, както и големият покрит пазар. Жителите на Букхара все още живеят в стария център на града, където цари приятна и спокойна атмосфера. Следобяд посещение на други традиционни за туристите места  като - Maggoki Attori mosque, Lyabi Hauz square, Kukeldash Madrassah, Nadir Divan Begi Madrassah. Вечеря. Нощувка.

ЕДИНАДЕСЕТИ ДЕН - Бухара – Хива (490 км)
След закуска отпътуване през пустинята за град Хива - наричан още Хорезм. В пустинята Казълкум ще посетим  две древни крепости - Топрак Кала и Аяз Кала, служели като места за отдих по пътя. По пътя ще спрем на  величествената река Амударя. В късния следобед пристигаме в Хива наричан град музей. Той се намира в северозападната част на Узбекистан и е център на историческата област Хорезмия. В него се намира архитектурният комплекс Ичан Кала - първият обект от страната, включен в списъка на ЮНЕСКО заради своята значимост. Вечеря с фолклорно шоу. Нощувка.

ДВАНАДЕСЕТИ ДЕН - Хива
Закуска. Посещение на най известният компекс Ичан Кала. Представлява архитектурен комплекс от XII- XIX век и е своеобразен музей под открито небе. Ичан Кала е резиденция на узбекистански владетел, която включва повече от 50 исторически паметника и 250 старинни къщи (датиращи главно от XVIII – XIXв). Интерес представляват множеството мавзолеи, медресета, старата джамия Джума от X век, кулата Калта Минор, дворецът Куня-Арк с офис, гостна, харем, лятна джамия и други помещения, обслужващи владетеля. Разглеждане на резиденцията на Ислям Ходжа.Вечеря и нощувка.

ТРИНАДЕСЕТИ ДЕН - Хива -  Дашгус (Туркменистан)
Закуска. Трансфер до граничния пункт на  Туркменистан. Самото преминаване през този пункт си е приключение. Ще разберете защо на място. Среща на границата. Трансфер до Дашгус. Обяд. Разглеждане забележителностите на този областен център. В ранния следобед се отправяме към пустинята Каракум. Целта ни се намира някъде в средата й и се нарича Дарваза. На фарси това означава врата. Иначе мястото е известно като “Вратата към ада”. Неповторимо преживяване. Повече за нейната история ще научите на място. Вечеря в пустинята. След това продължаваме към Ашхабад и в късните часове пристигаме в хотела. Нощувка.

ЧЕТИРИНАДЕСЕТИ ДЕН - Ашхабад
Днес модерният Ашхабад / белия град/, изненадва посетителя с множество палати и уникални позлатени статуи, петзвездни хотели, огромни фонтани, министерски сгради, целите от бял мрамор. Програмата предвижда и посещение на частна конеферма (Ахал - текински коне), които са символът на тази страна. Смята се, че са с висока интелигентност и благороден нрав.  До скоро износът им от Туркменистан се е наказвал със смърт. Обяд в ресторант. Следва посещение на Месеч джамия и на мавзолея на Туркмен Баши, първият президент на Туркменистан. Вечерта полет за Мари. Нощувка.

ПЕТНАДЕСЕТИ ДЕН - Мари  - Моргуш - Гонур Депе - Мари
След закуска отпътуване за древния град  - Гонур Депе и Моргуш. Това е поселище на древна цивилизация датираща от 2500 г. пр. Хр. Изследванията показват недвусмислено, че тук е била петата древна цивилизация. Обяд - пикник.  Следва преход до древният град Мерв, считан за мечта на археолозите. В дълбока древност  той е бил място за почивка  по пътя на коприната към далечния Изток и обратно. От него пътят се е разклонявал в четирите посоки на света. Смята се, че този град е бил туптящото сърце на тази древна магистрала.Тук се намира и мавзолея на Султан Санджар, построен X век. Вечеря в местен ресторант и нощувка.

ШЕСТНАДЕСЕТИ ДЕН - Мари – Ашхабад (вътрешен полет)
След закуска излитаме за Ашхабад. Разглеждаме още една порция от забележителностите в този великолепен град / ако нещо е пропуснато от програмата за първия ден тук/.  Посещение на крепоста Ниса - бившата резиденция на Парфиянските царе. Разглеждаме и Толкучка базар – местното средище на търговия. Свободно време.  Вечеря в ресторант на живописно място. Нощувка.

СЕДЕМНАДЕСЕТИ ДЕН - Ашхабад - Истанбул - София
Рано сутринта трансфер до летището и в 02:55ч. излитане за Истанбул.
Кацане в Истанбул – 05:10 часа. От Истанбул в 07:50ч. се излита за София. Пристигане в София в 09:05ч.
Излитане за Варна в 7.50. Кацане в Истанбул 10.05. Продължаваме за Варна в 12.40ч и кацане във Варна в 15.05ч.

Дати и Цени
27.04.2018 - 13.05.2018 5083 лв. Резервирай

Забележка: Цената на програмата е калкулирана при курс 1 USD = 1.70 BGN. При промяна на курса с над 0,05 BGN цената подлежи на корекция.

допълнителни услуги
Услуга Цена
Такса за издаване на визиПрочети повече 289 лв.

Цената на допълнителните екскурзии и услуги, заплатени по време на пътуването е с 20% по-висока

допълнителна информация

МНОГО ВАЖНО: Задължително носете 4 паспортни снимки за издаването на визите на място.

Предварителни изисквания за визите:

 • Таджикистан – визата се издава онлайн от агенцията.
 • Узбекистан – цветно сканирано копие на международен паспорт, точен домашен адрес и телефон за възка, служебна бележка от месторабота ( за жени до 55г. и за мъже до 60 г.).
 • Туркменистан – цветно сканирано копие на международен паспорт, цветно сканирана снимка паспортен формат, попълнен апликейшън.

Предимства на програмата:

 • Тематичен маршрут, насочен към ценители проучващи древния “път на коприната”;
 • Програма без аналог в България;
 • Специално подбрани хотели;
 • Пълно изхранване по време на тура;
 • Богата екскурзионна програма обхващаща всичко най-интересно по маршрута;
 • Удобно годишно време за посещение на страните от централна Азия;
 • Опитен водач на групата с три тура по маршрута,  запознат в детайли с местните вярвания, обичаи и традиции.

Забележки:

Цената на програмата е калкулирана при курс 1 USD = 1.70 BGN. При промяна на курса с над 0,05 BGN цената подлежи на корекция.

Условия на пътуването:

 • Минимален брой туристи: 15
 • Срок за уведомяване за недостигнат минимален брой туристи: 45 дни преди тръгването;
 • Начин на плащане: депозит – 1500 лева и окончателно плащане – 60 дни преди тръгването.

Туроператора предлага Застраховка „Отмяна от пътуване“: предоставяме възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите, за съкращаване, прекъсване и анулиране на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Стойността на застраховката се изчислява на база крайна дължима сума по договора и времето оставащо до началото на пътуването, като има значение и възрастта на Потребителя. Стойността на застраховката е между 2% и 3% върху крайната дължима сума по договора за организирано пътуване.Туроператора има сключена застраховка „Отговорност на туропеартора“ съгласно чл. 97 от Закона за туризма.