Пропътувай мечтите си!
Пропътувай мечтите си!

Фестивал на скарата в Лесковац

»
Фестивал на скарата в Лесковац
Фестивал на скарата в Лесковац
Фестивал на скарата в Лесковац 2
Фестивал на скарата в Лесковац 3
Фестивал на скарата в Лесковац 4
Send In Messenger
от 34лв.
1 ден
Автобусна екскурзия

Екскурзията е еднодневна и включва транспорт с лицензиран автобус и пешеходна разходка в Ниш, посещение на Лесковац и фестивала на скарата „Рощилиада“.

Програма

02.09.2017 - 06:00 ч. – отпътуване от София от Централна автогара София, сектор “Паркинг”. Качването в автобуса започва в 05:30 ч. Отпътуване за град Ниш. Пешеходна обиколка в центъра на града: Нишката крепост – включена в списъка на Юнеско за опазване на националното и световно културно наследство, площада на Освобождението, улица "Обреновичева" – централната пешеходна и търговска улица в Ниш, Казанджийското сокаче.

Отпътуване за Лесковац. Ежегодно в края на август и началото на септември в града се провежда прочутият фестивал „Рощилияда“ посветен на сръбската скара. Главната улица в Лесковац се затваря за седмица и на нея се изграждат множество шатри, в които се помещават много временни ресторанти. Лесковашката скара или на сръбски „Лесковачки роштил“, е традиционен сръбски начин на приготвяне на печени ястия на скара от смляно месо, с леко лютив вкус, характерен за района на Поморавието. В миналото каймата за лесковашката скара се е кълцала на ръка. Старите готвачи все още предпочитат да обработват месото по този начин, тъй като при него ястията стават по-сочни и трудно прегарят. Месото се оставя да престои, след което се смила и отново се оставя да престои при температура до 4°C за около 24 часа. Отново се смила и се омесва добре. Едва след като се спазят тези подготовки каймата е готова за печене на скара. Специалитетите се приготвят традиционно на дървени въглища. Едни от най-известните специалитети от лесковашката скара са плескавица, вешалица, кебапчета, гравче на тавче. Свободно време за разглеждане и дегустация. Отпътуване за България. Пристигане в София късно вечерта.

Дати и Цени
02.09.2017 - 02.09.2017 34 лв. Резервирай
допълнителна информация

Качването в автобуса започва в 05:30 ч.