02/980 46 46
Пропътувай мечтите си!
Пропътувай мечтите си!

Иран

Иран
Иран 2
Иран 3
Иран 4
Иран 5
Иран 6
Иран 7
от 3893лв.
10 дни / 9 нощувки
Самолетна екскурзия

Шираз – Персеполис – Накш-Е Рустам – Пасаргада – Абаркух – Зейнодин – Язд – Исфахан – Абианех – Кашан – Техеран

По стъпките на Александър Македонски и Земята на Персите
 

 • Програма
 • Дати и Цени
 • хотели
 • Програма
 • Дати и Цени
 • хотели

ПЪРВИ ДЕН: София – Истанбул – Шираз
Среща на летище София и полет за Шираз с междинно кацане в Истанбул.

ВТОРИ ДЕН: Шираз 
Пристигаме в Шираз в 02:30 часа. Трансфер и настаняване в хотел.
След  почивка и закуска ще започнем туристическата програма в Шираз - красив град с древна история,люлка на цивилизацията в Персия. Ще отидем до една от най-красивите джамии Насар Ал Молк или по-известна като "розовата джамия". Ще посетим емблематичната джамия Вакил и ще се разходим до стария пазар, за да разгледаме крепостта на Карим Кан - основател на династията Занд. Ще завършим деня с посещение на гробницата на поета Хафез. Нощувка.

ТРЕТИ ДЕН: Шираз – Персеполис – Накш-е Рустам – Шираз
Закуска. Този ден ще посетим Персеполис, построен от Дарий. Един от най-красивите градове на античността и столица на империята на Ахеменидите - една от най-могъщите и силни империи на древността и сред най-големите държави познати в историята. Дворецът в Персеполис имал размерите на седеметажна сграда! Грандиозното стълбище води до Портата на народите, крепена от 12-метрови колони и охранявана от огромни статуи на крилати бикове с човешки глави. Следва залата със стоте колони, известна като Залата за аудиенция. Продължаваме към Накш-е Ростам - скалист хълм разположени на 12 км северозападно от Персеполис. Високо в скалите над пустинята са издялани четири релефа на пръв поглед във формата на кръст, познати на местните като Персийските кръстове. Всъщност зад тях се крие нещо много повече. Това са гробниците на четирима от владетелите от династията Ахеменидите, сред които Дарий и Ксеркс. Обиколката ни ще завърши с посещение на Мавзолея на Саади, както и джамията на Шах Чераг. Нощувка.

ЧЕТВЪРТИ ДЕН: Шираз – Пасаргада – Aбаркух – Зейнодин
Закуска. Отпътуване за Пасаргада - древната столица на един от най-великите представители на  ахеменидската династия - Кир Велики. Пасаргада е бил столица на Персийската империя, която се е простирала от източното Средиземноморие и Египет до река Инд. Това е първата мултикултурна империя в западна Азия, която зачита културните различия между отделните общности в границите ѝ. Продължаваме за Абарух, за да се докоснем до 4 500 годишен кипарис, считан за най-стария останал в историята. Ще прекосим част от древния път на коприната, в сърцето на пустинята, за да стигнем до Зейнодин. А тук...тук ще спим в Кервансарай. Това е един от 999 такива ханове, построени по време на управлението на Шах Абас I и един от двата построени с кръгли кули. Нощувка.

ПЕТИ ДЕН: Зейнодин – Язд 
Закуска. Скрит в самия център на Иран, заобиколен от планини и пустини, се намира Язд - един от най-удивителните стари градове на света. Като крепост, зад чиито стени в неразгадаема плетеница от тесни улици се крият тайните реликви на зороастризма - една от най-древните религии в света. Движението на въздуха е живот, когато то спре, идва смъртта. Така вярват зороастрийците, а това сигурно е свързано и с простия факт, че Язд е насред пустинята и често слънцето превръща въздуха в огън. За това има ловци на вятър. Бадгир. Така ги наричат. Комбинация от персийските думи за вятър и улавяне. Наричат ги също "вятърните кули". Има ги във всяка къща. Понякога стърчат заплашително, друг път са като странни издатъци в най-различни форми. Покривите на Язд са като гора от багдири. Ще ги видим! Ще се докоснем до философията на Заратустра, изложена в свещената книга Авеста. Ще разберем защо Бога да мъдростта Ахура Мазда е толкова широкоразпространен и хората вярват в него. Ще посетим също Храма на свещения огън, Кулите на ветровете, Кулите на мълчанието и зороастрийското гробище. Следва разходка из старата част на града, емблематичния площад Амир Чакмак с едноименната джамия. Нощувка.

ШЕСТИ ДЕН: Язд – Наин – Исфахан
Закуска. Днес тръгваме за Исфахан. Има градове, излезли сякаш от книгата "Приказки от 1001 нощ". Градове с древна култура и традиции, с красиви истории и автентичен чар. Места, на които с удоволствие бихме се изгубили, а след това и да забравим да си тръгнем. Исфахан е един от тях! В превод името на града означава "половината свят" и това не е случайно. Някога бил столица на Персийската империя, Исфахан пресича важните търговски пътища, свързвали Китай с Османската империя и Персийския залив с Русия. По път за Исфахан ще спрем в Наин, където ще разгледаме руините на старата кирпичена крепост. Пристигаме в Исфахан. Свободно време.Нощувка.

СЕДМИ ДЕН: Исфахан
Закуска. Започваме с обиколката на града. Изпълнен с десетки произведения на изкуството - от архитектурата на сградите, красотата и пищността на джамиите, до парковете и античните забележетелности, останали от хората населявали тези земи. В Иран и до днес се е съхранил традиционният занаят - ръчно тъкане на персийски килими. Ще разгледаме историческите персийски градини. Ще посетим площад Накш-е Джахан, Петъчната Джамия, красивата джамия на шейх Лотфолах, както и дворците Чехел Сотун и Хащ Бехешт. Ще завършим деня с дворецa Али Капу и несравниямия храмов комплекс с джамията на имама и арменската катедрала Ванк, поразяваща с красивия си купол. Нощувка.

ОСМИ ДЕН: Исфахан – Абианех – Кашан – Техеран
Закуска. Ранно тръгване за Абианех, едно от най-красивите ирански села разположено в подножието на величествената планина Каркас. Поразително е как и до днес Абианех е успял да съхрани традициите и културата на жителите си от векове насам. Известно е като селото, което пази тайни и традиции на Персия. Ще опитаме вкусните червени ябълки (местно производство) и ще видим как живеят хората в едно от най - отдалечените планински места. Облеклото им също е наследство от древните времена - жените носят традиционна носия от бял дълъг шал с цветни флорални мотиви, цветни рокли и потури, които са се носели преди много столетия. Най-впечатляващата сграда в селището е джамията от XI-ти век, направена от орехово дърво михраб. Продължаваме за Кашан, известен със старите си къщи с гипсови отливки по фасадите. Ще посетим старата баня на Султан Ахмед и ще се разходим в градината Фин. Пристигаме в Техеран - столицата на Иран. Нощувка.

ДЕВЕТИ ДЕН: Техеран
Закуска. Уютно разположен в подножието на планината Елбрус, от създаването си като столица (от преди повече от 200 години), Техеран е нараснал от малък град до голям мегаполис с население от 14 млн души. Започваме с булевард Вали Астър - най-широкия озеленен булевард в града и кулата Азади. Отправяме се към двореца Голестан известен още като Мраморния дворец. В превод от ирански, името му означава Дворецът на розите. В миналото коронациите на шаховете на Иран са се извършвали в Мраморната тронна зала на двореца. Ще посетим музея на килимите и ще имаме свободно време за пазар. Нощувка.

ДЕСЕТИ ДЕН: Техеран – Истанбул – София
Закуска. Трансфер за летището и полет за София с междинно кацане в Истанбул. Пристигане на летище София.

ДАТИ И ЦЕНИ:

 • 15.05.2024 - 24.05.2024 г.;
 • 28.09.2024 - 07.10.2024 г.

Цена на възрастен в двойна стая

Цена на възрастен в единична стая

3893 лева

4499 лева

 • Шираз: 3 нощувки в хотел Pars International 5*, или подобен на база нощувка и закуска;
 • Зейнодин: 1 нощувка в хотел Zein-o-din Caravanserai, или подобен на база нощувка и закуска;
 • Язд: 1 нощувка в хотел Mehr Traditional Hotel 4*, или подобен на база нощувка и закускa;
 • Исфахан: 2 нощувки в хотел Setareh Hotel 4*, или подобен на база нощувка и закуска;
 • Техеран: 2 нощувки в хотел Ferdowsi 4*или подобен на база нощувка и закуска.

Забележка: третият човек в стая е възможно да спи на допълнително легло.

ВАЖНО: 

 • При неблагоприятни метеорологични условия или други форсмажорни обстоятелства, е възможно програмата да претърпи промяна! Полетните часове подлежат на препотвърждение от авиокомпаниите!;
 • Туроператорът си запазва правото за промяна в реда на разглеждане на забележителностите, при необходимост, с цел оптимизация;
 • Допълнителни екскурзии и мероприятия - заявяват се и се заплащат в България!

Забележки:

 • При посещение на Иран, Ви съветваме да си осигурите основната сума, която смятате да похарчите в Ирански риали, от България;
 • Туроператорът не носи отговорност за променено от авиопревозвача полетно разписание!

Условия за записване:

Плащания:

 • Авансово плащане от 30% депозит на човек при записване;
 • Доплащане: до 30 дни преди датата на отпътуване.

Необходими данни за всички пътуващи:

 • Три имена на латиница по международен паспорт;
 • Единен граждански номер (ЕГН) или дата на раждане, ако лицето е чуждестранен гражданин;
 • Номер на паспорт и дата на валидност.

Анулационни срокове:

 • Ако КЛИЕНТА поиска прекратяването на договора до 85 дни преди датата на тръгване, то той не дължи такса прекратяване, но дължи всички направени и невъзвращаеми от доставчици суми, покриващи част от пътуването направени до момента;
 • Ако прекратяването е от 84 до 65 дни преди датата на тръгване, таксата прекратяване е в размер на 15% от цената на туристическия пакет в лева, както и всички невъзвращаеми от доставчици суми, покриващи част от пътуването направени до момента;
 • Ако прекратяването е от 64 до 31 дни преди датата на отпътуване, таксата прекратяване е в размер на 30% от цената на туристическия пакет в лева, както и всички невъзвращаеми от доставчици суми, покриващи част от пътуването направени до момента;
 • Ако прекратяването е под 30 дни преди датата на отпътуване, таксата прекратяване е в размер на 100% от цената на туристическия пакет в лева.

Местна Валута: Ирански реал.

Здравни изисквания: Няма специални здравни изисквания. Екскурзията не е подходяща за лица с ограничена подвижност.

Туроператорът предлага на туристите да сключат застраховка „отмяна на пътуване“, която покрива разходите за прекратяване на договора за туристически пакет от страна на пътуващия.

Туроператорът има сключена застраховка “Отговорност на Туроператора” по смисъла на чл. 97 от Закона за туризма.

Препоръчани предложения от Извън Европа
11 дни
СамолетнаСамолетна
Дати:
29.12.2024
 
На цени от:
5149 лв.
виж повече
11 дни
СамолетнаСамолетна
Дати:
03.10.2024
10.10.2024
 
На цени от:
4949 лв.
виж повече
13 дни
СамолетнаСамолетна
Дати:
15.11.2024
14.03.2025
13.04.2025
02.05.2025
виж всички дати
На цени от:
6499 лв.
виж повече
от 3893лв.
Самолетна екскурзия