Пропътувай мечтите си!
Пропътувай мечтите си!

Иран - по следите на Божественото

»
Иран - по следите на Божественото
Иран - по следите на Божественото
Иран - по следите на Божественото 2
Иран - по следите на Божественото 3
Иран - по следите на Божественото 4
Send In Messenger
от 3714лв.
11 дни
Самолетна екскурзия

Има държави, които не са резултат от случайно стечение на обстоятелствата, а чиято днешна съдба идва от дълбините на историята. Ето това е Иран - "страната на Арийте", която до 1935 година се е наричала Персия. Докосвайки се до това място под слънцето, съпреживяваме отново в едно цялата 30-вековна история на тази страна. Тук нищо не е такова, каквото изглежда. Мистиката на източното езичество, смесило се с арийските племена дошли от Сибир, Зороастризма, култът към Митра и шиитският ислям, спира ежедневния поток от мисли в една точка и ни провокира да задаваме неортодоксалните въпроси на времето в което живеем. Колкото до отговорите - ще Ви изненадат не по-малко от самите въпроси. Елате с нас в Иран и ще ги намерим заедно.

Екскурзията е единадесетдневна и включва 8 нощувки в 4 - звезден хотел, 1 нощувка в Кервансарай, изхранване по време на програма /закуска и вечеря/, 1 обяд в Абиане. Пакетната цена включва самолетни билети с включени летищни такси, бутилка минерална вода дневно, транспорт с климатизиран автобус, входни такси за всички забележителности включени в програмата, местен гид през цялото време.

Програма

ПЪРВИ ДЕН София – Шираз
Групата се събира на летище София в 18.00 часа. Следва полет QR 226 за Доха в 20.30 часа. Кацане в Доха в 01.10ч. Следва полет QR 476 за Шираз в 02:10ч.

ВТОРИ ДЕН - Шираз
Пристигаме в Шираз рано сутринта 04.55 часа. След уреждане на визови формалности ни посреща гид от фирмата партнъор. Трансфер до хотела и закуска. Настаняване около 16 ч. след завършване на сити тура. Градът е бил дори столица на страната и заема важно място в културната история. Тук са гробниците  на поетите Хафес и Фердуси. Посещаваме  Eram&Naranjestan garden, Nasir-ol-molk Mosque, Saadi mausoleum, Vakil complex и прекрасно декорирания с огледала  Aliebnhamzeh - мавзолей на един от 12-те велики имами в шиитския ислям. Нощувка в Шираз. Park Sadi 4 star Parsksadi 4* Hotel /www.parksaadihotel.com/.  

ТРЕТИ ДЕН Шираз – Персеполис – Некрополис - Пасаргад – Язд
На път за Язд минаваме през известната врата на Корана и след  40 км. достигаме Персеполис -  церемониалната столица на  Ахаменитите от  550 г. до нашата ера. След това минаваме през Некрополис – мястото където са погребани ритуално част от тези велики царе. Пристигаме в Пасагард – още една от древните столици на Персите, където разглеждаме гробницата на Кир велики. След пътуване през почти лунен пейзаж, достигаме Язд – пустинната столица на Иран и световен център на Зороастризма. Нощувка - http://dadhotel.com/.

ЧЕТВЪРТИ ДЕН Язд
Язд е много древен град. Дори Марко поло е отбелязал чудесата за времето си, които е открил там. Той е като музей на открито. Ще посетим храм на Огъня – мястото, където зороастрийците се молят. Според тях огънят е необходимият агент, за да го има животът на земята в този му вид.  Ще минем през историческия площад. Като завършек ще видим и мистичните игри наречени Зурхане. Те са били забранени от арабите, за да не могат местните персийци да бъдат в добра физическа форма. Нощувка. /Тази вечер за групата има организирана изненада. Ще бъде разкрита малко преди да пристигнем там/. http://dadhotel.com/.

ПЕТИ ДЕН Язд - ZeinAldin Caravansary в средата на пустинята
След закуска се отправяме към прочутите кули на мълчанието. Според зароастийската религия, всяко мъртво тяло замърсява земята и трябва да бъде оставено на определени места, за да бъде изядена плътта  от лешоядите. Именно такова място е Кулата на мълчанието. Традицията е спазвана почти до края на миналия век, когато Мохамад Реза Пахлави я забранява. След това се отправяме към местността Чак Чак. Това е световният център на всички поклонници на Зороастризма. Те се събират там веднъж годишно и съпреживяват своята мистична религия. Церемонията много прилича на дъновистката такава на рилските езера. Явна е приликата и приемствеността между двете.Ще имате свободно време за да се слеете с вечността, бидейки на това свято място. След това достигаме до ZeinAldin Caravansary – място спиращо дъха в средата на пустинята. Миг след като влезете в него, усещате историята с всички сетива. Собствениците са свършили прекрасна работа, запазвайки духа, който е витаел по пътя на коприната. Помещението за вечеря е в стил приказките от хиляда и една нощ. Навсякъде има  килими и различни произведения на древните майстори. Тук ще спите почти на земята, както са  правили древните пътници по това жизненоважно трасе между изтока и запада. По желание може да ви бъде осигурен и телескоп за да наблюдавате звездното небе, което в центъра на пустинята е като приказка. Нощувка - ZeinAldin Caravansary

ШЕСТИ ДЕН ZeinAldin – Исфахан
Сутрина след закуска  се отправяме към Исфахан – перлата на ислямската архитектура и изкуства. Пристигаме и веднага се отправяме към вторият по големина площад в света Imam square. Той е неповторимо архитектурно чудо от XVII век. Взорът му е отправен по скоро към небето, отколкото към простосмъртните, които вървят по него. Следва посещение на  джамията Sheikh Lotfollah, съдържаща някои от най-добрите мозайки от XVII век. Накрая ще завършим с пазара, където ще получим обяснение как древните майстори са творили килими и миниатюри. Нощувка - http://sheykhbahaeihotel.com/.

СЕДМИ ДЕН Исфахан
Днес ще посетим Арменския квартал и Катедралата Ванк. Петъчната джамия с нейното уникално разположение и двореца  Chehel Sotoun, известен като двореца с четиридесетте колони и прекрасната си стенна живопис. Завършваме деня с прочутите мостове над реката. Нощувка http://sheykhbahaeihotel.com/.

ОСМИ ДЕН Исфахан – Техеран
След закуска тръгваме към Техеран. Отбиваме се по път в Абиане – древно селище, сгушено високо в полите на планината. Там се пазят ревниво древни зороастрийски традиции. Обяд в Абиане. Продължаваме за Кашан. Там ще посетим местен дом на богат велможа. Надвечер пристигаме в Техеран. Нощувка http://enghelab.pih.ir/.

ДЕВЕТИ ДЕН Техеран
След закуска посещаваме Археологическия музей и музея на ислямското искуство. Първият покрива периода от древна Персия до 648 година от новата ера, а другият всичко след това. Следва дворецът на иранските царе/шахове/, Голестан и накрая завършваме деня с посещение на кулата Милад. Нощувка. http://enghelab.pih.ir/

ДЕСЕТИ ДЕН Техеран
След закуска ще посетим музея на килимите. Там са показани килими от всички области на Иран с тяхното стилово и цветово разнообразие. Следва двореца  Саад Абад и централния пазар – най-големия  в тази част на средния изток. Свободно време за да се загубите в него. Нощувка. http://enghelab.pih.ir/

ЕДИНАДЕСЕТИ ДЕН Техеран – София
Рано сутринта в 02:30 ч. трансфер  до Tehran International airport за полет обратно към България (QR 491  Техеран – Доха /   05:35 ч.-  06:10 ч.). Полет QR227 Доха – София в 07:05 ч. Кацане в София в 12:05 ч. на същия ден.  Край на програмата.

Дати и Цени
11.04.2018 - 21.04.2018 3714 лв. Резервирай

Забележка: Цената на програмата е калкулирана при курс 1 USD = 1.70 BGN. При промяна на курса с над 0,05 BGN цената подлежи на корекция.

допълнителни услуги
Услуга Цена
Такса за издаване на визаПрочети повече 150 лв.

Цената на допълнителните екскурзии и услуги, заплатени по време на пътуването е с 20% по-висока

хотели

Хотели, които използваме по програмата:

допълнителна информация

Необходими документи за виза:

 • Дигитална цветна снимки – паспортен формат;
 • Попълнена visa form;
 • Цветно сканирано копие на международен паспорт валиден минимум 6 месеца от датата на връщане.

Предимства на програмата:

 • Пети пореден подобрен тур по този маршрут с отработени всички детайли на място;
 • Отличен гид, запознат в дълбочина с източните религии и култури;
 • Местен гид, работещ постоянно с нашите групи;
 • 4 звездни хотели, проверени многократно на място;
 • Изхранване в проверени ресторанти с местно меню;
 • Групата се обслужва от един автобус и местен гид по време на целия тур.

Условия на пътуването:

 • Минимален брой туристи: 15;
 • Срок за уведомяване за недостигнат минимален брой туристи: 45 дни преди тръгването;
 • Начин на плащане: депозит – 1500 лева и окончателно плащане – 45 дни преди тръгването.

Забележки:

 • Последователността на посещаваните обекти по програмата може да бъде променяна;
 • Цената на програмата е калкулирана при курс 1 USD = 1.70 BGN. При промяна на курса с над 0,05 BGN цената подлежи на корекция.
 • Туроператорът предлага Застраховка „Отмяна от пътуване“: предоставяме възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите, за съкращаване, прекъсване и анулиране на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Стойността на застраховката се изчислява на база крайна дължима сума по договора и времето оставащо до началото на пътуването, като има значение и възрастта на Потребителя. Стойността на застраховката е между 2% и 3% върху крайната дължима сума по договора за организирано пътуване.

Туроператорът има сключена застраховка „Отговорност на туропеартора“ съгласно чл. 97 от Закона за туризма с „Групама Застраховане“ ЕАД.