Пропътувай мечтите си!
Пропътувай мечтите си!

Иран - тъй рече Заратустра

Екскурзии и почивки » Почивки » Екзотики » Иран » Иран - тъй рече Заратустра
Иран - тъй рече Заратустра
Иран - тъй рече Заратустра 2
Иран - тъй рече Заратустра 3
Иран - тъй рече Заратустра 4
Send In Messenger
от 3714лв.
11 дни
Самолетна екскурзия

Има държави, които не са резултат от случайно стечение на обстоятелствата, а чиято днешна съдба идва от дълбините на историята. Ето това е Иран - "страната на Ариите", която до 1935 година се е наричала Персия. Докосвайки се до това място под слънцето, съпреживяваме отново в едно цялата 30-вековна история на тази страна. Тук нищо не е такова, каквото изглежда. Мистиката на източното езичество, смесило се с арийските племена дошли от Сибир, Зороастризмът, култът към Митра и шиитският ислям, спират ежедневния поток от мисли в една точка и ни провокират да задаваме неортодоксални въпроси. Отговорите ще Ви изненадат. Елате с нас в древна Персия.

Екскурзията е единадесетдневна и включва 8 нощувки в 4 - звезден хотел, 1 нощувка в Кервансарай, пълно изхранване по време на програмата – закуски, обяди и вечери. Пакетната цена включва самолетни билети с включени летищни такси, транспорт с климатизиран автобус, входни такси за всички забележителности включени в програмата, местен гид през цялото време, опитен български гид, с няколко тура в „Страна на Ариите“.

Програма

ПЪРВИ ДЕН: София – Шираз
Групата се събира на летище София /Терминал2/ в 14 часа. Следва полет TK1032 от София до Истанбул в 16:05ч. Кацане в Истанбул в 17.25 ч. Следва полет TK884 за Шираз в 20:45ч.

ВТОРИ ДЕН: Шираз
Пристигаме в Шираз рано сутринта в 02:05ч. След уреждане на визови формалности ни посреща гид от фирмата партнъор. Трансфер до хотела и време за почивка. След закуска следва сити тур на града. Градът е бил дори столица на страната и заема важно място в културната история. Тук са гробниците  на поетите Хафес и Саади. Посещаваме  Eram&Naranjestan garden, Nasir-ol-molk Mosque, Hafez mausoleum, Vakil complex и прекрасно декорирания с огледала  Aliebnhamzeh - мавзолей на един от 12-те велики имами в шиитския ислям. Нощувка в Шираз. Karim Khan 4* или подобен.

ТРЕТИ ДЕН: Шираз – Персеполис – Некрополис - Пасаргад – ZeinAldin Caravansaray в средата на пустинята
След закуска потегляме към Персеполис /на 40 км./ - церемониалната столица на Ахаменитите от 550г. до нашата ера. След това минаваме през Некрополис – мястото където са погребани ритуално четирима от тези велики царе. Пристигаме в Пасагард – още една от древните столици на Персите, където разглеждаме гробницата на Кир Велики. След пътуване през почти лунен пейзаж, пресичаме пустинята Lut, достигаме ZeinAldin Caravansaray, място, спиращо дъха в средата на пустинята. Миг след като влезете в него, усещате историята с всички сетива. Собствениците са свършили прекрасна работа, запазвайки духа, който е витаел по пътя на коприната. Помещението за вечеря е в стил приказките от Хиляда и една нощ. Навсякъде има килими и различни произведения на древните майстори. Тук ще спите почти на земята, както са правили древните пътници по това жизненоважно трасе между Изтока и Запада. По желание може да ви бъде осигурен и телескоп, за да наблюдавате звездното небе, което в центъра на пустинята е като приказка. Нощувка - ZeinAldin Caravansaray.

ЧЕТВЪРТИ ДЕН: ZeinAldin Caravansary - Язд
След закуска се отправяме към прочутите кули на мълчанието. Според зароастийската религия, всяко мъртво тяло замърсява земята и трябва да бъде оставено на определени места, за да бъде изядена плътта от лешоядите. Именно такова място е Кулата на мълчанието. Традицията е спазвана почти до края на миналия век, когато Мохамад Реза Пахлави я забранява. След това се отправяме към местността Чак Чак. Това е световният център на всички поклонници на Зороастризма. Те се събират там веднъж годишно на 31 юли и съпреживяват своята мистична религия. Церемонията много прилича на дъновистката такава, провеждана ежегодно на Рилските езера. Явна е приликата и приемствеността между двете. Ще имате свободно време за да се слеете с вечността, бидейки на това свято място. След това се отправяме към Язд – пустинната столица на Иран и световен център на Зороастризма. Нощувка в Язд. Dad Hotel 4* или подобен.

ПЕТИ ДЕН: Язд
Язд е много древен град. Дори Марко Поло е отбелязал чудесата които е открил там. Той е като музей на открито. Ще посетим храмa на Огъня – мястото, където зороастрийците се молят. Според тях огънят е необходимият агент, за да го има живота. Продължаваме с пешеходна разходка в стария град. Ще минем през историческия площад и Музея на водата, ще си купим от прочутите местни сладки. Като завършек ще видим и мистичните физически упражнения, наречени Зурхане. Те са били забранени от арабите, за да не могат местните персийци да бъдат в добра физическа форма. /Тази вечер за групата има организирана изненада. Ще бъде разкрита малко преди да пристигнем там/. Нощувка в Язд. Dad Hotel 4* или подобен.

ШЕСТИ ДЕН: Язд – Исфахан
Сутринта след закуска  се отправяме към Исфахан – перлата на ислямската архитектура и изкуства и още една стара столица. Пристигаме и веднага се отправяме към втория по големина площад в света Imam square. Той е неповторимо архитектурно чудо от XVII век. Името му на фарси означава "модел на света". Взорът му е отправен по скоро към небето, отколкото към простосмъртните, които вървят по него. Следва посещение на джамията Sheikh Lotfollah, съдържаща някои от най-добрите мозайки от XVII век. Накрая ще завършим с пазара, където ще получим обяснение как древните майстори са творили килими и миниатюри. Нощувка в Исфахан. Sheikh Bahai Hotel 4* или подобен

ОСМИ ДЕН: Исфахан – Техеран
След закуска тръгваме към Техеран. Отбиваме се по път в Абиане – древно селище, сгушено високо в полите на планината. Там се пазят ревниво древни зороастрийски традиции. Следва кратка спирка в Кашан и обяд.Там ще посетим дом на богат велможа. Вечерта пристигаме в Техеран. Нощувка в Техеран. Asareh Hotel 4* или подобен.

ДЕВЕТИ ДЕН:  Техеран
След закуска посещаваме Археологическия. Покрива периода от древна Персия до 648 година от новата ера, а другият всичко след това. Следва дворецът на иранските царе/шахове/ Голестан и накрая завършваме деня с посещение на кулата Милад. Нощувка в Техеран. Asareh Hotel 4* или подобен.

ДЕСЕТИ ДЕН: Техеран
След закуска ще посетим музея на килимите. Там са показани килими от всички области на Иран с тяхното стилово и цветово разнообразие. Следва двореца Ниараван и централния пазар – най-големия в тази част на Средния Изток. По възможност ще посетим музея на бижутата и скъпоценните камъни, собственост на иранската държава. Свободно време, за да се загубите в него. Нощувка в Техеран. Asareh Hotel 4* или подобен.

ЕДИНАДЕСЕТИ ДЕН: Техеран – София
Свободно време преди обяд. Следва трансфер до Tehran International airport за полет обратно към България (ТК 871  Техеран – Истанбул/  14:20-17:20ч.). Полет ТК1029 Истанбул – София в 19:25ч. Кацане в София в 20:45 ч. на същия ден.

Дати и Цени

11.10.2019 – 21.10.2019

 • Цена на човек в двойна стая: 3714 лева;
 • Доплащане за единична стая: 685 лева;
 • Дете в двойна стая на допълнително легло - 2736 лева.
хотели

Хотели, които използваме по програмата:

допълнителна информация

Необходими документи за виза:

 • Дигитална цветна снимки – паспортен формат 6*4 см.
 • Попълнен визов формуляр
 • Цветно сканирано копие на международен паспорт, валиден минимум 6 месеца от датата на връщане; в паспорта не трябва да има печат от влизане в Израел

Забележка:

Последователността на посещаваните обекти по програмата може да бъде променяна.

Предимства на програмата:

 • Седми пореден подобрен тур по този маршрут с отработени всички детайли на място;
 • Отличен гид, запознат в дълбочина с Източните религии и култури;
 • Местен гид, работещ постоянно с нашите групи;
 • 4 звездни хотели, проверени многократно на място;
 • Изхранване в проверени ресторанти с местно меню;
 • Групата се обслужва от един автобус и местен гид по време на целия тур.

Условия на пътуването:

 • Минимален брой туристи: 15
 • Срок за уведомяване за недостигнат минимален брой туристи: 45 дни преди тръгването;
 • Начин на плащане: депозит – 1500 лева и окончателно плащане – 60 дни преди тръгването;
 • Неустойки при анулация
  • от момента на записване до 90 дни преди пътуването – без неустойка
  • от 90 дни до 60 дни преди пътуването – стойността на депозита
  • от 59 дни до деня на пътуването 100% сумата по резервация
 • Туроператорът предлага Застраховка „Отмяна на пътуване“: предоставяме възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите, за съкращаване, прекъсване и анулиране на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Стойността на застраховката се изчислява на база крайна дължима сума по договора и времето оставащо до началото на пътуването, като има значение и възрастта на Потребителя. Стойността на застраховката е между 2% и 3% върху крайната дължима сума по договора за организирано пътуване.
 • Туроператорът има сключена застраховка „Отговорност на туроператора“ съгласно чл. 97 от Закона за туризма с ЗАД Армеец с адрес - гр.София, ул. Стефан Караджа 2.
 • Номер на застрахователната полица за сключена задължителна застраховка „Отговорност на туроператора” – 18 268 1315 0000672037 до 22.10.2019г.