Пропътувай мечтите си!
Пропътувай мечтите си!

Целодневна екскурзия до Брюж

»
Целодневна екскурзия до Брюж

Брюж, наричан още „Северната Венеция“  е  един от най-красивите градове в Северна Европа,  запазил духа и атмосферата на Средновековието. Градът е  пресечен във всички посоки от канали, оградени от малки павирани улички, алеи и симпатични къщи. Централният площад - „Гран плас”  се намира в сърцето на стария град. Тук любопитният турист може да бъде пленен от множество  стари сгради с уникална архитектура. Отличителен символ  и най-забележителна сграда в стария Брюж е камбанарията, датираща от XIII век. „Плас дю Бур” или площада на крепостта – носи името на крепостта (Бур), която била построена от Балдуин Желязната ръка. Четири основни паметника обграждат площада. Сградата на кметството  със своята готическа фасада, базиликата “Сен Сан” (или „Светата кръв“), в която се  съхранява стъкленицата с Кръвта Христова, общината и съдебната палата. Една от най-колоритните исторически забележителности в Брюж е църквата „Св. Богородица“, приютила световноизвестната скулптура на Микеланджело “Мадоната с младенеца”, изваяна от бял мрамор.  Множеството музеи са свидетелство за богатата история на града.

Музеят Мемлинг  е разположен е в сградата на старата болница „Сен Жан” („Св.Йоан”) от 12-ти век. Малкият манастир вдясно от входа приютява аптека от 17 в. В някогашните болнични стаи са подредени експонати, илюстриращи историята на болницата . В църквата са изложени картини на Ханс Мемлинг (1435 – 1494 ), който  е за Брюж това, което е Рубенс за Антверпен.

Музеят „Гронинге” приютява шедьоврите на примитивните фламандци. Първите пет зали една след друга представляват изключителен интерес и са посветени на Школата на Брюж.

Зеленият кей (GROENE REI) - Вдясно на този сенчест кей се намира  Къщата на пеликана (1714 г) - ниска сграда с високи прозорци и украсена с емблема на пеликан.

Площада на бъчварите (Huidenvettersplaatats) - Очарователно площадче, украсено с колона с два лъва.

Кей на розите (Rosenhoedkaai) - Оттук се открива един от най–характерните изгледи към Брюж. До басейна се намира красивата къща на бъчварите (от 1631 г), след която има къща с кулички. Отвъд нея се вижда високият покрив на Параклиса на Светата кръв, а вляво се откроява Кулата.

Програмата в Брюж се състои в обиколка на прекрасните паметници на града. Свободно време за задължителната тук разходка с лодка по каналите.