Пропътувай мечтите си!
Пропътувай мечтите си!

Полудневна екскурзия до Антверпен

»
Полудневна екскурзия до Антверпен

Вторият по големина град в Белгия и един от най-силно развитите в индустриално отношение градове в Европа е разположен на десния бряг на свързаната със Северно море река Шелда, което му позволява да се превърне във второто по големина европейско пристанище. Диамантите винаги ще се свързват с Антверпен, защото той е известен център на световната търговия с тези искрящи камъни.

Антверпен се развива като важен международен търговски център още през XVI век.

Днес градът е един от туристическите центрове на Белгия, който привлича туристи от цял свят със своя живописен „голям площад“, с катедралата си, която е една от най-големите готически църкви в Европа и разбира се с факта, че е роден край на един от най-големите европейски художници – Рубенс. Въпреки големите щети през Втората световна война, в града все още е възможно да се видят средновековните къщи, построени от богати търговци.

КАТЕДРАЛАТА „Св.Богородица” - най-възхитителният паметник на стария  Антверпен, най-голямата готическа катедрала в Белгия, с площ  8 000 кв. м. Вече над 1000 години католиците от Антверпен почитат Св. Богородица като пaтрон – закрилник на града. Строителството на настоящата прекрасна църква започва през 1352 г. от абсидата и завършва едва 169 г. по-късно, през 1521 г. Перлата на Антверпенската катедрала е нейната кула. Висока 123 м, тя е действително едно чудо на богатството на украсата и, едновременно с това, на лекотата. Тази изумителна  камбанария “права като писък, красива като корабна мачта, светла като църковна свещ”, както я описва големият белгийски писател Верхерен, е построена за около век от Пиер Апелманс и от Херман и Доминик Вагхемаркере. Интериорът на църквата представлява истински музей на изкуството – мажете да се насладите на няколко огромни картини на Рубенс, както и на многобройни творби на други големи фламандски художници.

КМЕТСТВОТО - Построено през 1564 г. от Корней Флорис, 76 метровата му фасада представлява едно изключително успешно съчетание на фламандски елементи  с елементи от Италианския Ренесанс. Строгата последователност на високите, тесни прозорци, всеки от които разделен на малки четириъгълници, се разнообразява от богатата украса на централната част. Интериорът е изцяло преработен през XIX век.

КЪЩАТА НА РУБЕНС -  Петер Паул Рубенс (1577 – 1640) е най-успешният и продуктивен художник на своето време, описан от свой съвременник като „принца на художниците и художника на принцовете”. Работата по строежа на къщата, която днес е превърната в музей, започва през 1610 год., една година след като Рубенс спечелва своята първа голяма поръчка като придворен художник на испанските губернатори на Холандия. Той създава част от дизайна сам и, въпреки че фасадата към улицата е доста сдържана, вътрешният двор е построен в пищен италиански стил. По отношение на интериора стаите включват своеобразна галерия с личната колекция картини на Рубенс и голямо студио, където посреща най-видните си посетители.

Обиколката на Антверпен се състои в една разходка, по време на която се разглежда стария град – „Гран плас“ с Кметството, замъка Стен, катедрелата, църквата „Св. Якоб, в която е гробът на Рубенс, къщата на Рубенс (отвън). Свободно време – възможност за посещение на къщата на Рубенс.