Пропътувай мечтите си!
Пропътувай мечтите си!

Пешеходна програма „Старе место“

»
Пешеходна програма „Старе место“

Факултативна полудневна пешеходна програма с доплащане – цената включва обиколка на интересни и забележителни места в Стара Прага с екскурзоводско обслужване на български език. Програмата продължава около 3 часа и включва: разходка по улица “Парижка”, разходка из Еврейския квартал, посещение на Тинската катедрала, църквата „Св. Яков”, сградата „При черната Богородица” – днес музей на кубистите, Съсловния театър, Ректората на Карловия университет, Витлеемския параклис, театър „На Забрадли” и бирарията „При златния тигър”. Екскурзията се осъществява при минимум 6 участника и се заявява и заплаща в България, а не на място.

Еврейския квартал "Йозефов" е съхранил паметниците на еврейската култура, останали през вековете, които се смятат за най–забалежителни в Цяла Европа. Още в началото на Средните векове в Прага се заселва голяма еврейска общност. Първоначално еврейският квартал се намирал близо до Пражкия замък, но през XII век вече се простира отвъд реката. Кварталът носи името на император Йозеф II, син на Мария-Терезия, тъй като по време на неговото управление законите, ограничаващи дейността на евреите, са смекчени. Днес в него се намират Старо-новата синагога (най-старата действаща синагога в Европа), еврейското кметство с часовник, чиито стрелки се движат в обратна посока, за да покажат начина на писане на евреите от дясно на ляво, Пинкасовата синагога – паметник, посветен на жертвите на Холокоста от Бохемия и Моравия, Майзеловата синагога – в нея са изложени най-интересните от художествена гледна точка експонати от музея на евреите, сред които сребърни предмети, ръкописи, покрови.

Тинската катедрала – Тинската катедрала е най-отличаващата се постройка на площада „Староместенски намести”. Двете 80-метрови камбанарии на катедралата завършват с остри кулички, което й придава приказен вид. Строежът й започва през 1360 г. на мястото на някогашна романска постройка, в която отсядали търговци от гр. Тин, откъдето идва и името на катедралата. За местните жители тя е от изключително значение, тъй като е била център на чешката реформация. Историята й е свързана с живота и делото на нейния най-ярък представител и идеолог Ян Хус.

Църквата „Св. Яков” – Това е една от най–големите църкви в Прага. Освен религиозните служби, тук се организират и концерти на орган.

Сградата „При черната Богородица” – музей на чешкия кубизъм. Сградата е истинско произведение на изкуството с огромни кубични прозорци и фасади, разделени на много плоскости, с цел създаването на изключителна игра на светлосенки. 
 

Съсловния театър – един от най – красивите театри в Европа, свързан с живота и творчеството на гениалния композитор Волфганг Амадеус Моцарт. Тук Моцарт дирижира операта „Сватбите на Фигаро” през януари 1787 г. Няколоко месеца по-късно, на 29 окотомври 1878 г., тук е и премиерата на операта „Дон Жуан”, която Моцарт посвещава на пражани. Неокласическата сграда е открита на  21 април 1783 г и първоначално е била с капацитет от 1000 зрителски места, като по–късно, за по–голямо удобство на зрителите, местата са намалени на 659. От 1920 г. театърът става сцена на Народния театър. През 1991 г. режисьорът Милош Форман заснема тук сцени от филма „Амадеус”.

Ректоратът на Карловия университет – Каролиниум е национален паметник на културата и представлява коплекс от сгради намиращи се в Стария град на Прага. Тук е седалището на Карловия университет, най-старият унивирситен в Централна Европа и на едни от най–старите студентски общежития в Европа.

Витлеемския параклис – свързан е с живота и дейността на Ян Хус. Тук са положени основите на хусиското движение за реформиране на католическата църква.Параклисът е построен още през 1391 г. и според желанието на ктиторите в него са се отслужвали проповеди само на чешки език.

Театър „На Забрадли” е един от най – известните малки театри в Прага. Основан е през 1958 г. В него са работили много известни чешки и чуждестранни режисьори и актьори. На театъра се приписва ролята на авангард на Чехословашката култура. През 60-те години тук работят Ян Гросман и Вацлав Хавел. Днес, освен богат афиш, театъра предоставя място за фотографски изложби и дискусии с водещи фигури на обществения живот.

Бирария „При златния тигър” – тази стара пражка бирария е една от малкото, запазили оригиналния си вид. Тя е с богата история, започнала още в началото на XVIII век. В началото това е кафене, където посетителите са имали възможност да се запознаят с новините и да общуват по между си. През 30-те година на XVIII век мястото става средище на представилите на Чешкото национално възраждане. По–късно, когато става бирария, се запазва традицията заведението да бъде посещавано от представители на интелигенцията. Бирарията е посещавана от редица известни личности, включително тук Вацлав Хавел посреща американския президент Бил Клинтън.