Пропътувай мечтите си!
Пропътувай мечтите си!

Пешеходна програма „Пражки Сецесион“

»
Пешеходна програма „Пражки Сецесион“

Факултативна полудневна пешеходна програма с доплащане – цената включва екскурзоводско обслужване на български език, билет за вход в музея на Алфонс Муха, билет за вход в Музея на модерното изкуство, кафе или чай в кафенето на Обeцни дум. Програмата продължава около 3 часа и включва: посещение на музея на Алфонс Муха, приятна почивка на кафе или чай в кафенето на прекрасната сграда в стил Сецесион на Обецни дум, посещение на Музея на модерното изкуство, където са изложени част от платната от титаничния Славянски цикъл на Муха. Екскурзията се осъществява при минимум 6 участника и се заявява и заплаща в България, а не на място.

Алфонс Муха (1860 - 1939) е един от най-големите представители на стила Ар нуво в изибразителното изкуство. Този стил е наричан в различните страни Модернизъм, Югендстил, Либерти, Модърн стайл, Сецесион. Големият художник учи рисуване в Бърно и Виена, а по-късно сериозно изучава изобразително изкуство в Париж, където започва да работи, става известен, рисува плакатите за представленията на великата Сара Бернар и създава своя неповторим стил. По-късно Муха живее и работи и в Америка, за да се установи в Прага през 1910 г. Никога не можете да сбъркате една творба на Алфонс Муха, ако сте видели не повече от пет – шест негови плаката или картини, никога не можете да забравите неговите ефирни дами с буйни, неестествено дълги коси, плаващи сред арабески и ореоли от цветя и всякакви флорални мотиви... 

След завръщането си от Америка и след избухването на Първата световна война, Муха се съсредоточава върху работата си по патриотичния цикъл „Славянска епопея”. Цикълът се състои от 20 огромни платна, всяко от които изобразява някакво значимо според художника събитие за славянските народи. Българската история е почетена с грандиозна сцена от двореца на цар Симеон Велики, отразяваща българския Златен век. Повечето от платната са изложени в Музея на модерното изкуство.  

Обецни дум (Общинския дом) е един от най-впечатляващите придставители на стила Сецесион в чешката столица. Сградата е строена в периода 1905 – 1912 г. и приютява концертна зала, изложбена зала, зали за прием, някои от които са декорирани от Алфонс Муха, кафене и ресторант в стил Ар нуво, коктейл бар, бирария и зала за танци.