Пропътувай мечтите си!
Пропътувай мечтите си!

Информация относно пътуването с автобус

Екскурзии и почивки » Информация относно пътуването с автобус

Пакетните цени са на човек в двойна или тройна стая и включват транспорт с автобус, настаняване в хотели на база нощувка и закуска (в някои случаи настаняването е на база полупансион или пълен пансион и това е специално упоменато), екскурзоводските услуги по описаната програма.

Пакетните цени не включват таксите за вход в музеи, билети за корабчета и пр, слушалки по време на обиколки и посещения, както и някои посещения и екскурзии, специално упоменати, че са с доплащане. Медицинските застраховки за акутни заболявания са с доплащане (виж „Цени” и „Застраховки”  при „Общи условия за записване”).

При цените за деца и младежи, формулировката дете/младеж + един или двама възрастни означава дете/младеж с един или, съответно, двама възрастни в стая.

Всички обявени с доплащане допълнителни услуги (например разглеждане на галерията Уфици при посещение на Флоренция или еднодневна екскурзия до Дрезден при екскурзията „Екскурзия до Прага 55+ и приятели“) се заявяват и заплащат в България, а не на място. В случай че заявката и заплащането се извършват по време на самата екскурзия, не е сигурно, че допълнителната услуга ще бъде потвърдена, а, освен това, цената на тази услуга ще бъде с 20% по-висока от обявената в този каталог.

Автобусите тръгват от София - от Централна автогара София - сектор "Паркинг". Безплатен трансфер се организира за пътуващите от Пловдив. Има екскурзии, при които автобусите тръгват от Варна и взимат пътници от Бургас, от Шумен, от Велико Търново, от Плевен, от Разград или от Русе и това е специално упоменато още в заглавието на програмата. При екскурзиите, в чието заглавие няма специално упоменаване за място на тръгване, тръгването е от София и има безплатен трансфер от Пловдив. При някои екскурзии се предлага и отпътуване с доплащане от Стара Загора, Велико Търново и Плевен и това е специално упоменато.

Автобусите, с които се пътува, са “Мeрседес”, „Сетра”, „Неоплан”, „Бова” „Скания”, „ДАФ”, „МАН” и са снабдени с климатик, видео, кафе машина, минибар, лицензирани за извършване на международен превоз на пътници.

Местата в автобуса се заемат по реда на записването. За записан се счита клиент, който е платил капаро и е подписал договор. „Руал Травел”  дава възможност за ползване на допълнителна седалка през цялата екскурзия срещу заплащане, цената на допълнителната седалка е обявена за всяка конкретна програма, най-накрая, след цените за деца.

Туристите могат да носят следния багаж: 1 брой багаж с тегло до 25 кг в багажника на автобуса и до 5 кг ръчен багаж в салона.

По време на пътуването в автобуса, всеки е задължен да поставя предпазния колан на седалката, която заема. В случай на глоба от страна на проверяващите власти, същата е за сметка на пътуващия турист.

Почивки по време на пътуването се правят през 3 – 4 часа на удобни места. 

Настаняването е в хотели 2 или 3 звезди – стаите са двойни или тройни, със собствен санитарен възел и, в повечето случаи – телефон и телевизор. При програмата “Париж – Виена – Залцбург – икономичен вариант” трите нощувки в Париж са в хотел от веригата Formule 1; при програмата “Париж – Мон Сен-Мишел – замъци по Лоара – Италия” една нощувка – тази в околностите на Мон Сен-Мишел, е в хотел от веригата Formule 1.

Туристите, пътуващи сами, трябва да доплатят за индивидуална стая, ако желаят да ползват такава. Ако не желаят да доплащат за индивидуална стая, те ще бъдат комбинирани с други пътуващи сами туристи от същия пол в двойна или в тройна стая (в случай че пътуващите сами туристи са четно число, те ще бъдат настанени в двойни стаи, в случай обаче че са нечетно число, се налага да бъдат настанени в тройна стая).

При настаняване в тройна стая, понякога третото легло е допълнително. „Руал Травел” не може да гарантира, че при всички настанявания в тройни стаи, трите легла ще са еднакво удобни и с еднаква големина.   

При екскурзоводската програма в Италия и в Чехия, туристите трябва да си взимат индивидуални слушалки, които струват по около 2 евро на човек, с цел максимално добра чуваемост на беседата, без да се налага местният екскурзовод да говори високо и да пречи на околните. Тази практика става все по-разпространена из Европа, така че е напълно възможно през 2019 г. да бъде възприета и в други страни.

Понякога в големи градове като Париж, Рим, Лондон, Виена, Прага, Будапеща, Барселона, Мадрид и пр. се налага да се ползва метро за известна част от програмата.

Задължително е пътуващите да имат медицинска застраховка. Препоръчително е същите да носят със себе си и европейска здравноосигурителна карта, която улеснява ползването на медицински услуги в рамките на Европейския сьюз, без обаче да замества застраховката „Медицински разходи при болест и злополука”, която покрива възникнали медицински разноски от злополука или акутно заболяване, медицинско транспортиране и репатриране.

ВАЖНО: При нощувки в Италия туристите заплащат задължително градска такса както следва: в или в околностите на Лидо ди Йезоло - 1,00 евро на човек на ден при настаняване в хотели 3 звезди и 1,50 евро на човек на ден при настаняване в хотели 4 звезди; в Рим -  4 евро на човек на ден в хотели 3 звезди и 6 евро на човек на ден в хотели 4 звезди; в или в околностите на Неапол - 1,50 евро на човек на ден в хотели 3 звезди и 2,50 евро на човек на ден при настаняване в хотели 4 звезди; в или в околностите на Монтекатини Терме - 1-2 евро на човек на ден при настаняване в хотели 3 звезди и 3-4 евро на човек на ден при настаняване в хотели 4 звезди; във Верона или околности  - 3 евро на човек на ден при настаняване в хотели 3 звезди и 4 евро на човек на ден при настаняване в хотели 4 звезди; в Милано или околности - 4 евро на човек на ден при настаняване в хотели 3 звезди и 5 евро на човек на ден при настаняване в хотели 4 звезди.Таксата се заплаща лично от туристите на рецепцията на хотелите преди отпътуването им и не е включена в пакетните цени в този каталог.  При нощувки в Барселона туристите (без децата под 16 г.) заплащат задължително градска такса (city tax) в размер  на около 1,50 - 2,00 евро на човек на ден при настаняване в хотели 3 звезди и на около 4  евро на човек на ден при настаняване в хотели 4 звезди. Таксата се заплаща лично от туристите на рецепцията на хотелите преди отпътуването им и не е включена в пакетните цени в този каталог. Възможно е през 2019 г. и други европейски градове да въведат подобни такси, които биха се заплащали директно на рецепцията на хотелите лично от туристите.