02/980 46 46
Пропътувай мечтите си!
Пропътувай мечтите си!

Информация относно пътуването с автобус

Туристическа агенция » Информация относно пътуването с автобус

Пакетните цени са на човек в двойна или тройна стая и включват транспорт с автобус, настаняване в хотели на база нощувка и закуска (в някои случаи настаняването е на база полупансион или пълен пансион и това е специално упоменато), екскурзоводските услуги по описаната програма.

Пакетните цени не включват таксите за вход в музеи, билети за корабчета, слушалки по време на обиколки и посещения и пр., сити такса или куротна такса (когато такава се дължи), такса за туристически достъп до Венеция, бакшиши, както и някои посещения и екскурзии, специално упоменати, че са с доплащане.

Медицинските застраховки за акутни заболявания са с доплащане (виж „Цени” и „Застраховки”  при „Общи условия за записване”).

При цените за деца, формулировката дете + един или двама възрастни означава дете с един или, съответно, двама възрастни в стая. Формулировката „цена за трети възрастен” означава цена за възрастен, настанен на трето легло с други двама възрастни в стая.

Всички обявени с доплащане допълнителни услуги (например разглеждане на галерията „Уфици” при посещение на Флоренция или еднодневна екскурзия до Дрезден при екскурзията „Екскурзия до Прага 55+ приятели”) се заявяват и заплащат в България, а не на място.

В случай че заявката и заплащането се извършват по време на самата екскурзия, не е сигурно, че допълнителната услуга ще бъде потвърдена, а освен това, цената на тази услуга ще бъде с 20% по-висока от обявената в този каталог.

Автобусите тръгват от София - от Централна автогара София - сектор "Паркинг". Безплатен трансфер се организира за пътуващите от Пловдив. Има екскурзии, при които автобусите тръгват от Варна и взимат пътници от Шумен, от Велико Търново, от Плевен, и това е специално упоменато още в заглавието на програмата. При екскурзиите, в чието заглавие няма специално упоменаване за място на тръгване, тръгването е от София и има безплатен трансфер от Пловдив. Началните и крайните спирки са фиксирани в програмата и договора и допълнителни спирки не се правят на територията на България.

„Руал Травел” си запазва правото да променя часовете на тръгване, обявени в програмите, като се задължава да уведоми за тази промяна туристите не по-късно от 7 дни преди датата на отпътуване.

Автобусите, с които се пътува, са “Мeрседес”, „Скания”, „Сетра”, „Волво”, „Ивеко”, „МАН”, „Неоплан”, „ВДЛ (VDL)”, „Бова”, „Ванхол” с климатик, видео, кафе машина, минибар, лицензирани за извършване на международен превоз на пътници.

Почивки по време на пътуването се правят през 3 – 4 часа на удобни места.

При пътуване в автобус или каквото и да е превозно средство, което се използва за осъществяване на програмата, пътуващите са длъжни да използват предпазен колан. Организаторът не носи отговорност за вреди и наранявания, причинени в следствие на неспазване на предходното условие в тази точка.

За записан се счита клиент, който е платил капаро и е подписал договор.

Местата се заемат по ред на записване, като се зачита датата на първия платежен документ на всеки пътуващ. Точен номер на седалка се съобщава 7 дни преди отпътуването на групата, като се спазва упоменатия принцип, както и конфигурацията на седалките във всеки конкретен автобус. „Руал Травел”  дава възможност за ползване на допълнителна седалка през цялата екскурзия срещу заплащане, цената на допълнителната седалка е обявена за всяка конкретна програма - най-накрая, след цените за деца.

Туристите могат да носят следния багаж: 1 брой багаж с тегло до 25 кг в багажника на автобуса и до 5 кг ръчен багаж в салона. При отпътуването багажът се мери и свръхбагаж не се допуска, тъй като по пътищата на Европа автобусите се контролират и, при свръхтовар, има строги санкции.  

Настаняването е в хотели 2 или 3 звезди – стаите са двойни или тройни, със собствен санитарен възел и, в повечето случаи – телефон и телевизор. При програмата “Париж – Виена – Залцбург – икономичен вариант” трите нощувки в Париж са в хотел от веригата Formule 1.

Туристите, пътуващи сами, трябва да доплатят за индивидуална стая, ако желаят да ползват такава. Ако не желаят да доплащат за индивидуална стая, те ще бъдат комбинирани с други пътуващи сами туристи от същия пол в двойна или в тройна стая (в случай, че пътуващите сами туристи са четно число, те ще бъдат настанени в двойни стаи, в случай обаче, че са нечетно число, се налага да бъдат настанени в тройна стая).

При настаняване в тройна стая, понякога третото легло е допълнително. „Руал Травел” не може да гарантира, че, при всички настанявания в тройни стаи, трите легла ще са с еднаква големина и еднакво удобни.

ВАЖНО: При нощувки в Италия (с изключение на Рим, Милано и Флоренция) и в Барселона туристите заплащат задължително градска такса (city tax) както следва: по 2 евро на човек на ден при настаняване в хотели 3 звезди и по 3 евро на човек на ден при настаняване в хотели 4 и 5 звезди. При нощувки в Рим, Милано и Флоренция, туристите заплащат задължително градска такса (city tax) от по 4 евро на човек на ден при настаняване в хотели 3 звезди, 6 евро на човек на ден при настаняване в хотели 4 звезди и 7 евро на човек на ден при настаняване в хотели 5 звезди. При нощувки в Париж, туристите (без децата под 16 г.) заплащат задължително градска такса (city tax) в размер  на около 1,00 евро на човек на ден при настаняване в хотели 2 звезди, 1,65 евро на човек на ден при настаняване в хотели 3 звезди и на около 2,50 евро на човек на ден при настаняване в хотели 4 звезди. При нощувки в Гърция, туристите заплащат задължително градска такса (city tax) от по 1,50 евро на човек на ден при настаняване в хотели 4 звезди, 0,75 евро на човек на ден при настаняване в хотели 3 звезди и 0,25 евро на човек на ден при настаняване в хотели 2 звезди; таксата се прилага от хотели, апартаменти и студиа. При нощувки в Албания, туристите заплащат задължително градска такса (city tax) от по 1 евро на човек на ден. Таксата се заплаща лично от туристите на рецепцията на хотелите преди отпътуването им и не е включена в пакетните цени в този каталог. Подобни градски или курортни такси (city tax) се заплащат и в други градове, включени в програмите ни, и се изискват на рецепцията на хотелите при настаняването или при освобождаването на стаите.

По време на екскурзоводската програма, в някои случаи, се предлага на туристите да си взимат индивидуални слушалки, които струват по около 3 евро на човек на ден, с цел максимално добра чуваемост на беседата, без да се налага екскурзоводът да говори високо, да пречи на околните и да се страхува, че последните в редицата не чуват. Тези слушалки се заплащат на място.

В големи градове като Париж, Рим, Лондон, Виена, Прага, Будапеща, Барселона, Мадрид, Дубай и пр. се налага да се ползва метро за известна част от програмата. Билетите за метро или друг градски транспорт са за сметка на туристите.

Задължително е пътуващите да имат медицинска застраховка. Препоръчително е същите да носят със себе си и европейска здравноосигурителна карта, която улеснява ползването на медицински услуги в рамките на Европейския съюз, без обаче да замества застраховката „Медицински разходи при болест и злополука”, която покрива възникнали медицински разноски от злополука или акутно заболяване, медицинско транспортиране и репатриране. При евентуално възникнало застрахователно събитие, задължение лично на застрахования е да уведоми в двудневен срок асистанс компанията и в седемдневен срок застрахователната компания за това, че по неговия номер полица е имало застрахователно събитие и е оказана лекарска помощ под съответната форма – например повикан е лекар или е посещавано болнично заведение, купувани са лекарства по лекарско предписание и пр. Телефоните на асистанс компанията и на застрахователната компания са изписани в полицата.

Застраховка „Отмяна на пътуване”: „Руал Травел” предлага срещу доплащане, застраховка „Отмяна на пътуване”. При желание от страна на Портребителя да сключи такава застраховка, той трябва да го заяви при записването си.

О Т С Т Ъ П К И, валидни за самолетните и автобусните ни екскурзии, отбелязани със знак ДЕТЕЛИНКА:

1. 3% от пакетната цена - ЗА РАННО ЗАПИСВАНЕ (2 месеца преди датата на екскурзията - за записан турист се счита този, който е платил съответната предплата и е подписал договор)
2. 3% от пакетната цена -  ЗА ПОСТОЯННИ КЛИЕНТИ (клиенти, които вече са пътували с „Руал Травел”) Клиентите, които ползват тази отстъпка трябва в договора да упоменат последната екскурзия на „Руал Травел”, на която са пътували.

От посочените отстъпки се ползва само една.

Отстъпките не се прилагат при цените за деца и младежи.
Отстъпките не се прилагат при екскурзиите с цени за ранно записване, отбелязани със знак ЧАСОВНИК.
Отстъпките не се прилагат при бюджетни екскурзии, отбелязани със знак "%".

Екскурзиите, отбелязани със знак ЧАСОВНИК, са с ранно записване. При тях е ясно упоменато до коя дата са валидни по-ниските цени.

При екскурзиите отбелязани със знаци ЧАСОВНИК и "%" не се прилагат горните намаления за ранно записване и постоянни клиенти.