02/980 46 46
Пропътувай мечтите си!
Пропътувай мечтите си!

Информация относно пътуването със самолет

Туристическа агенция » Информация относно пътуването със самолет

Пакетните цени включват самолетен билет (вкл. летищни такси), трансфери (при някои програми трансферите при пристигането и при отпътуването не са включени в цената, но това е ясно описано), настаняване в съответната категория хотели на база нощувка и закуска (в някои случаи настаняването е на база полупансион или пълен пансион и това е специално упоменато), екскурзоводските услуги по описаната програма. Относно багажа, при някои програми чекираният багаж е включен в цената на екскурзията, при други – не и това е ясно упоменато във всяка програма.

Пакетните цени не включват таксите за вход в музеи, билети за корабчета, билети за метро и друг вид градски транспорт, слушалки по време на обиколки и посещения, сити такса или курортна такса (когато такава се дължи), такси за визи (когато такива се изискват), бакшиши, както и някои посещения и екскурзии, специално упоменати, че са с доплащане.

Когато чекираният багаж не е включен в пакетната цена на екскурзията, обявеното доплащане за чекиран багаж е валидно само при заявка в момента на резервацията и ако е това доплащане е включено в потребителския договор. При по-късно заявяване на чекиран багаж, цената му е средно с 30 до 60 лв. по-висока.  

Медицинските застраховки за акутни заболявания са с доплащане (виж „Цени” и „Застраховки”  при „Общи условия за записване”).

При цените за деца, формулировката дете + един или двама възрастни означава дете с един или, съответно, двама възрастни в стая. Формулировката „цена за трети възрастен” означава цена за възрастен, настанен на трето легло с други двама възрастни в стая.

Туристите, пътуващи сами, задължително трябва да доплатят за индивидуална стая.

При настаняване в тройна стая, понякога третото легло е допълнително. „Руал Травел” не може да гарантира, че, при всички настанявания в тройни стаи, трите легла ще са с еднаква големина и еднакво удобни.

Настаняването е в стаи от най-ниската ценова категория на съответните хотели, а не в стаи супериор, лукс, джуниър суити и пр. по-скъпи категории стаи. При хотелите, които имат подобни категории стаи, „Руал Травел” може да ги предложи след специална заявка от страна на клиента и срещу доплащане.

ВАЖНО: При нощувки в Италия (с изключение на Рим, Милано и Флоренция), в Лисабон и в Барселона туристите заплащат задължително градска такса (city tax) както следва: по 2 евро на човек на ден при настаняване в хотели 3 звезди и по 3 евро на човек на ден при настаняване в хотели 4 и 5 звезди. При нощувки в Рим, Милано и Флоренция, туристите заплащат задължително градска такса (city tax) от по 4 евро на човек на ден при настаняване в хотели 3 звезди, 6 евро на човек на ден при настаняване в хотели 4 звезди и 7 евро на човек на ден при настаняване в хотели 5 звезди. При нощувки в Париж, туристите (без децата под 16 г.) заплащат задължително градска такса (city tax) в размер  на около 1,00 евро на човек на ден при настаняване в хотели 2 звезди, 1,65 евро на човек на ден при настаняване в хотели 3 звезди и на около 2,50 евро на човек на ден при настаняване в хотели 4 звезди. При нощувки в Дубай, туристите заплащат задължително градска такса  в размер на 15 дирхама (около 3,75 евро) на стая на ден. Таксата се заплаща лично от туристите на рецепцията на хотелите преди отпътуването им и не е включена в пакетните цени в този каталог. Подобни градски или курортни такси (city tax) се заплащат и в други градове, включени в програмите ни, и се изискват на рецепцията на хотелите при настаняването или при освобождаването на стаите. 

Всички обявени с доплащане допълнителни услуги (например посещение на двореца Версай при екскурзиите до Париж или пък полудневна екскурзия до Ундзор и Итън при екскурзиите до Лондон) се заявяват и заплащат в България, а не на място. В случай че заявката и заплащането се извършват по време на самата екскурзия, не е сигурно, че допълнителната услуга ще бъде потвърдена, а освен това, цената на тази услуга ще бъде с 20% по-висока от обявената в този каталог.

По време на екскурзоводската програма, местните екскурзоводи предлагат на туристите да си взимат индивидуални слушалки, които струват по около 3 евро на човек на ден, с цел максимално добра чуваемост на беседата, без да се налага местният екскурзовод да говори високо и да пречи на околните.

При пътуване в автобус или каквото и да е превозно средство, което се използва за осъществяване на програмата, пътуващите са длъжни да използват предпазен колан. Организаторът не носи отговорност за вреди и наранявания, причинени в следствие на неспазване на предходното условие в тази точка.

В големи градове като Париж, Рим, Лондон, Виена, Прага, Будапеща, Барселона, Мадрид, Дубай и пр. се налага да се ползва метро за известна част от програмата. Билетите за метро или друг градски транспорт са за сметка на туристите.

Възможно е да има промяна в поредността на мероприятията в програмите в сравнение с описаните в настоящия каталог, тъй като при всяка конкретна екскурзия програмата се съобразява с  празничните и почивни дни, почивните дни на музеите, факултативните екскурзии, поръчани от групата,  продължителността на светлата част на деня и други важни подробности. Два дни преди отпътуването си туристите получават конкретна и подробна писмена програма, в която са упоменати точните дати, часове и места на срещи за осъществяване на различните елементи от екскурзоводската програма, както и много други необходими за пътуването им пояснения. Тази програма включва всички упоменати в настоящия каталог мероприятия, но в някои случаи – в променена поредност. 

Възможно е, при ранен час на полета на връщане, туристите да нe успеят да ползват последната закуска в хотела (обикновено закуската започва в 07.00 ч или 07.30 ч). „Руал Травел” не може да урежда по-ранно начало на закуската в дадения хотел, получаване на закуската под формата на сух пакет и пр.

Часовете на полетите, когато такива са обявени в програмите, са по валидното за декември 2019 разписание на съответната авиокомпания. При промяна на час на полет, клиентите ще бъдат уведомени своевременно.

Туристите получават своите пакети, съдържащи самолетни билети, ваучери, полица за медицински застраховки (ако са ги заплатили при „Руал Травел”), програма с точни часове и места на срещи за изпълнение на програмата, седем дни преди датата на отпътуване в офиса, в който са се записали, или в самия ден на пътуването, 2 часа преди излитането, под информационното табло на летище „София” от служител на „Руал Травел”, който изпраща клиентите.

Задължително е пътуващите да имат медицинска застраховка. Препоръчително е същите да носят със себе си и европейска здравноосигурителна карта, която улеснява ползването на медицински услуги в рамките на Европейския сьюз, без обаче да замества застраховката „Медицински разходи при болест и злополука”, която покрива възникнали медицински разноски от злополука или акутно заболяване, медицинско транспортиране и репатриране. Полиците за медицинските застраховки клиентите получават заедно с останалите документи (самолетни билети, ваучери и пр.). При евентуално възникнало застрахователно събитие, задължение лично на застрахования е да уведоми в двудневен срок асистанс компанията и в седемдневен срок застрахователната компания за това, че по неговия номер полица е имало застрахователно събитие и е оказана лекарска помощ под съответната форма – например повикан е лекар или е посещавано болнично заведение, купувани са лекарства по лекарско предписание и пр. Телефоните на асистанс компанията и на застрахователната компания са изписани в полицата.

Застраховка „Отмяна на пътуване”: „Руал Травел” предлага срещу доплащане, застраховка „Отмяна на пътуване”. При желание от страна на Портребителя да сключи такава застраховка, той трябва да го заяви при записването си.

Когато пътуват в страни, с които България е във визов режим, туристите трябва да попълват и предоставят в указания срок изискваните от съответните Посолства документи, а в някои случаи – и да се явяват и на интервюта в Посолствата.

О Т С Т Ъ П К И, валидни за самолетните и автобусните ни екскурзии, отбелязани със знак ДЕТЕЛИНКА:

1. 3% от пакетната цена - ЗА РАННО ЗАПИСВАНЕ (2 месеца преди датата на екскурзията - за записан турист се счита този, който е платил съответната предплата и е подписал договор)
2. 3% от пакетната цена -  ЗА ПОСТОЯННИ КЛИЕНТИ (клиенти, които вече са пътували с „Руал Травел”) Клиентите, които ползват тази отстъпка трябва в договора да упоменат последната екскурзия на „Руал Травел”, на която са пътували.

От посочените отстъпки се ползва само една.

Отстъпките не се прилагат при цените за деца и младежи.
Отстъпките не се прилагат при екскурзиите с цени за ранно отбелязани със знак ЧАСОВНИК.
Отстъпките не се прилагат при бюджетни пътувания, отбелязани с етикет със знак "%".

Екскурзиите, отбелязани със знак ЧАСОВНИК, са с ранно записване. При тях е ясно упоменато до коя дата са валидни по-ниските цени.

При екскурзиите отбелязани със знаци ЧАСОВНИК и "%" не се прилагат горните намаления за ранно записване и постоянни клиенти.