Пропътувай мечтите си!
Пропътувай мечтите си!

Информация относно пътуването със самолет

»
Информация относно пътуването със самолет

Пакетните цени включват самолетен билет (включително летищни такси), трансфери (при някои програми трансферите при пристигането и при отпътуването не са включени в цената, но това е ясно описано), настаняване в съответната категория хотели на база нощувка и закуска, екскурзоводските услуги по описаната програма.

Пакетните цени не включват таксите за вход в музеи, билети за корабчета, билети за метро и друг вид градски транспорт, слушалки по време на обиколки и посещения и пр. Медицинските застраховки за акутни заболявания са с доплащане (виж „Цени” и „Застраховки”  при „Общи условия за записване”).  При екскурзоводската програма в Италия и в Чехия, туристите трябва да си взимат индивидуални слушалки, които струват около 2 евро на човек, с цел максимално добра чуваемост на беседата.  Тази практика става все по-разпространена из Европа, така че е напълно възможно през 2017 г. да бъде възприета и в други страни.           

При цените за деца, формулировката дете + един или двама възрастни означава дете с един или, съответно, двама възрастни в стая. Формулировката „цена за трети възрастен” означава цена за възрастен, настанен на трето легло с други двама възрастни в стая.

Всички обявени с доплащане допълнителни услуги (например посещение на двореца Версай при екскурзиите до Париж или пък полудневна екскурзия до Уиндзор и Итън при екскурзиите до Лондон) се заявяват и заплащат в България, а не на място. В случай че заявката и заплащането се извършват по време на самата екскурзия, не е сигурно, че допълнителната услуга ще бъде потвърдена, а, освен това, цената на тази услуга ще бъде с 20% по-висока от обявената в този каталог.

При настаняване в тройна стая понякога третото легло е допълнително. „Руал Травел” не може да гарантира, че при всички настанявания в тройни стаи трите легла ще са с еднаква големина и еднакво удобни. 

Туристите, пътуващи сами, задължително трябва да доплатят за индивидуална стая.

Настаняването е в стаи стандарт на съответните хотели, а не в стаи супериор, лукс, джуниър суити и пр. по-скъпи категории стаи. При хотелите, които имат подобни категории стаи, „Руал Травел” може да ги предложи, след специална заявка от страна на клиента и срещу доплащане.

Възможно е да има промяна в поредността на мероприятията в програмите в сравнение с описаните в настоящия каталог, тъй като при всяка конкретна екскурзия програмата се съобразява с  празничните и почивни дни, почивните дни на музеите, факултативните екскурзии, поръчани от групата,  продължителността на светлата част на деня и други важни подробности. Два дни преди отпътуването си, туристите получават конкретна и подробна писмена програма, в която са упоменати точните дати, часове и места на срещи за осъществяване на различните елементи от екскурзоводската програма, както и много други необходими за пътуването им пояснения. Тази програма включва всички упоменати в настоящия каталог мероприятия, но в някои случаи – в променена поредност. 

Възможно е, макар и да се случва рядко, при много ранен час на полета на връщане, туристите да нe успеят да ползват последната закуска в хотела (обикновено закуската започва в 07.00 ч или 07.30 ч). „Руал Травел” не може да урежда по-ранно начало на закуската в дадения хотел, получаване на закуската под формата на сух пакет и пр.

Туристите получават своите пакети, съдържащи самолетни билети, ваучери, полица за медицински застраховки (ако са ги заплатили при „Руал Травел”), програма с точни часове и места на срещи за изпълнение на програмата,  2  дни преди датата на отпътуване, в офиса, в който са се записали, или в самия ден на излитането, 2 часа преди излитането, под информационното табло на летище „София” от служител на „Руал Травел”, който изпраща клиентите.

Полиците за медицинските застраховки клиентите получават заедно с останалите документи (самолетни билети, ваучери и пр.). При евентуално възникнало застрахователно събитие, задължение лично на застрахования е да уведоми в двудневен срок асистанс компанията  и в седемдневен срок застрахователната компания за това, че по неговия номер полица е имало застрахователно събитие и е оказана лекарска помощ под съответната форма – например викан е лекар или е посещавано болнично заведение, купувани са лекарства по лекарско предписание и пр. Телефоните на асистанс компанията и на застрахователната компания са изписани в полицата. 

Задължително е пътуващите да имат медицинска застраховка. Препоръчително е същите да носят със себе си и европейска здравноосигурителна карта, която улеснява ползването на медицински услуги в рамките на Европейския сьюз, без обаче да замества застраховката „Медицински разходи при болест и злополука”, която покрива възникнали медицински разноски от злополука или акутно заболяване, медицинско транспортиране и репатриране.

ВАЖНО: При нощувки в Италия туристите заплащат задължително градска такса както следва: в Рим -  4 евро на човек на ден в хотели 3 звезди и 6 евро на човек на ден в хотели 4 звезди; в или в околностите на Неапол - 1,50 евро на човек на ден в хотели 3 звезди и 2,50 евро на човек на ден при настаняване в хотели 4 звезди; в или в околностите на Лидо ди Йезоло - 1,00 евро на човек на ден при настаняване в хотели 3 звезди и 1,50 евро на човек на ден при настаняване в хотели 4 звезди; в или в околностите на Монтекатини Терме - 1-2 евро на човек на ден при настаняване в хотели 3 звезди и 3-4 евро на човек на ден при настаняване в хотели 4 звезди; във Верона или околности  - 3 евро на човек на ден при настаняване в хотели 3 звезди и 4 евро на човек на ден при настаняване в хотели 4 звезди; в Милано или околности - 4 евро на човек на ден при настаняване в хотели 3 звезди и 5 евро на човек на ден при настаняване в хотели 4 звезди. Таксата се заплаща лично от туристите на рецепцията на хотелите преди отпътуването им и не е включена в пакетните цени в този каталог.  При нощувки в Барселона туристите (без децата под 16 г.) заплащат задължително градска такса (city tax) в размер  на около 1,50 - 2,00 евро на човек на ден при настаняване в хотели 3 звезди и на около 4  евро на човек на ден при настаняване в хотели 4 звезди. Таксата се заплаща лично от туристите на рецепцията на хотелите преди отпътуването им и не е включена в пакетните цени в този каталог. При нощувки в Париж туристите (без децата под 16 г.) заплащат задължително градска такса (city tax) в размер  на около 1,00 евро на човек на ден при настаняване в хотели 2 звезди, 1,65 евро на човек на ден при настаняване в хотели 3 звезди и на около 2,50  евро на човек на ден при настаняване в хотели 4 звезди. Таксата се заплаща лично от туристите на рецепцията на хотелите преди отпътуването им и не е включена в пакетните цени в този каталог.

Възможно е през 2017 г. и други европейски градове да въведат подобни такси, които биха се заплащали директно на рецепцията на хотелите лично от туристите.