Пропътувай мечтите си!
Пропътувай мечтите си!

Полезна информация

Екскурзии и почивки » Полезна информация » Полезна информация за Швеция
Инфо за страната
Швеция
Флаг Швеция
Швеция

Столица: Стокхолм
Най-голям град: Стокхолм
Официален език: шведски
Население: 9 415 295
Площ: 449 964km2

Валута: Шведска крона (SKR)
Часова зона: GMT+1

ЗНАМЕ: Жълт скандинавски кръст на син фон. Знамето на Швеция е създадено в настоящия си вид през 1500 година по подобие на датското знаме Данебруг. Цветовете на знамето са взети от герба на страната, който представлява три златни корони на лазурно поле.
През 1818 година Карл IV Йохан Шведски приъсединява Норвегия към територията на Швеция като компенсация за Финландия, загубена през 1809 година, в резултат на Руско-шведската война. Неговият син Оскар I въвежда нови държавни знамена, които да символизират съюза и равнопоставеността между двете кралства. Така в горния ляв ъгъл на шведския и норвежки флаг са добавени елементи от знамената на двете кралства. През 1905 година Съюзът между Швеция и Норвегия е прекратен и знамето на Швеция добива днешния си вид.

ПЛОЩ: 449 964 км². Страната е разположена в Скандинавския полуостров, като единствената й сухопътна връзка с останалата част на Европа е чрез моста Йоресунд. Най-северните части на Швеция се намират зад Полярния кръг. Към територията на Швеция принадлежат и двата големи острови, разположени в Балтийско море, Готланд и Йоланд.

ГРАНИЧИ С: Финландия на североизток, Балтийско море на изток, Дания на югозапад през протока Йорсунд, и Норвегия на запад.

НАСЕЛЕНИЕ: 9,415,295 души по данни от преброяването през 2011 година. Средната продължителност на живота в Швеция е 80,86 години, като за мъжете е 78,59 години, а за жените – 83,26 години. Шведите представляват 85 % от населението на страната. Други етнически общности са финландците (5%), лапландците, а така също и представители на емигрантските общности като турци, сирийци, иранци и иракчани.

ВЕРОИЗПОВЕДАНИЯ: протестанти-лютерани 85,%, има също така католици, православни и анимисти (предимно лапландци, които следват все още езическите си вярвания). Вследствие на имиграцията в страната вече има и значителни мюсюлмански общности, изповядващи исляма.

СТОЛИЦА: Стоклхолм (1 989 422 жители заедно с предградията, по данни от 2008 година).

ГОЛЕМИ ГРАДОВЕ: Гьотеборг (510 491), Малмьо (258 020 жители), Упсала (128 409 жители) и Вестерос (107 005 жители) – по данни от 2005 година.

РЕЛЕФ: В релефа на Швеция преобладават планините и платата, а в южните ѝ части – хълмистите равнини. По границата с Норвегия са разположени Скандинавските планини, а източно и южно от тях се намират платото Норланд, Средношведската равнина и възвишението Смоланд, а в най-южните части са равнините на полуостров Сконе. Северните части на страната са покрити с обширни гори, докато южната част, в равнината Сконе, се използва предимно за селскостопански култури.

ГОЛЕМИ РЕКИ: По-големите реки в Швеция са: Турне, Лупелвен, Уме и Индалсeлвен. Всичките са пълноводни целогодишно, подхранвани от ледниците по върховете на Скандинавските планини.
Скандинавският полуостров е бил покрит от дебели ледове през ледниковата епоха и след оттеглянето им са се образували множество езера. Най-големите от тях са Венерн, Ветерн и Меларен.

ПЛАНИНИ: Основният планински масив, доминиращ в релефа на Швеция, е този на Скандинавските планини. Те са верижна планинска система, простираща се на около 1 700 км от североизток на югозапад и имат ширина до 600 км. Западните склонове Скандинавските планини се спускат стръмно към Северно море, които образуват известните норвежки фиорди. Източните ѝ склонове плавно се снижават и преминават в равнините територии на Швеция. Релефът на планинския масив е образуван под силното въздействие на ледниците, които са сред най-големите на европейския континент.

НАЙ-ВИСОК ВРЪХ: Кебнекайсе (2 123 м) намира се в Скандинавските планини.

ДЪРЖАВНО УСТРОЙСТВО: парламентарна монархия, начело с крал Карл XVI Густав (от 1973 г.). Законодателен орган – Риксдаг (парламент) от 349 депутата, избирани за 4 години. Изпълнителна власт – правителство начело с министър-председател.

ИКОНОМИКА: През 20 век се появява феномен, често описван като “шведското икономическо чудо”. В разстояние на две десетилетия, бедната земеделска страна се превърща в една от най-проспериращите и високо развити индустриално нации.
Основата на това изумително развитие са разположените в северната част на Швеция обширни гори, залежи на медна руда и производството на водноелектрическа енергия. Стойността на тези природни ресурси се повишава от дълга поредица от шведски изобретения и тяхнато непрекъснато усъвършенстване – парната турбина, въртящият се цилиндър (лагер), светлинната сигнализация с газово захранване, телефонът, машината за отделяне на каймака от млякото, кибритената клечка, регулируемият гаечен ключ и други. Дори и днес блестящата инженерна мисъл е основна за шведския бизнес сектор. Заради бедния вътрешен пазар, повечето шведски компании са принудени от самото начало да инвестират в износ към потребителите по целия свят. В много от случаите тази ранна глобализация дава на шведските компании голямо предимство в международната конкуренция – една причина, поради която Швеция, за своето малобройно население, днес има голям брой мултинационални корпорации, като Volvo, Saab, Ericsson, Electrolux, IKEA. Въпреки че все още суровините и първично обработените материали съставляват доста голяма част от шведския износ, в бъдеще се смята, че ще се залага основно на високоинтелектуалната индустрия, където Швеция има предимство по отношение на напредничавото технологично развитие, първокласна инфраструктура и високо ниво на образование. Информационните технологии и биомедицината са двата високоинтелектуални сектора, в които Швеция е глобален лидер от години.

Брутен вътрешен продукт на глава от населението, в долари (БВП): До 2008 година Швеция има устойчив икономически подем, с повишено вътрешно търсене и износ. Само 1% от БВП на Швеция се дължи на селското стопанство. Брутен вътрешен продукт на глава от населението, в долари (БВП):

година БВП
2005 29,800
2006 32,200
2007 37,500
2008 38,100
2009 37,000
2010 39,100
2011 40,400
 

ОФИЦИАЛНИ ПРАЗНИЦИ: 1 януари (Нова година), 6 януари (Богоявление), Разпети Петък, Великден, Възнесение Господне (четвъртък, 39 дни след Великден), Петдесетница (понеделник, 50 дни след Великден), 1 май (празник на труда), 6 юни (национален празник), Мидсамър (последния петък на юни - празнува се пролетното равноденствие), 25 декември (Коледа), 31 декември (Св. Силвестър).

ПАРИЧНА ЕДИНИЦА: Шведска крона (SKR), 1 SKR = 100 йоре. Шведската крона, заедно с норвежката крона и швейцарския франк, е една от най-стабилните валути в Европа. Въпреки, че страната е член на Европейския съюз от 1995 година, голяма част от населението гласува на провелия се преди няколко години референдум против въвеждането на еврото за национална валута. Обменният курс на шведската крона спрямо еврото е за 1 EUR = 10,84 SKR (30.06.2009)

Инфо за посолството

АДРЕС НА БЪЛГАРСКОТО ПОСОЛСТВО В ШВЕЦИЯ:
EMBASSY OF THE REPUBLIC OF BULGARIA
KARLAVAGEN, 29
11434 STOCKHOLM
Tel: 0046 8/ 72 30 938; 0046 8/ 20 25 27

Инфо за музеи
Стокхолм
Музеят Скансен
Музеят Скансен е разположен на остров Юргорден в центъра на Стокхолм и предствлява комплекс от музей на открито и зоологическа градина. Той е основан в 1891 г. от етнолога Артур Хазелиус с цел да се предстви по най-добрия начин шведския бит и култура от различни области на страната. Името му идва от шведското “skans”, което предствлява типично за Скандинавия съоръжение за съхраняване на дървен материал. Музейните експонати са разположени на площ от 300 000 кв м. В специално...
виж повече
Морският музей „Васа”
Морският музей „Васа” е сред най-посещаваните музеи в Швеция. Неговата история започва много преди 1990 г., когато е отворен за посетители. Васа е името на боен кораб, построен специално за тогавашния крал на Швеция Густав II Адолф. За съжаление корабът потъва по време на своето първо пътешествие през 1628 г. в стокхолмското пристанище. Изваден е на повърхността през 1961 г., след 333-годишен престой под вода. Дългогодишният проект по реставрацията му завършва през 1990 г.,...
виж повече
Националният музей на изящните изкуства
Националният музей на изящните изкуства представя изключително богата колекция от произведения на изкуството. Тук са изложени повече от 400 000 експоната от епохата на Ренесанса до началото на ХХ век – картини, графики, скулптури, бижута и други творби на декоративното изкуство. Колекциите на крал Густав III и шведския държавник граф Карл Тесин са в основата на богатата колекция на галерията. Тук могат да се видят и произведения на фламандски автори от XVI-XVII век, сред които Рубенс и...
виж повече
Сградата на кметството Стадсхусет
Сградата на кметството Стадсхусет или, както я наричат местните жители „Ратуша”, представлява масивна правоъгълна сграда от червени тухли. В югоизточния й ъгъл е издигната 106-метрова кула с камбанария, завършваща с пилон, на върха на който са поставени трите златни корони – символ на шведската държавност. На камбанарията е разположена панорамна площадка с хубав изглед към града, до която водят множество стъпала или асансьор. Сградата е построена през 1926 г. и в нея се...
виж повече
Цени на музеи

СТОКХОЛМ
Васа музей
– 130 SEK, за деца до 18 г. – безплатен;
Музей Скансен – 125 SEK, деца от 4 – 15 г. – 60 SEK;
Разходка с корабче по каналите – от 150 до 250 SEK в зависимост от продължителността и маршрута на обиколката.

Музеите изискват документ за самоличност  за удостоверяване на възрастта при ползване на намаление.

Оповестените тук цени на музеи са към 18.12.2018 г. и „Руал Травел“ не се ангажира с тяхната абсолютна точност. 

ШВЕЦИЯ (1 EUR = около 10.38 SEK)