Пропътувай мечтите си!
Пропътувай мечтите си!

Полезна информация

Екскурзии и почивки » Полезна информация » Полезна информация за Швейцария
Инфо за страната
Швейцария
Флаг Швейцария
Швейцария

Столица: Берн
Най-голям град: Цюрих
Официален език: немски, френски, италиански, реторомански
Население: 7 952 600
Площ: 41 285km2

Валута: Швейцарски франк (CHF)
Часова зона: GMT+1

ЗНАМЕ: Националното знаме на Швейцария представлява бял кръст на червен фон. Белият кръст символизират кръста, на който Исус Христос е бил разпънат, а червеният фон – кръвта му, пролята на кръста. За разлика от повечето държавни знамена по света, швейцарският флаг има квадратна форма.
Интересен е фактът, че движението на Червения кръст е създадено в Швейцария и за негов символ е избрано швейцарското знаме, като цветовете са разменени – червен кръст на бял фон.

ПЛОЩ: 41 285 км2 – Швейцария се подразделя на три големи района с различна площ: планинската верига на Алпите на юг (простират се на 60% от територията на страната), планините Юра на север (10% от територията на страната) и Швейцарското плато в централните части (30% от територията на страната).

ГРАНИЧИ С: Германия на север, Австрия и Лихтенщайн на изток, Италия на юг, Франция на запад.

НАСЕЛЕНИЕ: 7,952,600 жители (по данни от 2011 година). Средната гъстота на населението е 188 души на км2. Средната продължителност на живота в Швейцария е 83,6 години за жените и 77,8 за мъжете. От началото на 20 век населението на страната се е удвоило – от 3 300 000 през 1900 до 7 712 100 през 2009. Нарастването на населението достига своя пик в периода 1950-1970. В страната има 4 официални езиканемски, говорен от 64% от населението в северните и централните части; френски, говорен от 19% от жителите на запад; италиански, говорен от 8% от населението на юг и ретроромански, говорен предимно от жителите в югоизточния кантон Граубюнден.

ВЕРОИЗПОВЕДАНИЯ: католици 47,6% от населението, протестанти 44,3%, мюсюлмани – около 4%, православни 2%. Останалата част от населението принадлежи на различни малцинствени религиозни групи или се самоопрделя като атеисти.

СТОЛИЦА: Берн (128 041 души население) е столицата на Швейцария, намира се в кантон Берн. Градът е разположен в северозападната част на страната, на река Ааре, която е ляв приток на Рейн.

ГОЛЕМИ ГРАДОВЕ: Цюрих (364 977 жители, а на агломерацията – 1 091 732 жители), административен център на кантон Цюрих. Градът е най-голямото търговско средище в Швейцария и притежава най-голямото летище в страната. Градът е разположен при изтичането на река Лимат от Цюрихското езеро и е ограден с гористи хълмове.
Женева (185 526 жители, а на агломерацията – 441 000 жители) е град в Югозападна Швейцария и е главен административен център на едноименния кантон Женева. Градът е седалище на много европейски и световни организации и е вторият по големина град в страната след Цюрих.
Базел (166 000 жители, а на агломерацията – 731 000 жители) е третият по големина град в Швейцария след Цюрих и Женева. Намира се до точката, в която се срещат границите Франция, Германия и Швейцария. Заедно с общините Риен и Бетинген образуват кантона Базел щат. Базел се разделя от река Рейн на "Малък Базел" и "Голям Базел".
Лозана, петият по големина град в страната (131 130 жители, а на агломерацията – 317 000 жители), се намира в Западна Швейцария, център на кантона Во. Разположен е във френскоговорящата част на Швейцария, на северния бряг на Женевското езеро. Там се намира и централата на МОК (Международен олимпийски комитет) и градът се определя като спортната столица на Конфедерацията.
Люцерн (население около 52 000 души) е град в Централна Швейцария, столица на кантона Люцерн. Разположен е на северозападния бряг на езерото Люцерн.

РЕЛЕФ: Планински релеф - 60 % от територията са заети от Алпите - Пенински, Лепонтински, Ретийски, Бернски, Гларнски Алпи (най-висок връх Дюфур – 4 634 м). На северозапад са Швейцарското плато с много езера, планината Юра. Влажен, в планините хладен, умерен климат (средна януарска температура 0-14 °С, средна юлска температура 0-19 °С, валежи 800-2500 мм годишно). Дълготрайна снежна покривка, лавини, ледници. Буйни и многоводни реки: Рейн с Ааре, Рона; много езера - Боденско езеро, Женевско езеро, Лаго Маджоре.

ГОЛЕМИ РЕКИ: Реките на Швейцария се оттичат в три различни морета: Рейн с нейните притоци се влива в Северно море, Рона и Тичино – в Средиземно море, а Ин - в Черно море.
Рейн е една от най-големите европейски реки, дълга 1320 км, от които 375 км са в Швейцария, 220 000 км2 водосборен басейн, представляваща най-важният воден път на континента, се формира край село Райхенау в Швейцарските Алпи, в кантона Граубюнден, където двата му първоначални притока Фордеррейн и Хинтеррейн се обединяват, след което тече на север, определайки границите между Швейцария и Лихтенщайн и Швейцария и Австрия. После реката се влива в Боденското езеро. Изтичайки от противоположната му страна, тече на запад и служи за граница между Швейцария и Германия, след което в нея се влива река Ааре, която увеличава многократно дебита на Рейн, който продължава да тече на север, като очертвава част от южната граница на Германия с Франция, преди да навлезе изцяло в Германия, където в реката се вливат множество притоци. След това реката прави завой на запад към Холандия, където заедно с река Маас (Мьоза) образува обширна делта, разделяйки се на три главни ръкава и оттичайки се в Северно море. Най-големите градове, разположени на реката, са Базел в Швейцария, Страсбург във Франция, Карлсруе, Майнц, Манхайм, Бон, Кьолн, Дюселдорф и Дуисбург в Германия, Утрехт и Ротердам в Холандия.
Ааре има дължина - 288 км, извира от алпийския масив Аар-Готар, от водите от ледниците на връх Финстераархорн - 4275 м, влива се в Тунското езеро, изтича от него и продължава към Берн, откъдето се отправя към швейцарско-германската граница и се влива в Рейн при Кобленц. Бързите води на река Ааре се използват интензивно за производство на електричество – 107 хидроелектрически централи са построени по реката и 3 швейцарски ядрени централи са построени по бреговете на реката, като четвърта ядрена централа Лайбщат се намира малко след устието, където Ааре се влива в Рейн.
Рона има дължина - 812 км, 290 км от които протичат през територията на Швейцария, площ на водосборния басейн - 100 000 км². Извира от Ронския ледник в Алпите, близо до прохода Фурка, на 1850 м надморска височина, в кантона Вале в Швейцария, преминава през Женевското езеро и се влива в Средиземно море. Рона минава през Лион, Женева, Авиньон. Първоначално реката тече в посока югозапад и се влива в Женевското езеро. След езерото тя продължава да протича в посока югозапад докато достигне Лион. Тук завива рязко на юг и преминавайки Ронската низина достига до Лионския залив на Средиземно море. В устието си образува делта с два ръкава. Площта на делтата надвишава 12 000 км². Основните десни притоци на Рона са реките Ен, Сона и Ардеш, а левите и притоци са Изер и Дюранс,
Реус има дъжина 158 км, приток на Ааре и е четвъртата по дължина река в страната след Рейн, Ааре и Рона. Извира от алпийския масив Аар-Готар, от прохода Сен Готар, на 2431 м надморска височина, протича през долината Андермат и се влива в Езерото на Четирите кантора, от което излиза при град Люцерн, после продалжава на север и се влива в Ааре.
Ин има дъжина 510 км, от които 106 км са в Швейцария и е най-значимият приток в горната част на река Дунав, тече през Швейцария, Австрия и Германия. По бреговете й човек може да види всички ландшафтни форми – от високоалпийските планински панорами до прелестната Дунавска равнина. Ин извира на швейцарска територия, недалеч от курорта Сейнт Мориц, в района на долината Енгадин, на 2484 м надморска височина. Навлиза в Австрия при град Ландек, след което тече на изток през областта Тирол и нейната столица Инсбрук (в превод – мост над Ин). Река Ин напуска австрийска територия при град Куфщайн и продължава да тече на север през Бавария. Реката определя границата между Австрия и Германия, след което се влива в река Дунав при германския град Пасау – градът на трите реки.
Тичино е река в Швейцария и Италия с дължина 280 км, от които 91 са в Швейцария, общ вадасборен басейн, включващ и басейна на Лаго Маджоре – 6598 км². Тя извира от масива Сен Готар в Алпите, преминава през езерото Лаго Маджоре и се влива в река По близо до Павия. На реката е наречен швейцарският кантон Тичино, по-голямата част от който се намира в нейния басейн. През 218 пр.н.е. край реката се състояла известната антична битка при Тицин по време на Втората пуническа война. По-големи градове по течението на река Тичино: в Швейцария: Айроло, Белинцона, Локарно; в Италия: Стреза, Виджевано, Павия. На територията на Швейцария река Тичино има голямо значение за производството на електрическа енергия.

ЕЗЕРА: Швейцария има изключително много езера, всички с ледников произход.
Женевско езеро или езерото Леман (Lac de Genève или Lac de Léman) е второто по големина в Централна и Западна Европа след Балатон. Намира се на границата между Швейцария и Франция (60% от територията му е в Швейцария) и има типичната за ледниковите езера издължена форма, в случая на полумесец посока изток-запад, с вдлъбната южна страна откъм френския бряг. Разположено е по течението на река Рона, негов основен приток, която извира източно от езерото, влива водите си при Вилньов и изтича при Женева. Намира се, от швейцарска страна, в кантоните Во (Vaud), Валезе (Vallese) и Женева (Genève) и в департамента Ронски Алпи (Rhône-Alpes) от френска страна. Повърхността на езерото е 582,4 км² (при екстремните широчина 13 км и дължина 72 км), дълбочината му е 309,7 м. За сравнение Балатон е с площ 596 км² и с дълбочина 11 м (тектонски произход). Женевското езеро се намира на 372 м надморска височина. Образува собствен микроклимат, тъй като през зимните месеци отдава събраната през лятото топлина и по този начин омекотява значитено планинската зима. Затова не се учудвайте, че по бреговете на езерото растат палми. Освен това бреговете на Женевското езеро се славят с най-приятната есен в Европа. Около 20 000 лодки, транспортни, риболовни или за забавление, кръстосват водите на езерото. Освен множеството интересни за туристите селища, сред които най-известните безспорно са Женева, която е кръстник на езерото, Лозана, Веве и Монтрьо, в непосредствена близост до град Монтрьо, се намира замъкът Шийон с неговата уникална романтична атмосфера и вековна история, възпят от Жан Жак Русо в „Новата Елоиза" и Лорд Байрон в „Затворникът от Шийон".
Боденското езеро (Bodensee) е третото по големина в Европа след Балатон и Женевското езеро, известно още като езерото Констанц. Разположено е между Германия, Швейцария и Франция (немската част на езерото е дълга 173 км, швейцарската – 72 км, а австрийската - 28 км), по течението на река Рейн, която се влива в югоизточната му част и изтича от северозападната. Повърхността на езерото е 536 км (при екстремните - широчина 14 км и дължина 63 км) и максималната му дълбочина е 254 м. Разположено е на 395 м надморска височина. Най-големите острови в езерото са Райхенау (Reichenau), Майнау (Mainau), така нареченият остров на цветята и Линдау (Lindau). 
Лаго Mаджоре (Lago Maggiore), наречено още Вербано (Verbano) се намира между Италия (в областите Ломбардия и Пиемонт) и Швейцария (в кантона Тичино), 80% на италианска и 20% на швейцарска територия. Основните му притоци са реките Тичино, Маджа, Точе и Треза. Повърхността на езерото е 212 км (при екстремните широчина 10 км и дължина 66 км), разположено е на на 193 м над морското равнище. Има издължена форма и в него се намират множество острови и островни групи с наи-различна големина. Езерото привлича множество туристи всяка година с историческите си забележителности, разположени по неговите брегове, средновековни замъци, възможности за водни спортове и красотата си.
Цюрихско езеро (Zurichsee) – намира се на югоизток от град Цюрих, почти изцяло в едноименния кантон. Подхранва се от водите на река Линт (Linth), която, навлизайзаки в град Цюрих и оттичайки се от езерото, променя името си на река Лимат (Limmat). Езерото има издължена форма, напомняща банан, повърхност от 88,65 км² (при екстремните си широчина 3,85 км и дължина 42 км), дълбочина 143 м и се намира на 406 м над морското равнище. В него се намират два малки острова – Лютзелау (Lutzelau) и Уфенау (Ufenau). На езерото се намира град Цюрих, най-големият град в Швейцария, чието име носи езерото.
Езерото Нюшател (Lac de Neuchâtel) – намира се между кантоните Нюшател, Во, Фрибург и Берн. Най-дългото езеро изцяло на територията на Швейцария, повърхност от 218,3 км² (при екстремните си широчина 8,2 км и дължина 38,3 км), дълбочина 152 м.
Езерото на четирите кантона (Lac des Quatre-Cantons) или още Люцернското езеро (Lac de Lucerne) - намира се в централната част на Швейцария, и е с повърхност от 114 км² и дълбочина 214 м. Езерото е разположено на територията на кантоните Ури, Швиц, Унтервад и Люцерн и на неговия бряг се намира живописният град Люцерн.

ПЛАНИНИ: Алпите са планинска верига, в която се намира най-високият връх в Западна Европа Мон Блан – 4810 м, простираща се в Северна Италия, Югоизточна Франция, Монако, Швейцария, Лихтещайн, Австрия, Южна Германия и Словения. Алпите имат 82 върха, високи над 4000 м, от които 48 са в Швейцария, 38 – в Италия и 24 – във Франция. Алпите оформят една 1200 километрова стена в Европа, разделяща Средиземно море от река Дунав. Около 20% от Алпите са в Швейцария. Приблизително около 100 върха на територията на страната са близо до или по-високи от 4000 м над морското равнище.
Юра е планинска верига, разположена на север от Алпите, на територията на Франция, Швейцария и Германия, успоредно на френско-швейцарската граница между долините на реките Рона и Рейн, като по-голямата част е на територията на Швейцария.

ДЪРЖАВНО УСТРОЙСТВО: Швейцария е федерална парламентарна република, като всеки кантон има свое правителство, парламент и конституция. Законодателната власт се състои от Федерално събрание с две равноправни камари - Национален съвет от 200 депутати, избирани на всеки четири години, и Съвет на кантоните. Федералният съвет е органът на изпълнителната власт, избиран на всеки 4 години, но, ако всеки един от седемте федерални съветника в него има желание, мандатът му може да бъде продължен. Швейцария е разделена на 26 кантона, но централното правителство контролира армията, железниците, пощите и международните връзки. Всяка година Съветът избира президент на Конфедерацията по принципа на старшинството, длъжност, която реално не дава особена власт над останалите, а е чисто представителна. Швейцария се слави с пряката си демокрация на управление. Поне няколко референдума се провеждат в рамките на една година, под формата на допитване за приемане или отхвърляне на важни за страната позиции в национален или международен план или за взимането на важни за кантона решения. Седалищата на над 150 международни организации се намират в Швейцария, включително на ООН, МОК, Червения кръст, който е основан в Женева през 1863 г. Швейцария от много отдавна държи на своя неутралитет, като не е участвала в международни конфликти от 1815 година до момента. Въпреки че през всички войни в съвременната история Швейцария пази неутралитет, всички мъже в страната задължително се подготвят за военна служба.

ИКОНОМИКА: Географското ѝ положение е силно стратегическо и благоприятно за развитието на външнотърговските ѝ връзки. Швейцария е сред страните с най-висок жизнен стандарт в света – по доход на глава от населението, който е около 18 пъти по-висок от този в България, се нарежда на 3-то място в Европа след Люксембург и Норвегия. Инфлацията е много ниска, а по заетост страната заема 2-ро място в света след Китай. Всичко това е предпоставка за устойчивия икономически растеж, който Швейцария поддържа през последните 10-15 години, както и за благоприятния бизнесклимат, който привлича чуждестранни капитали от цял свят.
Селското стопанство заема малък относителен дял, а селскостопанската политика е сходна с тази на ЕС – производството се субсидира от държавата, а вносът се регулира от квоти и мита. Основната част от аграрното производство се състои от животновъдството и млекодобива, тъй като голяма част от територията на страната е заета от планини – Швейцарските Алпи, известни с привлекателните си зимни курорти, както и с кравите, даващи млякото за производство на световноизвестния швейцарски шоколад. По отношение на животновъдството и млекодобива Швейцария успява да задоволи потребностите си, но по отношение на останалите селскостопански продукти страната е зависима от внос. Основната причина за това е малкият процент обработваема земя (само 10%).
Хранителна промишленост - Швейцария е страна, известна с шоколадите си. Представители на отрасъла са известни компании като Nestle Group, Kraft Foods (Milka, Jacobs, Toblerone), Lindt&Sprüngli AG и др. Продуктите на всички тези компании масово се консумират в цял свят. Потребителите ги ценят заради високите им вкусови качества. Най-голямата сред, Nestle Group, е най-голямата компания за производство на хранителни продукти в света.
Преработваща промишленост - тя заема относително голям дял в структурата на БВП, страната се е специализирала в производството на трудоемка, наукоемка и висококачествена продукция. Машиностроенето, чийто основни подотрасли са производството на текстилни машини, инструменти, прецизни уреди, електроуреди, електроника, автомобилни части, оптика и часовници заема най-голям дял в структурата на промишленото производство, както и голяма част от износа. Компаниите изнасят повече от 80% от производството си. Швейцария произвежда половината от часовниците в света, като за износ е предназначена 95% от продукцията. Средната износна цена на един часовник за 2005г. възлиза на $377.
Химическата промишленост заема второто място в структурата на промишленото производство, като същевременно заема най-голям дял в структурата на износа. Център на химическата промишленост е град Базел, а един от основните подотрасли е фармацевтичната промишленост.
Услуги - секторът на услугите заема най-голям дял в структурата на БВП на Швейцария – повече от 70%, което в стойностен обем е 3 пъти повече от преработвателната промишленост. Негови основни подсектори са банковата и застрахователна система, както и туризмът. Банковата система заема най-голям дял в сектора на услугите. Швейцария е един от водещите финансови центрове в света. Под контрола на швейцарските банки се намират огромни капитали. Успехът на страната в тази сфера се дължи на редица фактори: позицията на традиционен неутралитет, която Швейцария поддържа през различните войни, икономическата и политическа стабилност, устойчивостта на швейцарския франк, прословутата система за запазване на банкова тайна, създадена със закон от 1934 г. и др. Най-големите швейцарски банки са: на първо място UBS (Union Bank of Switzerland), която е най-голямaта финансово-управленска институция в света с глaвни квартири в Цюрих и Базел и представителства в 50 страни; на второ място се нарежда Credit Suisse Group. Туризмът е важен източник на доходи за Швейцария. Ежегодно тази иначе малка страна е в ТОП 20 по приходи от туризъм и по брой на туристите, който е приблизително 10 млн. души годишно. Туризмът е третият сектор по приходи след машиностроенето и химическата промишленост. Той заема около 3% от БВП.

Брутен вътрешен продукт на глава от населението, в долари (БВП):

година БВП
2005 32,200
2006 34,000
2007 40,100
2008 41,800
2009 41,200
2010 42,600
2011 43,400
2012 46,200
 

ОФИЦИАЛНИ ПРАЗНИЦИ: Официалните празници в Швейцария са различни в различните кантони поради федеративния характер на държавата. Празниците, които се празнуват от цялата страна са: 1 януари (Нова Година), Разпети петък, Великден, Възнесение Господне (четвъртък, 39 дни след Великден), Петдесетница (понеделник, 50 дни след Великден), 1 май (празник на труда), 15 август (Успение Богородично), 1 ноември (Задушница), 8 декември (Непорочно зачатие), 25 декември (Коледа), 26 декември (Св. Стефан).

Инфо за посолството

АДРЕС НА БЪЛГАРСКОТО ПОСОЛСТВО В ШВЕЙЦАРИЯ:
BOTSCHAFT DER REPUBLIK BULGARIEN
BERNASTRASSE 2-4
3005 BERN
Tel: 0041 (031)/ 351 14 55; 0041 (031) 351 14 56

Инфо за музеи
Берн
Часовниковата кула
Часовниковата кула е построена през ХІІ век. На върха й може да се види интересен астрономически часовник, поставен при реставрацията й през ХVІ век, който освен точното време, показва и позициите на слънцето в съответния момент. Това става чрез специална позлатена „стрелка” с формата на човешка фигурка, като другият й край показва фазите на луната. Въртящ се циферблат посочва знаците на зодиака. До часовника има интересен звънец, който представлява цялостна композиция от...
виж повече
Старият град на Берн
Старият град на Берн е един от най-добрите примери за средновековна градска среда в Европа, поради което е записан в световното културно наследство на ЮНЕСКО. Освен Часовниковата кула и катедралата, тук интересни са аркадите от ХV век, пазарните площи, ъглови еркери и кулички, панорамните ъглови прозорци, външните изби, фонтаните с алегорични фигурки. Голяма част от Стария град е била възстановена през ХVІІІ век, като е запазен оригиналния характер.
виж повече
Веве
Веве
Веве е малък град в Швейцария, намира се близо до Лозана. Градчето e известно с уникалната си архитектура и културните си събития. Тук е живял последните години от живота и тук е погребан великият американски актьор Чарли Чаплин. Част от културния живот на Веве е Фестивалът на виното, който се провежда четири или пет пъти в рамките на един век (по веднъж за всяко поколение). По този повод на големия площад в градчето („Гранд Плас” – вторият най-голям пазарен площад в...
виж повече
Женева
Пале де Насион
Пале де Насион – комплекс от сгради, построени между 1929 и 1937 г., където се помещава Европейското седалище на ООН от 1966 г. насам. Годишно тук се провеждат над 8000 срещи на организацията и около 600 срещи на високо равнище. Част от залите са отворени за посетители, които са общо 100 хил. годишно.
виж повече
Музей на Червения кръст
Музей на Червения кръст – представя многобройните дейности на Червения кръст и Червения полумесец в областта на хуманитарното подпомагане. Пред входа му се намира изключително въздействаща скулптура, символизираща всеобщата необходимост от разбиране и подпомагане на дейностите на движението. Символиката се засилва от цитата на Достоевски – „Всеки е отговорен за всичко пред всички”.
виж повече
Музей за история на науката
Музей за история на науката – единствен по рода си в Швейцария, този музей притежава интересна колекция на стари научни инструменти и апарати, взети от кабинетите на женевските учени от ХVІІ-ХІХ век. Експонатите в залите на постоянната изложба са свидетели на научен пробив, на историята на Женева, но и на идейното построяване на научното знание като цяло. Те позволяват днес да се разглежда науката в перспектива и да се разбере по-добре развитието на някои дисциплини и техники като...
виж повече
Музей на изкуството и на историята
Музей на изкуството и на историята – той е част от осемте музея, които оформят най-големия музеен комплекс в Швейцария и един от двата музея в страната, който има научна лаборатория. Той притежава една от най-богатите колекции на изкуството на швейцарски майстори от Ренесанса до днес. Сред около 6500 картини могат да се видят известни произведения на Жан-Етиен Лиотар, Фердинанд Ходлер и Феликс Валотон.
виж повече
Ботаническа градина
Ботаническа градина – създадена през 1817 г., днес се простира на 18 ха площ. Този „жив музей”, в голямата си част разположен на открито, е подслон на „колекция” от 16 хил. живи видове от цял свят, а хербарият му, с над 6 млн ботанически образци, е световно известен.
виж повече
Музей Ариана
Музей Ариана – основан от меценатът Гюстав Ревийо, този частен тогава музей е създаден с цел да подслони собствените му колекции – керамика, живопис, скулптури, монети. Музеят става собственост на града при смъртта на Ревийо през 1890 г.
виж повече
Музей Патек Филип
Музей Патек Филип – частен музей по часовникарство, отворил врати през 1989 г. от едноименната фирма по повод 150-тата годишнина от основаването й.
виж повече
Лозана
Олимпийски музей
Олимпийски музей – основан е през 1993 г., посветен е на историята на Олимпийските игри и на спорта. Намира се в парк, където на открито са изложени творби със същата тематика. Постоянните експозиции се радват на голям интерес, което прави от Олимпийския музей един от най-посещаваните в Швейцария. Тук също се организират и изключително много и разнообразни временни изложби – отново на спортна тематика, но често и с „намигване” към други области на живота и...
виж повече
Музей на изкуството
Музей на изкуството – началото на колекцията е положено през 1816 г., а самият музей е основан през 1841 г. Премества се на сегашното си местоположение през 1906 г. Основата на експозицията е изградена около изкуството след втората половина на ХVІІІ век – постимпресионизъм, кубизъм, абстракционизъм. Важно да се отбележи, че музеят има и интересна колекция от Древен Египет.
виж повече
Люцерн
Глетчергарден
Глетчергарден (в превод „Градината на ледниците”) е природен феномен, представляващ котловини, оформени при ерозия на почвата, с различна големина. Изследването им разказва историята на Люцерн през хилядолетията – от плаж с практически субтропичен климат до ледена пустиня. Феноменът е открит случайно през 1872 г. при строеж на изба. Отворен за посетители няколко години по-късно. Музеят на Глетчергарден показва по увлекателен начин историята на Земята. Интересна е и...
виж повече
Бурбаки панорама
Бурбаки панорама – това е една от последните големи кръгообразни картини, запазени в света. Панорамната картина е дълга 112 м и висока 10 м, дело на Едуар Кастр, показва преминаването на швейцарската граница от френската армия на генерал Шарл Дени Бурбаки през зимата на 1871 г., в края на Френско-пруската война. Фалшив релефен терен пред картината създава уникален триизмерен ефект на цялата сцена. Панорамата, пресъздаваща една от най-епичните битки в Европа, заклеймява войната и е...
виж повече
Капелбрюке
Капелбрюке – това е най-старият и дълъг покрит дървен мост в Европа. Дълъг е 204 м, построен е през 1365 г., формата и дължината му са били променяни през вековете. Водната кула се намира по средата на моста, била е построена преди него – около 1300 г. Осмоъгълна е, висока 34 м, служила е едновременно за затвор, архив и съкровищница. Под керемидения покрив на моста могат да се видят многобройни триъгълни картини, представящи важните събития в града от периода на Средновековието.
виж повече
Шпрьоербрюке
Шпрьоербрюке – дървен покрит мост, наричан също „Мост на танца на мъртвите” заради 67 картини на художника Каспар Меглингер, които са неделима част от моста и са на тази тематика.
виж повече
Монтрьо
Монтрьо
Монтрьо е малко градче в Швейцария, разположено край женевското езеро в богат винопроизводителен район. Градът е домакин на няколко фестивала. От 2003 г. в памет на Фреди Меркюри, който е живял тук, се провежда фестивал през първия уикенд на септември. Ежегодно на 1 юли от 1967 г. насам, се провежда световно известния джаз-фестивал. Първият международен конкурс за реклама и мултимедия в Европа също се провежда тук от април 1989 г., нарича се „Златна роза на Монтрьо” и...
виж повече
Цюрих
Швейцарски национален музей
Швейцарски национален музей – тук се намира най-голямата колекция на предмети с историческо и културно значение за Швейцария. Експозицията покрива всички епохи – от праисторията до ХХІ век. Музеят е официално открит през 1898 г. Самата сграда е смесица от иторически и архитектурни стилове, които се сливат, за да създадат уникален ансамбъл, отразяващ тенденциите в „историцизма” – движение, което тогава е било на мода.
виж повече
Художествена галерия
Художествена галерия ( Kunsthaus Zurich ) – музеят е открит през 1917 г. Колекцията му е една от богатите в Швейцария и съдържа швейцарски и европейски шедьоври от края на Средновековието до съвременния период. Изключително приятен музей, който ви посреща с една врата на ада на Огюст Роден и в който можете да се насладите на творби на Рубенс, Веронезе, Ел Греко, Фра Анджелико, Каналето, Питер Брьогел, Мемлинг, Никола Пусен, Риго, Йожен Делакроа, Курбе, Жерико, Камий Коро. Френските...
виж повече
Музей на часовниците „Баер”
Музей на часовниците „Баер” – това е един от водещите музеи в света, посветен на часовникарството. Музеят е частен, свързан е с едноименната семейна фирма, произвеждаща луксозни часовници от поколения. Началото на колекцията е положено през ХІХ век от Теодор Баер, пионер в колекционирането на антични уреди за отчитане на времето. Най-старите експонати са от 1400 г. пр. н.е. Експозицията започва от предмеханични уреди като слънчеви, пясъчни, водни и „огнени”...
виж повече
Цени на музеи

ЖЕНЕВА 
Музей за история на науката – безплатно, работи от 10.00 ч до 17.00 ч.;
Ботаническа градина – безплатно, работи от 09.30 ч до 17.00 ч;
Музей Ариана – 10 CHF (затворен в понеделник), работи от 10.00 ч до 18.00 ч;
Музей на Червения кръст – 15 CHF, студенти и пенсионери (срещу документ) – 7 CHF, работи от 10.00 ч до 18.00 ч;
Кулите на катедралата „Св. Петър” – 5 CHF, деца 6 – 16 г. - 2 CHF, работи от 10.00 ч до 17.30 ч;
Пале де Насион - 12 CHF, студенти и пенсионери (срещу документ) – 10 CHF, деца 6 – 18 г. - 7 CHF (затворен събота и неделя в периода септ. – март; и само в неделя в периода апр. – авг.);
Музей Патек Филип - 10 CHF, студенти и пенсионери (срещу документ) – 7 CHF, деца до 18 г. - безплатно, работи от 14.00 ч до 18.00 ч, затворен неделя и понеделник;
Разходка с корабче по езерото – от 16 CHF до 22 CHF според продължителността;

ЛОЗАНА 
Олимпийския музей
– 18 CHF, студенти и пенсионери (срещу документ) – 16 CHF, деца от 6 г. до 10 г. – 10 CHF, работи от 10.00 ч до 18.00 ч;
Музей на изкуството – 10 CHF, студенти и пенсионери (срещу документ) – 8 CHF, деца до 16 г. – безплатно, работи от 11.00 ч до 18.00 ч.

ЗАМЪКА ШИЙОН – 12.50 CHF, за деца 6 - 16 г. - 6 CHF, студенти и пенсионери (срещу документ) – 10.50 CHF, работи от 09.00 ч до 19.00 ч.

БЕРН
Часовниковата кула
– посещава се само групово с предварителна резервация – максимум до 20 pax – 15 CHF, студенти и пенсионери (срещу документ) – 10 CHF, деца от 6 г. до 16 г. – 7.50 CHF, работи от 10.00 ч до 18.00 ч,
Кулата на катедралата – 5 CHF, работи от 10.00 ч до 16.30 ч.

ЛЮЦЕРН
Глетчергарден
– 15 CHF, студенти и пенсионери (срещу документ) – 12 CHF, деца от 6 г. до 16 г. – 8 CHF, работи от 10.00 ч до 18.00 ч;
Бурбаки панорама – 12 CHF, студенти и пенсионери (срещу документ) – 10 CHF, деца от 6 г. до 16 г. – 7 CHF, работи от 10.00 ч до 18.00 ч.

ЦЮРИХ
Художествена галерия
– 22 CHF, пенсионери (срещу документ) – 17 CHF, за деца до 16 г. – безплатно, работи от 10.00 ч до 18.00 ч (затворена понеделник);
Музей на часовниците “Бейер” – 8 CHF, пенсионери (срещу документ) – 3 CHF, за деца до 12 г. – безплатно, работи понеделник – петък от 14.00 ч. до 18.00 ч
Църквата "Фраумюнстер" - 5 CHF, деца и студенти - безплатно.

ЛИХТЕНЩАЙН
Обиколка с атракционно туристическо влакче
– 11 CHF;

ЗЪБЧАТА ЖЕЛЕЗНИЦА ОТ ТЕШ ДО ЦЕРМАТ - 17 CHF, деца до 16 г. – 8,5 CHF. 

Музеите изискват документ за самоличност  за удостоверяване на възрастта при ползване на намаление.

Оповестените тук цени на музеи са към 18.12.2018 г. и „Руал Травел“ не се ангажира с тяхната абсолютна точност. 

ШВЕЙЦАРИЯ (1 EUR = 1,10 CHF)

ЗАБЕЛЕЖКА: при посещение на Швейцария, Ви съветваме да си осигурите основната сума, която смятате да похарчите в швейцарски франкове, от България.