Пропътувай мечтите си!
Пропътувай мечтите си!

Полезна информация

Екскурзии и почивки » Полезна информация » Полезна информация за Холандия
Инфо за страната
Холандия
Флаг Холандия
Холандия

Столица: Амстердам
Най-голям град: Амстердам
Официален език: Нидерландски
Население: 16 847 007
Площ: 41 528km2

Валута: Евро (EUR)
Часова зона: GMT+1

ЗНАМЕ: Трикольор – състои се от три еднакви цветни полета червено, бяло и синьо, подредени хоризонтално от отгоре на долу. Знамето има дългогодишна история и е най-старият трикольор, който се използва и днес като държавен символ. Прието е официално през 1937 година с кралски декрет. За първи път знаме с цветове оранжев, бял и син се използва във втората половина на 16 век, когато Холандските провинции вдигат бунт срещу Испания. Ръководител на въстанието е принц Вилхелм Орански и цветовете на знамето са взаимствани от неговия герб. Този флаг бил наречен Prinsenvlag на нидерландски - "Знамето на Принца" и става основа за днешното знаме.

ПЛОЩ: 41 528 км2. Няколко острова в Карибско море са зависими територии на Холандия: Холандски Антили, които са група от пет острова, и Аруба, принадлежала преди към Антилите.

ГРАНИЧИ С: Белгия на юг, Германия на изток, Северно море на север и запад.

НАСЕЛЕНИЕ: 16 847 007 души по данни от 2012 година, т.е. 404 д/км2. Гъстотата на населението в Холандия е най-високата в Европа.

ВЕРОИЗПОВЕДАНИЯ: Основни религии са католицизма (30%) и протестантството (15%). Около 63% от холандците не принадлежат към никоя църква. Южната част от страната е основно католическа, а северната част – протестантска (предимно от Нидерландската реформирана църква).

СТОЛИЦА: Амстердам (762 057 жители, а заедно с агломерацията – 1 364 422 жители: по данни от 2009), но Хага е седалище на правителството, дом на монарха, седалище на повечето посолства.

ГОЛЕМИ ГРАДОВЕ: Ротердам (540 000 жители), Хага (474 000 жители), Утрехт (255 000 жители) и Маастрихт (116 000 жители).

РЕЛЕФ: Забележителна черта на Холандия е нейната равнинност. Около половината от територията е на по-малко от 1 метър над морското равнище, а големи части са под морското равнище. Неслучайно официалното име на страната е Нидерландия, което в превод от холандски ще рече „Ниска земя”. Много ниски области са предпазени от диги и морски прегради. Части от Холандия, например почти цялата провинция Флеволанд, са пресушени от морето — тези области се наричат полдери. Страната е разделена на две основни части от три реки — Рейн, Ваал и Маас. Съществуват известни различия в холандския език, който се говори на север и на юг от тези големи реки. Най-високата част, Валсерберг, намираща се в най-южната точка на страната и е висока 321 метра.

ГОЛЕМИ РЕКИ: Главните реки са Рейн и многобройните ѝ притоци, сред които Ваал, Мьоз и Еско (последните две влизат на холандска територия от Белгия). Реките, както и морето в Холандия, заплашават ежегодно да наводнят страната. Крайбрежието значително е променяно през векове от разрушителни наводнения, които заливали или откъсвали големи територии. За да бъдат избегнати природните катастрофи през периода 1950-1997 е създаден и реализиран амбициозният „План Делта”, изградени са баражи, шлюзове, диги и бариери, които да спират морските и речни наводнения.

ПЛАНИНИ: Територията на страната е равнинна и няма планини.

ДЪРЖАВНО УСТРОЙСТВО: парламентарна монархия от 1815 година, след като преди това е била република в периода 1581-1806 година. Държавен глава на Холандия е крал Вилем-Александър, който смени кралица Беатрикс, която през 2013 абдикира в негова полза. Монархът днес на практика има само церемониална функция, въпреки че конституцията на страната му позволява упражняването на реална власт, ако отговорните министри се подчинят. Формален конфликт между тях и монарха, чийто подпис е необходим под всеки закон или указ, който трябва да влезе в действие, би довел до конституционна криза. Законодателната власт в страната се извършва от двукамерен парламент, наричан Генерални щати.

ИКОНОМИКА: Холандия има процъфтяваща и отворена икономика, в която ролята на държавата e ограничена. 26,3% от БВП се осигурява от промишлеността, 3,3 % - от селското стопанство и 70,4% - от услугите. Добив на природен газ, нефт (и в Северно море). В областта на промишлеността преобладават машиностроенето (корабо и самолетостроене, автомобилостроене - Скания, Даф), електротехническа (26% от БВП), радоиелектронна (компанията „Филипс” е холандска), металургична промишленост (с вносни суровини), нефтопреработвателна, химическата, нефтохимическата промишленост (компанията „Шел” е холандска), целулозно-хартиената, текстилната, шивашката, порцеланово-фаянсова, хранително-вкусовата промишленост, обработката и търговията с диаманти. Високо механизираният селскостопански секторр, в който работи само 4% от работната сила, осигурява големи излишъци за хранително-вкусовата промишленост и за износ. 2/3 от селскостопанското производство се дължи на животновъдството – едър рогат добитък, свине, птици. Освен това е развито и земеделието - овощарството, парниковото зеленчукопроизводство, цветарството (традиционно Холандия е най-големият производител в света на луковични цветя), производството на картофи, захарно цвекло, пшеница, ечемик, овес. Холандия е трета в света по стойност на износ на селскостопански продукти след САЩ и Франция. Легалната продажба на канабис в кофишоповете представлява приход, който не е за подценяване, тъй като много чужденци, най-вече от съседните Белгия, Франция и Германия, идват да си пазаруват в Холандия, тъй като в техните страни това е забранено. Туризмът е силно развит. В Холандия са посторени 2739 км жп линии, 125 575 км шосета, 1383 км петролопроводи, 10 230 км газопроводи. Държавата разполага с 4 300 000 бр.р.т. търговски флот, 28 летища (2000). Главни пристанища: Ротердам (най-голямото пристанище в Европа), Амстердам, Харлем, Маастрихт, Утрехт, Делфзейл, Дордрехт.

Брутен вътрешен продукт на глава от населението, в долари (БВП):

година БВП
2005 30,300
2006 32,100
2007 39,000
2008 40,400
2009 39,400
2010 40,300
2011 42,200
2012 42,900
 

ОФИЦИАЛНИ ПРАЗНИЦИ: 1 януари (Нова Година), Разпети петък, Великден, 30 април (Ден на кралицата), 4 май (Ден на загиналите във вайните), 5 май (Ден на освобождението – празнува се капитулацията на Нацистка Германия във Втората световна война – този ден е неработен веднъж на 5 години), Възнесение Христово, Петдесетница, 5 декември (Свети Никола), 25 декември (Коледа).

Инфо за посолството

АДРЕС НА БЪЛГАРСКОТО ПОСОЛСТВО В ХОЛАНДИЯ:
EMBASSY OF THE REPUBLIC OF BULGARIA
DUINROOSWEG 9
2597 KJ THE HAGUE
Тel: (0031 70) 350 30 51

Инфо за музеи
Амстердам
Райкс Мюзиум
Райкс Мюзиум е националният холандски музей, който приютява богата картинна колекция. Създаден е през 1800 г. в Хага, за да покаже най-известните творби на холандски майстори. През 1808 г. Луи Наполеон премества музея в Амстердам и обявява конкурс за строителството на сграда, която да приюти платната на най-големите холадски и фламандски майстори, творили през XV, XVI и XVII век. Днес музеят е една от най-впечатляващите сгради на Амстердам, пример за умело съчетание на неоготически...
виж повече
Музеят Ван Гог
Музеят Ван Гог е открит през 1973 г., за да приюти многобройните картини и графики на Винсент Ван Гог. Притежава най-голямата колекция от произведения на холандския художник, като обхваща различни етапи от неговото творчество, от младежките му години до смъртта му. Най-известните произведения в богатата сбирка на музея са „Жълтата къща”, „Стаята в Арл”, „Слънчогледи”.
виж повече
Къщата-музей на Рембранд
Къщата-музей на Рембранд се намира на оживена улица в еврейския квартал на Амстердам. Тук художникът се нанася със своето семейство през 1639 г. на 33 годишна възраст и както сам той казва, в този дом той преживява най-продуктивния период от своя живот.
виж повече
Музеят на восъчните фигури Мадам Тюсо
Музеят на восъчните фигури Мадам Тюсо се намира в сърцето на Амстердам, на площад „Дам”. Той е част от веригата музеи, собственост на английската фирма „Мерилин Ентъртеймънт”, които се намират в Лондон, Берлин, Лас Вегас, Ню Йорк и Холивуд. Голямото разнообразие от восъчни фигури привлича посетители от цял свят . Там можете да видите и да се снимате със фигурите на световно известни личности, политици, учени, поп и рок звезди, артисти и спортисти, както и да...
виж повече
Цени на музеи

АМСТЕРДАМ
Райхмюзиъм
– 17,50 EUR, за деца под 18 г. - безплатно;
Музей Ван Гог –18 EUR, за деца до 17 г. - безплатно;
Родната къща на Рембранд – 12,50 EUR, деца от 6 до 17 г. – 4 EUR, при група над 15 човека – 8 EUR;
Восъчен музей „Мадам Тюсо Шенерама” – 22 EUR; Разходка с корабче по каналите  - около 10 EUR;
Койкен Хоф Парк – 16 EUR (групова цена над 20 човека - 13,50 ЕUR).

РОТЕРДАМ
Еуромаст тауър
– 9,50 EUR

ХАГА
Биненхоф – 10 EUR

УТРЕХТ
Кулата на Катедралата
– 9 EUR,
Разходка с корабче по каналите – 11 EUR

Музеите изискват документ за самоличност  за удостоверяване на възрастта при ползване на намаление.

Оповестените тук цени на музеи са към 18.12.2018 г. и „Руал Травел“ не се ангажира с тяхната абсолютна точност.