Пропътувай мечтите си!
Пропътувай мечтите си!

Полезна информация

»
»
Полезна информация за Френска Полинезия
Инфо за страната
Флаг Френска Полинезия
Френска Полинезия

Столица: Папеете
Най-голям град: Папеете
Официален език: Френски, таитянски
Население: 267 000
Площ: 4 167km2

Валута: френския тихоокеански франк (XFP)
Часова зона: GMT-11

Знаме: представлява три хоризонтални ивици от червен, бял и червен цвят. Ширината на централната бяла ивица е два пъти по-ширoка от тази на двете странични червени ивици. В центъра на знамето е поставена емблемата на Френска Полинезия: полинезийско кану с червени платна на фона на 10 слънчеви лъчи и 5 реда морски вълни.

Държавно устройство: Френска Полинезия е отвъдморска френска територия в южната част на Тихия океан със статут на департамент. Състои се от пет островни групи – Дружествени острови, Туамоту, Тубуай, Маркизки острови и Гамбие, общо 118 острова, като най-големият от тях е Таити. На него се намира и столицата Папеете. Едни от най-известните и красиви острови на Френска Полинезия са Таити, Моореа и Бора Бора. Островната територия заема площ от 4 167 км².

Население: Френска Полинезия има население от около 270 000 жители. Два са официалните езика на островите – френски и таитянски. Повече от 90 % от населението са християни.

Климат: Климатът е тропически, като средните годишни температури на въздуха са около 30 градуса, а на водата около 26 градуса. Дъждовният период е от месец ноември до месец април.

Транспорт: Международното летище се намира в Папеете. За да се стигне до другите острови, се използват вътрешни полети от Папеете.

Електричество: 110 V – необходим е адаптер (тип американски) за ползването на български ел. уреди в страната.

Визови разпоредби: Входяща виза за българи не се изисква. Изисква се обаче транзитна виза за САЩ поради преминаването през тяхна територия. Изисква се валидност на задграничния паспорт минимум 6 месеца от датата на влизане, както и документ, удостоверяващ хотелско настаняване и самолетен билет за обратно връщане.

Парична единица: Официалната валута е френския тихоокеански франк – XFP (парична единица на Франция в териториите й в Тихия океан). Едно евро се равнява на около 119,33 XFP. Навсякъде може да се разплаща и в евро, приемат се кредитните карти Visa, Eurocard, Diners Club, Mastercard, American Express.