Пропътувай мечтите си!
Пропътувай мечтите си!

Полезна информация

»
»
Полезна информация за Унгария
Инфо за страната
Унгария
Флаг Унгария
Унгария

Столица: Будапеща
Най-голям град: Будапеща
Официален език: Унгарски
Население: 10 014 324
Площ: 93 030km2

Валута: Форинт (HUF)
Часова зона: GMT+1

ЗНАМЕ: Трикольор – чеврвено, бяло и зелено, рразположени хоризонтално. Цветовете на унгарското знаме се свързват с герба на Арпадовата династия, който представлявал щит с червени и бели линии. Съвременното знаме се появява през 1848 година като символ на независима Унгария по време на Унгарската национална революция.

ПЛОЩ: 93 030 км2 – Унгария е континентална страна, без излаз на море. Територията й обхваща голяма част от Панонската низина. В Унгария се намира и езерото Балатон, което е най-голямото езеро в Централна Европа (площ 596 км2 дълбочина 11 м и има тектоничен произход)

ГРАНИЧИ С: Австрия на запад, Словакия на север, Украйна на североизток, Румъния на изток, Сърбия и Хърватия на юг и Словения на югозапад.

ВЕРОИЗПОВЕДАНИЯ: католици (51,9 %), протестанти-калвинисти (15,9 %), протестанти-лютерани (3 %) католици от източен обряд (2,6 %), и неопределили религиозната си принадлежниост — 25,6 %.

СТОЛИЦА: Будапеща – 1 702 297, като заедно с агломерацията броят им достига 3 271 110 жители (по данни от 2009 година).

ГОЛЕМИ ГРАДОВЕ: Дебрецен (205 084 жители), Мишколц (171 096 жители), Сегед (167 039 жители) и Печ (156 664 жители).

РЕЛЕФ: Територията на Унгария има преимуществено равнинен характер. Голяма част от страната е разположена в Панонската низина. Западната й част, която е наречена Дунантул, е предимно хълмиста със средна надморска височина от 300 м. Източната част на Панонската ранина се нарича Алфьолд и има плосък, изключително равнинен релеф. В западната част на Унгария се намират предалпийските височини, чиято средна надморска височина е 500-800 м. На север от Езерото Балатон се намира платообразен масив. Близо до границата със съседна Словакия са разположени крайните дялове на Карпатите, които достигат средна надморска височина от 1000 м. В планините до границата със Словакия се намират едни от големите карстови пещери в Европа, изпълнени с подземни реки и езера.

ГОЛЕМИ РЕКИ: Най-характерното за реките в Унгария е, че всичките извират извън територията на страната. Безспорно двете най-големи реки в Унгария са Дунав и Тиса. Те имат огромно стопанско и транспортно значение за страната. Имат десетки по-малки притоци. Дунав тече през Унгария в продължение на 417 км, а Тиса – на 596 км.

ПЛАНИНИ: Унгария е предимно равнинна страна, на чиято територия няма високи планини. Все пак най-значимите от тях за Матра, Бюк и Бьорьожен.

НАЙ-ВИСОК ВРЪХ: Кекеш (1014 м), разположен в Матра

ДЪРЖАВНО УСТРОЙСТВО: парламентарна република. Президентът на Унгария се избира от народните представители с мандат от 5 години. Има предимно представителни функции и е главнокомадващ на Унгарската армия. Изпълнителната власт в страната е в ръцете на министър-председателя, който е избиран от парламента на страната. Законодателната власт в Унгария се упражнява едновременно и от унгарския парламент и от унгарското правителство. Парламентът на страната е еднокамерен и се избира за срок от 4 години. Състои се от 386 народни представители.

ИКОНОМИКА: Унгария е индустриална страна с високо развито селско стопанство. Има добре развито лозарство и винопроизводство. От промишлеността най-добре са развити секторите на машиностроенето, комуникациите, химическата, фармацефтичната и текстилната промишленост.
Голямо значение за икономиката на страната има туризмът. Важни туристически центрове са столицата Будапеща и езерото Балатон. Стабилната икономика и демокрацията в последните години направиха Унгария една от най-привлекателните за чуждестранни инвестиции страни от бившия социалистически лагер.

БРУТЕН ВЪТРЕШЕН ПРОДУКТ (БВП): Брутният вътрешен продукт на Унгария за 2008 г. възлиза на 19 500 долара на глава от населението. 65% от БВП се осигурява от сектора на услугите, 31,2% на индустрията и едва 3,8% на селското стопанство. Около 1/3 от износа на Унгария е към Германия, 8% към Австрия. Половината от износа се пада на изделия на машиностроенето и автомобилостроенето. Важни индустриални райони са областта на столицата Будапеща и западната част на страната около границата с Австрия.

година БВП
2005 16,300
2006 17,600
2007 19,300
2008 19,800
2009 18,600
2010 18,800
2011 19,600
2012 20,000

ОФИЦИАЛНИ ПРАЗНИЦИ: 1 януари Нова година, 15 март – национален празник (чества се годишнината от Унгарската революция от 1848 г.), Великден, Петдесетница (понеделник, 50 дни след Великден), 1 май (празник на труда), 20 август - ден на основаването на държавата (чества се коронясването на първия унгарски крал Ищван I), 23 октомври – национален празник - ден на революцията и борбата за свободата от 1956 г. (чества се годишнината от Унгарската революция от 1956 г.), 1 ноември (Задушница), 25 декември (Коледа).

Инфо за посолството

АДРЕС НА БЪЛГАРСКОТО ПОСОЛСТВО В УНГАРИЯ:
BOLGÁR KÖZTÁRSASÁG NAGYKÖVETSÉGE
ANDRÁSSY ÚT 115.
1062 BUDAPEST VI
Tel: 0036/ 1 322 08 24; 0036/ 1 322 08 36; 0036/ 1 342 37 38

Инфо за музеи
Будапеща
Унгарски национален музей
Унгарски национален музей – сградата на музея е най-забележителното произведение на унгарския класицизъм. Тук е представена историята на Унгария от създаването й до 1990 г. Свещената унгарска корона и другите кралски регалии са били пазени в музея до края на 1999 г., но днес са изложени в Парламента. Всеки период от унгарската история е илюстриран с помощта на карти, таблици, произведения на изкуството или предмети от ежедневието, оръжия, мебели, облекла, видео-материали и т.н. В...
виж повече
Национална галерия на Унгария
Национална галерия на Унгария – музеят е изцяло посветен на унгарското изобразително изкуство от Средновековието до XX век. В залите му можете да видите богата колекция от олтари, в стил късна готика. Сред художниците от XIX век са представени Mихай Mункачи и Лашло Паал. Музеят събира и монументални творби на историческа тематика като например "Покръстването на Вайк" на Гюла Бенщур и "Миклош Жрини в битката при Шигетвар" на Петер Kрафт.
виж повече
Музей на изящните изкуства в Будапеща
Музей на изящните изкуства – създаден е през 1950 г. от частни колекции. Представлява богата сбирка от паметници на древноегипетското изкуство, западноевропейската живопис (Ел Греко, Веласкес, Гоя, Рафаел, Веронезе, Рембранд и Рубенс), руското изкуство, румънската живопис, скулптура и графика, произведения на чипровски златари от XVII век. Разположен е в Двореца на републиката, колосална неокласическа сграда с мотиви от Храма на Зевс, реконструиран през 1960 г.
виж повече
Музей на приложните изкуства в Будапеща
Музей на приложните изкуства – създаден е през 1896 г. по случай 1000 години от основаването на Унгария, сградата е сама по себе си произведение на изкуството в стил сецесион. Постоянната експозия представя множество предмети, свързани с европейските изкуства и занаяти – порцелан, керамика, стъкло, изкуството на книгата (кожа, подвързване, хартия), тексктил, дърво (дърводелство и дърворезба), метал и ковано желязо.
виж повече
Етнографски музей в Будапеща
Етнографски музей - сградата на музея е дворец в стил неоренесанс, построен в края на XIX век, бивша Съдебна палата и Касационен съд. Музеят дава пълна представа за земеделското общество от XVIII до началото на XX век, преди Трианонския мирен договор. Културата, риболовът, занаятчийството, пазарите и панаирите, семейството и празниците са добре илюстрирани със снимки, костюми, предмети от бита, мебели и др.
виж повече
Музей на Ференц Лист
Музей на Ференц Лист – помещава се в тристаен апартамент, който големият композитор е обитавал през последните пет години от живота си, когато е прекарвал редовно зимата в Будапеща. Спалнята му е служела и за работен кабинет. На бюрото му и в шкафовете има много лични вещи. На една малка масичка, можете да видите бронзова отливка от дясната ръка на Лист, направена от Алайос Стробл. В дневната е разположено пианото „Бьозендорфер”, любимият инструмент на композитора.
виж повече
Музей на марципана
Музей на марципана – марципанът е лакомство, което представлява тесто от бадемова пудра и лесно за обработка. Той позволява на майсторите сладкари, които имат достатъчно търпение, да пресъздадат от марципан известни паметници като Парламента в Будапеща или фигури като тази на Сиси, Снежанка или Майкъл Джексън.
виж повече
Цени на музеи

БУДАПЕЩА
Унгарски национален музей
– 1 600 HUF, ученици, студенти и пенсионери - 800 HUF;
Музей на приложните изкуства – комбиниран билет за целия музей – 3 500 HUF, за деца и младежи (от 6 до 26 год) и пенсионери – 1 750 HUF, за деца под 6 год – безплатно;
Исторически музей на Будапеща – 1 800 HUF, за деца и младежи (от 6 до 26 год) и пенсионери – 900 HUF, за деца под 6 год – безплатно;
Унгарска национална галерия – 1 900 HUF, за деца и младежи (от 6 до 26 год) и пенсионери – 900 HUF, за деца под 6 год – безплатно;
Музей на терора – 2 000 HUF, за деца и младежи (от 6 до 26 год) и пенсионери (62-70 год) – 1 000 HUF, за деца под 6 год и пенсионери над 70 год – безплатно;
Крепостта Вишеград на Големия завой на р. Дунав - 1800 HUF, за студенти и пенсионери - 900 HUF;
Посещение на минерална баня – около 5 000 HUF; 
Разходка с корабче по Дунава – 15 EUR.

Музеите изискват документ за самоличност за удостоверяване на възрастта при ползване на намаление.

Оповестените тук цени на музеи са към 18.12.2017 и „Руал Травел“ не се ангажира с тяхната абсолютна точност.

УНГАРИЯ (1 EUR  =  313 HUF)

ЗАБЕЛЕЖКА: При посещение на Унгария, Ви съветваме да си осигурите основната сума, която смятате да похарчите в унгарски форинти, от България.