Пропътувай мечтите си!
Пропътувай мечтите си!

Полезна информация

Екскурзии и почивки » Полезна информация » Полезна информация за Словакия
Инфо за страната
Словакия
Флаг Словакия
Словакия

Столица: Братислава
Най-голям град: Братислава
Официален език: Словашки
Население: 5 397 036
Площ: 48 845km2

Валута: Евро (EUR)
Часова зона: GMT+1

ЗНАМЕ: Трикольор – синьо, бяло и червено, разположени хоризонтално, а в горния ляв ъгъл е поставен гербът на страната. Словашкото знаме се състои от панславянските цветове и се използва от 1848 г., когато Словакия въстава против Унгария. По време на въстанието е използван червено-бял флаг без герб, а по-късно е прибавена синя лента. Това знаме е било използвано и от Словашката република в състава на Чехословакия преди Втората световна война. Знамето (без герба) е символ на Словакия от 1 март 1990 г., докато републиката още е част от Чешко и Словашката Социалистическа република. При обявяването на независимостта на страната е прието за официално знаме на Словакия, като към него е добавен и герба, за да се отличава от знамената на Русия и Словения.

ГРАНИЧИ СПолша север, Украйна на изток, Унгария на юг, Австрия на запад и Чехия на северозапад.

НАСЕЛЕНИЕ:  5,397,036 души според преброяването през 2011 година. Около 80,7% от населението на страната са словаци; 8.5 % унгарци; 2.0%цигани; 0,6% чехи и други. Средната продължителност на живота в Словакия е 74,73 години, като за мъжете тя е 70,76 години, а за жените – 78,89 години. Делът на градското население в Словакия е 60%.

ВЕРОИЗПОВЕДАНИЯ: католици 68,9 %; протестанти-лютерани 6,9 %;униати 4,1%; протестанти-реформатори 2,0 %; православни 0,9% и атеисти13,0%.

СТОЛИЦА: Братислава (428 791 жители по данни от 2008, заедно с предградията – 546 300 жители)

ГОЛЕМИ ГРАДОВЕ: Кошице (234 596 жители), Прешов (91 650 жители),Жилина (85 477 жители), Нитра (84 800 жители) и Банска Бистрица (80 730 жители) – по данни от 2006 година.

РЕЛЕФ: Словакия е континентална страна без излаз на море. Разположена е в Централна Европа, като северната й част е заета от високите хребети на Карпатите, а южната – от равнния терен на Дунавската равнина и на Източнословашката низина.

ГОЛЕМИ РЕКИ: Дунав – 172 км на територията на Словакия, Малки Дунав– 128 км (разклонение на река Дунав в Словакия. Тя се отделя от главното корито на реката в близост до Братислава и тече успоредно на Дунав. При град Коларово се съединява заедно с река Вах, които се вливат отново в Дунав при град Комарно. Островът, който се образува между Дунав и Малки Дунав се нарича Житни остров)Вах – 403 км иХрон – 298 км.
Реките в Словакия са предимно маловодни и къси. Най-пълноводни са през пролетта, когато се топят снеговете по карпатските върхове. Най-пълноводната река в Словакия е Дунав, която достига своя воден максимум в началото на лятото. Реките в Словакия се оттичат в два водосборни басейна – този на Балтийско море (обхваща само 4% от територията на страната) и към Черно море (обхваща 96% от територията ѝ). На много от реките са постороени микроязовири, които се използват за водоснябдяване, напояване, отдих и туризъм. Словакия разполага с подземни карстови води и термални минерални извори.

ПЛАНИНИ: Основните планини в Словакия са част от Карпатския масив. В словашкия пейзаж преобладва преди всичко планинския релеф, в който доминират високите дялове на Карпатите, разпростиращи се върху по-голямата част от Северна Словакия. Сред тези планински вериги са високите върхове на Татрите и на Източните Бескиди. На север, близо до полската граница, се намират Високите Татри, които са популярна дестинация за ски и зимен туризъм. Тук пейзажът е доминиран от много живописни езера и долини. Именно високите върхове на Татра, Матра и Фатра са изобразени в герба на Словакия.

НАЙ-ВИСОК ВРЪХ: Герлаховски щит (2 655 м) намира се във Високите Татри, част от Карпатския масив на границата с Полша.

ДЪРЖАВНО УСТРОЙСТВО: парламентарна република. Словакия е представителна демократична република, в която законодателната власт се упражнява от парламента, който е еднокамерен и се състои от 150 депутатски места. В някои случаи законодателната инициатива може да се упражнява и от правителството или пряко от гражданите. Изпълнителната власт се упражнява от правителството, начело с министър-председател. Съдебната власт е независима от изпълнителната и законодателната власт. Държавен глава на Словакия е президент, който се избира от парламента за срок от 5 години.

ИКОНОМИКА: Словакия е индустриално-аграрна страна, която от 2004 година е член на Европейския съюз. Тя има богати залежи на въглища (кафяви и лигнитни), руди (мед, олово, желязо), мрамор, минерали и други. Внася нефт и природен газ.
От идустриалния сектор най-добре развити са химическата промишленост, металургията, машиностроенето, текстилната промишленост (един от традиционалните отрасли на страната) и хранително-вкусовата промишленост. Големи индустриални центрове са Братислава и Кошице.
В селскостопанския сектор най-храктерни отрасли за Словакия са отглеждането на зърнени, бобови, зеленчукови и овощни култури (ябълки, круши, кайсии, орехи, лозя) и др. Развъждат се овце, едър рогат добитък, свине и коне.
Голяма част от необходимата електроенергия на страната се добива във ВЕЦ-ове. В Словакия работят и атомни мощности. Проектът за изграждане на нов ВЕЦ „Габчиково“ (на 40 км от Братислава), която ще ползва водите на река Дунав, предизвиква остри протести от редица природозащитни организации.
Сферата на услугите заема сериозен дял в икономиката на страната. Годишно Словакия се посещава от около 1,4 млн. туристи.

БРУТЕН ВЪТРЕШЕН ПРОДУКТ (БВП): Словашката икономика все повече се доближава до тази на развитите страни. С най-висок устойчив растеж на БВП в Европейския съюз с 10,4% през 2007 година и с най-висок рейтинг словашката икономика все по-често е определяна като „Тигъра от Татрите”.  

година БВП
2005 16,300
2006 18,200
2007 20,200
2008 21,900
2009 21,000
2010 22,000
2011 23,300
2012 24,600
 

ОФИЦИАЛНИ ПРАЗНИЦИ: 1 януари (Нова година и национален празник - Ден на възстановяването на словашката държавност), 6 януари(Богоявление), Разпети петъкВеликден1 май (празник на труда), 8 май(Ден на победата над нацизма), 5 юли (Ден на светите братя Кирил и Методий - чества се пристигането на Кирил и Методий във Великоморавия), 29 август (Ден на словашкото национално въстание), 1 септември (Ден на словашката конституция), 15 септември (Успение Богородично - празнува се в чест на покровителката на Словакия), 1 ноември (Задушница), 17 ноември (Ден на борбата за свобода и демокрация - чества годишнините от студентските демонстрации срещу нацистката окупация през 1939 и демонстрациите от 1989 година, дали началото на Нежната революция), 25 декември (Коледа), 26 декември (Св. Стефан).

Инфо за посолството

АДРЕС НА БЪЛГАРСКОТО ПОСОЛСТВО В СЛОВАКИЯ:
VEĽVYSLANECTVO BULHARSKEJ REPUBLIKY
UL. KUZMÁNYHO, 1
81106 BRATISLAVA
Tel: 00421 2/ 544 15 308; 544 35 971

Инфо за музеи
Братислава
Словашкият национален музей
Словашкият национален музей се намира в Стария град на Братислава, на крайбрежната дунавска улица „Ваянске набрежие”. Сградата на музея е дело на архитекта М. Харминец и е построена в периода 1925-1928 г. Музеят обединява още 18 музейни експозиции, повечето от които се намират из цялата страна. В Словашкия национален музей можете да разгледате природонаучна, археологическа, етнографска, историческа и нумизматична ескпозиция. Често музеят организира интересни временни изложби на...
виж повече
Словашката национална галерия
Словашката национална галерия е най-големият музей на словашко изобразително изкуство. Основан е през 1949 г. И първоначално е поместен в двореца Естерхази и в помещенията на някогашните Водни казарми. През 50-те години на XX век дворецът е преустроен специално за нуждите на националната галерия, а през 70-те е разширен. Експозициите на Словашката национална галерия представят картини, скулптури, графики и експонати на декоративно-приложните изкуства.
виж повече
Михалската порта
Михалската порта е единствената средновековна постройка, запазена в словашката столица до наши дни. Предполага се, че е построена в началото на XIV век и представлява порта с голяма кула, които са били част от крепостните стени на някогашна Братислава. Името й датира от 1758 г. когато портата е реконструирана в стил рококо, а на върха й е поставена статуя на архангел Михаил. Към портата е имало изградени подемен мост и ров. Кулата на Михалската порта е била разрушена в пеиода 1529-1534 г., а...
виж повече
Цени на музеи

Замъка Девин – 4 EUR, деца – 2 EUR.

Музеите изискват документ за самоличност за удостоверяване на възрастта при ползване на намаление.

Оповестените тук цени на музеи са към 18.12.2018 г. и „Руал Травел“ не се ангажира с тяхната абсолютна точност. 

СЛОВАКИЯ (1 EUR = около 25,84 CZK)