Пропътувай мечтите си!
Пропътувай мечтите си!

Полезна информация

Екскурзии и почивки » Полезна информация » Полезна информация за Нова Зеландия
Инфо за страната
Нова Зеландия
Флаг Нова Зеландия
Нова Зеландия

Столица: Уелингтън
Най-голям град: Оукланд
Официален език: Маори (Новозеландски)
Население: 4 430 400
Площ: 268 021km2

Валута: Новозеландския долар (NZD)
Часова зона: GMT+12

Знаме: прието епрез 1902 година. Представлява син четириъгълник, който в горния ляв ъгъл е изобразено знамето на Великобритания, което символизира връзката на страната с британската монархия. Във втората дясна половина на знамето са изобразени четири червени петолъчки, с бял кант, които представляват съзвездието Южен Кръст и символизират местоположението на Нова Зеландия в южното полукълбо.

Местоположение: Нова Зеландия е разположена в югозападната част на Тихия океан на площ 268 680 кв. км. Състои се от два основни острова – Северен и Южен, разделени от протока Кук. Столицата на страната е Уелингтън – разположена на Северния остров. Най-големият град е Оукланд.

Държавно устройство: Нова Зеландия е открита през 1642 г. от холандския мореплавател Абел Тасман, но едва през 1769 г. за пръв път на нейна земя стъпва английския мореплавател Джеймс Кук. В момента тя е част от Британската общност. Нова Зеландия е монархия начело с кралицата Елизабет II, представена от генерал-губернатор (назначаван за пет години).

Население: Нова Зеландия е сравнително рядко населена – едва 4,43 милиона души. Преобладават християните – около 95,8 % (от тях протестанти – 79,6 %, католици 18,5 % и правослвани 1,9 %). Основен език е английският, но се използва и маорски – езикът на най-старите обитатели на тези земи. Интeресът към културата и обичаите на маорите привлича голям брой туристи, които се запознават с традиционните изкуства на маорите като дърворезбоване, тъкане, татуиране. Досегът до жителите на Нова Зеландия оставя у всеки посетител на тази уникална страна чувството, че в тяхно лице е открил едни искрени, усмихнати и приятелски настроени хора.

Климат: Климатът в Нова Зеландия е субтропичен на север и умерен на юг – температурите през лятото са около 23 °С, а през зимата – 14 °С. Сезоните са противоположни на тези в Северното полукълбо – зимата е между юни и август, а лятото е между декември и февруари.

Природа: Новозеландските необичайни растения и животни не могат да бъдат видени никъде другаде по света. Тук живеят най-редките растителни и животински видове на нашата планета. Горите в Нова Зеландия са изключително разнообразни - от субтропични на север с избуяли папрати и палми до заснежените алпийски гори на юг. Дърветата не изгубват листата си през зимата, а остават зелени през цялата година. Само тук може да се види и птицата Киви.

Брутен вътрешен продукт на глава от населението, в долари (БВП):

година БВП
2005 25,300
2006 26,200
2007 27,200
2008 28,000
2009 27,300
2010 27,700
2011 27,700
 

Електричество: 230 V

Визови разпоредби: Входяща виза за българи с цел туризъм не се изисква