Пропътувай мечтите си!
Пропътувай мечтите си!

Полезна информация

»
»
Полезна информация за Малдиви
Инфо за страната
Малдиви
Флаг Малдиви
Малдиви

Столица: Мале
Най-голям град: Мале
Официален език: Дивехи
Население: 393 000
Площ: 298km2

Валута: Малдивска рупия (MVR)
Часова зона: UTC

ПЛОЩ НА МАЛДИВСКИТЕ ОСТРОВИ: 298 km².

ГЕОГРАФИЯ: Малдивите представляват 1192 острова от корали, обединени в 26 островни групи със сферична форма и простиращи се върху 90 000 km². Това прави Малдивите една от най-разпръснатите страни на света. Островните групи са разположени върху корали или пясъчни диги, които се намират върху билото на подводна планина, дълга 980 км. и издигаща се от дъното на Индийския океан. Република Малдиви е най-ниската страна в света със средна надморска височина от 1,5 метра. На местата, където се строят сгради, надморското ниво е изкуствено повдигнато. Повече от 80% от сухоземната територия на страната представлява острови, които се издигат на по-малко от метър над морското равнище, което прави Малдивите една от най-заплашените страни в света от повишаващото се морско равнище. Според доклада на ООН за околната среда, ако темповете на повишаване на морското равнище се запазят, Малдивите ще бъдат необитаеми до 2100 г.
Териториалните води на Малдивите и коралите, които се намират в тях, са дом на множество морски обитатели, сред които редица екзотични видове риби, морски костенурки, делфини и китове. На територията на Малдивите има 31 официални зони за опазване на природните екосистеми. Всички курорти предлагат курсове по гмуркане за начинаещи, както и водолазни сесии за по-напреднали ентусиасти.

КЛИМАТ: Климатът на Малдивите е тропически и температурите са високи през цялата година. Термометрите рядко показват под 25 градуса, а влажността е висока (около 75% през сухия сезон). Както в повечето тропически страни сезоните са два – мусонен и сух. Мусонният сезон продължава от май до началото на октомври. Въпреки че през този период валежите са значително по-интензивни, посетителите имат възможността да се любуват на слънчево време между кратките и проливни тропически дъждове. 

ДЪРЖАВНО УСТРОЙСТВО: Малдивските острови са президентска република. Президентът е държавен глава и управлява Министерския съвет. Избира се пряко за 5 години. Президент в момента – Абдула Ямеен.

НАСЕЛЕНИЕ: Населението на Република Малдиви е около 393 000 жители.

ВЕРОИЗПОВЕДАНИЕ: Ислям

ТУРИЗЪМ: Малдивите са почти напълно непознати до 1970-те. Населени са само 200 от общо 1192 острова. Туризмът представлява около 30% от брутния вътрешен продукт и е основната причина за развитието на икономиката на тази страна и създаването на работни места. Първият курортен комплекс отваря врати през 1972 година. Съгласно официалната правителствена страница за туризма, 1972 година бележи началото на прехвъляне на тежестта на икономиката от риболова към туризма. Днес страната има 89 курортни комплекса с капацитет от 17 000 легла за 600 000 туристи, които ежегодно посещават Малдивите. Те са предпочитано място заради сравнително умерения климат, чистата синя вода, белите пясъчни ивици, възможността за практикуване на водни спортове целогодишно и заради изключително интересния и богат подводен свят.

Инфо за посолството

Република България няма посолство на Малдивските острови. Обслужващо посолство за Малдивите е посолството на Република България в Ню Делхи, Индия.

Посолство на Република България в Индия
Адрес: 16/17 Chandragupta Marg, Chanakyapuri, New Delhi – 110021
Тел.: +91 11 26115549; +91 11 26115551
Факс: +91 11 26876190
Мобилен номер (за спешни случаи): +91 9910999498
E-mail: Embassy.Delhi@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/india