Пропътувай мечтите си!
Пропътувай мечтите си!

Полезна информация

Екскурзии и почивки » Полезна информация » Полезна информация за Лихтенщайн
Инфо за страната
Лихтенщайн
Флаг Лихтенщайн
Лихтенщайн

Столица: Вадуц
Най-голям град: Шаан
Официален език: Немски
Население: 36 010
Площ: 162km2

Валута: Швейцарски франк (CHF)
Часова зона: GMT+1

Знаме: състои се от две еднакви хоризонтални цветни полета: синьо (в горната част) и червено (в долната). В горния ляв край е поставена корона. Най-вероятно цветовете на знамето произлизат от цветовете на облеклото на княжеското семейство в 18 век. Короната е добавена към флага през 1937 година след участието на страната в олимпийските игри през 1936 година. На тези игри, спортистите на княжеството забелязали, че знамето на тяхната страна е идентично със знамето на Хаити. Формата на короната е леко променена през 1982 година.

Граничи с: Австрия на изток и Швейцария на запад.

Гъстота на населението: 224 д/км2

Средна продължителност на човешкия живот: 79,81 години, като 76,24 години за мъжете и 83,4 години за жените.

Религия: католици

Столица: Вадуц (5 070 жители – по данни от 2006 година)

Големи градове: Шаан (5 806 жители), Тризен (4 688 жители), Балцерс (4 467 жители) и др. – по данни от 2005 година.

Реки: Рейн и Замина.

Планини: Алпи (Охценкопф, Цигерберг, Галинакопф, Куграт, Алпшпиц и др).

Най-висок връх: Хинтер Граушпиц (2 599 м), намира се в Граушпиц.

Държавно устройство: парламентарна монархия. Лихтенщайн е наследствено княжество с демократична конституция. В момента се управлява от княз Ханс Адам II. Парламентът на Лихтенщайн се състои от 25 депутати, избирани на всеки 4 години. Изпълнителната власт се осъщесвява от правителство начело с министър-председател, които се предлагат от праламента и се назначават от княза. Това е единствената държава в Европа, в която жените все още нямат право да гласуват.

Брутен вътрешен продукт на глава от населението, в долари (БВП):

година БВП
2007 122,100
2008 141,100
2009 -
2010 -
2011 95,249

Официални празници: 1 януари (Нова Година), 6 януари (Богоявление), 2 февруари (Сретение Господне), 19 март (ден на Свети Йосиф), Великден, 1 май (Ден на труда), Възнесение Хистово (40 дни след Великден), Петдесетница (49 дни след Беликден), 15 август (Успение Богородично), 8 септември (Ден на Независимостта) 1 ноември (Вси светии), 8 декември (Непорочно зачатие на Богородица), 25 декември (Коледа), 26 декември (Свети Стефан).

Инфо за музеи
Лихтенщайн
Панорамно влакче
Панорамно влакче в столицата Вадуц за нас, българите, то е истинска атракция, тъй като ни предоставя аудиогид на български език. Панорамната обиколка продължава около 35 минути. Тя включва стария град, центъра на града с Катедралата „Св. Флориан”, фото пауза при Червената къща (къщата на принца на Лихтенщайн, от чиито лозя се произвежда известното червено вино „пино ноар”), националния стадион “Райнпарк”, сградите на Правителството и Парламента, Музея за...
виж повече
Музей за модерно и съвременно изкуство
Музей за модерно и съвременно изкуство се намира в цетъра на столицата Вадуц, на улица "Städtle” N32. Музеят отваря врати в изключително модерната сграда през 2000 г. Експозиция представя националната колекция на изкуство в Лихтенщайн от ХІХ - век до наши дни. Тук могат да се видят преди всичко скулптури, картини, предмети, повлияни от течението „Арте Повера” (характеризира се със стремеж да се визуализира своеобразенен диалог между природата и индустрията,...
виж повече