Пропътувай мечтите си!
Пропътувай мечтите си!

Полезна информация

Екскурзии и почивки » Полезна информация » Полезна информация за Кения
Инфо за страната
Кения
Флаг Кения
Кения

Столица: Найроби
Най-голям град: Найроби
Официален език: Суахили, Английски
Население: 43 013 341
Площ: 580 367km2

Валута: Кенийски шилинг (KES)
Часова зона: GMT+3

Знаме: състои се от три хоризонтални ивици – черна, червена и зелена, разделени по между си от тесни бели линии. В централната част на флага е изобразен националния герб на Кения, който представлява традиционен масайски щит и две кръстосани копия зад него. Националното знаме на Кения е създадено на основата на флага на Кенийския африкански национален съюз – политическа организация, взела най-активно участие в борбата за независимост на страната.

Граничи с: Етиопия на север, Сомалия на североизток, Танзания на юг, Уганда на запад, Судан на северозапад и Индийския океан на югоизток.

Гъстота на населението: 67,2 д/км2

Средна продължителност на човешкия живот: 57,86 години, като 57,49 години за мъжете и 58,24 години за жените.

Религия: протестанти 45%, католици 33%, местни религии 10%, мюсюлмани 10 %, други 2 %.

Столица: Найроби (3 064 800 жители, по данни от 2009 година)

Големи градове: Момбаса (795 174 жители), Кисуму (394 684 жители), Накуру (276 263 жители), Елдорет (230 351 жители) – по данни от 2009 година.

Реки: Речната мрежа в страната е слаборазвита. Главните реки са Тана и Галана.

Планини: Кения е покрита с верига вулканични планини, високи от 900 до 3000 м. Маунт Кения е изгаснал стратовулкан формиран в резултат на периодични изригвания преди около 3,1 до 2,6 млн години. Планината е насечена от радиално започващи от най-високите върхове дълбоки долини, образувани в резултат на заледявания и последваща ерозия.
Планината Килиманджаро се намира се на африканския континент в Танзания, в близост до границата с Кения. Килиманджаро покрива територия от 60 мили (100 км) на дължина и 40 мили (65 км) на ширина и представлява угаснал вулкан, който в бил действащ преди 2 млн години.

Най-висок връх: Батиан (5199 м), намира се в Маунт Кения.

Държавно устройство: Кения е президентска република. Действащата конституция в страната е от 1963 година. Ръководител на изпълнителната власт е президентът, който назначава вицепрезидента и правителството. Президентът може да разпуска парламента по всяко време. Избира се чрез пряк вот за срок от 5 години. Парламентът (Националното събрание) е съставен от 210 депутати, избирани чрез всеобщи избори за 5 годишен мандат.

Брутен вътрешен продукт на глава от населението: Кения е най-развитата страна в Източна Африка, с БВП (2006) от 530 щ. д. на глава от населението. Преобладаващ е частният сектор - 55% от БВП. Инфлацията е около 7,8%, безработицата е около 40%. Страната притежава добре изградена инфраструктура, транспортни услуги и обслужващ сектор. Въпреки това обработващата промишленост дава едва 20% от БВП. Изградени са мощности за преработка на нефт, на селскостопанска продукция, сглобяване на автомобили, калиев карбонат, химикали, гуми, текстил, мебели, кожи, корк и др. Силно развит е туризмът, който дава най-голямата част от постъпленията на чуждестранна валута. Броят на чуждите туристи достига до 1 млн души годишно. Пристанището Момбаса осигурява достъп до море за Уганда, ДР Конго, Бурунди и Руанда.

година БВП
2005 1,100
2006 1,100
2007 1,200
2008 1,700
2009 1,600
2010 1,600
2011 1,700

 

Официални празници: 1 януари (Нова Година), Великден, 1 май (Празник на труда), 20 октомври, 25 декември (Коледа), 12 декември (Ден на независимостта)

Санитарен режим: Преди тръгване туристите следва да си осигурят репеленти против комари, тъй като те са преносители на маларийния плазмодий. Репелентите следва да са под формата на спрей или лосион, които да се нанасят по тялото преди всяко излизане и по време на обиколките. Също така би било полезно да си осигурите препарати срещу комари за хотелската Ви стая. Профилактично е необходимо да се вземат таблетки против малария, които по принцип се понасят леко от организма. Ако имате притеснения относно поносимостта към тези таблетки или задължителната цитирана по-долу ваксина, добре би било да се консултирате с Вашия лекар. Най-ефективни таблетки са различните търговски варианти на Mephloquine, които обаче не се продават на територията на България. След пристигане в Кения местните ни партньори организират тяхното закупуване и следят редовния им прием от страна на туристите. Към тях можете да се обърнете и за информация относно приемането им.  
Необходимо е също така да си поставите ваксина срещу жълта треска – процедурата се осъществява в специализиран кабинет към Института за паразитни и инфекциозни болести и струва около 60 лева. След това придобивате имунитет срещу жълта треска за следващите 10 години и Ви се издава международна книжка за удостоверение. Ваксината се понася много леко от организма. Не могат да се ваксинират обаче бременни жени и хора, алергични към яйца. При последните два случая се обърнете към Вашия лекар, който ще Ви предложи алтернативни варианти. Изключително важно е да запомните, че в никакъв случай не трябва да пиете небутилирана вода!