Пропътувай мечтите си!
Пропътувай мечтите си!

Полезна информация

Екскурзии и почивки » Полезна информация » Полезна информация за Италия
Инфо за страната
Италия
Флаг Италия
Италия

Столица: Рим
Най-голям град: Рим
Официален език: Италиански
Население: 60 681 514
Площ: 301 230km2

Валута: Евро (EUR)
Часова зона: GMT+1

ЗНАМЕ: Трикольор – зелено, бяло и червено, разположени вертикално. Формата и цветовете на знамето са повлияни от националния флаг на Франция, тъй като през 1796 година Италия е под френска окупация и голяма част от републиките й използват знамена, подобни на френското. Най-вероятно червеният и белият цвят произлизат от знамето на Милано, а зеленият е цветът на униформите на Ломбардския легион. През 1861 година, след създаването на Италианското кралство начело с Виктор Емануил II, трицветният флаг е приет за национално знаме на страната, като в средата на бялото поле е прибавен гербът на Савойската династия. Знамето в този вид се използва като официално в продължение на 85 години до 1946. На 1 януари 1948 година, след създаването на Италианската република, е прието ново национално знаме, което в основата си е същото, като това от преди 1946, но от него е премахнат герба.

ПЛОЩ: 301 230 км², от които 7 210 км² са островни територии. Страната е разположена на Апенинския полуостров и в нейните граници влизат островите Сицилия, Сардиния и редица други по-малки.

ГРАНИЧИ С: Франция, Швейцария, Австрия, Словения, Сан Марино, Ватикана, Тиренско море, Адриатическо море, Йонийско море, Лигурско море и Сердиземно море.

НАСЕЛЕНИЕ: По данни от 2011 година населението на Италия е 60 681 514 души и страната заема четвърто място по брой на население в Европейския съюз. Средната гъстота е 201 души на км². Средна продължителност на живота за мъжете е 77 г., а за жените – 83 г. Италия е сред страните в Европа, които имат отрицателен естествен приръст. Населението на Италия е етнически хомогенно, съставено от 94,1% италианци, 2,7 % сардинци, 1,3 % фриули, 0,6 % немци (южно-тиролци) и 1,3 % от други етноси.

ВЕРОИЗПОВЕДАНИЯ: 90 % католици, 7 % атеисти, 2 % мюсюлмани, 1 % други.

СТОЛИЦА: Рим с население 2 707 603 жители, около 3 800 000 с предградията - по данни от 2006 година.

ГОЛЕМИ ГРАДОВЕ: Милано (1 294 797 жители, 4 335 000 с предградията), Неапол (963 522 жители, 3 020 000 с предградията), Торино (909 193 жители, 2 200 000 жители с предградията), Палермо (659 623 жители, 855 285 с предградията), Генуа (611 683 жители, 900 000 с предградията), Флоренция (365 744 жители, 1 500 000 с предградията) и Болоня (374 648 жители)

РЕЛЕФ: Италия има предимно планински релеф - на север са разположени Алпите с най-висок връх Мон Блан (Монте Бианко) - 4 810 м (на границата между Италия и Франция), южно от Алпите е Паданската равнина, а голяма част от полуострова е заета от Апенинските планини с най-висок връх Корно Гранде - 2 912 м. Южна Италия е земетръсна област – особено остров Сицилия и областта Калабрия. В южните части на страната са вулканите Везувий - 1 281 м, Етна - 3 328 м (на о-в Сицилия), Вулкано - 500 м (на о-в Вулкано) и Стромболи - 926 м (на о-в Стромболи).
Поради географското си положение – между два топли морски басейна и малката ширина на Апенинския полуостров, Италия има силно изразен субтропичен климат, почти без континентални белези, с изключение на северните области, където климатът е планински. В Паданската равнина той е умереноконтиненален с преход към средиземноморски. Средиземноморското климатично влияние е особено изразено по западното крайбрежие и южната част на страната.

ГОЛЕМИ РЕКИ: Като цяло реките в Италия са къси и с големи наклони.
Река По (най-голямата река както по дължина - 652 км, така и по площ на водосборен басейн – 1500 км²) извира от Алпите, в подножието на връх Монвизо протича през Паданската равнина и се влива в Адриатическо море. Главните й притоци са Тичино, Ада, Ольо и Танаро. Реката е плавателна до Павия, преминава през четири области: Пиемонт, Ломбардия, Емилия-Романя и Венето. Повече от 16 милиона души живеят по бреговете на По, което е около една трета от населението на Италия, а районите около течението на реката са сред най-гъсто населените в Европа);
Адидже (река в Северна Италия, втората по дължина река в страната - 410 км. Площ на водосборния басейн 12 200 км²) извира от Алпите в близост до границата с Австрия и Швейцария. В района на Верона навлиза в долината на река По и протича в посока североизток и се влива в Адриатическо море, северно от делтата на По);
Тибър (река в Средна Италия, с дължина 405 км) извира от Апенините, минава през Рим и се влива в Тиренско море. Главните притоци - Киашо, Киани, Нера и Аниене;
Арно (тече през най-красивата област на Италия, Тоскана. Дължина - 245 км, площта на речния басейн е 8500 км²) извира на 1654 м височина, от планината Фалтероная в Апенините. Минава през Флоренция. Влива се в Лигурско море;
Пиаве (извира от Алпите и протичайки в югоизточна посока се влива в Адриатическо море. Дължина 220 км).

ЕЗЕРА: В Северна Италия и южните дялове на Алпите се намират редица езера, тесни и дълги, заемащи някогашни ледникови долини и достигащи значителна дълбочина. Те са „братовчеди” на Женевското езеро и на Боденското езеро, радват се на изключително мек климат и на богата и разнообразна растителност. Най-големи сред тях са Лаго ди Гарда (площ 370 км²). Най-голямото италианско езеро и четвъртото по големина в Европа след Балатон, Женевското езеро и Бодензее. Намира на 65 м надморска височина), Лаго ди Комо (площ 146 км², максимална дълбочина 410 м – на-дълбокото езеро в Италия и едно от най-дълбоките в Европа. Намира на 201 м надморска височина. Южната част на езерото се дели на два ръкава, разделени от полуостров Беладжо. Водите му се оттичат чрез река Ада в река По), Лаго Маджоре (площ 212 км², също се намира във водосборния басейн на река По, на 193 м надморска височина). Освен че представляват главни регулатори на водния режим на реките, които ги оттичат, те омекотяват климата в района и го правят изключително привлекателен за туристите. В синята повърхност на езерата се оглеждат съседните планински върхове, създавайки рядко хармонични пейзажи, които винаги са привличали артисти и пътешественици. Очарованието на тези езера се дължи на редуването на алпийски и средиземноморски пейзажи, на прекрасните вили с неповторими градини, накацали по бреговете им, на изобилието от цветя и зеленина през цялата година, на малките пристанища с живописни рибарски селца, където можете да се разходите или да хапнете прясна риба.

ПЛАНИНИ: Алпите са планинска верига, в която се намира най-високият връх в Европа – Мон Блан/Монте Бианко – 4810 м, простираща се в Северна Италия, Югоизточна Франция, Монако, Швейцария, Лихтещайн, Австрия, Южна Германия и Словения. Дължината им е около 1200 км, а ширината им - 260 км. Най-високата точка на западния дял е Мон Блан/Монте Бианко (4807 м), а на източния - връх Пиз Бернина (4049 м) на италианско-швейцарската граница. Разделението на Западни и Източни Алпи е по линията между езерото Комо и Бодензее, следвайки течението на Рейн. Западните Алпи са разположени на територията на Италия, Франция, а Източните - в Австрия, Германия, Италия, Лихтенщайн и Словения. Алпите имат 82 върха, високи над 4000 м, от които 48 са в Швейцария, 38 – в Италия и 24 – във Франция. Алпите оформят една 1200-километрова стена в Европа, разделяща Средиземно море от река Дунав.
Апенинините са средно високи, силно разчленени планински вериги, с ширина около 100 км, простиращи се по дължината на Апенинския полуостров и формиращи „гръбнака“ на страната. Дължината на масива е около 1000 км, а в най-широките части достига 80-140 км. Апенинските планини са младонагънати, а най-високият връх е Корно Гранде (2 912 м) е частично покрит от най-южно разположения глетчер в Европа. Източните склонове до Адриатическо море са стръмни, за разлика от полегатите западни склонове, в които са разположение повечето от историческите градове на Италия.

НАЙ-ВИСОК ВРЪХ: Мон Блан (Монте Бианко), се намира в Алпите 4810 м и е най-високият връх в Западна Европа, за който спорят Франция и Италия, тъй като той се намира на границата между френския департамент От-Савоа и италианската област Вале д’Аоста. В букварите и на италианските и на френските ученици пише, че той е най-високият връх в страната.

ДЪРЖАВНО УСТРОЙСТВО: Италия е парламентарна република, като президентът е държавен глава на страната, но правомощията му са много ограничени. Той се избира посредством тайно гласуване от депутатите в парламента и на представителите на областите. Законодателният орган в Италия е двукамерен парламент – Камара на депутатите (630 депутата) и Сенат (315 сенатора). Парламентът се избира чрез всеобщо и пряко гласуване. Изпълнителната власт се осъществява от правителството, начело с министър-предеседател.

ИКОНОМИКА: Високо развита индустриално-аграрна страна, една от водещите в света. През 2005 г Италия е била на 6-то място в света и на 4-то в Европа по икономическо развитие и най-големият износител на стоки на лукса в света. Големите имена в индустрията на лукса като Ферари, Мазерати, Ферети, Гучи, Долче и Габана, Армани, Версаче, Булгари, Роберто Кавали, Джанфранко Фере и пр. превръщат Италия в световен стожер в областта на елегантността и дизайна. Паралелно с това, най-вече в южните региони на страната, съществува сива икономика, която произвежда 20% от брутния вътрешен продукт. Посоката на Икономическото развитие е север-юг. В пълен контраст със Севера е Югът на Италия, който се отличава с по-нисък жизнен стандарт и по-висока безработица. Промишлеността там е слабо развита, а широко застъпеното селско стопанство е традиционно, екстензивно – отглеждат се главно лозя, маслини (на второ място в света след Испания) и цитруси. Голяма част от населението на земеделския Юг търси поминък и мигрира в градовете на Севера, където живее около 2/3 от населението на Италия. Северните области на Италия, Ломбардия и Емилия-Романя, са на едно от първите места по брутен вътрешен продукт на глава от населението в Европа, техният брутен вътрешен продукт на глава от населението е сравним с този на Лондонската и на Парижката области. Заедно с областта Венето те оформят икономическото сърце на Италия. В страната се добиват живак, пирит, въглища, желязна руда, нефт, боксит, мрамор и др. Най-развити промишлени отрасли – машиностроене (Италия е вторият световен производител и износител на металообработващи и металорежещи машини след Германия), автомобилостроене, химическа, текстилна и металургична промишленост, корабостроене, самолетостроене, електроника, електротехническа промишленост, оптическа, нефтопреработване, текстилна, шивашка, обувна и хранително-вкусова промишленост. От селското стопанство с най-голямо значение е земеделието - зърнени култури (пшеница, царевица, ориз), плодове, грозде (10 млн. т годишно, 90 % от които се преработват на вино), цитруси (над 3 млн. годишно), домати (5,5 млн. т. годишно) и др. Животновъдство - млечно и месно (предимно в Северна Италия). Туризмът е един от водещите отрасли в страната, Италия е третата страна в Европа по брой на туристите след Франция и Испания – 52 млн души годишно посещават Алпите, морските курорти на страната, както и историческите и артистичните й центрове като Рим, Венеция, Неапол, Флоренция и пр.

Брутен вътрешен продукт на глава от населението, в долари (БВП):

година БВП
2005 28,700
2006 30,200
2007 30,900
2008 31,300
2009 29,300
2010 30,500
2011 30,100
2012 30,600
 

ОФИЦИАЛНИ ПРАЗНИЦИ: 1 януари (Нова Година), 6 януари (Богоявление), Великден, 25 април (Празник на свободата), 1 май (Празник на труда), 9 май (Ден на Европа), 2 юни (Ден на Републиката), 24 юни (Сан Джовани - почивен ден във Флоренция, Генуа и Торино), 29 юни (Св. Св. Петър и Павел - почивен ден в Рим), 15 август (Успение Богородично), 19 септември (Сан Дженаро - почивен ден в Неапол), 1 ноември (Вси светии), 4 ноември (Празник на победата в Първата световна война), 8 декември (Непорочно зачатие), 25 декември (Коледа), 26 декември (Св. Стефан).

Инфо за посолството

АДРЕС НА БЪЛГАРСКОТО ПОСОЛСТВО В ИТАЛИЯ:
AMBASCIATA DELLA REPUBBLICA DI BULGARIA
VIA PIETRO PAOLO RUBENS, 21
00197 ROMA
Tel: 0039/ 06 322 46 40; 0039/06 322 46 43

АДРЕС НА БЪЛГАРСКОТО ГЕНЕРАЛНО КОНСУЛСТВО В МИЛАНО:
CONSULATO GENERALE DI BULGARIA IN MILANO
VIA FILIPPO TURATI, 32
20121 MILANO
Tel: 00 39 02/ 849 429 41; 00 39 333 782 60 43
Инфо за музеи
Венеция
Дворецът на дожите
Дворецът на дожите - когато френският крал Анри IV видял двореца на дожите, той възкликнал: „Ако не бях крал на Франция, щях да си пожелая да бъда дож на Венеция”! Дворецът на дожите е един свят, чиито богатства, мистерии и романтика не биха могли да бъдат разкрити с една визита, но нали с нещо все пак трябва да се започне... В миналото дворецът е бил седалище на управителя на Венецианската република, понастоящем е паметник на архитектурата и изобразителното изкуство. Сградата е...
виж повече
Катедралната базилика „Сан Марко”
Катедралната базилика „Сан Марко” e най-величествената от 129-те църкви на Венеция. Тя се намира на площад „Сан Марко”, в близост до Двореца на дожите, тъй като в миналото е обслужвала само дожа и висшите сановници на републиката. Нейната история започва преди построяването ѝ – през 829 г., когато венециански търговци открадват мощите на евангелиста Марко от Египет и ги пренасят във Вененция. Оттогава светецът е обявен за покровител на града, а три години...
виж повече
Музеят Корер
Музеят Корер носи името на Теодоро Корер – неуморим колекционер на картини, книги, изящни предмети и реликви от Античността. Тази ценна колекция е дарена на Венеция през 1830 г. Тя се обогатява непрекъснато, благодарение на дарения и откупуване на ценности. Чрез разнообразието и пъстротата си колекцията ни повежда на “пътешествие” през историята и изкуството на Венеция. На първия етаж в музея се помещават историческата колекция, бронзовата колекция от Ренесанса,...
виж повече
Сансовината библиотека
Сансовината библиотека е основана през 1536 г. от Джакопо Сансовино. Построена е след решение на Сената и в нея е трябвало да се съберат книгите, които кардинал Бесарионе подарява на Венеция в знак на благодарност за оказаното гостоприемство от града по време на неговия престой. В сградата се помещават постоянна изложба “Книги съкровища”, колекция живопис и скулптури, където могат да се видят творби на Тинторето и Тициан. В специални стъклени шкафове се съхраняват безценни...
виж повече
Галерията Академия
Галерията Академия е най-богатият музей на града, в който се съхраняват уникални произведения на изкуството от периода XIV-XVIII век. Зараждането на колекцията започва със събирането на творби с цел изучаването им от студентите. С времето сбирката е била обогатявана от завещания и покупки. В галерията се съхраняват много от творбите на Джамбелино, Карпачо, Веронезе, Тициан, Тинторето, Венециано и др.
виж повече
Ка д’Оро
Ка д’Оро (в превод "Златната къща ) - Човек не може да посети всички дворци по Канале гранде, но Ка д’Оро не бива да бъде отминавана. Дворецът е един от най-прекрасните примери за разцвета на венецианската готика. Той е построен в средата на XV век за знатната фамилия Контарини, като над неговата украса са работили известните венециански майстори братя Бон. Името на двореца произлиза от факта, че бялата мраморна декорация на облицовката била позлатена. През XIX век дворецът...
виж повече
Ориенталският музей
Ориенталският музей се помещава на последния етаж в двореца Ca`Pesaro и притежава една от най-големите колекции на ориенталско изкуство в Европа. Колекцията е започната с предмети от пътуванията из далечния Изток на Анри дьо Бурбон в края на XIX век. Тя е дообогатявана от частни лица и фирми дарители. Тук могат да се видят оръжия, флагове и знаменца, предмети от слонова кост, костюми, скулптури, музикални инструменти, тъкани, керамики, редки камъни и статуетки, ракли от Китай, Япония,...
виж повече
Музеят на Пеги Гугенхайм
Музеят на Пеги Гугенхайм - Пеги Гугенхайм (1898-1979) е американка, наследничка на огромно състояние, наложила се в Европа като една от водещите фигури в артистичния свят и колекционер на най-доброто от авангардното изкуство на своето време. Венециянският музей на Пеги Гугенхайм е разположен в двореца Вение дай Леони, започнат през 1749 и останал недовършен, който Пеги купува, преустройва и настанява там своите апартаменти и галерията си. През 1976 г., три години преди смъртта си, тя дарява...
виж повече
Арсеналът
Арсеналът е построен през XI век и е конгломерат от сгради и докове. През XIV, XV и XVI век е бил разширяван според нуждите на града. През 1579 г. e изградена постройка с три отделения, в която се произвеждали всички кораби и необходимиите за тях корабни въжета. Днес в сградата се помещава военноморският музей. Той съдържа 25 000 експоната и дава пълна информация за всички кораби, военна екипировка, котви и плавателни принадлежности. Тук може да се види изключителната колекция от корабни...
виж повече
Верона
Арена ди Верона
Арена ди Верона се намира в центъра на Верона, на няколко крачки от Piazza Bra (централният площад на града). Тя е третият по големина амфитеатър в Италия, след Колизеума в Рим и този в Санта Мария Капуа. Колосалната постройка е завършена през I век, но през годините няколко пъти е разрушавана, затова и от оригинала е запазена само малка част. Поддръжката на Арената струва доста скъпо и още от XIII век е била събирана такса за вход. Тук векове наред са се провеждали гладиаторски битки,...
виж повече
Къщата на Жулиета
Къщата на Жулиета се намира в центъра на Верона, по малката уличка Via Capello, на номер 23. Тази, на пръв поглед невзрачна къща в готически стил, е безспорно най-посещаваната забележителност в града. Тук, преди повече от шест века, се е разиграла любовната трагедия межу младежите от двете враждуващи фамилии - Капулети и Монтеки. Интериорът на къщата е типичен за ХІV век - много семпъл и изчистен. На последния етаж са изложени декорите от филма „Ромео и Жулиета”. Атракция...
виж повече
Генуа
Музей „Галерия Палацо Реале”
Музей „Галерия Палацо Реале” - построен е през 1618-1620 г. от богатата търговска фамилия Балби, през 1677 г. е продаден на друго видно генуезко семейство – Дурацо, което го разширява и доукрасява, а през XIX век го продава на Савойската династия. След създаването на кралство Италия кралят е от Савойската династия, откъдето и дворецът получава и настоящето си название. Галерията на Палацо Реале е музей-резиденция, в който са изложени оригиналната мебелировка, предметите от...
виж повече
Палацо Росо
Палацо Росо - В този благороднически дом от XVII век, богато украсен със стенописи от най-видните художници от област Лигурия, запазил оригиналната си мебелировка, е изложена ценна колекция от платна от периода XV - XIX век, сред които творби на Дюрер, Ван Дайк, Гуидо Рени, Гуерчино, Веронезе и др. В двореца е изложена и експозиция, посветена на текстила, изключително ценна и интересна в града, който дължи богатството си през вековете освен на мореплаването и на текстилното производство. В...
виж повече
Палацо Бианко
Палацо Бианко - Дворецът служи като художествена галерия с ценни творби от периода XI I - XVII век от европейски автори като Мемлинг, Ван Дайк, Рубенс, Филипо Липи, Караваджо, Веронезе, Зурбаран, Мурильо, Рибера и мн. др. В Палацо Бянко е изложена и текстилна колекция.
виж повече
Палацо Турси
Палацо Турси - Този най-величествен дворец на „Страда Нуова”, построен през XVI век, с богата декорация, стенописи, бляскави салони и две красиви градини, днес е седалище на градската община (кметството). Наред с представителните зали на разположение на кмета на града в двореца е уредена експозиция, която представя част от богатата колекция на Палацо Бянко. В монументалните зали са изложени ценни предмети като цигулката „Гуарниери на Исус”, принадлежала на Паганини....
виж повече
Аквариумът в Генуа
Аквариумът в Генуа е най-големият в Италия и един от най-значителните в Европа. Той е и реномирана научна институция, чиято дейност е свързана с изучаването на морето и опазването на неговата среда. Новата му сграда, с дължина 250 м и с площ 10 000 кв м е открита през 1992 г., проектът за екстериора е на световноизвестния генуезки архитект Ренцо Пиано (центъра Бобур в Париж, музея NEMO в Амстердам), а интериорът е по проект на американския архитект от руски произход Шермайев. Музеят е на 4...
виж повече
Италиански езера
Рока Скалиджера
Рока Скалиджера ( Rocca Scaligera ) е крепост на морския бряг в град Сирмионе на езерото Гарда, със защитни кули и назъбени крепостни стени, издигната през XII век от управителя на Верона, Мастино I дела Скала. Състои се от два вътрешни двора: в първия се издига висока 31 м кула, а в свързания с него портик е разположена колекция от надгробни плочи от Римската античност и от Средновековието. Една стълба във втория двор води до обходния проход на върха на крепостната стена, от който се вижда...
виж повече
Гроте Катуле
Гроте Катуле ( Le Grotte di Catullo, превод "Пещерите на Катул" ) е популярно наименование на археологическия комплекс на най-голямата римска патрицианска вила, открита в Северна Италия, датираща от I век пр. Хр. Разположена живописно в края на полуостров Сирмионе, с внушителни размери (167 на 105 м), вилата се е издигала на три етажа, с басейни и терми, била е богато украсена. Счита се, че е принадлежала на семейството на големия римски поет Катул. Към археологическата зона е...
виж повече
Темпио Волтиано
Темпио Волтиано ( Il Tempio Voltiano , в предод "Храмът на Алесандро Волта") е най-посещаваният музей в град Комо. Посветен е на най-известната личност, родена там, големият физик и откривател на електрическата батерия А. Волта (1745-1827). Сградата представлява ротонда в класически стил, построена по случай 100 годишнината от смъртта на Волта (1927), разположена в градския парк, на брега на езерото. Експозицията илюстрира живота и научното дело на именития физик.
виж повече
Градският археологически музей „Паоло Джовио”
Градският археологически музей „Паоло Джовио” е разположен в красива историческа сграда в централната част на Комо – градския дворец на графовете Конти Джовио. Музеят е основан през 1897 г. Богатите колекции са разделени хронологично от Предисторията до Средновековието. Към музея има богата библиотека.
виж повече
Градската пинакотека
Градската пинакотека е поместена в историческата сграда Палацо Волпи, бивша резиденция на богата местна фамилия. След ремонт през 1989 г., в нея е настанена част от колекцията на Градския археологически музей и по-специално скулптура и живопис от Средновековието до наши дни.
виж повече
Музей на коприната
Музей на коприната - в най-големия италиански център за производство на коприна – град Комо, музеят е разположен на 900 кв м, експозицията възстановява пълния цикъл на обработка на коприната до боядисването и ръчното тъкане на ценната материя, както и щампирането. Има богата колекция от стари ръчни станове и щампи.
виж повече
Вила Карлота
Вила Карлота е ренесансова вила, потънала във великолепен, обширен парк, разположена на брега на Лаго ди Комо, в градчето Тремедзо. Сградата, чийто строеж започва през XVI век от фамилията Клеричи, променя облика си с всеки нов собственик до XIX век. Днес в залите й са изложени запазените експонати от някога известната в цяла Европа богата лична колекция на един от знаменитите собственици на вилата - Сомарива. Изложени са произведения на скулптора Канова („Аморе и Психе”), на...
виж повече
Изола Мадре
Изола Мадре е най-големият от Боромеевите острови, Изола Мадре (Островът майка) е дълъг 330 м, широк 220 м. Собственост от 1501 г. на старата аристократична фамилия Боромео, която управлявала областта през XV - XIX век. През XVI век Боромео построяват резиденция-дворец и отглеждат на острова плодове, маслини и цитруси. В края на века започва и изграждането на градините. От 1978 г. ренесансовият дворец е отворен за посещение. Мебелировката е събрана от различни имения на фамилията и...
виж повече
Изола Бела
Изола Бела (в превод „Красивият остров”) е вторият по големина от Боромеевите острови, с дължина 320 м и ширина 180 м, изцяло зает от градините в италиански стил и двореца Боромео. През 1632 г. Вителиани Боромео започва преобразуванието на скалистия остров, който с времето се превъща в едно от най-красивите кътчета на земята. Проектът на бароковия дворец и на градините е на миланския архитект Анджело Кривели. Строежът и преобразуванията продължават до началото на XX век. Днес...
виж повече
Вила Палавичино
Вила Палавичино е триетажна вила от средата на XIX век, в късен неокласически стил е частна собственост на богатата аристократична фамилия от Генуа, маркизите Палавичино и не e отворена за посещение. През 1954 г. решават да трансформират огромния великолепен парк на вилата в зоологическа градина и да я отворят за посещение. На площ от 200 дка, сред вековни дървета, ботаническа градина, красиви цветни лехи и градини (розариум), са отглеждани над 40 животински вида, бозайници (диви кози и...
виж повече
Лука
Музеят на Катедралата
Музеят на Катедралата и нейното изграждане се помещава в ораториума “Сан Джузепе”, построен през 1518 г., изложени са скулптури, икони, реликвариуми и др. Особено впечатляваща е колекцията от илюстрирани ръкописни книги, съдържащи нотописите на църковни песнопения.
виж повече
Национален музей „Вила Гуиниджи”
Национален музей „Вила Гуиниджи” - великолепната вила на Паоло Гуиниджи, господар на Лука от началото на XV век, в началото на XX век е определена за седалище на градски музей, след Втората световна война вилата става държавна собственост и след реставрация, която й връща първоначалния блясък, придобива статут на национален музей. Във вътрешната градина са изложени археологически находки и средновековни скулптури, сред които каменните лъвове от крепостните стени на...
виж повече
Национален музей „Палацо Манси”
Национален музей „Палацо Манси” и Национална Пинакотека - дворецът Манси е построен в края на XV век и началото на XVI век, реконструиран през XVIII век. Това е един от най-красивите примери на ренесансова и барокова архитектура в Лука. От 1977 г. в сградата се помещава пинакотеката и вторият национален музей на града след този на Вила Гуиниджи. Самият дворец впечатлява с монументалното си стълбище, с изписаните зали, сред които и известната огледална зала, с ценната мебелировка....
виж повече
Родната къща на Джакомо Пучини
Родната къща на Джакомо Пучини - в родния дом на великия оперен композитор Пучини (1858-1924), автор на оперите „Манон Леско”, „Бохеми”, „Тоска”, „Мадам Бътерфлай”, „Турандот” и пр., е подредена експозиция, която разказва за живота и творчеството му, негови лични вещи и партитури, документи свидетелстващи за световната му слава.
виж повече
Милано
Миланската катедрала
Миланската катедрала ( Duomo di Milano ) се намира на централния площад в Милано - Piazza del Duomo . Строежът й е колосален за времето си - 108 метра височина, 158 метра дължина и повече от 3500 скулптури по зданиeто. Той продължава от 1386 г. до 1820 г. и съдържа елементи от различните стилове, които са били актуални в течение на няколкото столетия - от готика през барок и неоготика. Крайният резултат е зашеметяващ – създава се впечатление, че храмът е изработен от фина мраморна...
виж повече
Галерия Виктор Емануил II
Галерия Виктор Емануил II ( Galleria Vittorio Emanuele II ) свързва Пиаца дел Дуомо със сградата на оперния театър Ла Скала. Тя носи името на Виктор Емануил II, обединителят на италианските земи и пръв крал на Италия. Постройката на галерията е изключително оригинална - централната й част е във формата на многоъгълен кръст, който пресича страничните галерии, и е покрита с купол от стъкло и желязо. Тя е открита тържествено на 1 януари 1878 г. и днес продължава да бъде културен и туристически...
виж повече
Театърът Ла Скала
Театърът Ла Скала ( Teatro alla Scala ) се намира в близост до галерията Виктор Емануил II и Миланската катедрала. Скромната неокласическа сграда е построена по проект на архитект Джузепе Пиермарини през 1776-1778 г. на мястото на църквата Санта Мария дела Скала, откъдето идва и името й. До началото на XIX век тук се провеждат различни събития - балове, драматични постановки, куклени представления. След 1830 г. театърът става най-популярната оперна сцена в Италия и място за премиери на...
виж повече
Замъкът крепост Сфорцеско
Замъкът крепост Сфорцеско ( Castello Sforzesco ) днес се намира в центъра на Милано, макар че, когато започва строежът му (през XIV век век) е бил в покрайнините на града. Първоначалният замисъл е да служи за защита от различни нападения, но много скоро той се превръща в един от най-красивите дворци в Северна Италия. Завършен е през 1466 г. и носи името на фамилията, управлявала най-дълго града и допринесла много за развитието му – Сфорца. Силно впечатление правят двете големи кръгли...
виж повече
Стенописът „Тайната вечеря”
Стенописът „Тайната вечеря” ( L'Ultima Cena ) се намира в трапезарията на манастира „Санта Мария деле Грацие”. Леонардо да Винчи започва произведението, считано за връх в неговото творчество, през 1496 г. по поръчка на управляващия Милано Людовико ил Моро. Бавната и изпълнена с тайнственост работа над стенописа се превръща в легенда. Използваната техника на рисуване – с темперни бои (по принцип се рисува с маслени) върху двуслойна гипсова основа, се оказва...
виж повече
Пинакотеката Брера
Пинакотеката Брера ( Pinacoteca di Brera ) предствлява една от най-богатите галерии за древно и модерно изкуство в Италия. Тя се намира в миланския квартал „Брера”, на едноименната улица под номер 28. Галерията е разположна в красив бароков дворец от XVII век, в който посетителите могат да открият още библиотека, Художествената академия, Миланската ботаническа градина и обсерватория. Пинакотеката предлага на посетителите 38 зали с картини, подредени по художествени школи...
виж повече
Пиза
Площадът на чудесата
Площадът на чудесата е наречен така в началото на ХХ век. Намира се в северната част на Стария град на Пиза. Тук най-голям интерес представлява т.нар. Наклонена кула, която е символ на града. Тя представлява отделно стояща камбанария на катедралата. Предназначена да стои вертикално, веднага след началото на строителството й през 1173 г., тя започва да се накланя на север, заради слабата земна основа и неправилното изпълнение на фундирането. Днес наклонът е около 15 градуса, а отклонението от...
виж повече
Музей Кампо Санто Монументале
Музей Кампо Санто Монументале е старо гробище, което приема тленните останки на видни граждани, хора на изкуството и учени, чиято дейност е свързана с реномирания университет на Пиза. Името си носи от факта, че на територията му е пръсната пръст донесена от Светите места. Паметникът затваря от север Площада на чудесата в Пиза чрез мраморна стена. Изграждането му започва през 1277 г. и продължава до 1464 г. Вътрешният двор е опасан от отворени галерии, където се съхраняват антични скулптури...
виж повече
Музей на Синопиите
Музей на Синопиите - синопия се нарича предварителната рисунка, която майсторът е правел върху мазилката при изписването на стенописи, която се правела с червена креда, произхождаща от областта на турския град Синоп на южния бряг на Черно море. В музея са изложени фиксираните върху пана синопии от Кампо Санто. В някои отношения синопиите са по-ценни и от самите фрески, тъй като те са рисувани лично от майсторите, а в изпълнението на стенописите са участвали и чираците.
виж повече
Музей на катедралата и нейното изграждане
Музей на катедралата и нейното изграждане - сградата е построена върху средновековна кула от XII век. Експозицията представя в 21 зали шедьоври и детайли от големите паметници на Площада на чудесата: макети на катедралата и на баптистерия, оригинални скулптури и скулптурни фрагменти, включително и на фамилията Пизано, съкровищницата на катедралата, украсени с миниатюри ценни ръкописни книги и др.
виж повече
Помпей
Помпей
Помпей е античен римски град, погребан под слой от вулканична пепел след изригването на вулкана Везувий през 79 г. от н.е., но останал напълно запазен. Градът е открит през 1748 г., когато са проведени и първите археологически разкопки. В момента е музей под открито небе и е световно известен като най-добре съхранения античен град. Голяма част от града е заета от обикновени жилищни квартали, често с работилница или магазин към къщите. Привлекателността и славата си Помпей дължи най-вече на...
виж повече
Равена
Църквата Сан Витале
Базиликата „Сан Витале”  е най-известният архитектурен паметник на град Равена. Базиликата е украсена с богатите и пищни византийски мозайки най-големи по размери извън Константинопол. В нея са прочутите мозайки, изобразяващи императорското семейство - император Юстиниан I и императрица Теодора.
виж повече
Базиликата Сант Аполинаре ин Класе
Базиликата „Сант Аполинаре ин Класе” е архитектурен паметник на ранновизантийското изкуство. Храмът е построен над гроба на Аполинарий Равенски - сирийски християнски светец, който според преданията е първият епископ на италианския град Равена.
виж повече
Мавзолеят на Гала Плацидия
Мавзолеят на Гала Плацидия - построен през V век и е украсен с най-старите от запазените до наши дни равенски мозайки. Според преданията постройката е изградена от Гала Плацидия, дъщеря на римския император Теодосий I  за мавзолей за нея и съпругът и Констанций III.
виж повече
Баптистерия на епископ Неон
Баптистерият на епископ Неон още наречен  на православните е построен върху основите на римски терми. Наречен е "Баптистерий на православните", за да бъде отличен от построеният от остготския крал Теодорих Велики "Баптистерий на арианите". Второто си название "Баптистерий на Неон" получава в чест на равенския епископ Неон, който го украсява с мозайки през втората половина на V век.
виж повече
Рим
Римският форум
Римският форум е разположен между Палатинския и Капитолийския хълм. Първоначално местността е била блатиста, често наводнявана от водите на река Тибър. През VII век пр.н.е. мястото е пресушено и все повече хора се заселват между двата хълма. Постепенно тук се оформя центърът, около който Древен Рим се развива и процъфтява. Форумът е средище на търговията, религията, културата, съдебната система. Сред най-значимите монументи, сгради и руини са: Храмът на Ромул, Храмът на Веста, Храмът на...
виж повече
Колизеумът
Колизеумът е най-големият амфитеатър в Римската империя и един от шедьоврите на римската архитектура и инженерство. Строежът му е започнат от император Веспасиан през 72 г. и завършен през 80 г. от неговия син - Тит, с размери 189 м дължина, 156 м ширина и 48 м височина. Колизеумът се издига на мястото на изкуственото езеро на Нерон, част от неговата резиденция „Domus Aurea“. Според една от версиите произходът на името идва от огромните размери на постройката - на латински език...
виж повече
Палатинският хълм
Палатинският хълм e люлката на Рим, той е един от седемте хълма на Древен Рим. Издига се между Императорските форуми и Циркус Максимус до 51 м надморска височина. Според преданието тук е основано първото поселище на Рим в средата на VIII век пр.н.е. Тогава хълмът е ограден с крепостни стени и през следващите векове е застроен с храмове и култови сгради. Палатинският хълм се превръща в любимо място на аристокрацията, където патрициите издигат разкошните си палати. В края на I век пр.н.е....
виж повече
Капитолийските музеи
Капитолийските музеи се намират на площад „Кампидольо”, на върха на Капитолийския хълм. Внушителният музеен комплекс се помещава в сградите на три дворци - Palazzo dei Conservatori , Palazzo Nuovo и Palazzo Senatorio . В тях се съхраняват образци на римската култура от различни периоди, между които са произведвения като статуята на вълчицата с Ромул и Рем, „Момчето с тръна”, папа Урбан VIII от Бернини, конната статуя на Марк Аврелий. Пинакотеката (художествената...
виж повече
Циркус Масимус (Circus Maximus)
Циркус Масимус ( Circus Maximus ) е най-големият от шестте стадиона за конни надбягвания в Древен Рим, разположен на обширен равнинен терен между Палатинския и Авентинския хълм. Още през VI век пр. Хр. тук се провеждат надбягвания с колесници и се изграждат първите дървени структури на Циркус Максимус. От II век пр. Хр. започва и строежът на каменна постройка, завършена и украсена с мрамор по волята на Гай Юлий Цезар през 46 г. пр. Хр. През следващите векове стадионът се разширява и достига...
виж повече
Пантеонът
Пантеонът (в превод от гръцки език „храм на всички богове”) е най-добре запазеният монумент от императорския Рим. Първоначално езически храм, посветен на боговете и превърнат по-късно в християнска църква, той се смята за образец на класическата архитектурна хармония. Това се дължи най-вече на идеалните му пропорции - височината и диаметърът са равни. Особен интерес предизвиква отворът в тавана, наричан на латински „окулус”, с диаметър 9 м. Освен с алюзията за око,...
виж повече
Вила Боргезе
Вила Боргезе е един от прекрасните дворци на римската аристокрация. Първоначално архитектът Мартино Лонги строи сградата за виден испански кардинал, но през 1605 г. кардинал Боргезе (папа Павел V) купува двореца, за да отпразнува избирането си за римски папа. По-късно дворецът преминава в ръцете на неговия племенник – кардинал Шипионе Боргезе, на който дължим великолепната колекция от предмети на изкуството. Както градините към вила Боргезе, така и колекциите, са претърпели много...
виж повече
Ватиканските музеи
Ватиканските музеи са огромен музеен комплекс, част от Двореца на Ватикана. Състои от 11 музея, разпределени в 5 галерии и приблизително 1400 зали и параклиси, които приютяват колосалната колекция от произведения на изкуството на римските папи. Сред тях не бива да се пропускат Египетският музей, Музеят „Киарамонти” с прочутата скулптура „Аполон Белведерски” (мраморно копие от римската епоха на древногръцка бронзова статуя) и скулптурната група „Лаокоон”,...
виж повече
Кастел Сант Анджело
Кастел Сант Анджело е разположен на брега на река Тибър, недалеч от Ватикана и е построен като мавзолей на римския император Адриан (117-138). От средата на VI век сградата е превърната в крепост с ключова военна позиция към Рим и в продължение на почти 1000 години е убежище за много папи по време на война или обсада. Името на крепостта е свързано с голямата чумна епидемия от 590 г. Тогава папа Григорий Велики вижда един ангел на върха на крепостта да прибира меча в ножницата си и приема...
виж повече
Виа Апия Антика
Виа Апия Антика е един от най-добре запазените римски пътища, наречен от римляните „Царицата на пътищата”. Строителството му започва през 312 г. пр.н.е. от цензора Апий Клавдий. В началото пътят свързвал Рим с близките Албански възвишения, а по-късно достигнал пристанището в Бриндизи (Южна Италия), откъдето по море се осъществяват връзките с Гърция и Изтока. Това определя и първостепенното му стратегическо и търговско значение. Виа Апия е значимо инженерно постижение и става...
виж повече
Християнските катакомби
Християнските катакомби са антични подземни групови гробници, използвани в първите столетия от Новата ера, от евреи и християни, преследвани от властта. Катакомбите са издълбани в туфа на терени, извън крепостните стени на Рим, тъй като погребенията в рамките на града били забранени. Те се състоят от множество подземни галерии-тунели, издълбани едни под други, като тези в най-горния пласт са най-старите. От V век практиката да се погребват християни тук отмира, но поклонничеството в чест на...
виж повече
Базиликата „Свети Петър”
Базиликата „Свети Петър” във Ватикана е главният храм на католическата църква. Тя "затваря" грандиозния едноименен площад в папската държава. Издигната е на гроба на Свети Петър, където през IV вeк император Константин Велики построява първата величествена базилика. Във втората църква, изградена на това място през 800 г, папа Лъв III коронясва Карл Велики за император на Свещената германска римска империя. През периода на контрареформацията папите решават да бъде...
виж повече
Катедралата „Сан Джовани ин Латерано”
Катедралата „Сан Джовани ин Латерано” се намира в близост до църквата „Сан Клементе” и Колизеума. Изградена върху базилика, построена от император Константин Велики през IV век и е многократно преустройвана. Била е седалище на множество църковни събори през вековете. Днес базиликата, посветена на Св. Йоан Кръстител и Евангелист е главната катедрала на град Рим. Зад бароковата си фасада, грандиозният храм съхранява паметта на хилядолетната си история.
виж повече
Катедралата „Санта Мария Маджоре”
Катедралата „Санта Мария Маджоре” се намира се в близост до гара Термини и недалеч от Колизеума. Изградена през V век, в нея се съхраняват великолепни мозайки от това време и представляват едни от най-ранните в християнски мозайки Рим. Тук папа Адриан II приема славянските просветители Св. Св. Кирил и Методий, на които в базиликата е посветен параклис. Редица папи допринасят за разрастването и украсата на един от най-почитаните храмове в Рим. На площада пред църквата се издига...
виж повече
Катедралата „Сан Паоло фуори ле Мура”
Катедралата „Сан Паоло фуори ле Мура” (в превод „Свети Павел извън крепостните стени” ) се намира на пътя, водещ към пристанището на Рим – Остия и е издигната през IV век на гроба на Свети Павел. След пожар през XIX век е изцяло обновена и днес е най-голямата в Рим след базиликата „Свети Петър” във Ватикана. Огромният комплекс притежава елегантен манастирски двор, пинакотека и Капела на реликвите.
виж повече
Базиликата „Сан Клементе”
Базиликата „Сан Клементе” е една от най-древните базилики в града, построена през IV век, в памет четвъртия поред папа, Свети Климент. Тук почиват неговите мощи, пренесени от Крим от светите братя Кирил и Методий. В подземията на базиликата може да се добие представа за много от етапите на строителната история на Рим. В най-ниската част са открити и отворени за посещение остатъци от езически митреум от II век с олтар на бога Митра. Сред забележителностите са и автентични...
виж повече
Църквата „Сан Пиетро ин Винколи”
Църквата „Сан Пиетро ин Винколи” (в превод „ Свети Петър в окови ”) се намира в близост до Колизеума. Църквата е построена през V век и преустроена през XV-XVI век. В църквата се съхраняват като реликва веригите, в които е бил окован Св. Петър преди мъченичеството му. Най-голям интерес предизвиква излъчващата могъщество мраморна скулптура на Микеланджело „Мойсей”, един от върховете в творчеството на гения.
виж повече
Църквата „Сан Луиджи деи Франчези"
Църквата „Сан Луиджи деи Франчези" е сгушена в бароковото сърце на Рим, близо до Пантеона и Пиаца Навона. Намира се недалеч от Палацо Фарнезе, един от най-прекрасните дворци в Рим, в който от вече повече от столетие се помещава Посолството на Франция. Църквата е построена през XVI век като национална църква на французите живеещи в Рим и е посветена на канонизирания за светец френски крал Свети Людвик (Сен Луи). Перлите на вътрешната украса на храма са параклисът на Света Цецилия,...
виж повече
Сиена
Градският музей
Градският музей се помещава се в историческата сграда на кметството на “Пиаца дел Кампо”. Разглеждат се редица зали на кметството, в които е протичал общественият живот на Сиена, с ценни стенописи от XIV-XV век на художници от сиенската школа, сред които се открояват стенописите на Симоне Мартини (датиращи от 1315 г.) и на Амброджо Лоренцети (датиращи от периода 1337-1339 г.). Изложени са редица картини, скулптури, произведения на ювелирното изкуство, исторически документи.
виж повече
Национална пинакотека
Национална пинакотека - колекцията, чието ядро е от XVII век и е обогатена чрез множество дарения, се помещава от 1932 г. в Палацо Буонсиньори. Днес представя значими произведения на сиенската школа от периода XII - XVII век. Характерна за сиенската школа е тясната връзка с византийската традиция. Изложени са шедьоври от Дучо Бонинсеня, Симоне Мартини, Амброджо и Пиетро Лоренцети, които са върхови постижения на сиенската живописна школа и на своето време.
виж повече
Музей на Спедале Санта Мария дела Скала
Музей на Спедале Санта Мария дела Скала - сградата е построена през X век като приют и болница за поклонници и изоставени деца. Маршрутът на музейната експозиция обхваща зали в големия комплекс и църквата „Благовещение”, построена в него. В някои от залите са съханени ценни стенописи като цикъла, разказващ за дейността на тази институция, една от най-старите от този род в Европа. Изложени са старинни картини, скулптури и мебели. В музея е разположен и Националният археологически...
виж повече
Сицилия
Античният театър в градчето Таормина
Античният театър в градчето Таормина е основан от древните елини през III век пр.н.е., но съхранените до днес останки са от времето на римляните, когато градът бележи най-големия си разцвет. Днес театърът е арена на многобройни празници на културата и фестивали, често се използва като декор от италианската филмова индустрия. Оттук се открива красива панорамна гледка към Южна Калабрия, Сицилианското крайбрежие и заснежения вулкан Етна. Според Гьоте това е най-великото произведение на...
виж повече
Долината на храмовете в Агридженто
Долината на храмовете в Агридженто - Агридженто е наследник на древния град Акрагас, за който гръцкият поет Пиндар пише: “това е най-красивият град, който хората могат да изградят”. Днес Долината на храмовете в Агридженто е обявена от ЮНЕСКО за част от световното културно наследство. Тук през V век пр.н.е. са построени основните дорийски храмове, посветени на гръцки и римски богове, и носещи имената на Юнона, Конкордия, Юпитер, легендарния Херкулес и др. Най-големият храм е...
виж повече
Археологическият музей в Сиракуза „Paolo Orsi”
Археологическият музей в Сиракуза „Paolo Orsi” е един от най-важните италиански археологически музеи. Неговата колекция съдържа повече от 18 000 експоната, които представят историческо развитие на остров Сицилия от зората на праисторията, през гръцката колонизация до наши дни. Сред най-ценните колекции са тези на атически и коринтски вази. Тук се намира и статуята на Венера Анадиомена, римско копие, повлияно от гръцката статуя на Афродита, излизаща от вълните.
виж повече
Археологическият парк делла Неаполис в Сиракуза
Археологическият парк делла Неаполис в Сиракуза съхранява част от останките на гръцката и римската Сиракуза. Най-известна забележителност е гръцкият театър, считан за един от най-красивите примери на древногръцката архитектура, съхранили се до наши дни. В течение на 1000 години, до VI век от Хр. в него са се организирали театрални представления. Размерите му са внушителни - побира 15 000 зрители и е четвъртият по големина амфитеатър в Италия след Колизеума в Рим, този в Санта Мария Капуа и...
виж повече
Съкровищницата на катедралата в Палермо
Съкровищницата на катедралата в Палермо е една от най-известните забележителности в Палермо е катедралата “Санта Мария Асунта” (Успение Богородично). Построена в нормано-арабски стил, с масивна правоъгълна форма и две внушителни кули в двата ъгъла. В нея се намират гробниците на Роже II (1095-1154), първият крал на Сицилия, Фридрих II Хохенщауфен (1194-1250), император на Германската римска империя и крал на Сицилия и на неговата съпруга Констанца Арагонска. Интерес...
виж повече
Флоренция
Галерия Уфици
Галерия Уфици - в този прекрасен флорентински дворец се помещава една от най-богатите колекции на световното културно и художествено наследство. През 1559 г. херцогът на Флоренция Козимо I Медичи възлага на ученика на Микеланджело Джорджо Вазари да построи сграда, в която да събере важните административни служби на флорентинската държава. Той построява и затворения пасаж, известен днес като „коридора на Вазари”, който свързва Уфици и Палацо Векио с намиращия се на около...
виж повече
Дворецът Пити
Дворецът Пити е най-голямият флорентински дворец. Обликът на днешната сграда се е оформял с течение на векове. Автор на първоначалния проект е Филипо Брунелески, който през 1440 г. започва строежа на тази резиденция за търговеца Лука Пити. Козимо Медичи купува сградата през 1548 г., с което я превръща в част от наследството на фамилията Медичи. През 1564 г. Пити е свързана с Уфици и Палацо Векио чрез „коридора Вазари”. Днес тук се помещават множество музеи на изкуствата и...
виж повече
Галерия Палатина
Галерия Палатина е част от двореца Пити, днес в нейните 25 зали се помещава внушителна колекция от творби на изкуството, събрана от фамилията Медичи. Изложбата е отворена за публиката през 1833 г. и обхваща периода на късния и бароков Ренесанс, „златното време” за самия дворец. Тук могат да се видят прекрасни творби на големите италиански майстори – Рафаел („Велата”, „Видението на Йезекиил”), Тициан („Белла”, „Портрет на Пиетро...
виж повече
Галерията Академия
Галерията Академия се помещава в сградата на Академията за изобразително изкуство на Флоренция от 1784 г. Основните експонати са на религиозна тематика и дело на автори, творили във Флоренция между ХІІІ-ХVІ век, но могат да се видят и гипсови скулптури от ХІХ век, освен това има секция с руски икони. От известно време в галерията има експозиция на стари музикални инструменти от консерваторията „Черубини”. Най-важни експонати обаче са може би най-известните творби на великия...
виж повече
Църква-пантеон „Санта Кроче”
Църква-пантеон „Санта Кроче” - строежът ѝ започва в края на ХІІІ век върху основите на малка църквичка. Днес това е най-голямата францисканска църква в света, превърната е в пантеон. Тук са гробовете на Данте (все още празен – тленните останки на великия син на Флоренция са в Равена, където той живее в изгнание през последната част от живота си и умира), Микеланджело, Галилей, Макиавели, Джото, Донатело, Джоакино Росини.
виж повече
Музеят Барджело
Музеят Барджело се помещава в едноименния дворец, построен през 1255 г. През ХVІ век тук се е помещавали съдът и затворът. През 1840 г. в параклиса към двореца е открит непознат дотогава портрет на Данте, нарисуван от Джото, което възражда интереса към сградата и започва нейната реставрация. През 1865 г. отваря врати за посетители като музей на тосканската цивилизация. Днес тук се намира една от най-представителните колекции на готически и ренесансови скулптури. Сред шедьоврите на музея...
виж повече
Цени на музеи

ВЕНЕЦИЯ
Корабче от Пунта Сабиони до Сан Марко
– 9 EUR;
Маршрутно корабче по Канале Гранде за 60 мин. – 8.00 EUR;
Двореца на Дожите + Музея Корер + Сансовиновата библиотека – 19 EUR (раб.време от 22.03 до 03.09  9-19ч. и от 03.11 до 22.03 8.30-17ч.);
Ка д`Оро – 7 EUR;
Базиликата Сан Марко – Иконостаса – 2 EUR + Венецианските коне – 5 EUR;
Кулата Сан Марко – 8 EUR;
Галерия Академия + Палацо Гримани – 12 EUR (раб.време 9-19 ч. и 9-14 ч. в неделя)

ВЕРОНА
Арена ди Верона
– 10,00 EUR;
Къщата на Жулиета – 6 EUR;
Старата крепост – 6 EUR.

ФЛОРЕНЦИЯ
Купола на Дуомо
- 10 EUR (само след предварителна резервация - раб.време 8.30-19.00ч., събота 8.30-17.00ч. (затворен в неделя);
Баптистерий на Дуомо – 6 EUR (раб.време 08.30-18.30ч.);
Камбанарията на Джото – 6 EUR (раб.време 8.30 -19.00;
Общ билет за купола Дуомо, баптистерия на Дуомо, камбанарията на Джото, криптата на Дуомо и музея на катедралното хранилище - 18 EUR;
Параклис на Медичите „Сан Лоренцо”– 8 EUR (раб.време 8.15 -13.50 ч., затворен в неделя и понеделник;
Галерия Уфици – 20,00 EUR - раб.време 8.30-19.00ч., 8.30-18.00 ч. неделя, почивен ден понеделник;
Галерия Академия – 8.00 EUR (раб.време 8.15-18.50ч., затворена в понеделник);
Двореца Пити – Галерия Палатина и галерията за модерно изкуство – 8,50 EUR (раб.време 8.15 -18.50., затворен в понеделник);
Палацо Векио  – 10 EUR (раб.време 9 -19.00ч., затворен в четвъртък и всички религиозни празници); 
Къща-музей Данте – 4 EUR,
Църква - пантеон Санта Кроче - 8 EUR (работно време от понеделник до събота от 9.30 до 17.00 ч. и е затворена на всички църковни празници);
Национален музей Барджело – 9 EUR (работно време от понеделник до неделя от 8.15 – 13.50 ч., затворен на национални и религиозни празници).

ПИЗА
Двора на чудесата – катедралата
– безплатно (посещава се с точно определен час на влизане, който се дава  и зависи от управата на музея);
Баптистерия – 5 EUR, кулата - 18 EUR (посещава се при определени от управата на музея условия – може да се окаже, че сте в Пиза и не можете да се качите на кулата).

ЛУКА
Катедралата
– 3 EUR,
Музей на Пучини - 7 EUR.

СИЕНА
Катедралата
– 7 EUR;
Баптистерий “Сан Джовани” – 4 ЕUR (от 1 март до 2 ноември 10:30 – 19:00 ч., в почивните дни работи от 13:30 – 18:00 ч., от 2 ноември до 28 февруари от 10:30 до 17:30 ч., в почивните дни работи от 13:30 – 17.30, от 26 декември до 6 януари 10:30 – 19:00ч.);
Палацо Публико – 9 EUR;
Пинакотека Национале – 4 ЕUR (раб. време от 8.15 – 19.15ч. , а в неделя и понеделник  от 8.15 – 13.15 ч. / в почивните дни работи от 13:30 – 17:30ч.)

САН ДЖИМИНЯНО
Катедралата „Санта Мария Асунта”
– 4 ЕUR;
Торе Гроса – 5 EUR;
Палацо Комунале – 5 ЕUR;  
Археологически музей – 3,50 EUR.

ВОЛТЕРА
Пинакотека
– 16 EUR;
Палацо Вити – 5 EUR (групова цена над 8 човека - 3 EUR);
Музей на Етруските - Палацо Гуарначи - 16 EUR (групова цена 10 EUR), Римския театър – 5 EUR

ЧИНКУЕ ТЕРРЕ
Еднодневен билет с железницата от Ла Специя до Леванто
-16 EUR

МОНТЕКАТИНИ
Зъбчата железница
- 7 EUR.

БОЛОНЯ
Кулата на Азинели
– 5 EUR (летния сезон раб. време от 9.00 - 18.00 ч., зимния сезон раб. време от 9.00 - 17.00ч.).

ИТАЛИАНСКИ ЕЗЕРА
Рока Скалиджера (Сирмионе)
– 4 EUR;
Корабче по Лаго ди Гарда – 6 EUR,
Фуникуляр до Брунате (Комо) – 5.5 EUR;
Корабче по Лаго ди Комо - 8 EUR;
Корабче от Тремедзо до Беладжо и обратно – 7 EUR;
Вила Карлота – 12 EUR;
Комбиниран билет за корабче по Лаго Маджоре до Изола Мадре, Изола Бела и Изола деи Пескатори и посещение на дворците на Изола Бела и Изола Мадре – 32 EUR;
Вила Палавичино - парк и зоологическа градина (Стреза) – 9.5 EUR, 6.5 EUR за деца до 15 г.

МИЛАНО
Катедралата
– 3 EUR (9 – 12 ч. и 13 - 18 ч., когато няма служба); Качване на терасите пеша 9 ЕUR, с асансьор 13 EUR;
Кастело Сфорцеско – 5 EUR  (работно време от вторник до неделя 9.00 - 17.30 ч., затворено понеделник и по празници);
Пинакотека Брера - 10 EUR, раб. време 8.30 – 19.15 ч. (затворено понеделник и по празници); Музей към театър Ла Скала - 9 EUR, (групова цена при 10 човека - 6 ЕUR) раб. време 09.00 ч. - 12.30 ч. и 13.30 ч. – 17.00 ч., отворен всички дни с изключение на национални и религиозни празници.

ТОРИНО
Палацо реале
- 12 EUR (раб. време 08.30 ч. - 19.30 ч., затворен в понеделник);
Археологически музей - 12 EUR, раб. време 08.30 ч. – 19.30 ч. (понеделник затворено, задължително е посещението да се провежда с екскурзовод и започва на всеки половин час и продължава приблизително 1 час);
Музей на Христовия покров – 6.00 EUR, раб. време 09.00 ч. - 12 ч. и 15.00 – 19.00 ч.;
Египетски музей – най-значимият в Италия – 15.00 EUR, раб. време 09.00 – 18.30 ч. (понеделник 09.00 – 14.00 ч.);
Средновековна крепост - 6 EUR, раб. време 09.00 – 18.00 ч. (понеделник затворена), градината – 3 EUR.

ГЕНУА
Аквариума
- 25 EUR, деца 4 - 12 г. – 17 EUR, раб. време: делник 09.00 - 19.30 ч., празник 08.45 – 20.30 ч., юли и август 08.30 – 22.00 ч.;
Палацо Дукале - 4 ЕUR (раб. време вторник и сряда 09.00 - 13.30 ч., от четвъртък до неделя 9.00 - 19.00 ч.);
Съкровищница на катедралата Св. Лоренцо – 9 -12 ч. и 15 - 18 ч. - 6 EUR;
Галерия Палацо Реале – 6.50 EUR. (раб. време вторник и сряда 09.00 -13.30 ч., от четвъртък до неделя 9.00 - 19.00 ч.); Качване на кулата на Палацо Реале – 4 EUR;
Морски музей Галата – 12 ЕUR;
Биосфера – 5 ЕUR;
Панорамен асансьор Биго – 4 EUR; 
Национален музей на Антарктида – 7 EUR; 
Комбиниран билет за Палацо Росо, палацо Бианко и Палацо Турси – 9 EUR;
Палацо Андреа Дория – отворен всеки ден 10 - 18 ч. - 9 EUR.

РИМ
Римския форум + Колизеума + Палатино
– 12,00 EUR (раб.време 9-17 ч., зимата 9-15.30 ч); 
Капитолийски музеи – 15,00 EUR (раб.време 9-20 ч., почивен ден понеделник);
Национален музей на Рим - 11 EUR (раб.време 9-21 ч., неделя 9-19 ч., почивен ден понеделник); 
Галерия Вила Боргезе (раб.време 09,00 -17,00 ч., затворена понеделник) – 22 EUR – билетите могат да бъдат закупени само on-line, посещението е ограничено в рамките на 2 часа;
Вила Джулия – Национален музей за етруско изкуство – 8 EUR (раб.време от вторник до неделя  9-19,30 ч., почивен ден понеделник); катакомби – 8 EUR (раб.вр.на Сан Калисто 8.30-12 ч.; 14.00-17.00 ч. (затворени в сряда и м.февруари); Сан Себастиано - 8 EUR (раб.време 10.00-17.00 ч. затворени в неделя и м.декември);
Криптата на църквата „Сан Клементе“ – 10 EUR (раб.вр. 9-12.30 ч.;15-18 ч.);
Съкровищницата в базиликата „Св. Петър“ – 8 EUR;
Купола на базиликата „Св. Петър“ – 8 EUR;
Ватикански музеи (раб.вр. 9.00-16.00ч., почивен ден неделя и всички големи църковни празници) - 17 EUR;
Кастел Сант Анджело –10.00 EUR; 
Галерия Дориа – Памфили – 12 EUR;

ТИВОЛИ
Вила д’ Есте
– 10 EUR, безплатно за лица под 18 г., за лица между 18-25 г. – 5 ЕUR. 

НЕАПОЛ
Манастира Чертоза ди Сан Мартино – 6 EUR;
Национален археологически музей – 12 EUR;
Галерия национале ди Каподимонте – 8 EUR;
Двореца Казерта – 12 EUR, 6 EUR за деца.

ПОМПЕЙ - археологическа зона -15 EUR;

ХЕРКУЛАН - археологическа зона – 13 EUR;

ВЕЗУВИЙ – качване до най-горните кратери –  10 EUR;

РАВЕЛО
Вила Руфоло
–  7 EUR;

о-в КАПРИ
Около 60 EUR (за корабче, автобус на острова и местен водач);

о-в ИСКИЯ 
Около 35 EUR (за корабче);

ОСТРОВ СИЦИЛИЯ
Античния театър в Таормина
– 10 EUR,
Археологическия парк делла Неаполис Сиракуза – 10 EUR;
Долината на храмовете в Агридженто – 13.5 EUR;
Археологически музей в Агридженто – 8 EUR;
Катедралата в Монреале – 6 EUR;
Двора на бенедиктинския манастир в Монреале – 10 EUR;
Съкровищницата на Катедралата в Палермо – 3 EUR;
Палацо деи Нормани – 12 EUR.

РАВЕНА
Църквата „Сан Витале“, мавзолея на  Гала Плачидия,  баптистерия на епископ Неон, църквата Свети Аполинарий
  – 11,50 EUR.

МАДОНА ДИ КАМПИЛЬО
Кабинков лифт до Чинкуе лаги
(отиване и връщане) -12 EUR; кабинков лифт до Спинале (отиване и връщане) -12 EUR.

БОЛЦАНО
Археологически музей на Горно Адидже
- 9 EUR; деца до 7 г. – безплатно.

КОРТИНА Д'АМПЕЦО
Кабинков лифт до връх Тофана ди Мецо
(отиване и връщане) -30 EUR; кабинков лифт до връх Тонди ди Фалория (отиване и връщане) - 20 EUR.

САН МАРИНО
Музей на куриозите
- 7.50 EUR,
Посещение на една от крепостните кули - 3 EUR (работно време на държавните музеи: от 2 януари до 7 юни от 9.00 - 17.00 ч.; от 8 юни до 13 септември от 8.00 - 20.00 ч.; от 14 септември до 31 декември 9.00 - 17.00 ч.).

Музеите изискват документ за самоличност  за удостоверяване на възрастта при ползване на намаление.

Оповестените тук цени на музеи са към 18.12.2018 г. и „Руал Травел“ не се ангажира с тяхната абсолютна точност.