Пропътувай мечтите си!
Пропътувай мечтите си!

Полезна информация

Екскурзии и почивки » Полезна информация » Полезна информация за Испания
Инфо за страната
Испания
Флаг Испания
Испания

Столица: Мадрид
Най-голям град: Мадрид
Официален език: Испански
Население: 46 030 109
Площ: 504 645km2

Валута: Евро (EUR)
Часова зона: GMT+1

ЗНАМЕ: Националното знаме на Испания е съставено от три хоризонтални ивици - червена, жълта и червена, като жълтата ивица е два пъти по-широка от червените и на нея е изобразен гербът на страната. 
Съвременното знаме на Испания се появява през 1785 година, определено чрез декрет от краля на Испания Карлос III, за да се използва от флотата на страната и да отличава испанските кораби от тези на Франция, Неапол и Сицилия. Тъй като кралете на Испания са от династията на Бурбоните, до средата на 18 век флотата на Испания използва знаме с бял цвят - цвета на Бурбоните. В същото време, голяма част от владетелите на други страни в Европа (Франция, Неапол, Тоскана и Сицилия) са от същата династия, което води до объркване при морските битки, породено от факта, че повечето флотилии плават под еднакви знамена. Поради тази причина, Карлос III нарежда използването на ново знаме, което има същата форма като настоящото.

ПЛОЩ: 504 645 км² - втора по големина страна в Западна Европа след Франция. В територията на Испания се включват Балеарските острови (Майорка, Менорка, Ибиса и Форментера) в Средиземно море и Канарските острови (седем основни и множество по-малки острови, най-голимите са Тенерифе, Ланцароте, Гран Канария) в Атлантическия океан, както и множество ненаселени островчета в Средиземно море, включително Чафаринските острови, остров Перехил, „скалите“ Велес и Алхусемас срещу Мароканското крайбрежие; малкият остров Алборан и Питиуските острови. На севроизток, в Пиренеите, е разположен малкият анклав Ливия, обграден от френска територия.

ГРАНИЧИ С: Португалия на запад, Мароко на юг чрез градовете Сеута и Мелиля, Франция и малкото княжество Андора на североизток.

НАСЕЛЕНИЕ:  46 030 109 души по данни от 2010. Гъстотата на населението от 93 човека на км² – Испания е една от най-рядко населените страни в Европа, а разположението му е неравномерно. Средната продължителност на живота в Испания през 2008 година е 76,4 години за мъжете и 83,3 години за жените. С изключение на Мадрид, долината на река на Гуадалкивир и някои градски ядра, най-гъсто населените райони са по крайбрежието. Населението на Испания се удвоява през 20 век, благодарение на забележителния бум на раждаемостта през 60-те и 70-те години. Растежът на населението е неравномерен поради голямата вътрешна миграция от селските към индустриалните райони. Раждаемостта спада през 70-те години, но населението продължава да се увеличава след завръщането на много испанци, емигрирали от страната по време на режима на Франко, а в последно време и от много чужди емигранти, най-вече от Латинска Америка, Източна Европа, Северна Африка. Около 21% от емигрантите идват от други страни от Европейския съюз и живеят главно по средиземноморското крайбрежие и Балеарските острови. Испанската конституция от 1976 признава съществуването на региони като част от испанската нация. Основните етнически групи са кастилцикаталонци, галисийци и баски (2,4%). Освен кастилския испански, който е официалният език в страната, в някои части на Испания се говорят още каталонски, галисийски и баски, като те са официални наред с кастилския в съответните автономни региони.

ВЕРОИЗПОВЕДАНИЯ: Преобладаващата религия е християнството - 97,6% от населението (от тях католици - 97,4 %, протестанти - 2,6 %).

СТОЛИЦА: Мадрид е най-големият град в Испания с население 3 230 000 души, а на градската агломерация — 5 960 000 души (2008). По население в границите на града, Мадрид се нарежда на трето място в Европейския съюз след Лондон и Берлин, както и по големина на градската агломерация, където отстъпва на Париж и Лондон.

ГОЛЕМИ ГРАДОВЕ: Барселона (1 615 908 жители, 3 186 461 жители с предградията), други по-големи градове в Испания са: Валѐнсия (810 064 жители, 1 583 331 жители с предградията), Севѝля (704 414 жители, 1 499 673 жители с предградията), Ма̀лага (576 725 жители, 1 124 831 жители с предградията), Билбао (354 145 жители, 1 141 457 жители с предградията),Сараго̀са (682 283 жители) и Му̀рсия (433 850 жители).

РЕЛЕФ: Във вътрешността на Испания се простира голямото плато Месета, което заема близо 60% от цялата територия на страната. От север на Месетата се издигат Кантабрийските планини, на изток са разположениПиренеитеИберийските планиниКаталонските планини, на юг -Андалуските планини и Сиера Невада с най-високия връх в континентална Испания, Муласен - 3478 м. Месетата е разделена на две почти равни части от средновисоките планини Кордилера Сентрал, които се простират от запад при португалската граница до Иберийските планини на изток.
Климатът в Северна Испания е умерен морски с влияние на Атлантическия океан. Характерно за този климат е влажното време през цялата година. В централна Испания климатът е субтропически, а в южните части е субтропически и средиземноморски, отличаващ се с влажната мека зима и сухото и горещо лято. По високите части на Пиренеите и другите планини климатът е планински.

ГОЛЕМИ РЕКИ: Петте най-дълги реки в Испания са ТахоДуероГуадиана,Гуадалкивир и Ебро, като всички те, без Ебро, текат от изток на запад и се вливат в Атлантическия океан. Останалите реки са по-къси и със сезонно пълноводие. По-значителни сред тях са Сегура и Хукар. В испанските Пиренеи има близо 1000 ледникови езера, а по средиземноморското крайбрежие има голям брой лагуни и лимани, като най-обширната от тях е Мар Менор (Малко море) близо до град Картахена. Из цялата страна са създадени хиляди язовири като част от широкомащабна правителствена програма.

ПЛАНИНИ: Кантабрийските планини са планинска верига в северната част на Пиринейския полуостров, разположена изцяло на територията на Испания. Дължината им е около 300 км от границата на Галисия до западните части на Пиренеите. В района Пикос де Европа между автономните региони Астурия, Кантабрия и Кастилия и Леон се намира един от най-големите природни паркове в Европа. В планините има хиляди пещери, от които в близо 50 има рисунки, датиращи от палеолита. 
Сиера Невада е планинска верига в Южна Испания, намираща се в областта Андалусия. Тя е най-южният ски-център в Европа, известен с най-големия брой слънчеви дни в годината. 
Месета представлява плато, съставено от древни скални маси. То обхваща повече от половината от площта на Испания. Почти от всички страни Месета е заобиколена от планини, които откъм морето завършват в тесни крайбрежни низини. Кантабрийските планини (Кордилера Кантабрика, 2548 м) маркират северната граница, Иберийските планини (2313 м) – източната граница, а Сиера Морена (1323 м) – южната. На запад към Атлантическото крайбрежие височината на Месета се спуска надолу. Дълбоко врязалите се реки Дуеро, Тахо и Гуардиана отводняват платото и текат в посока изток-запад.

НАЙ-ВИСОК ВРЪХ: Муласен (3 478 м) в Сиера Невада.

ДЪРЖАВНО УСТРОЙСТВО: Испания е парламентарна монархия, начело с крал Фелипе VI , който заема испанския престол през 2014 година, след като баща му крал Хуан Карлос I абдикира в негова полза. Законодателна власт се осъществява от Генералните кортеси (парламент), състоящ се от две камари - Сенат (горна палата) - 256 сенатора и Конгрес на депутатите(долна камара) - 350 депутата, избирани за мандат от 4 години на преки и всеобщи избори. Изпълнителна власт се съществява от правителствоначело с министър-председател. Местни органи на властта - 17автономни области имат свои парламенти и правителства с широки пълномощия.

ИКОНОМИКА: Съвременна Испания е високо развита индустриално-аграрна страна. По обем на промишлено производство е на пето място в Европа и на осмо място в света. Най-силно развити промишлени отрасли са черна металургия, машиностроене, автомобилостроене, корабостроене, самолетостроене, електротехническа, химическа, текстилна, обувна промишленост. Страната е богата на полезни изкопаеми. Испания е голям производител на вино (3-то място в Европа след Франция и Италия), ориз (най-високи добиви в света), бадеми, тютюн, маслини (на първо място в света по производство на висококачествен зехтин). Животновъдството е също така развито – Испания произвежда 25% от говеждото месо в Европийския съюз и е вторият производител на свинско месо в съюза. Риболовът също така е много добре развит. Испания е традиционно сред водещите европейски страни в това отношение. В селското стопанство е заето 7% от населението. Важен дял в икономиката на страната има международният туризъм. Годишно Испания се посещава от около 60 млн. туристи (95% от тях са от западноевропейските страни). Страната притежава най-голямата в Европа материално-техническа база за обслужване на многобройните посетители. Голяма част от населението е ангажирано в сферата на туристическото обслужване. Строителството отбелязва силно развитие в последното деситилетие. Средно на всеки испанец се пада по 45 м² обща площ на жилище (2005). Делът на собственици на жилищата възлиза на 87 % от населението. По този показател Испания заема първо място в Европейският съюз.

Брутен вътрешен продукт на глава от населението, в долари (БВП):

година БВП
2005 25,600
2006 27,400
2007 33,600
2008 34,700
2009 29,300
2010 29,400
2011 30,600
2012 31,100
 

ОФИЦИАЛНИ ПРАЗНИЦИ: 1 януари (Нова Година), 6 януари (Богоявлениe/Празник на влъхвите), Велики четвъртък (четвъртъка преди Великден),Разпети Петък (петъка преди Великден), Великден1 май (празник на труда), 15 август (Успение Богородично), 12 октомври (Национален празник на Испания), 1 ноември (Вси светии), 6 декември (Ден на Конституцията), 8 декември (Непорочно зачатие), 25 декември (Коледа).


Инфо за посолството

AДРЕС НА БЪЛГАРСКОТО ПОСОЛСТВО В ИСПАНИЯ:
EMBAJADA DE LA REPUBLICA DE BULGARIA
TRAV. SANTA MARIA MAGDALENA, 15
28016 MADRID
Tel: 0034/ 91 345 57 61; 0034/ 91 345 66 51; 0034/ 91 359 76 11

АДРЕС НА БЪЛГАРСКОТО ГЕНЕРАЛНО КОНСУЛСТВО В БАРСЕЛОНА:
CONSULADO GENERAL DE LA REPUBLICA DE BULGARIA PO DE SAN JUAN, 73
08009 BARCELONA
Tel: 00 34 93/ 457 40 69; 207 77 14

 

АДРЕС НА БЪЛГАРСКОТО ГЕНЕРАЛНО КОНСУЛСТВО ВЪВ ВАЛЕНСИЯ:
CONSULADO GENERAL DE LA REPUBLICA DE BULGARIA
C/ ANTONIO SUAREZ 48
46021 VALENCIA
Tel: 0034 96 3691788; 0034 96 3690921 

Инфо за музеи
Барселона
Музеят Пикасо
Музеят Пикасо е един от няколкото музея в света, посветени на художника. Разположен е в пет долепени един до друг средновековни дворци в Готическия квартал на улица „Монткада” № 15-23. Музеят притежава около 3500 произведения на художника, по-голямата част от които са дарени лично от него през 1970 г. Експозицията е подредена по периоди, като най-ранната творба е от времето, когато Пикасо е бил на 14 години. Музеят притежава богата колекция от синия период на художника (период, в...
виж повече
Националният музей на каталунските изкуства
Националният музей на каталунските изкуства се намира в една от най-величествените и красиви сгради в Барселона - сградата на Националния дворец на Каталуния, построена през 1929 г. Музеят разполага с колекции романско и готическо изкуство, смятани за едни от най-ценните в цял свят. Богатата колекция включва стенописи, скулптури, платна на Ел Греко, Веласкес, Рубенс, гравюри, фотографии и др.
виж повече
Саграда фамилия
Саграда фамилия е посветена на Исус Христос и неговите земни родители - Йосиф и Мария, идеалният модел за християнско семейство. Строежът започва през 1881 г., а две години по-късно Гауди става главен архитект на църквата. Той работи върху този проект повече от 40 години, посвещавайки последните 15 години от живота си единствено на него, но не успява да го види завършен. Поради нестандартността на елементите и конструкциите, Гауди е измислил и конструирал сам машините, с които се работи....
виж повече
Каса Мила
Каса Мила, наричана ироничо от местните жители „каменоломна”, е един от шедьоврите на Гауди, построена за семейството на богатия индустриалец Пере Мила. Къщата напомня планина, балконите й – пещери, а комините наподобяват средновековни рицари. Може да се посети един от апартаментите на къщата, в който е съхранена мебелировката от началота на XX век, и по този начин човек да си даде сметка как са живели по-състоятелните семейства от града през този период. Посетителите могат...
виж повече
Каса Батло
Каса Батло - сградата е построена през 1877 г. като резиденция на една от известните фамилии в Барселона – Батло. По-късно нейните членове наемат Гауди, за да я освежи и реконструира. Неговият ексентричен дух се забелязва във фасадата на сградата, покрита с натрошени керамични плочки, в овалните прозорци и балконите, напомнящи морски вълни. Интериорът на апартамета на първия етаж също е дело на Гауди – таваните, вградената камина, елементите от ковано желязо, вратите, украсени...
виж повече
Паркът Гюел
Паркът Гюел е построен в началото на ХХ век граф Еусеби Гюел наема Гауди да построи жилищен комплекс от 60 къщи, заобиколени от пищен парк. Избраното място е пуст скалист хълм, известен като Голата планина. Проектът за жилищен комплес се проваля – никой не иска да закупи първите завършени къщи. Гюел предлага една от тях на Гауди и той се пренася в нея, а днес тя е превърната в музей на големия творец. Фантастичният парк бива откупен от общината и се превръща в една от най-големите...
виж повече
Къщата-музей на Гауди
Къщата-музей на Гауди се намира в парка Гюел. В една от двете сгради до входа на парка архитектът е живял в продължение на 10 години. В нея днес е разположен и музеят на Гауди, на три етажа, където е пресъздадена атмосферата, в която е живял големият архитект. Тук посетителите могат да видят редица негови произведения и специалните машини, проектирани от Гауди, поради нестандартността на неговите творения.
виж повече
Испанското село (Pueblo Español)
Испанското село ( Pueblo Español ) се намира в близост до Олимпийското градче и пристанището. Това е музей на открито, построен през 1929 г, по случай проведеното в Барселона Световно изложение. „Градчето на занаятчиите” предствя смесица от сгради и работилници с характерна за всяка част от Испания архитектура, покриващи 2 хектара, а общият брой на т. нар. „къщи-макети” е 117. Тук могат да се видят типичните испански занаяти и майстори. Неслучайно мотото на...
виж повече
Музеят на ФК ”Барселона”
Музеят на ФК ”Барселона” е един от най-посещаваните в града. Тук са изложени многобройните трофеи и купи на клуба, фотографии и екипи на известни играчи. Футболните запалянковци могат да посетят стадиона „Ноу Камп” и параклиса, в който играчите на тима се молят за победа преди всеки мач.
виж повече
Музеят на шоколада
Музеят на шоколада се намира се в близост до музея „Пикасо” и предлага невероятно съчетание от модерни технологии и традиционни кулинарни умения. Тук са изложени макети от шоколад на Саграда Фамилия и редица други забележителности, шоколадови анимационни и игрални герои. Наред с демонстрациите по приготвянето на редица сладкарски изкушения, в музея всеки може да опита парченце вкусен шоколад.
виж повече
Аквариумът на Барселона
Аквариумът на Барселона се намира в близост до яхтеното пристанище на града и е разположен на дъното на Средиземно море. Той е сред най-големите и красиви аквариуми в света, с 35 раздела и повече от 11 000 обитатели. Аквариумът отваря врати през 1995 г., а амбицията на създателите му е да „потопят” посетителите в пъстрия свят на Средиземно море, без дори да ги измокрят. За целта е изграден подводен тунел, който обикаля различните аквариуми. До всички експонати има табелки на...
виж повече
Зоогическата градина в Барселона
Зоогическата градина в Барселона се намира в центъра на града, в „Parc de la Ciutadella”. През XIV век на това място е построена най-голямата крепост в Европа. Тя е съборена през XIX век и днес могат да се видят само замъкът - Castell dels Tres Dragons и прекрасният парк. Замъкът е превърнат в музей на зоологията, а паркът – в зоогическа градина. Тя се обитава от най-различни животни, част от които се разхождат съвсем свободно. Информацията за животните е поднесена по...
виж повече
Валенсия
Музеят на изящните изкуства
Музеят на изящните изкуства във Валенсия се нарежда се сред най-добрите музеи в страната. Той съдържа прекрасна колекция, включително творби от Ел Греко, Гоя, Веласкес и неколцина валенсиански импресионисти.
виж повече
Градът на науките и изкуствата
Градът на науките и изкуствата представлява изключителен комплекс, който продължава да се строи и до днес. Включва музей на науката, 3D кино и най-големия океанографски музей в Европа.
виж повече
Мадрид
Музеят Прадо
Музеят Прадо е основан през 1819 г. и представлява една от най-богатите картинни галерии в света, в основата на която стои колекцията на Испанските Хабсбурги и Бурбони. В Прадо са представени най-вече европейски майстори. Сградата на музея е строена по времето на Карлос III от любимия му архитект Хуан де Вилянуева. Ливадите, които тогава пустеели, дали и името на музея (на испански "prado" означава "ливада"). Днес музеят притежава над 5000 картини, 2000 копия, 1000...
виж повече
Националният музей на изкуствата „Реина София”
Националният музей на изкуствата „Реина София” се помещава в шестетажна сграда, издигната още през 1781 г. от Франсиско Сабатини, смятан по времето на Карлос III за най-добрия кмет на Мадрид. Отредена първоначално за главна болница на столицата, сградата е основно ремонтирана през 1980 г. и отлично пригодена за музей. Официално пинакотеката е открита през 1988 г. от крал Хуан Карлос и съпругата му, кралица София, на чието име е наречен културният център. Богатите...
виж повече
Музеят „Тисен-Борнемиса”
Музеят „Тисен-Борнемиса”  се помещава в двореца Виляероса, който е образец на неокласическата архитектура от ХVIII век. Носи името на семейство Тисен-Борнемиса, които през 1993 г. подаряват на испанското правителство своята изключителна колекция. През 2004 г. Кармен Тисен подарява още 200 творби на музея. Семейство Тисен са едни от най-сериозните колекционери на XX век, тяхната колекция съдържа произведения на европейското изкуство от 1290 г до поп-арт. Основоположникът...
виж повече
Толедо
Катедралата
Катедралата e построена на мястото на голяма мюсюлманска джамия. Строителството на съвремената църквата започва през 1226 г. Размерите на катедралата са огромни: 140 м дължина и 130 м ширина. "Толедското чудо", както я наричат испанците, се смята за най-величествения архитектурен ансамбъл сред готическите катедрали в Испания. Възхищение предизвикват богато украсените портали и най-вече ценните предмети, съхраняващи се вътре. Тук се съхраняват и творби на Гоя и Ел Греко.
виж повече
Манастирът „Сан Хуан де лос Рейес”
Манастирът „Сан Хуан де лос Рейес” се издига в самия център на еврейския квартал. Майсторът, сътворил този шедъовър в готически стил в началото на 16 век, е Хуан Гуас. Първоначалният план предвиждал сградата на манастира да служи за кралска гробница, но след победата на кралската войска при Гранада през 1492 г. замисълът бил променен. Манастирът е бил даден във владение на францисканските монаси, но от 1954 г. принадлежи на Серафимския орден.
виж повече
Синагогата
Синагогата е построена през 12 век. Неправилната форма на сградата се състои от 5 кораба, разделени с подковообразни арки. Вътрешността на синагогата се отличава с необикновена красота – алабастрови стени и тавани, пищно орнаментирани в мавритански стил. Днес в сградата на синагогата е разположен музей, представящ историята на еврейския народ в Испания.
виж повече
Фигерас
Къщата-театър Дали
Къщата-театър Дали е вторият по посещаемост музей на Иберийския полуостров след Прадо в Мадрид. Когато Дали издъхва през 1988 г., той вече е заръчал да го погребат в двора на музея във Фигерас. Явно предварително е подготвил разиграващия се днес спектакъл. Няма друг съвременен художник, който до такава степен да привлича погледите - и на специалистите, и на лаиците. Още от пръв поглед музеят обещава, че зад стените му ще се развихри подготвяното дълги години от художника зрелище....
виж повече
Хирона
Арабските бани
Арабските бани - интересното за тях е че са построени в арабски стил, но по римски план в периода XII-XIII век и са били най-добре запазените обществени бани в цялата област. В началото са съблекалнята, студеното помещение (фригидариум), което има осмоъгълен басейн с колони под открито небе. Оттам се влиза в по-топлото помещение (тепидариум) с хладка вода, където са правени парните бани и масажите, оттук се влиза в горещото помещение. Баните престават да функционират като обществени през XVI...
виж повече
Цени на музеи

МАДРИД
Кралския дворец
– 12 EUR,  деца до 5 г. - безплатно, 5-16 г, над 65 г и студенти до 25 г. – 5 EUR, свободен вход от понеделник до четвъртък в последните 2 часа от работното време;
Музея Прадо – 15 EUR, деца до 18 г и студенти до 25 г. – безплатно, възрастни над 65 г – 7.50 EUR;
 Национален музей на изкуствата „Кралица София” – 10 EUR, деца до 18 г., студенти до 25 г. със студентска карта ISIC, пенсионери и над 65 г – безплатно, затворен във вторник, свободен вход в последните 2 часа от работното време (неделя е безплатно от 13:30 до 19:00);
 Музей Тисен – 12 EUR, студенти и възрастни над 65 г – 8 EUR, деца до 12 г. – безплатно, свободен вход в понеделник от 12:00 до 16:00.
Ел Ескориал - 10 EUR,  деца до 5 г. - безплатно, 5-16 г., възрастни над 65 г. и студенти до 25 г. със студентска карта ISIC - 5 EUR, безплатен в сряда и четвъртък 17.00-20.00ч.  от април до септември
БИЛЕТ ЗА КОРИДА (само през лятото) в Мадрид  – от  15 - 150 EUR на човек.     

ТОЛЕДО
Катедралата
–12.50 EUR;
Картината на Ел Греко “Погребението на граф де Оргас” – 2.50 EUR;
Синагогата – 3 EUR;
Манастира „Сан Хуан де лос Рейес“ – 2.50 EUR.

САРАГОСА
Църквата „Нуестра Сеньора дел Пилар” - безплатна, кулата – 3 EUR, деца до 9 г. – безплатно, музей Pilarista - 2 EUR;
Катедралата Ла Сео –  4 EUR, до 18 г. – 3 ЕUR , възрастни над 65 – 3 EUR.

БАРСЕЛОНА
Каса Мила (Ла Педрера)
– 22 EUR, студенти – 16.50 EUR, деца до 6 г. – безплатно, 7-12 г – 11 EUR, над 65 г. - 16.50 EUR;
Каса Батло – 24,50 EUR, деца до 7 г. - безплатно, студенти до 25 г. със студентска карта ISIC, 7-18 г, и над 65 г – 21.50 EUR; 
Саграда фамилия – 18 EUR, деца до 10 г – безплатно;
Музея Пикасо – 12 EUR, до 18 г. - безплатно, 18-25 г и над 65 г – 7 EUR  (затворен в понеделник), свободен вход – неделя след 15:00 и цялата първа неделя от месеца;
Пуебло Еспаньол – 14 EUR, деца 4-12 г. – 7 EUR, студенти – 10.50 EUR (само online) пенсионери -  9 EUR (само online);
Зоологическата градина  – 21.40 EUR,  деца 3-12 г – 12.95 EUR, над 65г – 10.50 EUR;
Аквариума  – 20 EUR, деца 5-10 г – 15 EUR - работи до  21ч., а  през юли и август – до  21.30 ч.;
Парка Гюел -  9 EUR, деца до 6 г. - безплатно, 7-12 г и над 65 г – 5.25 EUR.

ФИГEРАС
Къщата-театър на Дали + експозиция на бижута по дизайн на Дали
– 14 EUR, ученици, студенти и пенсионери – 10 EUR (затворен в понеделник извън месеците юни-септември).

МАНАСТИРА МОНСЕРАТ - безплатен

СЕВИЛЯ
Кулата Хиралда, Катедралата – 9 EUR, студенти до 25 г. и пенсионери – 4 EUR, деца до 14 г. - безплатно;
Двореца Алкасар де Севиля – 7 EUR, студенти до 25 г. и пенсионери – 2 EUR.

КОРДОБА
Джамията – катедрала – 10 EUR, деца от 10 до 14 г. – 4 EUR, деца до 10 г. – безплатно;
Двореца Алкасар – 4.50 EUR, студенти до 26 г. – 2.25 EUR, деца до 13 г. – безплатно; в късния следобед билет от 7 EUR, влючващ вход + спектакъл.

ГРАНАДА
Двореца Аламбра, двореца Хенералифе
– 14 EUR, деца до 12 г. – безплатно, деца 12-15 г. – 8 EUR, пенсионери и възрастни над 65 г. – 9 EUR, младежи до 30 г., притежаващи младежка идентификационна карта – 9 EUR;
Катедралата – 5 EUR, деца до 12 г. – безплатно, ученици и студенти под 25 г. – 3,5 EUR.

Музеите изискват документ за самоличност  за удостоверяване на възрастта при ползване на намаление.

Оповестените тук цени на музеи са към 18.12.2018 г. и „Руал Травел“ не се ангажира с тяхната абсолютна точност.