Пропътувай мечтите си!
Пропътувай мечтите си!

Полезна информация

»
»
Полезна информация за Иран
Инфо за страната
Иран
Флаг Иран
Иран

Столица: Техеран
Най-голям град: Техеран
Официален език: Фарси
Население: 75 149 669
Площ: 1 648 000km2

Валута: Ирански риал (IRR)
Часова зона: GMT+3.30

ЗНАМЕ: Националното знаме на Иран в сегашния му вид е утвърдено като държавен символ на 29 юли 1980 г. и отразява политическите промени, настъпили след Иранската революция от 1979 г. Знамето има правоъгълна форма с три хоризонтално разположени цветни полета: горе – зелено, по средата – бяло и долу – червено. В центъра на знамето е разположен гербът на Иран. 

ПЛОЩ: 1 648 195 km².

НАСЕЛЕНИЕ: Населението на Иран е 75,15 млн. души. 

ВЕРОИЗПОВЕДАНИЯ: Повечето иранци са мюсюлмани; 79% изповядват шиитски ислям, официалната национална религия, а около 5% изповядват сунитски ислям, който преобладава в повечето ислямски страни. Немюсюлманските религиозни малцинства включват бахаити, зороастрийци и християни - около 15%. Последните три са официално признати религии и имат запазени места в парламента.

СТОЛИЦА: Техеран е столица и най-голям град на Иран.

ДЪРЖАВНО УСТРОЙСТВО: Иран е ислямска република. Ръководи се от върховен водач на Ислямската република Иран (аятолах, духовен глава на мюсюлманите в Иран) и от президент, който се избира за срок от 4 г. Законодателен орган - Ислямско консултативно събрание (Меджлис - еднокамарен парламент). Изпълнителен орган - президент и правителство.

ИКОНОМИКА: Иранската икономика е осемнайстата най-голяма в света по отношение на Брутен вътрешен продукт (ППС). Тя представлява съвкупност от централно планиране, държавно притежание на петролни и други стратегически предприятия, селско стопанство и малки частни предприятия в областта на търговията и услугите. Стопанската инфраструктура постепенно се подобрява в последните години, но продължава да страда от висока инфлация и безработица. В началото на XXI век секторът на услугите продължава да има най-голям принос към формирането на БВП, следван от промишлеността (добив и производства) и земеделието. През 2006 г. 45% от държавния бюджет се попълва от петролни и газови приходи, а 31% от данъци и такси. ООН класифицира иранската икономика като полуразвита. Иран се надява да привлече милиарди долари от чуждестранни инвеститори чрез създаване на по-покровителствен инвестиционен климат (т.е., намаляване на ограниченията и митата по вноса, създавайки свободни търговски зони).

Иран е вторият най-голям петролен производител на ОПЕК и държи 10% от световните петролни запаси (на трето място по запаси). Иран също така има вторите най-големи запаси от природен газ в света (след Русия) и има потенциала да се превърне в енергийна суперсила.

ОФИЦИАЛНИ ПРАЗНИЦИ: 11 февруари - Ден на революцията, 19 март - Национализация на петролната индустрия, 21 март - Норуз - Нова Година, пролетно равноденствие, 1 април - Ден на Ислямската Република, 2 април - Ден на природата, 4 юни - Кончина на Имам Хомейни, 5 юни - Въстание на Хордад (въстание против шаха през 1963 г.).

Инфо за посолството

Посолство на Република България в Ислямска република Иран
Адрес: 
Vali-e Asr Ave., Tavanir Str., Nezami-ye Ganjavi Str. 40, Tehran, Iran

Телефон: +98 21 8877 5662; +98 21 8877 5037
Факс: +98 21 8877 9680
Дежурни телефони в извънработно време:
0098 930 568 34 09 /мобилен/
Телефон за автоматична информация по консулски и визови въпроси към централата на посолството: 0098 21 8877 5774
E-mail: embassy.tehran@mfa.bg  bulgr.tehr@neda.net
Website: www.mfa.bg/embassies/iran

Работно време на посолството: 
от неделя до четвъртък от 09.00 ч. до 17.30 ч.

Консулска служба
Работно време на консулска служба:
От 09:00 до 12:30 ч. oт неделя до четвъртък.

Почивни дни: петък и събота, официалните български празници.

Инфо за музеи
Абаяне
Архитектурен резерват Абаяне
Това село е разположено в живописна долина, открояваща се със своята зеленина на фона на околните голи планини и е на възраст 15 века. Тесните му наклонени улици образуват лабиринт между вековните къщи. Тези сгради са изградени от червени кирпичени тухли, измазани са с червена глина и са характерни с дървените си балкони и решетки на прозорците.
виж повече
Исфахан
Площад Мейдан Имам
Символичният център на династията на Сафавидите и нейната Персийска империя бил огромният площад „Мeйдан Имам“ ( Имамският площад , преди известен като Царският площад, а традиционно като „Мейдан е Наш е Джахан“, в превод „Площадът на образа на света“), едно от най-големите и най-смайващите публични пространства в света. Колоритни, облицовани с плочки джамии и други сгради от ХVІІ в. – смятани от шаха за негови шедьоври – оформят един...
виж повече
Техеран
Музей на килимите
Музеят на килимите е създаден през 1976 г. по идея на Фарах Пахлави, съпруга на шах Мохамед Реза Пахлави. На площ от 3 700 м2 са разположени персийски килими от цял Иран, обхващащи периода от XVI в. до наши дни.
виж повече
Дворцов комплекс Голестан
Дворцовият комплекс Голестан (в превод „Градината на розите“) е   бивша резиденция на персийския шах и главна туристическа забележителност в иранската столица, построена през XVI в. 
виж повече