Пропътувай мечтите си!
Пропътувай мечтите си!

Полезна информация

»
»
Полезна информация за Индия
Инфо за страната
Индия
Флаг Индия
Индия

Столица: Ню Делхи
Най-голям град: Мумбай
Официален език: Хинди, бенгали, телуго, маратхи, тамилски, урду, гуджарати и др.
Население: 1 266 883 598
Площ: 3 287 263km2

Валута: Индийска рупия
Часова зона: GMT+3

Знаме: Знамето е трикольор с три равни части, тъмнооранжево най-отгоре, бяло в средата и тъмнозелено отдолу. В центъра на бялата ивица има колело в морско синьо, което представлява Дарма Чакра (Колелото на закона), имащо 24 спици Тъмнооранжевият цвят е символ на смелост, саможертва и себеотрицание; бялото е символ на чистота и истина, а зеленото на вяра и плодородие.

Граничи с: Пакистан на северозапад, Китайска народна република на север и североизток, Непал на север, Бутан на североизток, Бангладеш на североизток и Мианмар (Бирма) на изток.

Гъстота на населението: 441 д/км2

Средна продължителност на човешкия живот: 68,5 години, като 67,3 години за мъжете и 69,8 години за жените.

Религия: хиндуисти 79.8%, мюсюлмани  14.2%, християни 2.3%, сикхи 1.7%

Столица: Ню Делхи (11 034 555 жители по данни от 2011 година).

Големи градове: Мумбай (12 442 373 жители), Бангалор (8 443 675 жители), Хайдерабад (6 731 790), Ахмедабад (5 577 940), Ченай (4 646 732), Колката (4 496 694).

Реки: Ганг, Брахмапутра, Инд, Годавари, Ямуна, Нармада, Кавери

Планини: Хималаи, Каракорум, Западни Гхати

Най-висок връх: Кангчендзьонга (8586 м.), намира се в планината Хималаи.

Държавно устройство: Индия е федерална република. Глава на държавата е президентът, избиран за 5 години. На него принадлежи и изпълнителната власт. Висш законодателен орган е двукамарният парламент. Правителството се назначава от президента и отговаря пред Народната палата. Начело на всеки щат стои губернатор, назначен от президента. Всеки щат има свое законодателство, събрание и правителство.

Официални празници: 26 януари (Ден на републиката), 15 август (Ден на независимостта), 2 октомври (Рожден ден на Махатма Ганди), 25 декември (Рождество Христово)

Инфо за посолството

Българско посолство в Ню Делхи, Индия:

Адрес: 16/17 Chandragupta Marg, Chanakyapuri, New Delhi – 110 021
Телефон: +911 126 115 549
Факс: +911 126 876 190

Консулска служба:

Телефон на консулска служба: +911 126 115 551
e-mail на консулска служба: bgconsuldelhi@yahoo.com

Инфо за музеи
Агра
Тадж Махал
Комплексът Тадж Махал е мавзолей в град Агра, Северна Индия, щата Утар Прадеш, построен през първата половина на XVII век от моголския владетел Шах Джахан в памет на съпругата му Мумтаз Махал. Комплексът се състои от порта, градина, мавзолей и градина, широк е 300 м, дълъг 580 м, изграден е от 20 000 човека в течение на 21 г. Куполът на Тадж Махал изобразява сълзата на Аллах. Включен е в списъка на ЮНЕСКО през 1983 г.
виж повече
Агра Форт
Близо до градините на Тадж Махал се намира комплексът Агра Форт, наричан още „Червения Форт“ на град Агра. Тази мощна крепост, изградена от червен пясъчник, има стени с дължина 2 500 м, ограждащи императорския град на владетелите моголи. Комплексът се състои от много приказни дворци, като Мачи Бхаван, Джахангири Махал, Шиш Махал, Кас Махал (построен от Шах Джахан), зали за аудиенция, две много красиви джамии и др. В Агра Форт, създателят на Тадж Махал – Шах...
виж повече
Делхи
Джамия Джама Масджид
Джамията е една от най-големите джамии в Индия, построена от Шах Джахан, създателя на Тадж Махал. Построена в средата на XVII в., тя е обявена за главна джамия на великите моголи и съдържа много важни реликви и артефакти за вярващите: лични вещи на пророка Мохамед, глава от Корана, както и отпечатък от стъпалото на пророка. Може да побере 25 000 човека. Джамията е построена от бял мрамор и червен пясъчник, има четири ъглови кули и две минарета, високи 40 м.
виж повече
Мемориал Радж Гат
Мемориалът Радж Гат е посветен на Махатма Ганди, водачите на народа и борците за свободата на Индия. Началото му е поставено на 31 януари 1948 г., деня след убийството на Махатма Ганди. Построен е на брега на река Ямуна. В него се намират паметниците на Джавахарлал Неру, Индира Ганди, Раджив Ганди и др.
виж повече
Гробница на Хумаюн
Гробницата на Хумаюн е мавзолей на моголския владетел Хумаюн. Построена е през втората половина на XVI в. в характерния моголски стил от една от неговите вдовици, девет години след неговата смърт. Гробницата на Хумаюн е първото подобно съоръжение в Индия, около което е изграден и парк. Включена е в списъка на ЮНЕСКО през 1993 г.  
виж повече
Джайпур
Амбър Форт
Амбър Форт е една от най-важните крепости в Източна Индия, наричана от индийския народ „Двореца Амбър“. Намира се в щата Раджастан, на 11 км. от град Джайпур. Фортът е известен с декоративното си оформление в хиндуистко-мюсюлмански стил, построен през 1592 г. от Раджа Ман Сингх II. Дворецът e изграден от червен пясъчник и мрамор, разделен на четири основни секции, всяка със собствен вход и двор. Най-важните му части са Залата за публични аудиенции, Залата за частни аудиенции,...
виж повече