Пропътувай мечтите си!
Пропътувай мечтите си!

Полезна информация

Екскурзии и почивки » Полезна информация » Полезна информация за Дубай
Инфо за страната
Дубай
Флаг Дубай
Дубай

Столица: Дубай
Най-голям град: Дубай
Официален език: арабски
Население: 2 060 000
Площ: 4 114km2

Валута: Дирхам (AED)
Часова зона: GMT+4

ЗНАМЕ: Знамето на Обединените арабски емирства е прието за официално на 2 декември 1971. Всяко от седемте емирства в рамките на Обединените арабски емирства има свое знаме, с изключение на Фуджейра, което използва федералното знаме като държавен флаг. Знамената на повечето емирства произхождат от червените флагове, традиционно използвани от различните арабски емирства около Персийския залив.

ПЛОЩ: 4114 km² 

НАСЕЛЕНИЕ: Населението на Дубай е около 2.06 млн, като само една четвърт са араби.

ВЕРОИЗПОВЕДАНИЯ: Ислямът е традиционната религия за ОАЕ. Други вероизповедания са: католици – 10%, хиндуисти – 4%, будисти – 2%, други – 6%.

СТОЛИЦА: Дубай  е столицата и най-големият град на емирство Дубай от Обединените арабски емирства.

ДЪРЖАВНО УСТРОЙСТВО: ОАЕ е федерация, в която всяко емирство е абсолютна монархия и запазва значителна самостоятелност. Висш орган на държавната власт е Висш съвет, състоящ се от представители на емирствата, които избират президент за срок от 5 години. Съвещателен орган от парламентарен тип - федерален национален съвет. Изпълнителна власт - Съвет на министрите начело с премиер-министър (вицепремиер на ОАЕ). Обединените арабски емирства включват в състава си следните 7 емирства: Абу Даби, Дубай, Шарджа, Аджман, Рас ал Хайма, Ум ал Куейн и Фуджейра.

ИКОНОМИКА: Основана на износа на нефт и природен газ, който формира 33% от БВП на страната. ОАЕ е третият най-голям производител на нефт в Персийския залив след Саудитска Арабия и Иран. От 1973 г. ОАЕ претърпява пълно преобразуване: от беден регион на малки пустинни емирства до модерна страна с висок стандарт на живот. БВП на човек от населението не е много под тези на западноевропейските държави, а приходите от петролни продажби и умерената външнополитическа позиция са позволили на държавата да играе важна роля по въпросите, засягащи региона.

В последните години правителството търси начини да намери други източници на доходи и да намали зависимостта от нефтените залежи. Сред резултатите на тези усилия е постоянното развитие на туризма, основан на крайбрежни, пустинни и спортни курорти и инфраструктура. 

БРУТЕН ВЪТРЕШЕН ПРОДУКТ НА ГЛАВА ОТ НАСЕЛЕНИЕТО, В ДОЛАРИ (БВП):

ОФИЦИАЛНИ ПРАЗНИЦИ за 2016 г.: 5 май (Възнесението на пророка Мохамед), месец юли (Рамадан Байрам - варира), месец септември (Курбан Байрам - варира), месец октомври (Ислямската Нова година - варира), 26 октомври (национален празник), 1 ноември (Вси светии), 30 ноември (Ден на мъченика), 2-3 декември (Национален празник на ОАЕ - варира), 12 декември (рожден ден на пророка Мохамед).

Инфо за посолството

Генерално Консулство на Република България в Дубай
Адрес:  
Jumeirah 1, Jumeirah Road 126b, Villa №18, Dubai, U.A.E.; P.O. Box 72535
Тел.: +971 4 3442419
Факс: +971 4 3442341
Дежурни телефони в извънработно време: +971 4 344 24 19
Консулска служба, приемно време: неделя,понеделник,сряда и четвъртък 09.30 ч. – 13.00 ч. Неприемен ден - вторник
Почивни дни: петък и събота
Е-mail: Consulate.Dubai@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/uae

Инфо за музеи
Абу Даби
Джамията "Шейх Зайед бин Султан ал Нахаян"
Джамията "Шейх Зайед бин Султан ал Нахаян"  се намира в Абу Даби и е най-големият храм в ОАЕ - бял и изящен. Вижда се още от входа на града. Строежът на бялата джамия започва през 2000 г. и завършва седем години по-късно, като в нея са вложени над 1 милиард долара. За строителството е използван бял мрамор от Македония. Джамията може да побере до 40 000 богомолци и е седмата по големина в света. Има 82 купола със седем различни големини. Минаретата са 4, като всяко от тях се...
виж повече
Ferrari World Abu Dhabi
Ferrari World Abu Dhabi  е увеселителен парк, разположен на остров Яс в емирство Абу Даби, Обединени арабски емирства. Той държи световния рекорд за най-голяма рамкова конструкция в света, както и за най-бързо увеселително влакче, намиращо се в увеселителен парк. Строежът започва на 3 ноември 2007 г. и официално е открит на 4 ноември 2010 г. Паркът има площ 86 000 м2 и е обявен за водеща туристическа дестинация в Близкия изток.
виж повече
Националният музей на Ал Айн
Националният музей на Ал Айн  се намира в емирство Абу Даби. Най-старият музей в ОАЕ е в непосредствена близост до източния форт, в най-източната част на оазиса Ал Айн. Музеят е построен от бившия президент на ОАЕ шейх Зайед бин Султан ал Нахаян и е открит от шейх Танун бин Мохамед ал Нахаян на 2 ноември 1971 г. Музеят има две секции, съдържащи археологически и етнографски артефакти.
виж повече
Аджман
Крепостта на Аджман
Крепостта на Аджман  e построена през XVIII в., в която се помещава Музеят на Аджман. Музейната сбирка съдържа съкровищата на бившите владетели, експонати, свързани със социалния живот в миналото, както и традиционни занаяти.
виж повече
Дубай
Бурж Халифа
Безспорно най-внушителната забележителност в Дубай е Бурж Халифа . Със своите 828 метра тя е най-високата сграда в света, която се вижда с невъоръжено око от 95-километрово разстояние. Небостъргачът бие няколко рекорда, като държи първо място за сграда с най-много етажи в света, за най-висок обитаем етаж, най-високо разположена тераса за наблюдение, която е на 124 етаж, най-много асансьори, както и за асансьор с най-дълъг път на издигане и най-висок сервизен асансьор в света. Всеки ден от...
виж повече
Палм Джумейра
Палм Джумейра е изкуствен архипелаг в Дубай, Обединените арабски емирства. Според замисъла на архитектите, архипелагът Палм Джумейра е съставен от 3 изкуствени острова, а именно Палм Джумейра, Палм Джебел Али и Палм Дейра (прекръстен през 2013 г. на остров Дейра). Палм Джумейра е построен под формата на палма, имаща 16 листа. Островът-палма е обграден с вълнолом, дълъг около 10 км., който може да устои на вълни с височина над 3,5 метра. Размерите на острова са 5Х5 км., а неговата обща площ...
виж повече
Бурж ал Араб
„Бурж ал Араб“ е един от най-луксозните и скъпи хотели в света. Неговият силует, подобен на платно, е символ на модерния Дубай. Намира се на известния дубайски плаж Джумейра, на около 15 км. от центъра на града, като е разположен в морето, на 280 метра от брега. За неговата основа е изграден изкуствен остров. За да бъде укрепен островът, са излети 240 на брой 40- метрови бетонни стълбове. Строежът на хотела продължава около 6 години. За построяването му са изразходвани около 9...
виж повече
Мол Дубай
Мол Дубай е част от  комплекса „Бурж Халифа“ в Дубай и е най-големия мол в света. Той е най-посещаваният търговски център в света, като годишно през него минават над 50 милиона души. Разполага с над 1 200 магазина, 22 кинозали, 120 кафенета и магазини, хотел със 250 луксозни стаи, дори и ледена пързалка. Открит е на 4 ноември 2008 г. Мол Дубай разполага с аквариум и зоологическа градина, включващи над 300 вида морски обитатели, включително акули и скатове....
виж повече
Магическите градини в Дубай
Магическите градини в Дубай обхващат площ над 72 000 м2 и са най-големите цветни градини в света. В тях се намират 109 млн цветя, поддържани чрез капково напояване. Градините работят от октомври до април и са затворени от юни до септември заради надвишаващите 40 градуса темпаратури. Наскоро бе отворена и градина с пеперуди.
виж повече
Хотел "Атлантис"
Хотел „Атлантис“ e луксозен петзвезден хотелски комплекс, намиращ се на върха на остров Палм Джумейра. Комплексът е открит на 24 септември 2008 г. Има собствен пясъчен плаж и великолепна гледка към Арабския залив. Хотелът притежава подводен аквариум с възможност за плуване с делфини. Гостите ползват безплатен достъп до Aquaventure, най-големият аквапарк в Близкия изток, включващ атракциите Кулата на Нептун и Кулата на Посейдон с множество екстремни водни пързалки. Всички стаи...
виж повече
Златния сук в Дубай
Златният сук в Дубай e традиционен пазар за злато и се намира в сърцето на търговския район Дейра. В него има над 300 магазина за злато.Според някои оценки всеки ден около 10 тона злато се намират в Златния сук. В много магазини се продават платина, скъпоценни камъни и, от време на време, сребро.  Правителството упражнява строг контрол върху качеството на всички стоки, така че бъдете сигурни, че вашите покупки ще бъдат истински.
виж повече
Джамията "Джумейра"
Джамията „Джумейра“ е една от най-красивите забележителности в Дубай. Тя побира до 1 200 богомолци, построена е от бял камък в традиционния средновековен фатимидски стил, с извисяващи  се минарета-близнаци. Когато по здрач е осветена, светлините подчертават красотата й.
виж повече