Пропътувай мечтите си!
Пропътувай мечтите си!

Полезна информация

Екскурзии и почивки » Полезна информация » Полезна информация за Гърция
Инфо за страната
Гърция
Флаг Гърция
Гърция

Столица: Атина
Най-голям град: Атина
Официален език: Гръцки
Население: 11 305 118
Площ: 131 475km2

Валута: Евро (EUR)
Часова зона: GMT+2

ЗНАМЕ: Националното знаме на Гърция има правоъгълна форма и се състои от девет еднакво широки хоризонтални ивици в синьо и бяло. Според някои схващания синият цвят символизира сините води на Егейско море, а белият — вълните му. Има и друго тълкуване на символиката на гръцкото знаме, според което деветте сини и бели ивици символизират всяка една от деветте срички на националния девиз „Свобода или смърт“ (Έλευθερία ή Θάνατος). В горната лява част на знамето е разположен квадрат. В него на син фон е изобразен бял кръст с равни рамене. Кръстът символизира православието, което е държавна религия на Република Гърция.

ГРАНИЧИ С: България и Република Македония на север, Турция на изток, Албания на северозапад.

НАСЕЛЕНИЕ: 10 964 020 души според преброяването през 2001 година. Около 94% от населението на страната са гърци; 4,32% албанци; 0,39% българи и други. Средната продължителност на живота в Гърция за мъжете е 76 години, а за жените – 81 години. Делът на градското население в страната е 68%.

ВЕРОИЗПОВЕДАНИЯ: православни 97,5%, мюсюлмани 1,3 % и други.

СТОЛИЦА: Атина (3 130 841 жители заедно с предградията, по данни от 2001).

ГОЛЕМИ ГРАДОВЕ: Солун (363 987 жители), Патра (160 400 жители), Ираклион (130 914 жители), Лариса (124 394 жители) – по данни от 2001 година, без предградията.

РЕЛЕФ: Релефът на страната е предимно планински, като близо 2/3 от територията ѝ е заета от планини и високи плата. В Гърция 27 от върховете са с надморска височина от над 2 000 м, а низините имат ограничена площ и представляват тесни ивици земя покрай брега. Единствено в Северна Гърция се разпростират по-обширни полета, вместени между планините. Гърция е втората страна в Средиземноморието след Италия по сеизмичност, като за първата половина на 20 век в страната са регистрирани около 100 силни труса.

ГОЛЕМИ РЕКИ: Бистрица – 322 км, Ахелоос – 217 км, Пенеос – 216 км и Марица – 204 км на територията на Гърция, Струма – 174 км на територията на Гърция, и Места – 130 км на територията на Гърция. Реките в Гърция са предимно къси и маловодни. Всички те се оттичат във водосборните басейни на три морета – Адриатическо, Йонийско и Егейско море.

ПЛАНИНИ: Гърция е предимно планинска страна. Северната част на страната е заета от Македоно-тракийския масив, които се състои от старонагънати планини като Круша планина, Богданска планина, Нидже, Олимп, Родопите, Беласица, Славянка и други. Най-високата планина в тази част на страната, а и в цяла Гърция, е планината Олимп. Западната част на Гърция е заета от югоизточното продължение на младонагънатите Динарски планини, разположени успоредно на йонийско крайбежие. То обхваща планината Пинд (връх Смолика 2 637 м.), след което преминава в полуостров Пелопонес и островите Крит и Родос. Тук стръмните западни склонове на планинската верига затрудняват връзките между крайбрежните области на Йонийско и Егейско море.

НАЙ-ВИСОК ВРЪХ: Митикас (2 917 м) намира се на планината Олимп.

ДЪРЖАВНО УСТРОЙСТВО: парламентарна република. Конституцията на Гърция и е приета на 11 юни 1975 година, според която изпълнителната власт се упражнява съвместно от президента и министерския съвет, начело с министър-председател. Законодателна власт се упражнява от Парламентана Гърция, който се състои от 300 депутати, избирани за 4 годишен мандат. Президентът на страната се избира от парламента за срок от 5 години. Той има по-скоро церемониален характер, след като правомощията му са съкратени от конституционните изменения през 1986 година.

ИКОНОМИКА: Гърция е индустриално-аграрна страна. Около половината от БВП на страната се дължи на държавния сектор в промишлеността. Най-добре развити са леката и хранително-вкусовата промишленост. В страната се добиват боксит, пирит, никелови руди, магнезий. На остров Наксос се намира най-голямото в света шмиргелово находище.
Развита е и металургията, машиностроенето, нефтехимическата и дървообработващата промишленост. Под гръцки флаг са регистрирани множество кораби от различни страни, поради което номинално Гърция има най-големия граждански флот в света. Риболовството в крайбрежните води има излючително важно значение за гръцката икономика.
Гърция привлича повече от 16 милиона туристи всяка година, като по този начин доходите от туризма допринасят с около 15% от БВП на страната. Гърция е атрактивна за посетителите с древната си и богата история, а така също и с красивото си крайбрежие и плажове. През 2005 година над 6 000 000 туристи са посетили само Атина, която е сред основните туристически дестинации.

Брутен вътрешен продукт на глава от населението, в долари (БВП): Следвайки нормативната база на Европейския съюз Гърция преразгледа начина си на формиране на БВП през октомври 2007 година, благодарение на което той нарасна с още 9,6%.  

година  БВП 

2005  22,300

2006  24,000

2007  30,600

2008  32,000

2009  31,000

2010  29,600

2011 26,300

2012 24,900

ОФИЦИАЛНИ ПРАЗНИЦИ: 1 януари (Нова година), 6 януари (Благовещение), 25 март (национален празник, на който се чества годишнината от Гръцката революция от 1821 година), Месни заговезни (понеделника в началото на Великденските пости), Разпети петък и Великден, 1 май (празник на труда), 15 август (Голяма Богородица), 28 октомври (национален празник Денят „НЕ” – празнува се годишнината от отказа на Гърция да встъпи във Втората световна война на страната на Тристранния пакт), 1 ноември (Задушница), 25 декември (Коледа).

Инфо за посолството

АДРЕС НА БЪЛГАРСКОТО ПОСОЛСТВО В ГЪРЦИЯ:
EMBASSY OF THE REPUBLIC OF BULGARIA
STRATIGOU KALLARI 33A
PALEO PSYCHICO
15452 ATHENS
Tel: 0030 210/ 67 48 105; 0030 210/ 67 48 108

АДРЕС НА БЪЛГАРСКОТО ГЕНЕРАЛНО КОНСУЛСТВО В СОЛУН:
CONSULATE GENERAL OF THE REPUBLIC OF BULGARIA
N. MANOU №12 & E. ABBOTT №1
54643 THESSALONIKI
Tel: 0030 2310/ 829 210; 0030 2310/ 869 495

Инфо за музеи
Вергина
Царски гробници
На мястото на днешна Вергина се намирала древната столица на Македония, Еге, която по-късно е преместена в Пела. Проф. Манолис Андроникос първи се натъква на входа на гробницата. Той открива и гроба на Филип Македонски. Скелетът на древния владетел се е запазил непокътнат в златен ковчег със шестнайсетлъчевата звезда. Наблизо са открити още два царски гроба, в които има издълбани фризове и други поставяни при погребания предмети. Днес, най-ценните експонати се намират в Археологическия...
виж повече
Корфу
Старата крепост
Старата крепост е построена от венецианците в периода, когато са били владетели на острова (1386-1797). Издигната е на самия край на скала, с укрепления по целия периметър. Природата и времето си казват думата и някои части на крепостта, най-вече от източната страна, бавно ерозират и падат в морето. Въпреки това интериорът е реставриран и крепостта се ползва за културни събития – концерти или продукции от типа „Звук и светлина”, когато сред руините се пресъздават...
виж повече
Музеят на азиатското изкуство
Музеят на азиатското изкуство се намира в двореца „Св. Михаил и Св. Георги”, в самия център на Керкира. Запазен е интериорът от краткия период, когато британците са владели острова (1814-1864).  Има богато украсена мебелировка и декорации. Колекциите включват японски графики, китайски порцелан, индийски скулптури от бронз и други материали, дърворезби. Някои от дървените и бронзовите предмети са изключително добре изпълнени, най-вече сцените на божества в еротични...
виж повече
Археологическият музей
Археологическият музей е построен в периода между 1962-1965 г. Първоначалното му предназначение е било да се поместят тук археологическите разкопки от Храма на Артемида в Корфу. През 1994 г. е разширен с още две зали за по-новите находки от старата крепост. Основните експонати на музея са каменният фронтон на горгоната от Храма на Артемида (най-старата подобна находка в Гърция); каменна скулптура на Дионисий; мраморен торс на Аполон; малки глинени статуетки на Артемида,...
виж повече
Метеора
Големия Метеор
Първият изграден манастир е Преображенският, известен повече като Големият Метеор. Основан е през 1356 г от дошлия от Света гора монах Св. Атанасий Метеорски на най-високата скала, издигаща се на 534 м надморска височина. Последователят на Св. Атанасий, Св. Йоасаф, член на сръбското кралско семейство, разширява манастира и го обогатява с реликви и с художествени предмети. Силно впечатление прави църквата на манастира „Преображение Господне”, построена по образец на светогорските...
виж повече
Манастир „Свети Стефан”
Манастирът „Св. Стефан” е най-богатият и най-лесно достъпният в Метеора. Той е построен на върха на голяма скала, до която се стига без особени усилия. Строежът му датира от XIV век, а негови ктитори са видни предствители на сръбския и византийския царски дворове, сред които и византийският император Адроник Палеолог (1328-1341). Днес манастирът функционира като женски метох, а монахините му са изключително образовани. Затова и манастирският комплекс се е оформил като културен...
виж повече
Русански манастир
Русанският манастир или „Св. Варвара Русану” е един от най-старите манастири в Метеора, а историята му е неясна и оплетена в легенди. Нито произхода на името на манастира, нито точната дата на неговото възникване могат да бъдат доказани исторически. Най-популярната версия е, че първият обитател на скалата е отшелникът Русаний, а 1388 г. е годината на възникването му. Единствените неопровержими сведения са от времето на строежа на манастирската църква „Преображение...
виж повече
Манастир „Свети Варлаам”
Манастирът „Св. Варлаам” е сред внушителите монашески обители. В миналото той е бил духовното средище на Метеора. Възникването му се свързва с името на отшелникът Св. Варлаам, живял през XIV век, но истинският манастирски живот започва през XVI в., когато тук се появяват двамата монаси от знатен произход Нектарий и Теофан. Те построяват комплекса, заедно с двете красиви църкви, посветени на тримата йерарси и на Светата Троица. Стройната организация, която Нектарий и Теофан...
виж повече
Манастир „Свети Николай Анапавсас”
Манастирът „Свети Николай Анапавсас” е построен върху огромна скала, чиито връх е с много ограничена площ. Това създава впечатлението, че постройката му е изсечена в самия камък. До нея водят една наклонена пътека и няколко стълбички, изсечени в скалата. Вътрешната част на манастира е уникална, предствлява малък лабиринт, поради липсата на достатъчно пространство. На първия етаж се намира храмът „Св. Николай”, чиито стенописи са изрисувани от най-яркия предствител на...
виж повече
Мастир „Света Троица"
Мастирът „Света Троица” – скалата, на която е построен манастирът, е без съмнение най-красивата в Метеора, а пейзажът, който се открива от нея - изключително живописен. Той възниква през втората половина на XV век, а монахът Деметрий се счита за негов основател. Двете малки манастирски църкви „Свети Йоан Предтеча” и „Света Троица” са красиво изографисани, с ценни икони и реликви. В миналото поклонниците са се качвали с помощта на подвижни стълби или...
виж повече
Солун
Археологическият музей
Археологическият музей е основан е през 1962 г. по повод честванията на 50 години от освобождаването на Солун. Тук се намира една от най-мащабните колекции на гръцката археология. Експонатите на гръцко изкуство идват основно от археологическите разкопки в географска област Македония и обхващат различни епохи – от Ранна Античност до Късна Римска епоха. Най-известни са предметите от некропола Дервени. През 2000 г. музеят е изцяло реновиран, като постоянната експозиция е разделена...
виж повече
Цени на музеи

СОЛУН
Археологически музей
- 8 EUR (безплатен за хора под 18 г., 4 ЕUR – намален билет за хора над 65 г.);
Византийски музей - 8 EUR (безплатен за хора под 18 г., 4 ЕUR – намален билет за хора над 65 г.).

ВЕРГИНА
Царската гробница – музей на Филип II Македонски
- 12 EUR; (безплатен за хора под 18 г., 6 EUR за лица над 65 г.).

МЕТЕОРА
В местността Метеора има 6 действащи манастира
, входът за всеки от които е по 3 EUR;

КОРФУ
Двореца Ахилион
– 8 EUR (групова цена 6 EUR);
Старата крепост – 6 EUR;
Двореца „Св. Михаил и Св. Георги”, в който се помещава Музея на азиатското изкуство – 6 EUR;
Археологически музей – 4 EUR;
Комбиниран билет за Aрхеологическия музей, Старата крепост и Mузея на азиатското изкуство - 12 EUR.

АТИНА
Акропола
– 20 EUR;
Комбиниран билет за Акропола и още 6 обекта – Римския форум, Древногръцката агора, древното гробище Керамикос, Асклепиона, Храма на Зевс, Библиотеката на Адриан – 30 EUR; безплатен вход за лица под 18 г. и 50 % намаление за лица над 65 г.);
Византийски музей - 4 EUR (безплатен за лица до 17 г., 2 ЕUR – намален билет за лица над 65 г.); Музей на Акропола - 10 EUR (безплатен за лица до 17 г., 5 ЕUR – намален билет за лица над 65 г.) Отстъпките са валидни само при представяне на документ за самоличност, удостоверяващ възрастта.
Национален археологически музей - 10 EUR (безплатен за хора под 18 г.;
Музея „Бенаки” - 9 EUR;
Храма на Посейдон на нос Сунио – 8 EUR (безплатен за хора под 18 г., 4 ЕUR – намален билет за хора над 65 г.).

ПЕЛОПОНЕС
Епидаврос - 12 EUR, безплатен за лица под 18 г., за лица над 65 г. - 6 ЕUR.
Микена - 12 EUR, безплатен за лица под 18 г., за лица над 65 г. - 6 ЕUR.
Древна Олимпия - 12 EUR, безплатен за лица под 18 г., за лица над 65 г. - 6 ЕUR.

ДЕЛФИ
Делфи - 12 EUR, безплатен за лица под 18 г., за лица над 65 г. - 6 ЕUR.

Музеите изискват документ за самоличност  за удостоверяване на възрастта при ползване на намаление.

Оповестените тук цени на музеи са към 18.12.2018 г. и „Руал Травел“ не се ангажира с тяхната абсолютна точност.