Пропътувай мечтите си!
Пропътувай мечтите си!

Полезна информация

Екскурзии и почивки » Полезна информация » Полезна информация за Грузия
Инфо за страната
Грузия
Флаг Грузия
Грузия

Столица: Тбилиси
Най-голям град: Тбилиси
Официален език: Грузински
Население: 4 469 200
Площ: 69 700km2

Валута: Лари (GEL)
Часова зона: GMT+4

Знаме: представлява Георгиевски кръст, разположен на бял фон. Между рамената на кръста има четири по-малки кръста. Знамето е прието за официално на 14 януари 2004 след избирането на Михаил Саакашвили за президент на Грузия. Настоящото знаме на Грузия е използвано още в 13 век в средновековното Грузинското царство. Смята се, че то е историческия флаг на Грузия, използван от цар Давид Строителя и знаменитата царица Тамара. Първоначално знамето се е състояло от един централен кръст — кръста на Свети Георги, патрон на страната. В последствие са добавени и останалите четири кръста по подобие на знамената на кръстоносците.

Граничи с: Русия на север, Азербайджан на югоизток, Армения на юг, Турция на югозапад и Черно море на изток.

Гъстота на населението: 68 д/км2

Средна продължителност на човешкия живот: 76,3 години, като 73 години за мъжете и 80,07 години за жените.

Религия: православни, мюсюлмани и др.

Столица: Тбилиси (1 480 000 жители, по данни от 2005 година)

Големи градове: Кутаиси (178 338 жители), Батуми (118 282 жители), Рустави (109 865 жители), Сухуми (81 546 жители) и др. – по данни от 2005 година.

Реки: Кура, Алазани, Чорох и Риони

Планини: Кавказки планини (Голям Кавказ и Малък Кавказ)

Най-висок връх: Шхара (5 200 м), намира се в Голям Кавказ.

Държавно устройство: полупрезидентска република. Държавен глава нс страната е президент, който е начело и на изпълнителната власт, която споделя заедно с министър-председателя. Законодателната власт се изпълнява от парламент, който се състои от 150 депутати, избирани за срок от 4 години. В административно отношение Грузия се състои от две автономни републики (Аджария и Абхазия) и 10 области. Дефакто Абхазия и Южна Осетия (на картата в оранжево) не са под контрола на централната власт в страната.

Брутен вътрешен продукт на глава от населението, в долари (БВП):  

година БВП
2005 3,400
2006 3,800
2007 4,400
2008 4,600
2009 4,500
2010 4,900
2011 4,470

 

Официални празници: 1 януари (Нова Година), 7 януари (Коледа по стар стил), 19 януари (Богоявление по стар стил), Великден, 9 май (Ден на победата над фашизма), 26 май (Ден на независимостта), 28 август (Успение Богородично по стар стил), 14 актомври (Ден на националната катедрала Светицховели) и 23 ноември (Ден на Свети Георги).

Инфо за посолството

АДРЕС НА БЪЛГАРСКОТО ПОСОЛСТВО В ГРУЗИЯ:
EMBASSY OF THE REPUBLIC OF BULGARIA
VAKHTANG GORGASALI STR. Exit № 15
0105 TBILISI
Tel: + 995 32 2910194 , 910195

 

Инфо за музеи
Грузия
Паметници и обекти, включени в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО
СПИСЪК НА СВЕТОВНОТО КУЛТУРНО И ПРИРОДНО НАСЛЕДСТВО НА ЮНЕСКО Катедралата „Баграти“ и манастирът „Джелати“ Катедралата и манастирът представят разцвета на средновековната архитектура в Грузия. Историческите църкви на Мцхета Историческите църкви на Мцхета, бивша столица на Грузия, са изключителни примери на средновековната религиозна архитектура в Кавказ. Те показват високото художествено и културно ниво, достигнато от древното грузинско царство....
виж повече
Гелатският манастир
Гелатският манастир - най-големият и значим манастир в Средновековна Грузия, построен през ХII век. Манастирският комплекс Гелати се състои от голяма катедрала, която е посветена на раждането на Богородица, на малък храм, който носи името на свети Георги, и на храм на свети Николай. Освен това има и каменна камбанария, която е разположена в близост до храма на Богородица. 
виж повече
Пещерата на Прометей
Цхалтубската пещера е сред най-популярните пещери в Грузия. Тя добива названието си от древните грузински легенди за Прометей, живял тук. Нейната дължина е над 11 км, има подземни реки и езера. Отворена е за посетители през 2011 г. Температурата в нея е постоянна – 14 градуса.
виж повече
Крепостта Рабат в град Ахалцихе
Крепостта Рабат  е най-големият средновековен паметник в Грузия. През 1578 г. град Ацалцихе (създаден прех IX в) е взет под турска враст и от 1628 г. е център на Ацалсихският пашалък. С внушителните си размери: дължина – около 380 м и дължина – около 150 м, отдалеч крепостта прилича на втори Йерусалим. Сред най-важните обекти са цитаделата, християнският храм, галериите в мавритански стил, джамията „Ахмедие“, музеят „Самцхе-Джавахети“.  
виж повече
Вардзия
Вардзия е древен пещерен манастирски комплекс, изграден в скалите, напомнящ за Златния век и величието на Грузия по време на царуването на Георги III и неговата дъщеря, царица Тамара. В манастира има много вертикални тунели и тайни връзки между помещенията. В комплекса се намират над шестстотин помещения – жилищни, култови и домакински. Има също така библиотеки, бани и трапезарии. При нападение от врагове скалната крепост е можела да побере до двадесет хиляди човека.
виж повече
Крепостта "Нарикала" в Тбилиси
Крепостта „Нарикала“ в Тбилиси е най-популярният обект в столицата и датира от IV в., наричана още „Крепостта майка на Тбилиси“, от която се откриват най-хубавите гледки към града. Името Нарикала е със значение на цитадела или малка крепост. Тя значително е разширена от арабите през VII и VIII век, които построили двореца на емира в нейните очертания. Повечето от съществуващите укрепления датират от XVI и XVII век.
виж повече
Манастира "Джвари"
Манастирът „Джвари“ е мъжки грузински манастир към Мцхетско-Тбилиската епархия, храм от VI век, строен в зората на грузинското християнство, между 585 и 604 година. Разположен на самия връх на вертикална скала, храмът се вижда много добре от старата столица Мцхета. Той е важен обект на поклонение още от основаването си и се смята за едно от най-свещените места в цял Кавказ. Увековечен е от Михаил Лермонтов в поемата „Мцири“.
виж повече
Катедралата "Светицховели"
Катедралата „Светицховели“  е духовната съкровищница на Грузия и се намира в самото сърце на областта Картли, в центъра на Мцхета. Първата църква е построена през IV век от свети цар Мириян и нейните останки се виждат през стъкло, вградено в пода на храма. Съвременният храм е построен през XI век по заповед на Мцхетския Каталикос – Патриарх Мелкиседек и е най-големият запазен средновековен християнски паметник на културата. Централният престол е в чест на Дванадесетте...
виж повече
Цени на музеи

Пещерата на Прометей край град Цхалтубо – 7 GEL,  работи всеки ден от 09.00 до 18.00 ч. във високия туристически сезон и 09.00 до 17.00 ч. в ниския туристически сезон.

Крепостта Рабат в Ахалцихе - 7 GEL,  работи всеки ден от 09.00 до 19.00 ч.

Манастирски пещерен комплекс Вардзия - 7 GEL, работи всеки ден от 09.00 до 18.00 ч.

Лифт за крепостта „Нарикала“ в Тбилиси - 1 GEL, работи всеки ден от 09.00 до 18.00 ч. 

Музеите изискват документ за самоличност за удостоверяване на възрастта при ползване на намаление.

Оповестените тук цени на музеи са към 18.12.2017 и „Руал Травел“ не се ангажира с тяхната абсолютна точност.